ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
Δυσμενής εξέλιξη για τα λαϊκά συμφέροντα

Eurokinissi

Τις χρόνιες επιδιώξεις ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέλουν να βάλουν στο «χέρι» τη ΔΕΗ, έρχεται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα και προβλέπει το «σπάσιμο» της εταιρείας σε δύο κομμάτια, την άμεση ιδιωτικοποίηση του πρώτου και τη σταδιακή εκποίηση μετοχικού ποσοστού του δεύτερου. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, η «μικρή ΔΕΗ», θα λάβει ως «προίκα» από την κυβέρνηση, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 2.300 MW, 7 ορυχεία λιγνίτη και σχεδόν 2 εκατ. πελάτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, που μέχρι σήμερα προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Παράλληλα και για την πλήρη διασφάλιση της κερδοφορίας του ιδιώτη επενδυτή, το κυβερνητικό ν/σ περιλαμβάνει «ρήτρες» αποτροπής των πελατών που θα συμβληθούν με τη νέα ιδιωτική εταιρεία, ώστε αυτοί για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην μπορούν να «σπάσουν» τις αναγκαστικές συμβάσεις προμήθειας ρεύματος.

Ενα σημαντικό ερώτημα που γεννάται αφορά στο ποιος θα επωμιστεί τις προκλητικές παροχές «εκπτώσεων» στα βιομηχανικά τιμολόγια, αλλά και το συνολικό κόστος του «κοινωνικού οικιακού τιμολογίου». Είναι απίθανο οι νέοι ιδιοκτήτες να δεχτούν τέτοιες «αβαρίες» που εμποδίζουν την κερδοφορία τους, και είτε αναζητηθεί η λύση της άμεσης κρατικής επιδότησής τους για τη συνέχιση της ισχύουσας εκπτωτικής πολιτικής, είτε όλο αυτό το κόστος μεταφερθεί στην εναπομείνασα εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα λαϊκά νοικοκυριά ξεκινούν με... «ένα το κρατούμενο», στο βαρύτατο τίμημα που θα καταβάλουν.

Το κυβερνητικό σχέδιο «σαλαμοποίησης» για τη διευκόλυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, υπακούει στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της εγχώρια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκτός από την πώληση της νέας εταιρείας έως το 2015, προβλέπει επίσης την πώληση και μετοχικού ποσοστού στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι της εντός του 2016, αλλά και την ιδιωτικοποίηση κατά 66% αρχικά του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), του δικτύου διανομής δηλαδή, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Την πολιτική της απελευθέρωσης την έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι

Τη στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας που σήμερα επιταχύνεται με το νομοσχέδιο για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ την έχουν πληρώσει «ακριβά» οι εργαζόμενοι και θα συνεχίζουν να την πληρώνουν το επόμενο διάστημα.

Πρώτα απ' όλα, η απελευθέρωση δεν έφερε την πολυδιαφημιζόμενη μείωση των τιμών της Ενέργειας ούτε πρόκειται βεβαίως να τη φέρει. Αυτό, άλλωστε, το δείχνει και η διεθνής εμπειρία. Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης το γεγονός αυτό οδήγησε λαϊκά νοικοκυριά να μην ηλεκτροδοτούν τα σπίτια τους βυθίζοντάς τα στο σκοτάδι της ενεργειακής φτώχειας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης όσον αφορά τη συντήρηση του δικτύου. Και σε αυτό, άλλωστε, υπάρχει διεθνής εμπειρία. Θυμίζουμε ως αποτέλεσμα τις «συσκοτίσεις» στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Ιταλία και αλλού. Αλλά και την ελληνική περίπτωση, τον Ιούλη του 2006.

Μπορούμε με βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι οι αντιλαϊκές επιπτώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας της περαιτέρω απελευθέρωσης της Ενέργειας θα ενταθούν. Με την οριστική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μίας εξαιρετικά δυναμικής και στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, σε συνδυασμό με την παράδοση στους ιδιώτες του δικτύου μεταφοράς και των πλούσιων λιγνιτικών κοιτασμάτων, το κόστος της απελευθέρωσης θα αποδειχτεί δυσβάσταχτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

ΒΟΥΛΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΗΠΑ
Υπερασπίζοντας την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων

Τα νέα μέτρα και οι συμφωνίες, όπως αυτές για το διεθνές εμπόριο, την Ενέργεια και τη βιομηχανία, που προετοιμάζονται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ και ΗΠΑ για την παραπέρα θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, συνθλίβοντας ταυτόχρονα τους λαούς, ήταν το θέμα της συζήτησης, χτες, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Αφορμή ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Μηταράκη, σχετικά με το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου που έγινε στην Αθήνα στις 27 και 28 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Κυριότερο θέμα που τέθηκε στο συμβούλιο ήταν η Διατλαντική Συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, δηλαδή την άρση των όποιων εμποδίων στην κίνηση κεφαλαίων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, τονίζοντας ότι σήμερα «στις Βρυξέλλες, για τέταρτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών θα ενημερώσουν τα συνδικάτα, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις καταναλωτικές οργανώσεις, τους επιχειρηματικούς φορείς για την πρόοδο που έχει γίνει σε αυτή τη Συμφωνία». Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι «η αρχική δασμολογική προσφορά των ΗΠΑ υπολείπεται σημαντικά της προσφοράς της ΕΕ. Κατέστη, δε, σαφές στις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να βελτιώσουν την προσφορά τους σε ίδιο επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν υπάρξει δεύτερη σχετική ανταλλαγή προσφορών μεταξύ των δύο μερών». Οσον αφορά την προστασία των «γεωγραφικών ενδείξεων», σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής η θέση των ΗΠΑ είναι ότι αναγνωρίζουν μόνο το σύστημα των trademarks, των ονομάτων, δηλαδή, που έχουν κατοχυρωθεί αυτοτελώς ως εταιρικά σήματα».

Θέμα του συμβουλίου ήταν και η Ουκρανία, για το οποίο ο υφυπουργός σημείωσε αναδεικνύοντας το λόγο για τον οποίο έχει ματοκυλιστεί ο λαός της: «Η άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για όσα ακολούθησαν». Ανέφερε ότι ως Προεδρία έχει ζητήσει ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Αποστόλου, καλύπτοντας πλήρως την πολιτική της ΕΕ που μέσω της ΚΑΠ ξεκληρίζει τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, ανέφερε ότι αιτία που «μια έντονα εξαγωγική χώρα στον αγροτικό χώρο» έγινε «αιμορραγικά εισαγωγική» είναι ότι «όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε, ουσιαστικά, μια εκπτωτική πορεία, όσον αφορά τις διεκδικήσεις και τα αποτελέσματα, που αφορούν ιδιαίτερα τα ελληνικά προϊόντα» και διευκρίνισε: «Εγώ δεν αμφισβητώ ότι γίνεται μια προσπάθεια και ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφέρειας»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία έρχεται να εξασφαλίσει την ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, κλιμακώνοντας την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί, άραγε, αλήθεια, να μπει εμπόδιο στις εισαγωγές» όταν αυτό «δεν επιτρέπεται με βάση τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ; Μπορούν να διασφαλιστούν τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης; Ο πόλεμος μαίνεται. Τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές είναι που καθορίζουν τι προϊόν θα πουληθεί και πώς θα πουληθεί». Ξεκαθάρισε ότι είναι αυταπάτη πως μπορεί από τις «διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ να υπάρξουν αμοιβαίες σχέσεις ισότιμες κ.λπ. Μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα ισχύει και εδώ η δύναμη του ισχυρού». Επισήμανε ότι αντίστοιχα δεν μπορεί να υπάρξει ισόμετρη ανάπτυξη των χωρών - μελών της ΕΕ ή των περιφερειών, και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, η Ουκρανία τι δείχνει; Μαίνεται ο πόλεμος και οι ανταγωνισμοί, για το ποιος θα ελέγξει πηγές πλούτου, όπως είναι τα ενεργειακά». Κάλεσε σε οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία για να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέοι κρίκοι στην αλυσίδα αντιλαϊκών μέτρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς και ο τεμαχισμός του ομίλου της ΔΕΗ ΑΕ αποτελούν δύο νέους κρίκους στη μακριά αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων προώθησης της "απελευθέρωσης" του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, που αποδέχονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης για τη λαϊκή κατανάλωση, για τους εργαζόμενους του κλάδου, καθώς και για την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας. Ο αγώνας ενάντια στην "απελευθέρωση", για αποδέσμευση απ' την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων στην Ενέργεια και στο σύνολο της οικονομίας, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αναχαιτίσει την αντιλαϊκή επίθεση και να κατοχυρώσει την Ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό».

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Στο 3,9% ο ρυθμός μείωσης για το 2013

Στο 3,85% έφτασε ο μέσος όρος (μ.ο.) του ρυθμού μείωσης του παραγόμενου ΑΕΠ το 12μηνο του 2013, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), έναντι ρυθμού 3,7%, που κατέγραφε η αρχική εκτίμηση. Η πτώση ανά τρίμηνο, με βάση τα νεότερα στοιχεία, εμφανίζεται ως εξής: Α' Τρίμηνο 6%, Β' Τρίμηνο 4%, Γ' Τρίμηνο 3,2%, Δ' Τρίμηνο 2,3%. Στη διάρκεια της εξαετίας καταγράφηκαν οι εξής μ.ο. ρυθμών μείωσης του ΑΕΠ: 2008: 0,2%, 2009: 3,2%, 2010: 3,5%, 2011: 7%, 2012: 6,4%, 2013: 3,9%.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, για το 12μηνο 2014 προβλέπεται ισχνή ανάκαμψη 0,7% αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα αρχίσει να εμφανίζεται από το Γ' Τρίμηνο, με «βασική κινητήρια δύναμη τη βελτίωση των συνθηκών στον επιχειρηματικό τομέα, η οποία αναμένεται να μετουσιωθεί σε αύξηση της επενδυτικής δαπάνης τα επόμενα τρίμηνα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ