ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σε διεθνείς «πασαρέλες» επιδεικνύει τα κάλλη του και διεκδικεί ρόλο

...με προτάσεις για στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Τους λόγους για τους οποίους οι αστοί μπορούν να ακουμπήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και στον ευρύτερο χώρο που αυτός εντάσσεται, τις προσδοκίες τους για πέρασμα σε φάση ανάκαμψης κερδών, ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση στο Δουβλίνο. Και ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματά του έναντι των ανθυποψηφίων του για την προεδρία της Κομισιόν. Γιατί, όπως υποστήριξε, είναι το «αντίπαλο δέος» στον «πόλο της λιτότητας», που μπορεί σήμερα να εγγυηθεί «τον τερματισμό της λιτότητας και της κρίσης και την ανάπτυξη της Ευρώπης», σε συνθήκες «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή άπνοιας στο κοινωνικό πεδίο.

Πώς; Διεκδικώντας: «Την αναδρομική απευθείας αναχρηματοδότηση των ιρλανδικών και ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος», όπου «θα τεθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστή ύστατης καταφυγής», «θα αξιολογηθούν εναλλακτικές στρατηγικές απομείωσης της καθαρής παρούσας αξίας του συσσωρευμένου χρέους για κάθε χώρα» με την «καθιέρωση ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους». Ακόμα, «ένα ευρωπαϊκό New Deal (...) Με έμφαση στη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των υποδομών» και «με αναθεώρηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη».

Διεκδικώντας, δηλαδή, μέτρα στήριξης της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, εντός της ΕΕ, για την οποία επιπλέον σκόρπισε αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να «αναδιοργανωθεί δημοκρατικά» μέσω της «διεύρυνσης της δυνατότητας παρεμβάσεων και συμμετοχής των πολιτών της Ευρώπης στις αποφάσεις που τους αφορούν και αποδίδοντας στα εθνικά Κοινοβούλια το βασικό δημοσιονομικό τους ρόλο»!

Αυτό το μείγμα διαχείρισης υπερασπίστηκε σαν σωτήριο συνολικά για την ΕΕ, λέγοντας ότι συμβάλλει στην «προσπάθεια για την οριστική και συλλογική έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση (...) Γιατί μπορεί η θηλιά του χρέους να έχει περαστεί στο δικό μας λαιμό, απειλεί όμως με ασφυξία ολόκληρη την Ευρώπη, αφού αποτελεί διαρκές εμπόδιο στην ισόρροπη ανάπτυξή της αλλά και διαρκή συστημικό κίνδυνο απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών».

Αποκήρυξε ταυτόχρονα το σημερινό μείγμα διαχείρισης σαν «πρόγραμμα της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, του οικονομικού ανορθολογισμού και της πολιτικής ιδιοτέλειας της κυρίας Μέρκελ» και σαν «στίγμα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Προσπέρασε ότι αυτός είναι ο «πολιτισμός» του κεφαλαίου, αντιδραστικό οικοδόμημα του οποίου είναι η ΕΕ, και έκρυψε ότι το μείγμα που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται θα πατήσει στις ανατροπές αυτού που εφαρμόζεται σήμερα, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ομολογώντας ότι η λαϊκή ψήφος δεν αποτελεί για δαύτους παρά εργαλείο επίτευξης των παραπάνω εχθρικών για τους λαούς στόχων, ανέφερε: «Αυτή τη φορά η ψήφος των πολιτών μπορεί ν' αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς (...) Και μια τέτοια αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα καθορίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει η Ευρώπη να ξεπεράσει τη κρίση. Γιατί η κρίση δεν έχει τελειώσει (...) Και όσο παρατείνεται, τόσο αποσταθεροποιεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και απειλεί την ίδια την Ευρωζώνη. Και ο ανταγωνισμός λιτότητας σε μια νομισματική ένωση, αντί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών, αποσταθεροποιεί τη νομισματική ένωση συνολικά».

Επέμεινε, μάλιστα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» απειλεί την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ την επικαλέστηκε και σαν αιτία των ταξικών αντιθέσεων, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπιταλισμού αλλά οφείλεται στο σημερινό μείγμα διαχείρισης το «τείχος που διαιρεί τις κοινωνίες μας, σε κοινωνίες των δύο τρίτων, όπου το ένα τρίτο συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κρίση και πλουτίζει από την κρίση. Σε βάρος του ενός τρίτου, που εξωθείται στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σε βάρος του ενός τρίτου των χαμηλών και των πρώην μεσαίων στρωμάτων».

ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
Απειλή για τα συμφέροντα των εργαζομένων οι θέσεις Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΕΑ

Σχολιάζοντας τις θέσεις που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας στο Δουβλίνο, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, σε ανακοίνωσή του, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει:

«Οι θέσεις που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ, οι οποίες προβάλλουν στους εργαζόμενους την ψεύτικη προοπτική ότι υπάρχει μέση οδός ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, αποτελούν σημαντική απειλή για τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια θέση που προβάλλουν οι σοσιαλδημοκράτες εδώ και έναν αιώνα και που τώρα υιοθετείται από τους νέους σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε ολόκληρα τμήματα του απαξιωμένου ΠΑΣΟΚ στις γραμμές του. Επεσε στην παγίδα να προσδιορίσει τον "κακό" καπιταλισμό ως πηγή της κρίσης και εκθειάζει τον "καλό" καπιταλισμό του Μπαράκ Ομπάμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί την πραγματική φύση του καπιταλισμού και της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτή είναι μια άποψη που ο ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεται από κοινού με τα αστικά κόμματα, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν την κρίση και να συντηρήσουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η σημερινή ιρλανδική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το εκτεταμένο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που επιβάλλεται στην Ιρλανδία από την τρόικα των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ. Η πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα σε όλη την Ευρώπη έχει ζωτική σημασία για όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των Ιρλανδών εργαζομένων.

Αντί να χαρακτηρίζει την ΕΕ ως διακρατική καπιταλιστική ένωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα τα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο, θεωρεί την ΕΕ ως "πιθανή δύναμη για τη σταθερότητα και την ειρήνη".

Η ΕΕ έχει στην καρδιά της τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η κινητήρια δύναμη της σύγχρονης ιστορίας είναι η πάλη των τάξεων και η σύγκρουση των συμφερόντων τους. Στην ουσία, η σημερινή κρίση δεν είναι απλά τραπεζική κρίση ή πιστωτική κρίση. Είναι μια θεμελιώδης κρίση του καπιταλισμού. Η σημερινή στρατηγική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως υπαγορεύεται από την τρόικα των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ και τις αποφάσεις του G20, είναι η προστασία των πλουσίων, η υπεράσπιση των τραπεζών, η τιμωρία των εργαζομένων για την αποτυχία του καπιταλισμού και η χρήση της διεθνούς στρατιωτικής υπεροχής σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μέσα από την επέμβαση και τον πόλεμο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Η ιστορική πείρα από τους σοσιαλδημοκράτες στην εξουσία, από τα λόγια τους και τις πράξεις τους καθιστά σαφές ότι δεν έχουν καμία διάθεση να πάρουν κανένα μέτρο που απειλεί να αλλάξει το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Κανένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν έχει διάθεση να πάρει έστω και ένα μέτρο για να καταργήσει την κυρίαρχη θέση του κεφαλαίου. Οι υποσχέσεις για βελτίωση, ρύθμιση και καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού δεν κατανοούν τη συστημική φύση της κρίσης.

(...) Η σοσιαλιστική κοινωνία οικοδομείται στη βάση της εργατικής εξουσίας, ενώ η οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας περιλαμβάνει αναγκαστικά τον επαναστατικό μετασχηματισμό, στον οποίο η κρατική εξουσία περνάει από την αστική τάξη στους εργάτες και καταργείται η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Οι νέες σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις δεν απειλούν ουσιαστικά το καπιταλιστικό σύστημα αλλά του δίνουν τροφή και στήριξη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κόμμα Εργατών εναντιώνεται στις αυταπάτες που προσφέρει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η σοσιαλδημοκρατία και ο οπορτουνισμός, που βιώσαμε παλιότερα, είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, αποτελούν αυταπάτη η οποία, παρότι έχει διαφορετικό περιτύλιγμα, σημαίνει μόνο τη συνέχιση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΕ
Δεκτοί μόνο όσους επιστήμονες και τεχνίτες θέλουν τα μονοπώλια

Αυστηρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα απεργάζεται η Κομισιόν. Κεντρικός στόχος η εισαγωγή αυστηρά καταρτισμένου - εξειδικευμένου προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ευρωενωσιακά μονοπώλια για να διευρύνουν την κερδοφορία τους.

Χτες η Κομισιόν δημοσιοποίησε σχετική ανακοίνωση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μια ανοιχτή και ασφαλής Ευρώπη», χαρακτηρίζοντας το ζήτημα κορυφαία πολιτική προτεραιότητά της, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τον Ιούνη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει «στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές» για την παραπέρα ανάπτυξη του περιλάλητου ευρωπαϊκού χώρου «ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», όπως ορίζονται, βέβαια, στην ΕΕ οι τέτοιες έννοιες με βάση τα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η Ευρώπη είναι κομμάτι ενός παγκοσμιοποιημένου και διασυνδεμένου περιβάλλοντος όπου η διεθνής κινητικότητα αναμένεται να αυξηθεί. Περισσότεροι άνθρωποι θα θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη (...) Η ΕΕ θα αντιμετωπίσει δημογραφικές αλλαγές, αστικοποίηση, όλο και περισσότερο ποικιλόμορφες κοινωνίες και ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Θα είναι κρίσιμο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που οι πολιτικές στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων μπορούν να φέρουν στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και να προσελκύσουν ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες, καθώς και νόμιμους ταξιδιώτες στην Ευρώπη».

Παρακάτω: «Οι δημογραφικές αλλαγές, ιδίως η συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με σημαντικές ελλείψεις δεξιοτήτων σε ορισμένους τομείς (ιδίως στη μηχανική, στην πληροφορική και την υγειονομική περίθαλψη) εμποδίζουν την παραγωγικότητα της ΕΕ και, συνεπώς, την οικονομική της ανάκαμψη. Η αύξηση του παγκόσμιου ανταγωνισμού για προσέλκυση ταλέντων ταλαντούχων ανθρώπων με δεξιότητες πλήττει τις αγορές εργασίας σε πολλά κράτη - μέλη και θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ευημερία της Ευρώπης στην επόμενη δεκαετία».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενη η Κομισιόν σε μέτρα που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΕ για ελεγχόμενη μετανάστευση, τονίζει: «Είναι ώρα τώρα να παγιώσει όλα αυτά τα μέτρα μέσα σε μια πιο συνεκτική κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες».

Η Κομισιόν δίνει από τώρα κατευθύνσεις: «Για να προσελκύσει ταλέντα, η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει και να ενισχύσει περαιτέρω την αναγνώριση ξένων τίτλων και επαγγελματικών δεξιοτήτων». «Ως μέρος της "ελκυστικότητας" της ΕΕ, φοιτητές και ερευνητές θα πρέπει να επωφεληθούν από την ευκολότερη και ταχύτερη διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων».

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν επιμένει στην υλοποίηση ακόμα αυστηρότερων μέτρων ενάντια στην «παράνομη μετανάστευση», όσους δε θέλουν. Βάζει ζητήματα έντασης της καταστολής, «αποδοτικότερης» συνεργασίας μεταξύ μηχανισμών όπως οι EUROSUR και FRONTEX, χρήσης των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στην ανίχνευση γνησιότητας θεωρήσεων εισόδου και διαβατηρίων, μαζί με «προληπτικά μέτρα» όπως «ενημερωτικές καμπάνιες στις χώρες προέλευσης και διέλευσης προκειμένου να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι για τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης», έμφαση στις εθελοντικές επιστροφές, εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής και υπογραφής νέων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ