ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» - ΒΟΛΟΣ
Οι εργάτες απέρριψαν τις εργοδοτικές απαιτήσεις

Την εργοδοτική απαίτηση να συνεχιστεί για ένα ακόμα δίμηνο η μείωση των μισθών απέρριψαν, χτες, μέσα από γενική συνέλευση, οι εργάτες στη «Χαλυβουργία Ελλάδας» στη Μαγνησία.

Συγκεκριμένα, 145 εργάτες τάχτηκαν ενάντια στην πρόταση του Μάνεση και 130 ψήφισαν υπέρ.

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, ο γραμματέας της διοίκησης, Κυριάκος Κουκούλης, κάλεσε τους εργάτες να απορρίψουν τους εργοδοτικούς σχεδιασμούς και να ορθώσουν το ανάστημά τους, μαζί με την απόρριψη της εργοδοτικής πρότασης να προκηρύξουν άμεσα απεργιακή κινητοποίηση.

Στη συγκεκριμένη συνέλευση, η διοίκηση του σωματείου επέλεξε να εμφανιστεί ως «Πόντιος Πιλάτος», αφού από τη μεριά της δεν εισηγήθηκε τίποτα. Βέβαια, ενημέρωσε ότι την περασμένη Πέμπτη είχε συνάντηση στην Αθήνα με την εργοδοσία, προκαλώντας και γι' αυτό τις αντιδράσεις των εργαζομένων αφού αυτό έγινε εν αγνοία τους. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του σωματείου ομολόγησαν ότι πρότειναν στην εργοδοσία, να παραταθεί για ένα ακόμα δίμηνο η μείωση των μισθών αλλά μετά και όποτε αυτή μπορεί να δώσει ένα μπόνους στους εργάτες για να... ισοσκελιστεί η χασούρα. Η εργοδοσία απέρριψε την πρόταση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή σύσκεψη

Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου γέμισε μεταλλεργάτες
Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου γέμισε μεταλλεργάτες
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας χτες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Ηταν η πρώτη φορά που εργαζόμενοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας ανέπτυξαν από κοινού έναν πλούσιο διάλογο καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάγκη της κοινής οργανωμένης δράσης, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει θέσει τον κλάδο σε ρότα συρρίκνωσης και διάλυσης. Επίσης, αναδείχτηκε η ανάγκη να απομονωθούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στα σωματεία των Ναυπηγείων και στην ΠΟΕΜ, που ταγμένες στη λογική της ανταγωνιστικότητας τάσσονται με την πλευρά της εργοδοσίας των ναυπηγείων, υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική, υπονομεύουν κάθε προσπάθεια συντονισμού σε ταξική κατεύθυνση.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, κάνοντας την εισήγηση στη σύσκεψη, ανέφερε ότι από αυτή τη μαζική σύσκεψη «φαίνονται και οι δυνατότητες που έχουμε αν βάλουμε μπροστά συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάνουμε υπόθεση των εργαζομένων το πλαίσιο αιτημάτων, με οργάνωση, με συζήτηση με τον κάθε συνάδελφο, με την οργάνωση του αγώνα, όχι μόνο να κινητοποιήσουμε τον κλάδο, αλλά να γίνουμε τους επόμενους μήνες η ατμομηχανή της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος». Τόνισε την ιδιαίτερη και μεγάλη σημασία που έχει στην απεργία της Πέμπτης η προσυγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή στις 9.30 το πρωί στην Ομόνοια να μετατραπεί σε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση. Σταθμός στον αγώνα των εργαζομένων της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, θα είναι, τόνισε ο συνδικαλιστής και η συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή την Τετάρτη 20 Μάρτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη με πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους για να πληρωθούν, επισήμανε το καθήκον που έχουν οι εργαζόμενοι της Ζώνης που συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα «ξέρουν τι πάει να πει οργανωμένος αγώνας, να απλώσουν το χέρι στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας που την περασμένη Παρασκευή στη συνέλευση στο ναυπηγείο σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού του σωματείου. Να τους δώσουμε κουράγιο, να τους τραβήξουμε στην πάλη, να σπάσουν οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και των συμβιβασμένων».

Την ανάγκη απεγκλωβισμού και των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά -11 μήνες απλήρωτοι και αντιμέτωποι με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα- από το δόκανο των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ανέφερε ο Πέτρος Αναστασιάδης, μέλος της διοίκησης της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ», και πρόσθεσε: «Οι ταξικές δυνάμεις στο ναυπηγείο -σημείωσε- αναδεικνύουμε στους εργαζόμενους ότι τα προβλήματά μας είναι κοινά με τους συναδέλφους της Ζώνης και των άλλων ναυπηγείων. Με συγκεκριμένη προσπάθεια μπορούμε στους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά να δείξουμε το δρόμο».

Το λόγο πήραν και άλλοι εργαζόμενοι από τη Ζώνη και τα άλλα ναυπηγεία. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση εργαζόμενου από τη Ζώνη που επισήμανε: «Είναι καθήκον μας ο ενιαίος αγώνας, η ταξική αλληλεγγύη, η παρουσία των εργαζομένων της Ζώνης στις πύλες των ναυπηγείων στο Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα. Ο πόλεμος που δεχόμαστε από το κεφάλαιο και την πολιτική του είναι ενιαία. Με κοινό μέτωπο οι εργαζόμενοι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και να τη σαρώσουμε».

ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Αγρια εκμετάλλευση και έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Ναυτεργάτες, πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού «ΣΚΙΑΘΟΣ ΕΞΠΡΕΣ», το οποίο βρίσκεται στην επισκευαστική βάση του Νέου Μώλου Δραπετσώνας, με την απειλή της απόλυσης, αναγκάστηκαν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία HSW να εκτελούν σοβαρότατες και εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες, όταν ο κανονισμός προβλέπει ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένα συνεργεία της Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνης. Τα πληρώματα εκτελούν αποκλειστικά και μόνο εργασίες συντήρησης. Επιπλέον, με ευθύνη της εταιρίας δεν είχαν ληφθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Η κατάσταση αυτή διαπιστώθηκε από τη μικτή 5μελή Επιτροπή Ελέγχου της Ζώνης για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ελέγχου καταγράφηκε ότι το πλήρωμα είχε αναγκαστεί να εξαρθρώσει ολόκληρη την κύρια δεξιά μηχανή του πλοίου και την ηλεκτρομηχανή και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανένα προστατευτικό μέτρο όπως κιγκλιδώματα (ρέλια) μεταξύ μηχανής και των σημείων (πατάρια) που εργάζονταν οι ναυτεργάτες με αποτέλεσμα να απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλά τέτοια περιστατικά που δείχνουν την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης από τους εφοπλιστές σε βάρος των εφοπλιστών και ήδη ένας ναυτεργάτης νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, όταν κάηκε από ατμούς στο πλοίο «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΩΡΩΠΟΥ - ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ
Επανασύνδεση ρεύματος σε απολυμένο χαλυβουργό

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι απολυμένου χωρίς αποζημίωση και επίδομα ανεργίας εργαζόμενου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Καπανδρίτι, πέτυχε πρόσφατα η Λαϊκή Επιτροπή Ορωπού - Καπανδριτίου. Ο χαλυβουργός απολύθηκε από το μεγαλοβιομήχανο Μάνεση, αμέσως μετά την 9μηνη απεργία στην οποία ήταν πρωτοπόρος. Προκειμένου να τον τιμωρήσει για τη δράση του δεν του κατέβαλε ούτε αποζημίωση, καθώς τον «κατηγόρησε» για ψευδομαρτυρία, επειδή κατέθετε στα δικαστήρια, στηρίζοντας το σωματείο του. Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ ανασύροντας νόμο του 1920 χρησιμοποιώντας την κατηγορία του Μάνεση αρνήθηκε να του χορηγήσει επίδομα ανεργίας. Αποτέλεσμα ο εργαζόμενος χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα να αντιμετωπίζει εδώ και περίπου ένα χρόνο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και φυσικά να μη μπορεί να πληρώσει ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Προχτές, λοιπόν, η επιχείρηση προχώρησε σε διακοπή του ρεύματος στο σπίτι του στο Καπανδρίτι. Ο χαλυβουργός ενημέρωσε τη Λαϊκή Επιτροπή, η οποία με άμεση παρέμβαση επανασύνδεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ρεύμα στο σπίτι του.

Απεργία μεθαύριο στα ναυπηγεία

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη 14 Μάρτη οι εργαζόμενοι στη ναυπηγική βιομηχανία μετά από απόφαση της ΠΟΕΜ, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε πανελλαδική απεργία για τον κλάδο του Μετάλλου την Πέμπτη 28 Μάρτη. Αποφάσεις που πάρθηκαν κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των ταξικών δυνάμεων, καθώς τα προβλήματα στη ναυπηγική βιομηχανία και συνολικά στον κλάδο του Μετάλλου έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι στη Ζώνη η ανεργία φτάνει στο 90%, στο Σκαραμαγκά οι εργάτες είναι απλήρωτοι 11 μήνες και δουλεύουν μια μέρα την εβδομάδα, στην Ελευσίνα πήραν... 75 ευρώ έναντι το τελευταίο δίμηνο και βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει χρήματα για την Αμυντική Βιομηχανία (πρώην ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ) και τη συνέχιση της λειτουργίας της, ενώ την ίδια στιγμή τα χρέη της εταιρείας προς τρίτους μεγαλώνουν. Στη «Χαλυβουργική» η εργοδοσία προχωρά σε 170 απολύσεις, ενώ σοβαρά είναι και τα προβλήματα στη «Χαλυβουργία Ελλάδας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ