ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τεράστια η ανεργία στους ναυτεργάτες
  • Μόλις το 24% παίρνει το επίδομα του ΓΕΝΕ
  • Την Τετάρτη η γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ για την οργάνωση της πάλης

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει πλέον η ανεργία στους ναυτεργάτες, η οποία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε μήνα, στοιχείο που επιβεβαιώνουν ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Ετσι, ενώ ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ναυτεργάτες στους καταλόγους του ΓΕΝΕ ήταν τον Φλεβάρη 4.513. Το Γενάρη ήταν 4.438 και τον Δεκέμβρη του 2012 ήταν 4.355 και το Νοέμβρη 4.075. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ που γίνονται ακόμα πιο δραματικοί αν προστεθεί ότι σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΓΕΝΕ, στους καταλόγους γράφεται το ένα τρίτο των ανέργων.

Αυτό σημαίνει ότι οι ναυτεργάτες που αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας ξεπερνούν πια τις 13.000. Παράλληλα, συνεχίζεται και το αίσχος του αποκλεισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας ακόμα και των «επίσημων» ανέργων από το ψωροεπίδομα ανεργίας των 235 ευρώ για τους άγαμους και 294 ευρώ για τους έγγαμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξαιτίας των απαγορευτικών προϋποθέσεων που τίθενται, από τους 4.513 ανέργους του Φλεβάρη, το επίδομα δόθηκε στους 1.082. Δηλαδή, το επίδομα πήρε μόλις στο 23,98% των ανέργων!

Η κυβέρνηση, πατώντας στην αγωνία των ναυτεργατών για το μπάρκο και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σπεύδει να εξασφαλίσει τσάμπα ναυτεργατικό δυναμικό στους εφοπλιστές. Είναι σε εξέλιξη η προώθηση προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ που αφορά 1.000 ανέργους ναυτεργάτες από 16 έως 33 ετών. Θα ναυτολογούνται με μισθό 1.000 και 800 ευρώ (αξιωματικοί, κατώτερο πλήρωμα, αντίστοιχα) χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, ΣΣΕ και ανασφάλιστοι. Επιπρόσθετα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο «για την ανασυγκρότηση του ΥΝΑ» που καταργεί τις ΣΣΕ των κατωτέρων πληρωμάτων των ποντοπόρων πλοίων, μειώνει τις οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων, εξαρθρώνει το ακτοπλοϊκό δίκτυο και ιδιωτικοποιεί τις λιμενικές υποδομές.

Απέναντι σε αυτά, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία συνεχίζουν τη μάχη για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών με παρακαταθήκη την 7ήμερη απεργία και την απεργία στις 20 Φλεβάρη. Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ. Με σύνθημα «ούτε βήμα πίσω. Κλιμάκωση της δράσης τώρα για υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών ΣΣΕ με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες», η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ καλεί τους μηχανικούς σε μαζική συμμετοχή, για να εκτιμήσουν τη μέχρι τώρα δράση και να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Ενώ υπογραμμίζει ότι: «Το δίκιο της εργατικής τάξης θα κριθεί στους ταξικούς αγώνες».

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «BOEHRINGER»
Απολύει πάνω από τους μισούς ιατρικούς επισκέπτες

Κινητοποιήσεις αποφάσισε ομόφωνα η γενική συνέλευση των εργαζομένων, χτες

Να αντιταχθούν στην απόφαση της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας «Boehringer» να απολύσει πάνω από τους μισούς ιατρικούς επισκέπτες αποφάσισαν ομόφωνα σε χτεσινή γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Συγκεκριμένα η εταιρεία σκοπεύει να απολύσει περίπου τους 60 από τους 100 ιατρικούς επισκέπτες με τη διαδικασία των «οικειοθελών απολύσεων». Το επιχειρησιακό σωματείο προκήρυξε χτες 3ωρη στάση εργασίας και κάλεσε σε γενική συνέλευση όλους τους εργαζόμενους ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα απαντήσουν.

Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν αύριο, Τετάρτη, σε 3ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Ελληνικό στις 10 το πρωί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις απολύσεις. Νέα 3ωρη στάση εργασίας (1 μ. μ. - 4 μ. μ.) θα γίνει την Παρασκευή, 15 Μάρτη, για να πραγματοποιηθεί Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στις 1.30 μ.μ. στο εργοστάσιο στο Κορωπί. Εκεί θα αποφασιστεί και η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σωματείου εργαζομένων στην «Boehringer», η πολυεθνική έκανε πρόσφατα στο εργοστάσιο στο Κορωπί μια επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή της και τις εξαγωγές της, από 250 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ., ενώ είναι η μοναδική πολυεθνική που έχει παραγωγή στην Ελλάδα και περιμένει καινούργια φάρμακα για να τα «ρίξει» στην αγορά. Επίσης ο συνολικός της τζίρος για το 2012 ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ και στην Ελλάδα στα 75 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμα πως από τον περασμένο Δεκέμβρη το σωματείο είχε προετοιμάσει τους εργαζόμενους για το σχέδιο απολύσεων της εταιρείας και σε γενική συνέλευση τότε είχαν αποφασίσει να τις αντιπαλέψουν καθώς είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και άλλη μείωση προσωπικού.

SCA HELLAS
Ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιο της Πάτρας

Εντείνει την επιθετικότητά της η πολυεθνική εταιρεία «SCA HELLAS» στην Πάτρα. Η ίδια εταιρεία, που, πριν από λίγες μέρες, φέρεται σε συνάντησή της με τον υπουργό Ανάπτυξης να ζητούσε μισθούς των 300 ευρώ, χτες, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της, γιατί οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν τη μείωση μισθών. Είναι η ίδια εταιρεία, που τα μεικτά της κέρδη τη διετία 2010 - 2011, ανήλθαν στα 33 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της, η εταιρεία δήλωσε πως επιδίωξε τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με την προσαρμογή του κόστους». Σε αυτό το πλαίσιο, είχε προτείνει, την προηγούμενη βδομάδα, μειώσεις μισθών 60%. Στην αρνητική απάντηση των εργαζομένων, η εταιρεία χτες με ανακοίνωσή της ενημερώνει πως θα «προσφέρει» διάφορα «πακέτα παροχών» προς τους εργαζόμενους, για να προχωρήσει σε «εθελούσια» και στη συνέχεια στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Με αυτόν τον τρόπο, η πολυεθνική αποδεικνύει πως η επιθετικότητα του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους δεν έχει τέλος. Πως προτιμά να κλείσει το εργοστάσιο απ' το να έχει εργαζόμενους με δικαιώματα. Αλλωστε, τίποτα δεν αποκλείει, στο μέλλον να ανοίξει άλλη παραγωγική μονάδα στην οποία να προσλάβει εργαζόμενους δίχως δικαιώματα. Ομως, και απ' αυτήν την περίπτωση, αποδεικνύεται πως εκείνοι που κλείνουν τα εργοστάσια είναι οι ίδιοι οι εργοδότες και οι πολυεθνικές. Οχι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γιορτή για τα παιδιά των εργατών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, η αποκριάτικη γιορτή για παιδιά που διοργάνωσε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση έγινε στην Αίθουσα Νερού στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μουσικοχορευτικά, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, με την συμβολή νέων παιδαγωγών. Μέσα και από αυτή την εκδήλωση εκφράστηκε η ανάγκη τα συνδικάτα να ενισχύσουν ολόπλευρα την παρέμβασή τους για κάθε πλευρά της ζωής των εργατών και των οικογενειών τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΓΕ
Ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ. Χτες, ψήφισαν οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο του Αμύνταιου, οι οποίοι για πρώτη φορά συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες, ενώ αύριο ψηφίζουν οι εργαζόμενοι του κεντρικού εργοστασίου στην Αθήνα.

Στο τιμόνι του Σωματείου βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις με το συνδυασμό της «Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας». Σε αυτές τις εκλογές θα «κατέβει» ένας ακόμη συνδυασμός, με την επωνυμία «Ανεξάρτητο Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ».

«Ολοι οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ να δώσουν δύναμη με την εγγραφή τους, αλλά το σημαντικότερο να συμμετέχουν στη ζωή και στη δράση του Σωματείου, δηλαδή να συμμετέχουν στις Συνελεύσεις, να αποφασίζουν όλο και περισσότεροι εργάτες για το μέλλον τους», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου ενόψει των εκλογών.

Και τονίζεται: «Από τους αγώνες που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε πιο έμπειροι, πιο δυνατοί. Καταφέραμε να οργανωθούμε πιο γερά, αρκετοί συνάδελφοι ξεπέρασαν τους φόβους και τους δισταγμούς τους κι πάλεψαν».

«ΑΓΝΟ»
Νέα συγκέντρωση σήμερα

Με συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, συνεχίζουν τον αγώνας τους οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ». Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία από την προηγούμενη βδομάδα, απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία του ομίλου «ΚΟΛΙΟΣ» και να πάρει πίσω τις 110 τρίμηνες διαθεσιμότητες που ανακοίνωσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ