ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι χρυσαυγίτες βρήκαν το δάσκαλό τους από το λαό

Κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από εκδήλωση για τους 45 εκτελεσμένους το Μάρτη του 1943

Οργισμένοι οι κάτοικοι απαιτούν την αποχώρηση των χρυσαυγιτών
Οργισμένοι οι κάτοικοι απαιτούν την αποχώρηση των χρυσαυγιτών
Στην Τσαριτσάνη της Λάρισας, με την πλούσια και ηρωική αντιστασιακή δράση, ο λαός δεν επέτρεψε στους φασίστες της Χρυσής Αυγής να προσβάλουν και να λερώσουν, με την παρουσία τους, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής. Εδειξαν με το παράδειγμά τους τον τρόπο που πρέπει ο λαός και το κίνημα να απομονώσει τους χρυσαυγίτες, να μην τους δώσει τόπο να σταθούν.

Εκμεταλλευόμενη την πρόσκληση που πήρε από το δήμαρχο Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλο (ανήκει στο ΠΑΣΟΚ), η Χρυσή Αυγή έστειλε τον βουλευτή της στη Λάρισα, Χρυσ. Αλεξόπουλο, να παραβρεθεί στην εκδήλωση για τους 45 Τσαριτσανιώτες πατριώτες, που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές, στις 12 Μάρτη του 1943.

Με το που έγινε αντιληπτή η παρουσία της αντιπροσωπείας με τους χρυσαυγίτες, οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν έντονα, απαιτώντας την αποχώρησή τους. Ο δήμαρχος, αντί να ανταποκριθεί στη λαϊκή απαίτηση, ανακοίνωσε την ακύρωση της εκδήλωσης, με το προκλητικό επιχείρημα ότι «η αστυνομία δήλωσε την αδυναμία της να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, λόγω και της έντασης που δημιουργήθηκε»!

Αμεση κι αποφασιστική ήταν η αντίδραση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης. Ο πρόεδρός του Χάρης Νούσιας, εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα, ανακοίνωσε, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες, ότι ο Σύλλογος αναλαμβάνει την οργάνωση της εκδήλωσης, απαιτώντας, ταυτόχρονα, την απομάκρυνση των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής. Τελικά, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και η συνοδεία του αναγκάστηκαν ν' αποχωρήσουν και η εκδήλωση έγινε κανονικά.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ χαιρετίζει το λαό της Τσαριτσάνης, την εργατιά και την αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία του χωριού, που στάθηκαν φραγμός στους φασίστες της Χρυσής Αυγής, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τον ηρωικό χώρο της εκτέλεσης των συμπατριωτών μας από τα φασιστικά κατοχικά στρατεύματα, το Μάρτη του 1943.

Παράλληλα καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή για τη στάση της, που προσκάλεσε το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, όπως και τους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που κράτησαν "σιγή ιχθύος", νομιμοποιώντας ουσιαστικά την παραμονή των φασιστοειδών στο χώρο και δίνοντας καταφύγιο στους νοσταλγούς των φρικαλεοτήτων του φασισμού.

Η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής μας να διδαχτεί από τη μαζική οργανωμένη απάντηση των κατοίκων της Τσαριτσάνης, να απομονώσει τους χρυσαυγίτες και να αντιπαλέψει την πολιτική του συστήματος που γέννημα - θρέμμα του είναι ο φασισμός».

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στο Δήμο Ελασσόνας, ζητώντας «να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί απόφαση ώστε να μην καλεστεί ξανά εκπρόσωπος του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής». Σε ανακοίνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνεται ότι «η Τσαριτσάνη στάθηκε στο ύψος της, με περηφάνια και με αγωνιστικότητα».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί σε δράση για απομόνωση της ναζιστικής συμμορίας

Ανακοίνωση, με αφορμή τα «μαθήματα Ιστορίας» της Χρυσής Αυγής

Να αναλάβουν δράση για την απομόνωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, να μην πέσει ούτε ένα παιδί εργατικής λαϊκής οικογένειας στα νύχια τους μέσα από «μαθήματα Ιστορίας», που θέλουν να διοργανώσουν οι εν Ελλάδι νεοναζί, καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φορείς του μαζικού κινήματος, της νεολαίας, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«H ναζιστική Χρυσή Αυγή στην Κρήτη, υπηρετώντας πιστά το κεφάλαιο, μετά την οργάνωση ταγμάτων ασφαλείας στο νησί, τα οποία στρέφονται σε άνανδρες επιθέσεις απέναντι σε Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους και νέους, με απώτερο στόχο το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος, τώρα επεκτείνει την άθλια και επικίνδυνη δραστηριότητά της, με διοργάνωση μαθημάτων Ιστορίας στα γραφεία της.

Με πρόσχημα τη διαστρέβλωση της Ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία, που σκοπό έχει να διαιωνίζεται η εξουσία της τάξης που και οι ίδιοι οι φασίστες υπηρετούν, η Χρυσή Αυγή στοχεύει να δηλητηριάσει τις παιδικές ψυχές με μαθήματα ναζισμού και φασιστικής προπαγάνδας περί πολιτισμού, Ιστορίας και Θρησκείας, δηλαδή με την πιο αποκρουστική μορφή υπεράσπισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ομως, η σχέση του ναζισμού με τα παιδιά και τη νεολαία είναι καταγεγραμμένη στην Ιστορία, στις λίστες των εκατομμυρίων νεκρών παιδιών και νεολαίων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και στον τόπο μας, στη Βιάννο, στα Ανώγεια, στην Κάντανο, στη Μαλάθυρο κ.α. Οπως, επίσης, καταγράφεται και σήμερα με τη δράση της Χρυσής Αυγής, τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία που στήνει, για να εξασφαλίζουν φτηνούς εξαθλιωμένους εργαζόμενους στα αφεντικά τους, τις επιθέσεις σε απεργούς εργάτες και συνδικαλιστές κ.λπ.

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φορείς του μαζικού κινήματος, της νεολαίας, την εκπαιδευτική κοινότητα να αναλάβουν δράση για την απομόνωση της ναζιστικής συμμορίας, να μην πέσει ούτε ένα παιδί εργατικής - λαϊκής οικογένειας στα νύχια τους. Ο λαός πρέπει να στείλει τη Χρυσή Αυγή μαζί με το σύστημα που τη χρειάζεται στην κόπρο της Ιστορίας».

Τίμησαν τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση και πορεία το Σάββατο, στις Συκιές Θεσσαλονίκης

Από την πορεία που ακολούθησε της εκδήλωσης
Από την πορεία που ακολούθησε της εκδήλωσης
Εκδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα, για τον πρωτομάρτυρα του κινήματος ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη και πορεία μέχρι το σημείο όπου δολοφονήθηκε πίσω από το Επταπύργιο, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο πάρκο Ειρήνης στις Συκιές. Στη συγκέντρωση εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ μίλησε ο Μπάμπης Βέλλης σημειώνοντας ότι «η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει 62 χρόνια τώρα το δρόμο των φιλειρηνιστών - αντιιμπεριαλιστών αγωνιστών της πατρίδας μας στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους, που προκαλεί, για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών». Εκ μέρους του Γραφείου της Οργάνωσης περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, μίλησε ο Βασίλης Τομπουλίδης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νέα καθήκοντα που προκύπτουν για τους νέους κομμουνιστές, της διαφώτισης και προετοιμασίας κάθε νέου και νέας εργαζόμενου/ης, μαθητή, σπουδαστή των λαϊκών οικογενειών για τις επερχόμενες επικίνδυνες εξελίξεις που φέρνει η γενίκευση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική εξόρμηση για την πρόταση του Κόμματος

Πολιτική εξόρμηση με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού», πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις αύριο και μεθαύριο:

Αύριο Τετάρτη

-- Στις 12 μ. στη Φιλοσοφική Σχολή θα μιλήσει ο Δ. Παπαδόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Στις 2 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή θα μιλήσει ο Δ. Κοιλάκος, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. στην Αγ. Παρασκευή, στο 3ο Γυμνάσιο (Δερβενακίων & Σ. Καράγιωργα) θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.

Την Πέμπτη 14/3

-- Στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Περάματος, θα μιλήσει ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ