ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
Αγώνας ενάντια στην παράδοση ορυκτού πλούτου σε πολυεθνικές

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι νέα συγκέντρωση στην Κομοτηνή

Aπό τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Aπό τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Με μια μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, ο λαός της Χαλκιδικής που αγωνίζεται ενάντια στη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού «Ελληνικός Χρυσός» δήλωσε την απόφασή του να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στην παράδοση του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές. Ταυτόχρονα, έδωσε απάντηση στην επιχείρηση τρομοκρατίας, βίας και αυταρχισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους μηχανισμούς καταστολής με εντολή της κυβέρνησης.

Η μεγάλη κινητοποίηση οργανώθηκε από τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θράκης που παλεύουν ενάντια στα χρυσωρυχεία που θέλει να λειτουργήσει εκεί η πολυεθνική «ELDORADO». Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Δημαρχείου και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στο ίδιο σημείο. Εργαζόμενος λαός και νεολαία, είπαν «όχι» στη μεταλλουργία χρυσού που με τη χρήση κυανίου θα καταστρέψει περιβάλλον και την υγεία του λαού και παραγωγικές δραστηριότητες όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός.

Με δικό τους διακριτό μπλοκ συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» διαδήλωσαν διακηρύττοντας ταυτόχρονα ότι «ο χρυσός ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, καθώς και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας και Βασίλης Ρέβας.

Με τη μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στους ληστές του ορυκτού πλούτου, ενώθηκε η κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών που ήταν την ίδια ώρα σε εξέλιξη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η σκυτάλη του αγώνα σήμερα περνά πάλι στο λαό της Θράκης που προγραμματίζει μεγάλη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία της Κομοτηνής.

Η επένδυση στη Χαλκιδική συζητήθηκε χτες το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Εξω από το Δημαρχείο υπήρχε ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.

Εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού, επιστήμονες που εναντιώνονται στην επένδυση παρουσίασαν συντριπτικά στοιχεία για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα προκύψουν. Εκπρόσωποι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και του ΙΓΜΕ, όπως επίσης και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτας, που τάσσονται υπέρ της επένδυσης, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν προβάλλοντας ως κερασάκι τα δήθεν έσοδα που θα έχει το Δημόσιο και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

ΑΙΓΙΝΙΟ
Κινητοποίηση ενάντια στα διόδια

Από την κινητοποίηση της Κυριακής
Από την κινητοποίηση της Κυριακής
Ανοιχτές τις μπάρες των διοδίων στο σταθμό του Αιγινίου κράτησαν για περισσότερες από πέντε ώρες κάτοικοι και φορείς του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, που την Κυριακή πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση με αίτημα την κατάργησή τους. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι. Συμμετείχαν φορείς του νομού, εκπρόσωποι κομμάτων, οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων της Πιερίας, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και η ΠΑΣΥ, μέλη της επιτροπής αγώνα που παλεύουν για την κατάργηση των διοδίων στη Λεπτοκαρυά.

Με συνθήματα «Οι δρόμοι ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «Ούτε φθηνά ούτε ακριβά, όχι σε όλα τα διόδια», ο λαός της περιοχής διατράνωσε την απόφασή του να συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση των διοδίων στο νομό.

Στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτησε ο Γιάννης Ζιώγας, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων και τους κάλεσε σε συντονισμό με τον εργαζόμενο λαό άλλων περιοχών να κλιμακώσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν από κοινού την κατάργηση όλων των διοδίων.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Το ΚΚΕ αγωνίζεται για έναν δρόμο ανάπτυξης όπου το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και κάθε άλλη υποδομή πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά στο λαό που θα τα χρησιμοποιεί ελεύθερα, χωρίς κανένα χαράτσι». Πρόσθεσε ότι «στο παράδειγμα του ξεπουλήματος των οδικών αξόνων, συμπυκνώνεται ανάγλυφα ολόκληρη η πολιτική που εφαρμόζει και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ». Κάλεσε το λαό να μην έχει αυταπάτες ότι όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική θα παλέψουν για την κατάργηση των διοδίων. Να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής.

ΗΡΑΙΟ ΣΑΜΟΥ
Μεγάλες ζημιές από πλημμύρες

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο Ηραίο Σάμου από την έντονη βροχόπτωση το περασμένο Σάββατο
Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο Ηραίο Σάμου από την έντονη βροχόπτωση το περασμένο Σάββατο
Η ανυπαρξία μέτρων και υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει για μια ακόμα φορά, λόγω της έντονης ξαφνικής βροχόπτωσης το περασμένο Σάββατο, όλη η περιοχή του Ηραίου Σάμου και να προκληθούν μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές.

Ενας κυριολεκτικά τεράστιος χείμαρρος που δημιουργήθηκε από νερά της βροχής παρέσυρε τόνους λάσπη στους δρόμους του οικισμού πλημμυρίζοντας σπίτια και μαγαζιά. Ειδικότερα, πλημμύρισαν περισσότερα από 50 υπόγεια, ισόγεια και πάρκινγκ κατοικιών και καταστημάτων. Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στους δρόμους από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα δύο από αυτά μαζί με ένα κοντέινερ να καταλήξουν στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντικών κλιμακίων έδωσαν μάχη για να αντλήσουν τα νερά. Αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργήθηκε ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου να κηρύξει την περιοχή του Ηραίου «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν αγανακτισμένοι, ότι δεν είναι πρώτη φορά που έβλεπαν τα σπίτια και τα υπόγειά τους να πλημμυρίζουν και έδιναν μέχρι χτες μάχη για να απομακρύνουν λάσπες και νερά.

Την περιοχή επισκέφτηκαν εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Δήμο, με επικεφαλής τον Τίμο Χατζηλαγό, δημοτικό σύμβουλο Σάμου.

Ανακοίνωση ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Τα διάφορα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά πακέτα, ουσιαστικά αποκλείουν έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Χρησιμοποιούνται στη χρηματοδότηση έργων που αποκλειστικά και κύρια εξυπηρετούν τα συμφέροντα διαχρονικά του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, μέλη και στελέχη του Κόμματος, από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά στους πληγέντες, κοντά στους εργαζόμενους που έχασαν περιουσίες, που η ζωή τους επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την πλημμύρα.

  • Απαιτείται η κυβέρνηση να αποζημιώσει για το σύνολο της καταστροφής. Για τις ζημιές που προέκυψαν σε κατοικίες, νοικοκυριά, κτήματα, καταστήματα.
  • Να διαθέσει κάθε μέσο προκειμένου να λυθούν προβλήματα και ζημιές στη λειτουργία του οικισμού.
  • Αμεσα να αποκαταστήσει τις υποδομές που έπαθαν ζημιές όπως αγροτική οδοποιία, λιμάνι, παραλία, παιδική χαρά, ιατρείο.
  • Να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει συνολική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ