ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποπροσανατολισμός η Επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Σχετικά με τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής «για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους» η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Ο λαός δεν πρέπει να έχει προσδοκίες ότι είναι δυνατό να προκύψουν ουσιαστικά οφέλη γι' αυτόν μέσα από μια κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου του χρέους. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής διευκολύνει την κυβερνητική επιχειρηματολογία, που στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και στην παγίδευση του λαού σε διλήμματα και αντιπαραθέσεις τμημάτων της πλουτοκρατίας.

Για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα το ζήτημα δεν είναι ο επισφαλής διαχωρισμός του χρέους σε νόμιμο, παράνομο ή επαχθές, που θέτει ως στόχο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί ο καθένας να χαρακτηρίσει το χρέος, αυτό το διαμόρφωσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές υπέρ των μονοπωλίων, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τα πάμπολλα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να στηριχτεί η περιβόητη ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η κερδοφορία και η ισχυροποίησή τους. Οι λαϊκές δυνάμεις για κανένα λόγο δεν πρέπει να δεχτούν θυσίες ή βάρβαρα μέτρα, για κανένα μέρος του χρέους "νόμιμο" ή "παράνομο".

Ο περιορισμός της συζήτησης στην αντιμετώπιση του χρέους αποτελεί συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης και του βάρβαρου πολέμου που έχουν εξαπολύσει στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα τα αστικά κόμματα με τη συνεργία της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η συσσώρευση κεφαλαίων στους κεφαλαιοκράτες, η αναρχία και η ανισομετρία σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, η διόγκωση των ελλειμμάτων, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ. Η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα εξελίσσεται σε όλες τις χώρες με την ίδια αγριότητα, ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους, γιατί στοχεύει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο λαός πρέπει, επίσης, να αξιοποιήσει την εμπειρία του από τα αποτελέσματα των διαφόρων εξεταστικών και κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η διερεύνηση των διαφόρων σκανδάλων και άλλων οικονομικών ή πολιτικών διαδικασιών και αποφάσεων προσκρούει σε πολλαπλά εμπόδια και σε πολυδαίδαλο λαβύρινθο που διαμορφώνουν οι μηχανισμοί του καπιταλιστικού συστήματος.

Η συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σε αυτή την επιτροπή, εφόσον συσταθεί, δεν έχει σκοπό μόνο να συμβάλει στην εξάντληση των όποιων περιθωρίων υπάρχουν για να αναδειχθούν τα πραγματικά δεδομένα διαμόρφωσης του χρέους, αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι όποιες προσπάθειες αποπροσανατολισμού και παγίδευσης της λαϊκής συνείδησης».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Καίγεται» να συμβάλει στη διαχείριση

Αποκαλυπτική η δήλωση με την οποία προσπαθεί να απαντήσει στην κριτική που ασκεί το ΚΚΕ

Αποκαλυπτική για την ενσωμάτωση του ΣΥΝ στο μέτωπο των δυνάμεων που πασχίζουν να συσκοτίσουν τις αιτίες της κρίσης και να σύρουν το λαό στη λογική της διαχείρισής της προς όφελος της ντόπιας πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, είναι η δήλωση με την οποία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ αποπειράται να απαντήσει στη χθεσινή ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σχετικά με την Επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τη Βουλή να συγκροτήσει Επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους, με το επιχείρημα ότι «το συσσωρευμένο υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της άνισης διανομής και αναδιανομής των εισοδημάτων, της φοροασυλίας των ισχυρών, της διάχυτης φοροδιαφυγής και των ετεροβαρών συμβάσεων» και ζητώντας την «αποσαφήνιση των όρων της δημιουργίας του χρέους, που ενδεχομένως σε σημαντική του έκταση είναι παράνομο και επαχθές».

Στριμωγμένος από την πολιτική κριτική του ΚΚΕ, στη χθεσινή του δήλωση ο ΣΥΝ κατηγορεί το Κόμμα ότι «έχει προ πολλού παραιτηθεί από την βάσανο της διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων», κρύβοντας ότι αυτό που τον ενοχλεί, είναι το γεγονός ότι το ΚΚΕ διατυπώνει προτάσεις με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, όπως κάνει ο ΣΥΝ και οι ομοϊδεάτες του.

Λέει ακόμα ότι «τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο, όμως, μιας δέσμης και άλλων προτάσεων για μια αριστερή απάντηση απέναντι στην κρίση». Σαν τέτοια, ο ΣΥΝ θεωρεί την έκδοση ευρωομολόγου, το δανεισμό από την ΕΚΤ και τη διαγραφή μέρους του χρέους. Πρόκειται για προτάσεις που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα για το λαό και τις οποίες, μαζί με το ΣΥΝ, μελετά και η ντόπια πλουτοκρατία με τα κόμματά της, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τις μικρότερες δυνατές ζημιές από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου και φθηνότερο χρήμα για τις επενδύσεις τους.

Ο ΣΥΝ ομολογεί ότι είναι συμμέτοχος στο παιχνίδι αποπροσανατολισμού του λαού, που στήνουν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της γύρω από το χρέος, λέγοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία το δημόσιο χρέος αποτελεί έναν μηχανισμό πειθαναγκασμού του κόσμου της εργασίας εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων». Γι' αυτό προφανώς ο ίδιος καταθέτει προτάσεις που ενισχύουν αυτόν τον πειθαναγκασμό.

Χρεώνει τέλος στο ΚΚΕ «γενικόλογη καταγγελία του καπιταλισμού», επαναλαμβάνει τα γνωστά φληναφήματα για την ενότητα δράσης στο πρόβλημα και χωρίς να λέει το ελάχιστο για την εξουσία των μονοπωλίων, την οποία στο ελάχιστο δεν αμφισβητεί, καταλήγει σε ένα ανέξοδο ευχολόγιο περί «καπιταλιστικής υπέρβασης», καταλογίζοντας συκοφαντικά στο ΚΚΕ ότι «ονειρεύεται τον σοσιαλισμό όπως οι χριστιανοί τη Δευτέρα Παρουσία».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Προκλητικό επεισόδιο με Γερμανούς πεζοναύτες

Ξυλοφόρτωσαν λιμενικούς που ζήτησαν να κάνουν έλεγχο για την είσοδό τους στο λιμάνι

Προκλητικό επεισόδιο, από ναύτες του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού σημειώθηκε προχθές αργά το βράδυ στο λιμάνι του Ηρακλείου όταν επιτέθηκαν σε άνδρες των λιμενικών αρχών, επειδή ζήτησαν να ελέγξουν τα χαρτιά τους προκειμένου να εισέλθουν στο λιμάνι. Οι Γερμανοί στρατιωτικοί αποτελούν πλήρωμα των τριών γερμανικών φρεγατών που βρίσκονται στο λιμάνι του Ηρακλείου εδώ και μέρες στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ για επέμβαση στο λαό της Λιβύης. Tα γερμανικά πολεμικά πλοία έχουν προσδέσει στο λιμάνι περιμένοντας εντολές για τις επόμενες κινήσεις του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, 15 Γερμανοί ναύτες αργά το βράδυ επιστρέφοντας στο λιμάνι για να μπουν στα πλοία τους αντέδρασαν βίαια και επιθετικά σε βάρος ανδρών των λιμενικών αρχών που τους ζήτησαν τα χαρτιά τους για να τους επιτραπεί η είσοδος στο χώρο του λιμανιού. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ συνελήφθησαν δύο από τους δράστες, ηλικίας 25 ετών. Χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι από τους τραυματισμένους λιμενικούς δεν έγιναν μηνύσεις, ενώ μετά από εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης!

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογα επεισόδια που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, ιδιαίτερα στα Χανιά, που υπηρετούν στη βάση της Σούδας. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, η οποία παρέχει κάθε είδους διευκόλυνση στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες το ατιμώρητο, με την ετεροδικία που έχει υπογράψει.

Συζητήσεις - βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Νάουσας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Νάουσας της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ρήξη και Ενσωμάτωση»,σήμερα Σάββατο 12 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Νεολαίας Νάουσας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», αύριο Κυριακή 13 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο ΕΚΑΒΗ στην Κατερίνη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου Αναστάσης Γκίκας.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, με αφορμή τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» «Προγραμματικά Ντοκουμέντα», «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ, 10-14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 11-12 Μάρτη 1956», «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 5-15/2 1968», διοργανώνει, την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Μελετάμε την Ιστορία μας, βγάζουμε συμπεράσματα, γινόμαστε ικανότεροι στην οργάνωση της ταξικής πάλης για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τα ίδια έλεγαν και για το Μάαστριχτ

Δήλωση του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΝ σχετικά με την «Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το χρέος», ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με δήλωσή του τονίζει:

«Η κριτική του ΣΥΝ προς το ΚΚΕ έχει τόση αξία για το λαό, όση και η κριτική που ασκούσαν στο ΚΚΕ και πριν από 20 χρόνια για τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που ο λαός πληρώνει μέχρι και σήμερα με την υπογραφή και του ΣΥΝ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ