ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ορκίζεται σήμερα ο Κ. Παπούλιας

Σήμερα ορκίζεται ενώπιον της Βουλής ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εκλέχθηκε στις 8 Φλεβάρη με 279 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Παπούλιας γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1929. Σπούδασε νομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστήμιο της Κολονίας. Εχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από τις 26 Ιούλη 1985 έως τις 2 Ιούλη 1989 και από τις 13 Οκτώβρη 1993 έως τις 22 Γενάρη 1996. Υπηρέτησε επίσης κατά διαστήματα ως υφυπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 2004, αλλά στις τελευταίες εκλογές απέτυχε να εκλεγεί. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, ενώ το 1967 ένα μήνα μετά την επιβολή της δικτατορίας βρισκόταν στη Γερμανία, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης «Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση Εξωτερικού». Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Πάνου και έχει τρεις κόρες.

Ο Κ. Παπούλιας είναι ο έκτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση και διαδέχεται τον Κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος εξάντλησε τις δύο πενταετείς θητείες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ο Κ. Παπούλιας θα δώσει τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της Ολομέλειας και αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ορκωμοσίας ο νέος Πρόεδρος μαζί με τον Κ. Καραμανλή και την Α. Ψαρούδα - Μπενάκη θα μεταβούν στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη όπου ο Κ. Παπούλιας θα καταθέσει στεφάνι. Στη συνέχεια, ο νέος Πρόεδρος θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τον υποδεχτεί ο απερχόμενος πρόεδρος Κ. Στεφανόπουλος και θα του παραδώσει τα καθήκοντα.

Στην πανηγυρική τελετή έχει κληθεί πλήθος επισήμων και τον προβλεπόμενο όρκο θα διαβάσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Κολιοπάνος γνωστοποίησε ότι δε θα συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας, διαμαρτυρόμενος για την παρουσία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ όπως είναι γνωστό θα αποχωρήσουν και οι βουλευτές του ΣΥΝ. Είχε προηγηθεί επιστολή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππα προς όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην οποία τους καλούσε να παραστούν στην ορκωμοσία, αφού, όπως τόνιζε, «ενδεχόμενη απουσία, ιδιαιτέρως στις παρούσες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων σχολίων και ερμηνειών».

Χτες, τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία δήλωσε ότι ο Κ. Στεφανόπουλος είχε εξαιρετικά θετική παρουσία στη λειτουργία των θεσμών.

Ο Ν. Αθανασάκης

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, υπογράμμισε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητά από τους βουλευτές του κόμματος να μην απέχει κανένας από την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή του Θ. Κολιοπάνου, ενώ αρχικά δήλωσε ότι δεν μπορεί «να αποδοκιμάσει εκ των προτέρων κινήσεις που δεν έχουν γίνει ακόμα», έσπευσε να τονίσει ότι «μια τέτοια θέση θα ήταν λανθασμένη». Γιατί, όπως πρόσθεσε ο Ν. Αθανασάκης, το μείζον σε αυτή τη διαδικασία είναι η ορκωμοσία και η ανάληψη των καθηκόντων από τον Κ. Παπούλια και όχι «τα λοιπά θέματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους ή τα άλλα θέματα που ταλαιπωρούν την Εκκλησία αυτή την περίοδο», τα οποία όπως εκτιμά το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι θέματα που λύνονται με όρους συγκυριακούς».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»
Με το «Ευρωσύνταγμα» χτυπιούνται οι κατακτήσεις του λαού

«To τείχος της σιωπής και η παραπληροφόρηση πρέπει να σπάσουν. Η αντιλαϊκή συνθήκη να μείνει στα χαρτιά». Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», καλεί με ψήφισμά του από έκτακτη γενική συνέλευση, τον ελληνικό λαό να απαντήσει στη νέα αντιδημοκρατική πρόκληση, στην απόρριψη του περιεχομένου του «ευρωσυντάγματος» και την άρνηση του δημοψηφίσματος.

«Η κυβέρνηση προχωρά βιαστικά στην επικύρωση από τη Βουλή της "Συνταγματικής Συνθήκης" της ΕΕ, χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση του λαού. Μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό, κάνουν το μαύρο - άσπρο, αποσιωπούν τις αντιδράσεις», επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «το λεγόμενο ευρωσύνταγμα θα έχει βαριές συνέπειες για το λαό, γιατί: Συνοψίζει και ενισχύει τη λογική όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών συνθηκών (Μαάστριχτ, Αμστερνταμ κλπ.). Κατοχυρώνονται οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξήλωμα των κοινωνικών κατακτήσεων, η εξάπλωση της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα. Αποδυναμώνονται παραπέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων, ενισχύεται θεσμικά ο ρόλος των ισχυρών κρατών και επισημοποιείται το δόγμα του προληπτικού πολέμου».

Ο Σύλλογος, αναφερόμενος στο άρθρο 43 σχετικά με τον Ευρωστρατό, επισημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την καταπολέμηση τάχα της τρομοκρατίας. «Ο πραγματικός στόχος τους είναι η ενίσχυση των μέτρων και του συντονισμού καταστολής σε βάρος των λαϊκών κινημάτων. Με τη Συνταγματική Συνθήκη χτυπιούνται οι κατακτήσεις του λαού, ξηλώνεται ό,τι έχει απομείνει από τα πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που έχει κατακτήσει με τους αγώνες του. Η επικύρωση της συνθήκης αυτής καμία δημοκρατική νομιμοποίηση δε δίνει σ' αυτή την πολιτική».

Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις, που διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ, αλλά και μαζικές οργανώσεις, σχετικά με το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και στην ίδια την ΕΕ. Ετσι:

Στη Λαμία

H Επιτροπή Λαμίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» διοργανώνει, την Τετάρτη 23 Μάρτη 2005, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΟΙΩΝΟΣ, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Από τον "ευρωτρομονόμο" στο "ευρωσύνταγμα"», με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, διδάκτορα Νομικής.

Στη Δανία

Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Διπλό ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" και την ΕΕ», την Τετάρτη 23 Μάρτη και ώρα 19.00, στην αίθουσα των γραφείων του ΚΚ στη Δανία, στη διεύθυνση Frederiksundsvej 82.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και μέλος από το δανέζικο Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ, και θα γίνει αναφορά και στο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα», που θα γίνει στη Δανία στις 27 Σεπτέμβρη, και με ποιον τρόπο οι Ελληνες μετανάστες θα ενημερωθούν καλύτερα και θα συμβάλουν στο να βγει ΟΧΙ από τις κάλπες τη μέρα αυτή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org