ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μαύρα σύννεφα στη γειτονιά μας

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στον «ΑΛΦΑ ΡΑΔΙΟ»

«Αμα πάμε στη λογική ότι σε ένα κομματάκι που πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο - όπως γίνεται στο Κοσσυφοπέδιο, αφού εκδιώχθηκαν κακήν κακώς οι Σέρβοι - πρέπει να υπάρχει ανεξαρτησία, δεν ξέρω τι θα γίνει με τη Δυτική Θράκη και, φυσικά, αυτό θα έχει επίπτωση στην Κύπρο και παντού. Πάμε για μικρά κράτη προτεκτοράτα». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συνέντευξή της στον «ΑΛΦΑ ΡΑΔΙΟ» και στους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο. Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ως άνω συνέντευξη.

- Τις τελευταίες μέρες δίνετε βάρος στις διεθνείς εξελίξεις. Ζητήσατε να δείτε τον πρωθυπουργό και είχατε μια συνάντηση. Χτες είχαμε και άλλες εξελίξεις. Η Ελλάδα φαίνεται να σύρεται πίσω από το αμερικανικό άρμα, την αμερικανική πολιτική, να ταυτίζεται. Εσείς ποιο συμπέρασμα βγάλατε από αυτή τη συνάντηση;

- Α.Π.: «Δεν πήρα καμία διαβεβαίωση, που να λέει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να παραμείνει στα πλαίσια της Σερβίας. Υπάρχει η άποψη της ανεξαρτητοποίησης - που είναι η αμερικανική - υπάρχει και η άποψη ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών - οι Ευρωπαίοι φοράνε πάντα και μάσκες - που μιλάει για μια ανεξαρτητοποίηση που θα μπορεί να μην λογίζεται πλήρης, αλλά που θα είναι θέμα χρόνου να γίνει πλήρης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών είπε το εξής: Παραμένουν - η ελληνική κυβέρνηση εννοεί - υπέρ της μη αλλαγής συνόρων εφ' όσον η μη αλλαγή διατηρεί τη σταθερότητα στην περιοχή. Παλιότερα, λέγαμε πως η αλλαγή των συνόρων δυναμιτίζει τη σταθερότητα. Τώρα λέμε πως η μη αλλαγή συνόρων μπορεί να μην εξασφαλίσει σταθερότητα. Καταλαβαίνετε, αυτή είναι η βελούδινη αλλαγή συνόρων, όπως λέει και ο κ. Γ. Παπανδρέου».

- Συμφωνείτε με τον τίτλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ «σύννεφα στη γειτονιά μας»;

- Α. Π.: «Μαύρα σύννεφα, λέμε εμείς. Το είπα στον πρωθυπουργό, αλλά και στους δημοσιογράφους. Αμα πάμε στη λογική ότι σε ένα κομματάκι που πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο - όπως γίνεται στο Κοσσυφοπέδιο, αφού εκδιώχθηκαν κακήν κακώς οι Σέρβοι - πρέπει να υπάρχει ανεξαρτησία, δεν ξέρω τι θα γίνει με τη Δυτική Θράκη και, φυσικά, αυτό θα έχει επίπτωση στην Κύπρο και παντού. Πάμε για μικρά κράτη προτεκτοράτα».

- Πολύς κόσμος λέει ότι αυτά τα βήματα προσέγγισης που έγιναν ή που συνεχίζουν να γίνονται με τους Τούρκους, είναι προς όφελος της ελληνικής πλευράς και όχι της τουρκικής. Γιατί αν ακολουθείς την τακτική ένα γείτονα που είναι κακός να τον κάνεις φίλο, δεν τον διατηρείς εχθρό.

- Α.Π.: «Εμείς θέλουμε όλους τους γείτονες φίλους και όλο τον κόσμο φίλους. Δεν είναι όμως το θέμα τι θέλει ο καθένας. Αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά φοβάται την τουρκική μεγάλη αγορά, όπου θα μπουν οι επιχειρηματίες».

- Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στην ΕΕ. Αλλη φιλοσοφία, άλλος πολιτισμός.

- Α.Π.: «Μπορεί να γίνει και έτσι. Οι Ευρωπαίοι τις αγορές κοιτάνε. Εξαρτάται από τις ισορροπίες με τις ΗΠΑ. Ομως η ελληνική πλευρά κυρίως θέλει να μη μείνει έξω από το παιχνίδι της τουρκικής αγοράς ή να μην είναι ο φτωχός συγγενής. Κάνω μια πρόβλεψη. Νομίζω ότι θα επέλθει συμβιβασμός στο Αιγαίο. Θα έχει σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια προβλήματα που αφορούν δύο χώρες γειτονικές, που ζουν σε έναν όμορφο κόσμο αγγελικά πλασμένο. Θα έχουμε, λοιπόν συμβιβασμούς που θα πρέπει να τους δούμε μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων. Αν ζούσαμε σε έναν παράδεισο και υπήρχαν κάποιες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αυτός ο παράδεισος δεν έπρεπε να χαλάσει για τη χάρη αυτών των διαφορών. Ομως, όταν δε ζεις στον παράδεισο, προσπαθείς έστω τα κυριαρχικά σου δικαιώματα να τα κρατάς.

Συζητήσεις στο ίδιο τραπέζι γίνονται εδώ και χρόνια. Και εμείς θέλουμε ειρηνική συνύπαρξη με τη γειτονική χώρα - δεν το συζητάμε - ως κόμμα. Δεν μπορούμε όμως να τα βλέπουμε αυτά τα πράγματα ιδανικά και έξω από τις εξελίξεις στην περιοχή μας».

ΚΟΣΣΟΒΟ
«Μέτρα ασφάλειας» παίρνουν οι ΝΑΤΟικοί

Ο ΝΑΤΟικός διοικητής αρμόδιος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν επισκέφθηκε χτες την ενισχυμένη (κατά 1.100 στρατιώτες) δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου (KFOR). Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου δήλωσε με νόημα πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για παν ενδεχόμενο επεισοδιακής αντίδρασης εκ μέρους Κοσσοβάρων Αλβανών πρώην μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ, που προς το παρόν αρκούνται σε ειρηνικές εκδηλώσεις υποστήριξης του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι, που βρίσκεται πλέον στα κρατητήρια του ΔΠΔ, αντιμετωπίζοντας 37 κατηγορίες για εγκλήματα κατά αμάχων (τελικώς μόνον το έτος 1998...). Νέα διαδήλωση υποστήριξης του Χαραντινάι προγραμματίζει στην Πρίστινα την ερχόμενη Δευτέρα ο Σύνδεσμος πρώην μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ...

Στο μεταξύ, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έγραφαν χτες πως η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα άρει σιωπηλά το μποϊκοτάζ στις συναντήσεις με την «κυβέρνηση» των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στο Βελιγράδι την ερχόμενη βδομάδα μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων αξιωματούχων σε σχέση με τις μερικές χιλιάδες ατόμων που αγνοούνται από το τέλος των ΝΑΤΟικών επιδρομών του '99, είναι μόνον η αρχή. Αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, και επανάληψη «διμερών» συναντήσεων με διεθνείς μεσολαβητές όπως αυτές που σταμάτησαν πριν καλά καλά αρχίσουν το φθινόπωρο του 2003 στη Βιέννη. Η κυβέρνηση Κοστούνιτσα φέρεται λοιπόν να αλλάζει ρότα σ' αυτό το ζήτημα, θεωρώντας πλέον πως η παρούσα εξέλιξη των πραγμάτων «το επιτάσσει για το καλό της σταθερότητας στα Βαλκάνια»...

Στα κρατητήρια του ΔΔ ο Στάσινιτς

Σιωπηλός πήρε χτες το δρόμο για τα κρατητήρια του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη και ο Σερβοβόσνιος πρώην υπουργός Εσωτερικών Μίκο Στάσινιτς. Αντιμετωπίζει 10 κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίασης των εθίμων του πολέμου» για την περίοδο 1992-1993.

Την ίδια ώρα, ο Κροάτης πρωθυπουργός Ιβο Σαναντέρ κατέβαλε κάθε προσπάθεια να πείσει τις Βρυξέλλες πως δε βρίσκεται στο έδαφος της χώρας ο καταζητούμενος ε.α. στρατηγός Αντε Γκοτόβινα... Η παράδοση του ε.α. στρατηγού είναι από τους βασικούς όρους που έχει θέσει η ΕΕ προκειμένου να αποφανθεί θετικώς (ως τις 17 τρέχοντος) στην αίτηση του Ζάγκρεμπ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων..

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΟΒΟΥ
Θέση στην «ομάδα επαφής» διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με Ελληνες διπλωμάτες, το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης είναι το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και συναφώς η διευθέτηση του «αλβανικού οράματος». Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί πολύ κοντά και να λάβει μέρος σε αυτή τη συζήτηση, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και συμφέροντα που πρέπει να διασφαλίσει. Ηδη, το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των Αμερικανοβρετανών για να γίνει δεκτή στην «ομάδα επαφής», η οποία ασχολείται με το θέμα. Ομως, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, τυχόν ελληνική συμμετοχή στην ομάδα επαφής προϋποθέτει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το θέμα της διατήρησης των συνόρων, καθώς Ουάσιγκτον και Λονδίνο προωθούν ανοιχτά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Από χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Μολυβιάτη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις την Πέμπτη 24 Μάρτη, καθώς και με τον σύμβουλο επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας Στίβεν Χάρντλεϊ.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επίσκεψη θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, την Τετάρτη, 16 Μάρτη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

  • 12.00 Συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές και τους προέδρους των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος», στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου (Προπύλαια).
  • 13.00 Ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας με θέμα «Διπλό όχι σε "Ευρωσύνταγμα" - ΕΕ» (Αμφιθέατρο Παπαρηγοπούλου, Νομική Σχολή).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ