ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΦΟΡΟΥΜ ΦΙΛΙΑ»
«Γέφυρα» επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έως τον Περσικό και παραπέρα

Eurokinissi

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών με την κατ' ευφημισμό ονομασία «Philia Forum» («Φόρουμ Φιλία») οργάνωσε η κυβέρνηση χτες στην Αθήνα. Συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Κύπρου, Μπαχρέιν και Σαουδικής Αραβίας, η υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης πήρε μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Το φόρουμ χαιρέτισε ο Κυρ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο».

Σκιαγραφώντας τις προσπάθειες της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, χαρακτήρισε «φυσικό να εισηγείται» η Ελλάδα «αυτό το πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας. Το ευνοεί, εξάλλου, η θέση της, στο μέσο δύο γεωγραφικών τόξων: Ενός οριζόντιου, από την Πορτογαλία μέχρι τον Κόλπο και ενός κάθετου, από τα Βαλκάνια έως την Αίγυπτο, που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική. Το ευνοεί, επίσης, ο γεωστρατηγικός της ρόλος στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Οπως και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το επιβάλλουν, όμως, και οι πολυδιάστατες προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας», πρόσθεσε, βασικά επιβεβαιώνοντας ότι το φόρουμ αποτελεί «πρόπλασμα» μιας ευρωατλαντικής κοπής συνεργασίας στον άξονα Βαλκάνια - Ανατ. Μεσόγειος - Μέση Ανατολή - Περσικός, με στόχο την ανάσχεση της επιρροής Κίνας, Ρωσίας και Ιράν στην περιοχή.

Με το βλέμμα στην Αγκυρα και τη «ρυμούλκησή» της στα ευρωατλαντικά σχέδια, έστειλε μήνυμα ότι «η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός».

Πρόσθεσε ότι «η εμβάθυνση της συνεργασίας του νέου αυτού σχήματος» βάζει «τις βάσεις για μια ευρεία, φιλόδοξη, θετική ατζέντα», «σε πλειάδα θεμάτων όπως τον διαθρησκειακό διάλογο, την Ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη», ενώ εξέφρασε την πρόθεση η κυβέρνηση να φιλοξενήσει σύντομα την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του φόρουμ, μόλις αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας.

Σε ανάλογο πνεύμα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε δηλώσεις του στο τέλος του φόρουμ, είπε ότι συμφώνησαν «στη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακής συνεργασίας που συνδέει το Μασρέκ με την Ευρώπη», «πλαίσιο μέσα στο οποίο χώρες από τις δύο αυτές περιοχές μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις για κοινές προκλήσεις», όπως την αντιμετώπιση της πανδημίας, «αλλά επίσης και άλλα ζητήματα, όπως η Λιβύη, όπως η Συρία».

Υπογράμμισε ότι αποτελεί και «υπόβαθρο για τη δημιουργία συνεργειών σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η Ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός». Σημείωσε, βέβαια, ότι για την εμπέδωση «της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή» χρειάζεται «ειρήνη», η περιλάλητη ευρωατλαντική τάξη και σταθερότητα που θέλουν να διασφαλίσουν, κόντρα στην επιρροή και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο Ν. Δένδιας, άλλωστε, δεν «φωτογράφισε» μόνο την Τουρκία φέρνοντας ως παράδειγμα «παράνομων, αλλά και παράλογων ενεργειών» το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, αλλά μίλησε και κατά δυνάμεων που «υποθάλπουν την τρομοκρατία, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών κυβερνήσεων σε αυτές», κατηγορίες που οι Ευρωατλαντικοί απευθύνουν στο Ιράν.

Στο «στόμα του λύκου»...

Αλλωστε, όλα αυτά τα είπε υπό τα όμματα του ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ Αλ Σαούντ, ο οποίος στις δικές του δηλώσεις μίλησε για «άριστη συνεργασία σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ασφάλεια, σταθερότητα, τήρηση του νόμου».

Σημειωτέον, ο Σαούντ είχε συνάντηση με τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου, όπου επισήμως «επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της ήδη δυναμικά αναπτυσσόμενης συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων και άμυνας». Σχετικά με το τελευταίο, θυμίζουμε ότι οι δύο κυβερνήσεις δρομολογούν στρατιωτική συμφωνία ανάλογη με αυτή που υπέγραψε η Αθήνα το Νοέμβρη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (περιλαμβάνει «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής»).

Πτυχές της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία θα είναι η άφιξη μαχητικών της στη Σούδα και η αποστολή εκεί ελληνικής συστοιχίας «Patriot» με το ανάλογο προσωπικό. Διόλου τυχαία, η κυβέρνηση έσπευσε χτες να καταδικάσει «απερίφραστα» τη νέα πυραυλική επίθεση στη Σαουδική Αραβία, εναντίον αεροδρομίου, λέγοντας στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι «οι συνεχείς αυτές επιθέσεις αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και πλήττουν την ασφάλεια σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή».

Αλλωστε, και η υπουργός Επικρατείας των ΗΑΕ, Ρεέμ αλ Χασίμι, στις δηλώσεις της, χτες, μίλησε για «προκλήσεις» σε όλο τον άξονα από Ανατ. Μεσόγειο έως τον Περσικό, εστιάζοντας στον «εξτρεμισμό και την τρομοκρατία» και καλώντας σε εντατικοποίηση της συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.

...για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σε άλλες τοποθετήσεις, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, είπε ότι «μόνο με σύμπραξη δύνανται να τύχουν διαχείρισης τα προβλήματα και οι επιμέρους συνθήκες αστάθειας, αλλά και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι προοπτικές στην ευρύτερή μας περιοχή». «Τόσο οι δράσεις όσο και οι διευρυμένες συναντήσεις που πραγματοποιούμε (...) δεν έχουν χαρακτήρα παιγνίου μηδενικού αθροίσματος, ούτε στοχεύουν στον αποκλεισμό οποιασδήποτε χώρας», έστειλε κι αυτός τα μηνύματά του στην Τουρκία, στο παζάρι για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από κοντά και ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, που δήλωσε πως η συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στο φόρουμ «δεν εναντιώνεται σε όποιον δουλεύει και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και επιθυμεί να συνεργαστεί με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, του αραβικού κόσμου, του Κόλπου και της ΕΕ». Συνεχίζοντας και αυτός τα μηνύματα προς Αγκυρα, προσέθεσε πως «με όλες αυτές τις χώρες προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένες σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό προκειμένου να σταματήσουν οι κρίσεις και να μην καταφύγουμε στη βία και στη στρατιωτική επέμβαση για να επιβάλουμε τη δύναμή μας». Κάλεσε, άλλωστε, όλοι μαζί να «συνεργαστούν» «για την αξιοποίηση των πόρων» της περιοχής.

Τέλος, ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν A. Ρ. αλ Ζαγιανί, εστίασε σε θέματα «συνεργασίας» όπως Ενέργεια, ψηφιακή οικονομία και «προστασία του πολίτη».

Με ΗΠΑ και Γαλλία για την «ελευθερία» της ναυσιπλοΐας

Σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί (ανάμεσά τους και ο Γάλλος) τονίζουν την «ισχυρή δέσμευσή» τους σε «αρχές» όπως η μη παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στο όνομα της οποίας ευρωατλαντικές αρμάδες απλώνονται σε κρίσιμους διαύλους, όπως η Ανατ. Μεσόγειους και ο Περσικός, όπου θυμίζουμε κατευθύνεται η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» με το πρόσχημα συμμετοχής σε εκδηλώσεις εκθέσεων αμυντικού υλικού.

Αλλωστε, όπως σημειώνουν, «αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τη «σφραγίδα» του ΝΑΤΟικής κοπής άξονα αποτυπώνει και η διατύπωση ότι το φόρουμ είναι «ευέλικτο και ανοιχτό σε άλλες χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, οι οποίες μοιράζονται τις προαναφερθείσες αξίες και αρχές», παραπέμποντας στο «κούμπωμα» του σχήματος με τα σχέδια για «παγκόσμιο ΝΑΤΟ».

Αλλωστε, και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, εστιάζοντας στον «ανοικτό» - όπως τον ονοματίζουν - «χαρακτήρα της συνεργασίας», λένε ότι «επιτρέπει την προσθήκη νέων συμμετεχόντων σε προσεχείς συναντήσεις, οι οποίοι βεβαίως δεν θα είναι απαραίτητα κράτη - μέλη της ΕΕ ή αραβικές χώρες, αλλά χώρες που έχουν την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τις ευρύτερες προκλήσεις της περιοχής»...


Κοινή άσκηση ΗΠΑ - Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα

Κοινή στρατιωτική άσκηση πραγματοποίησαν ΗΠΑ και Τουρκία την Τρίτη στη Μαύρη Θάλασσα, περιοχή όπου το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει σταθερά την παρουσία του απέναντι στη Ρωσία.

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι δυνάμεις από το Πολεμικό Ναυτικό των δύο χωρών διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια, με την Τουρκία να διαθέτει τις φρεγάτες «TCG Turgut Reis» και «TCG Oruc Reis» και τις ΗΠΑ να διαθέτουν τα αντιτορπιλικά «USS Porter» και «USS Donald Cook». Ακόμα, πήραν μέρος δύο τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα «F-16» και ένα αμερικανικό αεροσκάφος που προορίζεται για θαλάσσιες περιπολίες.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Αγκυρα συνεχίζει από το 2004 την «επιχείρηση Αρμονία» στη Μαύρη Θάλασσα, «με στόχο τη συμβολή στην ειρήνη και την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας εντός του πλαισίου της αρχής της περιφερειακής ιδιοκτησίας (...) Εντός του πλαισίου των προγραμματισμένων δράσεων, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό με κάθε ευκαιρία διεξάγει συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις με δυνάμεις του ΝΑΤΟ, φίλιες και σύμμαχες ναυτικές δυνάμεις».

Την ίδια στιγμή, με επίδικο και πάλι τα ΝΑΤΟικά σχέδια και το ρόλο της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, απαντώντας σε ερώτηση για την «πρόταση» Ακάρ να εφαρμοστεί για τους «S-400» κάτι ανάλογο με τους «S-300» που έχει αποθηκεύσει η Ελλάδα στην Κρήτη, επανέλαβε ότι «οι ρωσικοί "S-400" δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ». «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην κρατήσει αυτό το σύστημα», συμπλήρωσε ο Πράις.

Στα Κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εντείνονται και οι διεργασίες για το Κυπριακό, με παλιά και νέα σχέδια διχοτόμησης να επανέρχονται, ενόψει και της Διάσκεψης για το Κυπριακό που αναμένεται αρχές Μάρτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τα περί στήριξης σε «μια συνολική λύση υπό την ηγεσία των Κυπρίων για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», κάτω από τα οποία προωθούνται οι νέες διχοτομικές «λύσεις», ενώ στο παρασκήνιο «φουντώνουν» επαφές και διεργασίες.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, που προχτές επισκέφτηκε τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, είπε ότι τόσο η Ελλάδα και η Τουρκία όσο και οι «Ελληνοκύπριοι» και η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» «τα προβλήματα μπορούν να τα λύσουν αμοιβαία, συνομιλώντας. Κάτι άλλο εκτός από αυτό δυσκολεύει τη λύση». Επανέλαβε ότι για το Κυπριακό ήταν «ξεκάθαρη» η νέα αναφορά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε διέξοδο με «λύση δύο κρατών». Ισχυρίστηκε πάντως ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει αυτήν τη δουλειά με απειλές» και ότι ο Ερντογάν «είναι ένας ηγέτης που στέκεται όρθιος».

Μεταξύ άλλων ο Οκτάι είπε ότι στην πενταμερή που θα γίνει και στην οποία θα συζητηθεί «το όραμα για την Κύπρο», «πλέον μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης η λύση δύο κρατών. Η ομοσπονδία είναι παρελθόν, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη λύση δύο κρατών». Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες της περιοχής είπε ότι μπορούν να αποτελέσουν μέσο για ειρήνη και όχι για διαμάχη, και υπενθύμισε προτάσεις για το «διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου», τις οποίες έχει κάνει και το ψευδοκράτος, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή τους ακόμα και πριν διευθετηθεί το Κυπριακό.

Τέλος, μιλώντας για τα Βαρώσια, ο Οκτάι είπε ότι η περιοχή μπορεί «να γίνει ξανά το μαργαριτάρι της Κύπρου. Ολοι επωφελούνται από αυτό» και ότι «Ελλάδα και ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξεχάσουν ότι το Βαρώσι θα τύχει παζαρέματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ