ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ»
«Πράσινες» μπίζνες για το κεφάλαιο - πανάκριβο ρεύμα για το λαό

Τα βασικά σημεία του αντιλαϊκού κυβερνητικού σχεδιασμού για τη λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» και τη μετάβαση της χώρας στις «πράσινες» τεχνολογίες παρουσίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Προσπαθώντας να συσκοτίσει τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ΑΕ, συνολικά για το λαό που πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, επανέφερε το προπαγανδιστικό σχήμα της «πράσινης ανάπτυξης», στην οποία στοιχίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στις σχετικές ενεργειακές μπίζνες. Οπως είπε άλλωστε, αναφερόμενος στο λεγόμενο «Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης», θα εκταμιευτούν από αυτό κονδύλια ύψους 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ, που κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν σε δράσεις για την ενίσχυση «πράσινων επενδύσεων». Από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι ένα ελάχιστο τμήμα από τους παραπάνω «πόρους» θα δοθεί, σαν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, σε εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους για να μπαλώσουν κάποιες από τις απώλειές τους.

Ο Στ. Πέτσας, σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης υπήρξε αντίστοιχα μεγάλη μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, καθώς και ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά διαμόρφωσε το πεδίο για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, ως υπέρμαχος της νέας «πράσινης συμφωνίας» της ΕΕ και βασικός υποστηρικτής των «πολιτικών για το κλίμα», σχέδιο που σήμερα υλοποιεί η ΝΔ.

Κατά τ' άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για το «Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης» είπε ότι αυτό περιλαμβάνει κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων, εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ως δραστηριότητα - «γέφυρα», ιδίως για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους, ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου, θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών, προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού κ.ά.

Ολα τα παραπάνω, και δίχως ακόμη να έχει ξεδιπλωθεί πλήρως ο κυβερνητικός σχεδιασμός, είναι ενδεικτικά για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, με την εφαρμογή μιας πολιτικής που στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, από τη μία, κλείνει τα λιγνιτωρυχεία και, από την άλλη, κατασκευάζει μονάδες καύσης σκουπιδιών, σκορπίζοντας καρκινογόνους ρύπους. Την ίδια στιγμή, πετάει στο δρόμο βιομηχανικούς εργάτες υποσχόμενη ότι κάποιοι από αυτούς ίσως γίνουν ...κηπουροί στις εργασίες «αποκατάστασης», ενώ ετοιμάζεται να μπουκώσει με χρήμα επιχειρηματίες με φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια για επενδύσεις στην περιοχή.

Σε αυτό το πνεύμα, χτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε 8 χρηματοδοτικά προγράμματα του «Πράσινου Ταμείου», συνολικού προϋπολογισμού έως 140 εκατ. ευρώ για το 2020, που θα κατευθυνθούν σε μια σειρά περιβαλλοντικών δράσεων. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι από τα παραπάνω μόλις 10 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για προγράμματα προστασίας των δασών, με το υπουργείο να υπολογίζει ότι θα περισσέψουν και χρήματα για να πληρωθούν οι Επιτροπές Εξέτασης για τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών, οι οποίες σήμερα είναι δεκάδες χιλιάδες...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αναζητώντας «αποκλιμάκωση» με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Συνεχίζει η κυβέρνηση την προσπάθεια «να πέσουν οι τόνοι» απέναντι στην Αγκυρα, ώστε να προχωρήσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Χαρακτηριστικά, κληθείς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Ντονμέζ («Δεν διεκδικούμε τις πηγές κανενός, αλλά όποιος προσπαθήσει να ακουμπήσει οτιδήποτε δικό μας, θα λάβει απάντηση με τον πιο βαρύ τρόπο. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός»), απάντησε ότι «μας έχουν συνηθίσει σε προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις. Αναμένουμε την αποκλιμάκωση αυτών των προκλητικών ενεργειών. Δεν μας λέει κάτι καινούργιο».

Παραπέρα, ερωτηθείς χτες ο Πέτσας γιατί τελικά η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει ούτε στην επερχόμενη φάση της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου (επεξεργάζεται σχέδια για τη Λιβύη), που αυτό το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, θα έχει μια νέα συνεδρία, έσπευσε να μειώσει τη σημασία της: «Πρόκειται για ένα "follow up" της προηγούμενης συνάντησης, γι' αυτό και δεν έχει διευρυνθεί η περίμετρος των χωρών που συμμετέχουν. Επομένως, δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή, εφόσον είναι μια "follow up" συνάντηση».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στη Διάσκεψη του Μονάχου θα μετέχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιωτόπουλος.

Θυμίζουμε παράλληλα ότι στο περιθώριο της Συνόδου Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα, συνάντηση προβλέπεται να έχουν Παναγιωτόπουλος και Ακάρ, ενώ αντίστοιχη συνάντηση αναμένεται και ανάμεσα σε Δένδια και Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, και ενώ την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά στην Αθήνα ο νέος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε ένα τέτοιο κλίμα συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, υπό την προεδρία Δένδια, το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με θέμα, επισήμως, «την ενημέρωση σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό για τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται είναι και το χτεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής «Χουριέτ», που αναφέρεται σε πρόσφατη συνέντευξη, στην ιστοσελίδα militaire.gr, του πρώην ναυάρχου, Α/ΓΕΝ, Aντώνη Αντωνιάδη.

Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρώην ναύαρχος «απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για θαλάσσιο έδαφος μήκους 6 μιλίων και εναέριο χώρο μήκους 10 μιλίων στο Αιγαίο ότι είναι σύμφωνοι με το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας τη μοναδικότητα της γεωγραφίας του Αιγαίου», και σημειώνει τις αναφορές του στις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών, ως «αβλαβείς διελεύσεις», με φράσεις όπως ότι «όταν ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος πετάει πάνω από τη Ρόδο, δεν είναι σωστό να το εκλάβουμε ότι η Τουρκία αμφισβητεί τη Ρόδο ως ελληνικό νησί. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει στόχο να εισβάλει στα νησιά μας στην επίσημη αμυντική πολιτική της» και ότι «ο ελληνικός λαός υποθέτει ψευδώς ότι ολόκληρο το Αιγαίο είναι ελληνικό πέλαγος». Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα σημειώνει και τα όσα λέει ο πρώην Α/ΓΕΝ πως «Πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία. Αλλά ... Εάν πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε ό,τι θέλουμε με τις διαπραγματεύσεις, κάνουμε λάθος. Θα έπρεπε να αξιολογήσουμε τι μπορούμε να πάρουμε ως αντάλλαγμα για ποιες από τις επίσημες αξιώσεις μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να ζητήσουμε την ευρύτερη ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ζητώντας από την Τουρκία να μη διεκδικήσει ευρύτερο θαλάσσιο χώρο».

  • Στο μεταξύ, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν χτες σε σειρά νέων υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, σε Οινούσσες, Παναγιά και Λειψούς, σε συνδυασμό με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.
ΤΗΝΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Την αστυνομοκρατία επιστράτευσε η κυβέρνηση

Σε κινητοποίηση στην περιοχή «Πράσα», της κοινότητας Υστερνίων της Τήνου, προχώρησαν χτες το πρωί κάτοικοι της Τήνου, αντιδρώντας στην επιχείρηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών από εταιρεία γερμανικών συμφερόντων.

Οι κάτοικοι έστησαν «μπλόκο» στις μπετονιέρες που έστειλε η εταιρεία, προκειμένου να μπουν οι τσιμεντένιες βάσεις για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, αναγκάζοντάς τες λίγη ώρα αργότερα να αποχωρήσουν.

Απέναντι στους συγκεντρωμένους παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και συγκεκριμένα δεκάδες άνδρες, που έφτασαν επειγόντως στο νησί, με εντολή να περιφρουρήσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση εργασιών.

Μάλιστα, με επίσημη ανακοίνωσή της, η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας (!) από χτες το πρωί έως και την Παρασκευή 14 Φλεβάρη στον χωματόδρομο που διέρχεται από τη θέση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» δυνάμεις του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων. Με δήλωσή του, ο Γ. Ντουνιαδάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, καταδίκασε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι «η "Λαϊκή Συσπείρωση" συντάσσεται με τον αγώνα των νησιωτών να μην επιτραπεί η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με την εγκατάσταση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά», απαιτώντας να ανακληθούν οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος

Με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) συναντήθηκε τη Δευτέρα 10/2 ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος.

Στη συζήτηση κυριάρχησε η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Ηρακλείου με την παράδοση των πιο κερδοφόρων τομέων που διαθέτει το λιμάνι, και συγκεκριμένα του τομέα της εμπορευματικής δραστηριότητας (διακίνηση φορτίων και εμπορευμάτων) και της κρουαζιέρας, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά η παραχώρηση και άλλων τομέων που θα διαμορφωθούν ή θα αναβαθμιστούν με τη σχεδιαζόμενη «αναμόρφωση» του ΟΛΗ μέσω του λεγόμενου «master plan».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως η σχεδιαζόμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Ηρακλείου καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς, γρήγορες και φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα θα επιφέρει νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο λιμάνι και τόνισε πως τα σχέδια αυτά πρέπει να πάρουν αποφασιστική απάντηση από το λαό του Ηρακλείου.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στις υπηρεσίες του Λιμεναρχείου, όπου και συζήτησε με τους εργαζόμενους, καλώντας τους σε ένταση της πάλης ενάντια στη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία αυτής της πολιτικής

Σε σχόλιό του για τα σχέδια «απολιγνιτοποίησης» της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με όχημα τη λεγόμενη "απολιγνιτοποίηση" της ΔΕΗ υλοποιείται η πολιτική της ΕΕ για την αποκαλούμενη "πράσινη ανάπτυξη", μέσω του "Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα".

Με την ουσία αυτής της πολιτικής, που σημαίνει πανάκριβο ρεύμα για το λαό και περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, έχουν συμφωνήσει τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδικοί ωφελημένοι για μια ακόμα φορά είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον τομέα της Ενέργειας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ