ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Παλαιστινιακές αντιδράσεις για τη «φιέστα» στη Βαρσοβία

Συνεχίζονται τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής στη Γάζα

Ο 14χρονος Χασάν από τα τελευταία θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας

Copyright 2019 The Associated

Ο 14χρονος Χασάν από τα τελευταία θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας
ΡΑΜΑΛΑ.--

Το μποϊκοτάρισμα της διήμερης αμερικανο-πολωνικής συνόδου στη Βαρσοβία για τη Μέση Ανατολή ή την υποβάθμιση της συμμετοχής τους ζήτησε από τις αραβικές χώρες η Παλαιστινιακή Αρχή.

Προηγήθηκε την Κυριακή η ομιλία του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, όπου προειδοποίησε για τις προσπάθειες του Ισραήλ να αλλάξει το χαρακτήρα και την ταυτότητα της Ιερουσαλήμ και να πολλαπλασιάσει τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν το Ισραήλ «να δρα καταπατώντας το διεθνές δίκαιο» και πως δεν νομιμοποιούνται πλέον να παίζουν ρόλο μεσολαβητή στις υποθέσεις καμίας χώρας, φέρνοντας ως παράδειγμα και την επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Χτες η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει εφεξής σε Παλαιστίνιους που ζουν στην Ολλανδία και γεννήθηκαν μετά το Μάη του 1948 να αναφέρουν ως τόπο γέννησης τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη. Εως τώρα, το απαγόρευαν επιβάλλοντας στους Παλαιστίνιους να δηλώνουν ως χώρα γέννησης τις λέξεις «άγνωστο» ή «Ισραήλ».

Ολα αυτά ενώ η βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών δεν γνωρίζει τέλος. Την Παρασκευή σε νέες κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούν εδώ και 11 μήνες κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας, από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών του Ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν ακόμη δύο έφηβοι, 14 και 18 ετών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 300.

ΣΥΡΙΑ
Προσεχώς η αναδιάταξη δυνάμεων των ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη λεγόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία «μέσα στις επόμενες βδομάδες» ανήγγειλε ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή (USCENTCOM). Διευκρίνισε ωστόσο ότι το χρονοδιάγραμμα θα το καθορίσουν «οι εξελίξεις επί του πεδίου», όπως η έκβαση της «τελικής εφόδου» που ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF και YPG (τις οποίες η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατικές» και παρακλάδι του ΡΚΚ).

Στο μεταξύ, περίπου 20.000 Σύροι άμαχοι παραμένουν εκτοπισμένοι από τις εστίες τους και παγιδευμένοι στον φερόμενο «τελευταίο θύλακα» του «Ισλαμικού Κράτους» στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σε χτεσινούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σκοτώθηκαν (κατά πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA) τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.

Οι εξελίξεις σε κρίσιμα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία τέθηκαν και χτες στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στην Αγκυρα οι υπουργοί Αμυνας Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι οι διμερείς επαφές «σε όλα τα δυνατά επίπεδα θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή (...) προστατεύοντας τα δικαιώματα και συμφέροντα των δύο χωρών». Να σημειωθεί πως την Πέμπτη γίνεται στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας σύνοδος των ηγετών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία.

Στο μεταξύ, ενδεικτική των πολύπλευρων αντιθέσεων ήταν η συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το λεγόμενο «Syria small group» (μικρή ομάδα για τη Συρία), στο περιθώριο της πρόσφατης υπουργικής συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Τη συνάντηση φιλοξένησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στην ιστοσελίδα του «ανέβασε» και φωτογραφίες, χαρακτηρίζοντάς την πολύ «παραγωγική».

Πάντως, τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «κοινό ανακοινωθέν» που εκδόθηκε και στο οποίο ουσιαστικά επικρίνονται τα νέα στρατιωτικά σχέδια της Αγκυρας για νέα «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ότι «εκείνοι που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή ή αναζητούν στρατιωτική λύση (στη Συρία) θα πετύχουν μόνο να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης και μιας ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή». Φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι υποστήριζαν ότι τα «αποσυρόμενα» στρατεύματα των ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από στρατιωτικές δυνάμεις των υπόλοιπων έξι χωρών και ότι η νέα (τουρκική) επιχείρηση δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.

ΙΡΑΝ
Εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την πτώση του σάχη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κορυφώθηκαν χτες στη μεγάλη πλατεία Αζαντί («Ελευθερία») της Τεχεράνης, όπως και σε δεκάδες πόλεις του Ιράν, οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την έναρξη της «Ιρανικής Ισλαμικής Επανάστασης» και την πτώση του σάχη. Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, εκφωνώντας την κεντρική ομιλία μπροστά σε πλήθος πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, διαβεβαίωσε πως παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα ενταθούν οι προσπάθειες για την αμυντική θωράκιση του Ιράν. «Δεν έχουμε ζητήσει και δεν θα ζητήσουμε άδεια για να αναπτύξουμε διάφορους τύπους πυραύλων και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας και τη στρατιωτική μας ενίσχυση», τόνισε καταγγέλλοντας «τη συνωμοσία» των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, επικαλούμενο ανώτερες διπλωματικές πηγές στην Τεχεράνη, μετέδωσε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί από πέρσι να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης με στόχο να μεταβεί στο Ιράν για «άμεσες συνομιλίες» με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, κατά το πρότυπο διαλόγου που έχει στηθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα. Ο Ιρανός πρώην διπλωμάτης Αμίρ Μουσαβί μιλώντας στο αραβόφωνο δίκτυο «Αλ Μαγιαντίν» επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ «δεν είναι τόσο σοβαρές με τις σημερινές κυρώσεις» και πως προσπαθούν να πετύχουν άμεσες συνομιλίες, αλλά συναντούν την άρνηση της ιρανικής κυβέρνησης, η οποία θέτει ως βασικό όρο την επιστροφή των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Μουσαβί ανέφερε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, όπως το Ομάν, το Ιράκ, η Γαλλία, προσπαθούν να μεσολαβήσουν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα παράταση για το Βrexit επιδιώκει η Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξακολουθεί να επιδιώκει μία ακόμη αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, επί του σχεδίου συμφωνίας με την ΕΕ, στο όνομα της συνέχισης της «διαπραγμάτευσης» στις Βρυξέλλες. Απώτερος στόχος είναι να αναγκάσει το βρετανικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, μολονότι το έχει ήδη απορρίψει, από το φόβο πιθανού χάους μπροστά σε ένα Brexit δίχως συμφωνία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν χτες πως η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει το σχέδιο συμφωνίας ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων «όχι αργότερα από τις 27 Φλεβάρη», ενώ υποτίθεται ότι αυτό θα γινόταν μέσα στις λίγες επόμενες μέρες. Νωρίτερα, η υφυπουργός Οικονομικών απέρριψε την πρόταση των αντιπολιτευόμενων Εργατικών για τη συνέχιση της τελωνειακής ένωσης Βρετανίας - ΕΕ.

Την τακτική της Τερέζα Μέι σχολίασε ο «σκιώδης» υπουργός των Εργατικών για το Brexit, Κεΐρ Στάρμερ, δηλώνοντας στους κυριακάτικους «Τάιμς» ότι η πρωθυπουργός «υποδύεται ότι σημειώνει πρόοδο, ενώ στην πραγματικότητα παίζει με το ρολόι». «Την επόμενη βδομάδα το Κοινοβούλιο πρέπει να πει "αρκεί" και να αναλάβει τον έλεγχο για τις εξελίξεις», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον προέβλεπε πως εφόσον ολοκληρωθεί το Brexit, η Βρετανία «οφείλει να είναι έτοιμη να καταφύγει στη χρήση στρατιωτικής ισχύος» για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο. Ο Γουίλιαμσον διέκρινε πως όσο περνά ο καιρός, τα όρια «μεταξύ ειρήνης και πολέμου» γίνονται ολοένα πιο δυσδιάκριτα. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει «σύντομα» το νέο του αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» στον Ειρηνικό Ωκεανό, προωθώντας παράλληλα περισσότερες επενδύσεις για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Οι εξελίξεις πάντως ανησυχούν ένα μεγάλο μέρος των βρετανικών μονοπωλίων. Χτες η διευθύντρια του βρετανικού βιομηχανικού λόμπι (Confederation of British Industry) Καρολίν Φέιρμπεϊρν, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο «Sky News», εκτίμησε πως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ τον επόμενο μήνα χωρίς συμφωνία και πως πλέον η χώρα έχει εισέλθει τώρα «στη ζώνη κινδύνου».

Αντιδρούν οι ΗΠΑ στις συναλλαγές ΕΕ - Ιράν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο μηχανισμός της ΕΕ για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν και την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων δείχνει «παντελή έλλειψη σεβασμού» έναντι της πολιτικής της Ουάσιγκτον και οδηγεί σε «ασύνετη πορεία», υποστήριξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, σε συνέντευξή του την Κυριακή. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν στα τέλη Γενάρη τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, Εργαλείο για την Υποστήριξη των Εμπορικών Συναλλαγών (INSTEX), επιδιώκοντας να περισώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία είχε σημαντικά οφέλη για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Το INSTEX επιτρέπει να γίνονται εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Το Ιράν θα μπορεί μέσω αυτού του μηχανισμού, για παράδειγμα, να πουλά πετρέλαιο ή άλλα προϊόντα σε κράτη - μέλη της ΕΕ και το αντίτιμο, αντί να καταβάλλεται σε ιρανικές τράπεζες, να πληρώνεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύουν με φάρμακα ή τρόφιμα το Ιράν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ