ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΟΓΕ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας

Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ το έντονο ενδιαφέρον εκφράστηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε

Ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στο βήμα της εκδήλωσης
Ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στο βήμα της εκδήλωσης
Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας και καταδίκης του ιμπεριαλισμού διοργάνωσαν την Κυριακή το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων αποτυπώθηκε και στη συζήτηση που έγινε μετά τις ομιλίες, ενώ στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στον βενεζουελάνικο λαό και καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ - ΕΕ, όπως και της στάσης συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης.

Σ' αυτό ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται: «Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, η εκλογή της ηγεσίας της χώρας και η υπεράσπιση των συμφερόντων της είναι αποκλειστική υπόθεση του λαού της, μακριά από κάθε λογής ξένες παρεμβάσεις, οικονομικές, στρατιωτικές και κάθε είδους απειλές. Εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και στήριξη στο λαό της Βενεζουέλας στον αγώνα του ενάντια στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που σπέρνουν πολέμους, εκμετάλλευση και καταπίεση για να στηρίξουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης η αντιπρόεδρος Δανάη Χέλμη, από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) ο Μάλαμας Τσαρδάκης και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) ο Στέλιος Σταφέτος, μέλος του ΔΣ.

Ποιοι και γιατί απειλούν τη Βενεζουέλα

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Οι ομιλητές ανέδειξαν ο καθένας διαφορετικές πλευρές. Ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έθεσε δύο ερωτήματα: «Ποιοι και γιατί απειλούν να επέμβουν στη Βενεζουέλα;

Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικές αυτές ενώσεις, που στο όνομα δήθεν των "δημοκρατικών δικαιωμάτων" και της "βοήθειας στον χειμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας" πουλάνε "ασφάλεια", "σταθερότητα" και "ειρήνη"! Αυτοί, που δεν υπάρχει χούντα την οποία δεν στήριξαν προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Πώς είναι δυνατόν να μιλούν αυτοί για ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ όπου επέμβουν και όσες συμμαχίες συγκροτούν για να στηρίξουν την κερδοφορία των μονοπωλίων και τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς προκαλούν στους λαούς ανασφάλεια και πολέμους; Αυτό δείχνουν και οι επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρανία. Εξάλλου, και οι ασκήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασία για πολέμους με στόχο να περιοριστούν οι αντίπαλοί του, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο πραγματικός λόγος για το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα είναι για να υπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο, του οποίου αποτελούν το οπλισμένο χέρι. Για να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Βενεζουέλας, όπου υπάρχουν από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου».

Η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, θύμισε ότι «εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από το 2014, όλο και περισσότερο η Βενεζουέλα είναι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση ενός δικού τους, αρεστού καθεστώτος, με επικεφαλής κάθε φορά και μια διαφορετική μαριονέτα. Ολες αυτές οι ενέργειες έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλούς πολίτες και έχουν αφήσει τραυματίες και ανάπηρους. Και φυσικά δεν ξεχνάμε το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Τσάβες, που αντιμετωπίστηκε μέσα σε 72 ώρες.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν μια ιδιαίτερη σφοδρότητα και ταχύτητα. Αυτή τη φορά δεν έχουμε μόνο έμμεση ανάμειξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, που πριν οργάνωναν, εκπαίδευαν, χρησιμοποιούσαν και χρηματοδοτούσαν τις ανατρεπτικές ενέργειες της ντόπιας αντίδρασης. Τώρα έχουμε άμεσες απειλές και για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, τελεσίγραφα για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών από την ΕΕ και αναγνώριση από πολλές χώρες του λεγόμενου "μεταβατικού Προέδρου" Γκουαϊδό. Τα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας "βράζουν"».

Η ΕΕ, πρόσθεσε, «δεν άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ (...) Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα είναι αποκλειστικό δικαίωμα και αρμοδιότητα του λαού της, χωρίς αυτόκλητους σωτήρες».

Η Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στον βενεζουελάνικο λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Καταδίκασε το νέο πραξικόπημα των ΗΠΑ, των συμμαχικών τους κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, τις στρατιωτικές απειλές, τον οικονομικό πόλεμο, τις ενέργειες κατά του εκλεγμένου Προέδρου και την ενεργή στήριξη των αντιδραστικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που στόχο έχουν την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους.

Είπε ανάμεσα σε άλλα: «Περικυκλώνουν τη χώρα από την Κολομβία, τη Βραζιλία, τις ακτές του Ατλαντικού, με σκοπό τάχα την "ανθρωπιστική βοήθεια" στο λαό, τον οποίο φρόντισαν εδώ και χρόνια να στραγγαλίσουν με οικονομικό πόλεμο».

Κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δε λέει κουβέντα για τις ΗΠΑ και ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δήθεν αδυνατεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική, ενώ είναι η ίδια η ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μαδούρο και προκλητικά απειλεί με τελεσίγραφα και ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο κλείσιμο του χαιρετισμού, σημείωσε: «Οι γυναίκες της ΟΓΕ στηρίζουμε το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει μόνος του για το παρόν και το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι του βενεζουελάνικου λαού, συντονίζουμε τα βήματά μας με τη γυναικεία βενεζουελάνικη οργάνωση "Κλάρα Τσέτκιν" και μέσα από την Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ)».

Η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, δήλωσε τη στήριξη της Κούβας στη Βενεζουέλα και αναφέρθηκε στην έμπρακτη αλληλεγγύη της χώρας της, για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την ιατρική περίθαλψη του λαού, με την αποστολή στη Βενεζουέλα συνολικά 220.000 Κουβανών επαγγελματιών και επιστημόνων, κυρίως γιατρών.

Στόχος η επανάκτηση της χώρας από τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, απαντώντας στην προπαγάνδα περί «ανθρωπιστικής κρίσης» στη Βενεζουέλα, αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στις προσπάθειες των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την άμβλυνση των συνεπειών της σε πλατιά λαϊκά στρώματα τα τελευταία χρόνια.

Καμία «ανθρωπιστική κρίση», τόνισε, όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ, δεν δικαιολογεί μια επέμβαση στη Βενεζουέλα, ενώ θύμισε όσα γίνονται στην Υεμένη, στην Παλαιστίνη και αλλού, όπου με διάφορα προσχήματα διαπράττονται χιλιάδες εγκλήματα κατά των ανθρώπων από τους ιμπεριαλιστές, αλλά το «πρόβλημα» είναι η Βενεζουέλα.

Οπως είπε, υπάρχουν και πολλές δυσκολίες. «Η πλειοψηφία των προβλημάτων πηγάζουν από το σαμποτάζ, την πολιορκία, τον οικονομικό πόλεμο που εξαπολύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ (...) Οι σημερινές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εστιάζουν ώστε όλη η "βοήθεια" να ενισχύει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με προπαγάνδα εντός και εκτός της χώρας μας. Λένε ότι το μόνο που θέλουν είναι να ανατρέψουν τον Μαδούρο. Θέλουν το πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, οι ΗΠΑ «υπόσχονται πως θα προκύψουν μεγάλες επιχειρήσεις των αμερικανικών πετρελαϊκών ομίλων μόλις επιτευχθούν οι στόχοι τους. Ο νέος νόμος υδρογονανθράκων που υπόσχεται η μαριονέτα Γκουαϊδό απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Βενεζουέλας», συνέχισε.

Οσον αφορά τις «ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές» που ζητάνε, σε 20 χρόνια στη Βενεζουέλα έχουν γίνει 25 εθνικές εκλογικές διαδικασίες και η αντιπολίτευση έχει αναγνωρίσει μόνο 2 εκλογικά αποτελέσματα, αυτά στα οποία κέρδισε. Μάλιστα, είπε, «η ΕΕ απαιτεί τώρα ελεύθερες εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Η ΕΕ είχε προσκληθεί στην εκλογική διαδικασία στις 20/5/2018 αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει, όπως έχουμε δηλώσει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η κυβέρνηση δέχεται διάλογο χωρίς απειλές

Οι πιέσεις και ο επικοινωνιακός πόλεμος ενάντια στη Βενεζουέλα συνεχίζονται με προμετωπίδα το πέρασμα της «ανθρωπιστικής βοήθειας», που οι ιμπεριαλιστές απειλούν ότι θα πάρουν μέτρα για να περάσει και να φτάσει στο λαό, τον ίδιο λαό που του έχουν προκαλέσει ασφυξία με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει. Ο αυτοανακηρυγμένος «Πρόεδρος» - μαριονέτα των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, ξαναζήτησε από τους στρατιωτικούς «να μην εμποδίσουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, γιατί αλλιώς διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο έχουν καταγγείλει ότι η «βοήθεια» που έχει συγκεντρωθεί στη μεθοριακή κολομβιανή πόλη Κούκουτα είναι το πρόσχημα για την επέμβαση και τα σχέδια ανατροπής. Ταυτόχρονα, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος απέρριψε την πρόταση της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής, όπου συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και την οποία στηρίζει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για «διάλογο και ελεύθερες εκλογές». Στην Ομάδα αυτή συμμετέχουν και χώρες όπως οι Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, που αναγνωρίζουν τη μαριονέτα Γκουαϊδό, ενώ όπως φάνηκε διαφοροποιήθηκαν το Μεξικό και η Βολιβία.

Πάντως ο Μαδούρο δήλωσε ότι δέχεται τον «μηχανισμό του Μοντεβιδέο», πρόταση του Μεξικού και της Ουρουγουάης για έναν διάλογο χωρίς όρους και απειλές, σε τέσσερις φάσεις: «Αμεσος διάλογος, διαπραγμάτευση, υπογραφή των συμφωνιών και εφαρμογή των δεσμεύσεων». Τόνισε ότι «στόχος πρέπει να είναι η ανάκαμψη και η σταθεροποίηση της οικονομίας, η παραγωγή πλούτου» και επανέλαβε ότι δέχεται και τη διαμεσολάβηση του Πάπα για πραγματοποίηση νέων βουλευτικών άμεσα και προεδρικών όταν τελειώσει η θητεία του, το 2025, κάτι που απορρίπτουν η αντιδραστική αντιπολίτευση και οι πάτρωνές της.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας επίσης ζήτησε χτες την υποστήριξη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων, επικαλούμενος τις επιπτώσεις τους στις τιμές του πετρελαίου και δυνητικούς κινδύνους για άλλα μέλη του Οργανισμού. Ο ΟΠΕΚ, από την εμπειρία και του παρελθόντος, τείνει να μην εμπλέκεται σε πολιτικές διενέξεις που αφορούν μεμονωμένα μέλη του. Παρόμοια θέση είχε πάρει και σε αντίστοιχο αίτημα του Ιράν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γενικός ελεγκτής του κράτους της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα κατά του Γκουαϊδό για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και για αποδοχή μεγάλων ποσών από το εξωτερικό.

Διεθνιστική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Διεθνιστική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει το ΚΣ της ΚΝΕ, το Σάββατο 16 Φλεβάρη, στις 20.00, στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ» (σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»), με θέμα «Αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας! Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

Θα μιλήσουν:

-- Η Ανόι Ρόσας, Γενική Γραμματέας του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας.

-- Ο Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

-- Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά τραγούδια και τραγούδια των αγώνων των λαών της Λατινικής Αμερικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ