ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
Διορθώσεις

«Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» και νέες «φορολογικές απαλλαγές» ζητάει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) ως «αντιστάθμισμα» για την αύξηση του κατώτερου μισθού, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, προκάλεσε «σοκ» στην αγορά, επειδή έγινε «χωρίς προετοιμασία». Ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, που είναι και προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης, αθροίζει τη φωνή του στις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, που αξιοποίησαν την εφαρμογή του νόμου για τον κατώτερο μισθό για να επαναλάβουν πάγιες αξιώσεις τους, όπως η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η κυβέρνηση τους έχει ήδη απαλλάξει από τις εργοδοτικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους. Είναι βέβαιο ότι οι εργοδότες παραβιάζουν ανοιχτές πόρτες όταν «ανοίγουν τα χαρτιά τους» απέναντι στην κυβέρνηση, που βάζει στο τραπέζι κάθε μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Αλλωστε, ίδιας κοπής μέτρο είναι και η αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού που έγινε με τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και έχει ως βασικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ενώ συνδέει ολοένα και πιο στενά τον μισθό με την παραγωγικότητα. Τώρα, με τις δηλώσεις τους για την εφαρμογή του νόμου, οι βιομήχανοι βοηθούν την κυβέρνηση να προετοιμαστεί καλύτερα και στο εξής να βάζει σε σωστή σειρά τα μέτρα που ανακοινώνει: Πρώτα τη διεύρυνση των ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων προνομίων για τους ίδιους και μετά τα λίγα ευρώ παραπάνω στον κατώτερο μισθό χιλιάδων εργαζομένων, που συνεχίζουν να εργάζονται, να ζουν και αμείβονται με άθλιους όρους.

Καθόλου «χαοτικές»

Οξυνση της αντιπαράθεσης «ευρωπαϊστών» και «εθνολαϊκιστών» βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος, τοποθετώντας στη μια άκρη τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και στην άλλη τον Ιταλό Σαλβίνι. Αξιοποιούν μάλιστα την τελευταία συνάντηση του ντι Μάγιο, αρχηγού των «Πέντε Αστέρων» ο οποίος συμμετέχει στην ιταλική κυβέρνηση, με στελέχη των «Κίτρινων Γιλέκων», για να τεκμηριώσουν ότι στην ΕΕ συγκρούονται δύο στρατηγικές που τις χωρίζει ...χάος. Το πόσο «χαοτικές» όμως είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν και σ' αυτήν του Σαλβίνι το ξέρουν πρώτοι απ' όλους οι εργαζόμενοι και ο λαός στις δύο χώρες. Στη μεν Γαλλία, ο Μακρόν συνεχίζει τις άγριες αντιλαϊκές και αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις. Στην Ιταλία, πέρα από το γεγονός ότι οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης για προστασία του λαϊκού εισοδήματος κατέληξαν και εκεί σε συμβιβασμό με την Κομισιόν για τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ο λαός πληρώνει τα σπασμένα για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με τελευταίο παράδειγμα τη «μεταρρύθμιση» σε βάρος των ανέργων που προωθεί η «ευρωσκεπτικιστική» κυβέρνηση Σαλβίνι. Οι διαφορές τους επομένως, σε ό,τι αφορά το μένος με το οποίο επιτίθενται στο λαό, είναι ανύπαρκτες. Το μόνο για το οποίο κονταροχτυπιούνται είναι τα συμφέροντα των αστικών τάξεων Γαλλίας και Ιταλίας, που γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικά, στο φόντο της ανισομετρίας και της αναιμικής ανάκαμψης, και υπηρετούνται από διαφορετικά σχέδια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία, τη δομή και τις συμμαχίες της ΕΕ με άλλες δυνάμεις. Απ' αυτήν την αντιπαράθεση όμως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν...

Μπάζει

Με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στη Βενεζουέλα, με τίτλο «Είναι το πετρέλαιο, ανόητε», η «Αυγή» προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πει κουβέντα για την εμπλοκή ΗΠΑ - ΕΕ στο πραξικόπημα που εξελίσσεται σε βάρος της εκλεγμένης βενεζουελάνικης κυβέρνησης και τις απειλές για στρατιωτική εισβολή. Παραθέτοντας αυτονόητα πράγματα και κοινοτοπίες, αλλά κυρίως υπερασπιζόμενη την ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τη θέση της ΕΕ για «διάλογο» με τον Γκουαϊδό, που αποτελεί μανδύα της ωμής επέμβασης, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει (!) ότι το επίδικο για την εμπλοκή της Δύσης είναι το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση έχει γίνει το καλύτερο «βαποράκι» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο κι αυτό δεν αλλάζει όσες «χλιαρές» αναλύσεις κι αν κάνει η «Αυγή» για το ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη μακρινή Βενεζουέλα, διαπιστώνοντας απλά ότι ενδιαφέρεται για τα πετρέλαια. Αλλωστε, με τον τρόπο αυτό, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να παρουσιάζουν περίπου ως αυτονόητες και αναπόφευκτες τέτοιες βρώμικες επεμβάσεις, ξεπλένοντας τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Παρεμπιπτόντως, αν η στάση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα καθορίζεται από τα πετρέλαια, όπως ομολογεί η «Αυγή», πώς γίνεται στην Ανατ. Μεσόγειο και στα Βαλκάνια οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί να παρουσιάζονται ως «αθώες περιστερές», όπου το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουν τάχα την ειρήνη και τη σταθερότητα, με «μεντεσέ» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Οπως και να το κάνεις, «μπάζει» από χίλιες μεριές η ...βαθυστόχαστη ανάλυση της «Αυγής».

Σκύλλα και Χάρυβδη

Μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει ότι προχωράει σε μια πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση υγειονομικού από τα δημόσια νοσοκομεία. Προαναγγέλλει, δηλαδή, ότι στην καλύτερη περίπτωση θα διατηρούνται επ' άπειρο οι τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, την ώρα μάλιστα που οι ανάγκες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ομως, ακόμα κι αυτή η δέσμευση της κυβέρνησης αποδεικνύεται «κενό γράμμα» αν σκεφτεί κανείς ότι καμιά θέση μόνιμου δεν έχει προκηρυχτεί, παρά το γεγονός ότι πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία περίπου 1.500 εργαζόμενοι (300 γιατροί και 1.200 άλλων ειδικοτήτων), ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων που προβλέπονται και για το 2019. Χτες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Ν. Χατζηδάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ...«κρατισμό» κι επανέλαβε την πρόταση της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στην Υγεία και γενικά στο Δημόσιο. Δηλαδή, το ψευτοδίλημμα που θέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο λαό είναι να επιλέξει πόσο κάτω θα ρίξει τον πήχη των απαιτήσεών του, διαλέγοντας ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, όταν η στοιχειώδης λειτουργία των νοσοκομείων επιβάλλει σήμερα δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις, πρόσθετα στο υπάρχον προσωπικό. Πόσο μάλλον αν υπολογίσουμε τις σύγχρονες ανάγκες για πρόσβαση όλων σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, στον αντίποδα της άθλιας κατάστασης που ζουν σήμερα υγειονομικοί και ασθενείς, εξαιτίας της πολιτικής που υπηρετούν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος.

1809 Γεννιέται ο Αβραάμ Λίνκολν, 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1856 Πεθαίνει ο Νικολάι Λομπατσέφσκι, Ρώσος μαθηματικός, που έβαλε τις βάσεις της Υπερβολικής μη Ευκλείδειας Γεωμετρίας.

1930 Συλλαμβάνονται στην Αθήνα από την Ασφάλεια οι Γ. Σιάντος και Γ. Κολοζώφ, ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

1934 Ξεκινά στη Βιέννη απεργία (με την υποστήριξη του μικρού και παράνομου ΚΚ Αυστρίας), η οποία γρήγορα μετεξελίσσεται σε πραγματική εξέγερση ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση Ντόλφους. Η εξέγερση συντρίφτηκε έπειτα από μερικές μέρες ηρωικών μαχών και κάτω από την προδοτική στάση της σοσιαλδημοκρατίας.

1945 Υπογράφεται η απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας. Στις διαπραγματεύσεις το ΕΑΜ εκπροσώπησαν οι Γιώργης Σιάντος (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Μήτσος Παρτσαλίδης (ΓΓ της ΚΕ του ΕΑΜ) και Ηλίας Τσιριμώκος (ΓΓ του κόμματος Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας). Την κυβέρνηση Πλαστήρα εκπροσώπησαν οι Ιωάννης Σοφιανόπουλος (υπουργός Εξωτερικών), Περικλής Ράλλης (υπουργός Εσωτερικών) και Ιωάννης Μακρόπουλος (υπουργός Γεωργίας). Η Συμφωνία της Βάρκιζας αποτελούσε έναν απαράδεκτο συμβιβασμό που δεν αντιστοιχούσε ούτε στο συσχετισμό δυνάμεων, αλλά - κυρίως - ούτε στις ανάγκες της ταξικής πάλης εκείνη την περίοδο. Εντασσόταν στην αδυναμία του ΚΚΕ να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα οδηγούσε προς την επαναστατική επίλυση του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι Αποφάσεις της προσανατόλισαν το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα προς τον ένοπλο αγώνα, όχι όμως με τρόπο γενικευμένο και αποφασιστικά προσηλωμένο σε αυτόν.

1958 Πεθαίνει ο Μαρσέλ Κασέν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού ΚΚ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς (από το 1924) και στη συνέχεια του Προεδρείου της ΕΕ της ΚΔ έως την αυτοδιάλυσή της το 1943.

1962 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, επισκέπτεται την Αθήνα.

2002 Ξεκινά στη Χάγη η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο των βομβαρδισμών της από το ΝΑΤΟ το 1999. Στόχος της δίκης - παρωδίας είναι να μη δικαστεί μόνο ο Σλ. Μιλόσεβιτς, αλλά νοερά να «κάτσει στο σκαμνί» κάθε διάθεση στον κόσμο να αντισταθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ