ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Φλεβάρη 2017
Σελ. /32
Για το ολόπλευρο ατσάλωμα του Κόμματος και της ΚΝΕ

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο.

Θα κριθούμε στο πώς θα καταφέρουμε μέσα από την Προσυνεδριακή Διαδικασία και μετά το Συνέδριο να δυναμώσουν οι ΚΟΒ και ΟΒ στους χώρους ευθύνης - μέσα στις σύνθετες συνθήκες που περιγράφονται - και συνολικά να ενισχυθεί το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία, για την εξουσία. Πρόκειται για συνέχεια της προσπάθειας να αφομοιωθεί το νέο Πρόγραμμα στις γραμμές μας και στον περίγυρο, να μπουν στη ζωή οι σύγχρονες επεξεργασίες και αποφάσεις, να διαδοθεί πλατιά η στρατηγική μας για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό στην εργατική τάξη, μέσα από τη δράση και την ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας.

Προϋπόθεση, λοιπόν, για να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της πάλης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της οικοδόμησης και της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με στόχο την εργατική εξουσία, είναι το ολόπλευρο ατσάλωμα του Κόμματος και της Νεολαίας του. Από τις δικές μας δυνάμεις εξαρτάται η ικανότητα να διεισδύουμε σε μάζες που μας ενδιαφέρουν από ταξική σκοπιά και που αγανακτούν από την όξυνση της εκμετάλλευσης και βγαίνουν στην πάλη και να τους προετοιμάσουμε για τα παραπάνω καθήκοντα. Σ' αυτές τις συνθήκες χρειάζεται να ανεβάσουμε την απαίτηση από τους εαυτούς μας και από τους πρωτοπόρους που στέκονται δίπλα μας για ανέβασμα του πολιτικού - ιδεολογικού επιπέδου με όπλο τις αποφάσεις αυτού αλλά και των προηγούμενων Συνεδρίων.

Οπότε έχει σημασία πώς θα καταφέρουμε να συνδέσουμε κάθε αγώνα με την πάλη για την εξουσία, πώς θα δίνουμε καθημερινά στους χώρους τη μάχη με τον οπορτουνισμό, τις θεωρίες διαχείρισης, τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, την απογοήτευση που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα αξιοποιούμε τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, στο χώρο των μισθωτών λογιστών η σύνθεση των εργαζομένων ποικίλει, συναντάς απόφοιτους Οικονομικών Σχολών με μεταπτυχιακά κ.λπ. που μπορεί να δουλεύουν με καλύτερους μισθολογικούς όρους σε σχέση με άλλους εργαζόμενους σήμερα (χωρίς να σημαίνει ότι αλλάζουν τάξη ή ότι καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες) και η συνείδησή τους έχει διαποτιστεί με αντιδραστικές θεωρίες μέσα από το Πανεπιστήμιο για την κρίση, την αιωνιότητα του καπιταλισμού αλλά και πρακτικάριους των ΤΕΙ και ΙΕΚ που δουλεύουν με τους χειρότερους όρους. Αρα, στην πρώτη περίπτωση η παρέμβαση της ΚΟΒ απαιτεί καλύτερη ερμηνεία των τρεχουσών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, βαθύτερη κατανόηση των νομοτελειών του καπιταλισμού, αποκάλυψη των αντιδραστικών θεωριών και προβολή του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της παραγωγής. Πώς μπορεί για παράδειγμα να αξιοποιηθεί η παρέμβαση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για τις ελεγκτικές εταιρείες που είναι χώρος που μας ενδιαφέρει.

Εμείς, οι νέοι κομμουνιστές πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την αντοχή και τη συνέπεια του ΚΚΕ, για τις επεξεργασίες του που μπορούν να μας βγάλουν πιο δυνατούς, ώστε να αντιστοιχήσουμε τη δράση μας με τις ανάγκες της ταξικής πάλης σήμερα, να συσπειρώνουμε δυνάμεις σε οποιεσδήποτε συνθήκες, να δημιουργήσουμε έναν κομματικό περίγυρο που θ' ανεβάζει την πολιτική του συνείδηση με την καθημερινή πάλη και την ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση από το ΚΚΕ.

Το καθοδηγητικό όργανο έχει ευθύνη για τη βελτίωση της μελέτης από το σύνολο του δυναμικού μας και της ικανότητας προβολής της στρατηγικής μας. Οι διαλέξεις στις ΚΟΒ βοηθάνε, αλλά χρειάζεται να επαναφέρουμε πλευρές στην καθημερινή δραστηριότητα ώστε να μην αποσπάται ο καθημερινός αγώνας από το κύριο επαναστατικό καθήκον. Με καλύτερους όρους οι δυνάμεις μας μελετάνε τις Θέσεις εκεί που αξιοποιήθηκε, για παράδειγμα, η αρθρογραφία για τον πόλεμο. Εχει σημασία να κατανοήσουμε και να διαπεράσει την καθοδηγητική μας δουλειά ότι η ωριμότητα του υποκειμενικού παράγοντα σε επαναστατικές συνθήκες κρίνεται από τη δουλειά στο σήμερα. Η αντοχή που πρέπει να καλλιεργηθεί αφορά το δυναμικό μας και τον περίγυρο και έχουμε θετικά παραδείγματα: μέλη της ΚΝΕ που τους στηρίξαμε στην πρώτη τους δουλειά, σε δύσκολες καμπές της ζωής και δεν έκαναν πίσω και έγιναν μέλη του ΚΚΕ, συντρόφισσες μωρομάνες που ανέλαβαν καθήκοντα και ανταπεξήλθαν παρά τις δυσκολίες. Στα παραπάνω έπαιξε ρόλο η θωράκιση που είχαν από πριν και τους βοήθησε να συνδέσουν το προσωπικό πρόβλημα με το σύστημα που ζούμε και θέλουμε να ανατρέψουμε. Αρα καθοριστικό ρόλο παίζει η προετοιμασία των νέων πριν βγουν στον εργασιακό χώρο και γι' αυτό είναι αναγκαίο να εξασφαλίσουμε την αυτοτελή παρέμβαση της ΚΟΒ στις αντίστοιχες σχολές.

Επειδή δρούμε σε συνθήκες μη επαναστατικές, θα πρέπει να ανέβει η προσπάθεια να μη χάνουμε το κύριο: την κομματική οικοδόμηση, την ολόπλευρη παρέμβαση για να ισχυροποιηθεί το ρεύμα των κομμουνιστικών ιδεών στους χώρους. Η οικονομική πάλη δεν θα οδηγήσει αυτόματα σε επαναστατική. Εξάλλου και στην Απόφαση για την εργατική τάξη συζητήσαμε για την παρέμβαση των κομμουνιστών στο κίνημα και την ανάγκη ύπαρξης γερών ΚΟΒ στους κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Οσον αφορά το εργατικό κίνημα, η κατάσταση είναι αυτή που περιγράφεται (μικρή συμμετοχή εργαζομένων, άπειρες δυνάμεις κ.λπ.), αλλά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε και τις δικές μας αδυναμίες. Οι κομμουνιστές πρέπει να πρωτοστατήσουν στη μαζικοποίηση και λειτουργία - πρότυπο των σωματείων, στη δημιουργία και διατήρηση αγωνιστικών δεσμών με τους πρωτοπόρους, στον προσανατολισμό της πάλης. Εχουμε πολλά βήματα να μετρήσουμε στα παραπάνω, που, όμως, πρέπει να γίνουν γρήγορα, αξιολογώντας την κατάσταση στον κλάδο, το συσχετισμό, ποιες δυνάμεις επηρεάζουν τους εργαζόμενους, π.χ. Επιμελητήριο, τις διαθέσεις, ιεραρχώντας χώρους. Για να ανταπεξέλθουμε χρειάζεται προετοιμασία των δυνάμεών μας να αντιπαρατεθούν π.χ. με το μύθο του καλού αφεντικού που δεν θα μοιραστεί τα κέρδη με τους εργαζόμενους, με την ελπίδα ότι η επαναφορά της κλαδικής σύμβασης θα λύσει τα προβλήματα, άρα χρειάζεται να προβάλουμε τις σύγχρονες ανάγκες και ότι η ολόπλευρη ικανοποίησή τους δεν χωρά στον καπιταλισμό. Απαιτείται προσανατολισμός και ειδική δουλειά στις γυναίκες, γιατί από τη μια συναντάς εργαζόμενες που μετά τη δουλειά τρέχουν στο σπίτι για να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις και από την άλλη πρότυπα γυναίκας καριέρας. Αρα αποκτά μεγάλη σημασία η λειτουργία του ΔΣ και η καθιέρωση της ΓΣ που θα μελετά την κατάσταση στους χώρους, θα σχεδιάζει την πάλη, θα αποσαφηνίζει το ρόλο του ΠΑΜΕ και τη σημασία συσπείρωσης σ' αυτό, καθώς και οι δεσμοί που θα αναπτύσσει ο κομμουνιστής με τους συναδέλφους ώστε να βοηθάει την εξέλιξη της συνείδησής τους και την ένταξή τους στην οργανωμένη ζωή.

Να βάλουμε στόχο να δυναμώσουμε το πιο νέο και πραγματικά αναγκαίο Κόμμα, το ΚΚΕ, στην πορεία του για τα 100 χρόνια.


Κόκκαλη Λήδα
ΤΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών, Κ. Μακεδονία

Διαλεκτική ενότητα επαναστατικής θεωρίας και επαναστατικής πράξης

Βαδίζουμε με επαναστατική αισιοδοξία στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος μέσα σε πλαίσιο πολύ σοβαρών εγχώριων και διεθνών οικονομικών εξελίξεων, οι οποίες «γεννούν» και τις αντίστοιχες πολιτικές. Οι σοβαρότατες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η γενικότερη κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας σε ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως, η οποία δημιουργεί τη δυνατότητα περαιτέρω όξυνσής τους καθώς οι γενικότερες σωστές κομματικές εκτιμήσεις κυρίως για την ανεπαρκή απαξίωση και καταστροφή κεφαλαίων, φέρνουν μπροστά μας σύνθετα καθήκοντα. Η απειλή της έντασης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων πλανάται σαν φάντασμα πάνω από τους λαούς όλου του κόσμου και φυσικά ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Σε αυτές τις συνθήκες, με δεδομένη την βαριά επιρροή της αντεπανάστασης και των αρνητικών συσχετισμών, ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η ιδεολογικοπολιτική σφυρηλάτηση των γραμμών του Κόμματος, η ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε στην ιδεολογική διαπάλη με την αστική τάξη και τον οπορτουνισμό, ο οποίος σημειωτέον αναδιατάσσεται και αναμένεται να εμφανιστεί πιο δυναμικά στο μέλλον με νέες μορφές, αλλά με το ίδιο καιροσκοπικό περιεχόμενο. Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξουν τα τεκταινόμενα εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η συνοχή τους θα δοκιμαστεί και θα έχουμε σοβαρότατες οικονομικές εξελίξεις ίσως και πιο γρήγορα από ό,τι εκτιμάται σήμερα. (Δημιουργία Ευρωζώνης 2 ή και περισσότερων ταχυτήτων, πιθανότητα αποχώρησης και άλλων ισχυρών κρατών, οικονομικοί κλυδωνισμοί από το BREXIT, πορεία της συμφωνίας TTIP κ.λπ.). Αυτές οι εξελίξεις, θα ενισχύσουν και στην Ελλάδα τις φωνές για έξοδο από το ευρώ, την αστική κριτική στην ΕΕ και βέβαια την ενίσχυση του εθνικισμού - φασισμού (η οποία ιστορικά συνδέεται με τον οικονομικό προστατευτισμό) ο οποίος θα αναλάβει ενεργότερο ρόλο στο μέλλον.

Τα αθάνατα λόγια του Λένιν, «να μην συρθεί η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα κάτω από ξένη σημαία» αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες. Τα ιδεολογήματα του τύπου

«'Για όλα φταίει η κακιά η Γερμανία ή οι κακές ΗΠΑ», «Για όλα φταίνε οι Ξένοι, που μας επιβάλλουν τα μέτρα» κ.λπ. δεν είναι απλώς «λαθεμένες» ερμηνείες, αλλά εμπεριέχουν αντικειμενικά το κάλεσμα της αστικής τάξης στον εργαζόμενο λαό να υποταχτεί στα συμφέροντά της. Η διάρρηξη της σχέσης του κομμουνιστή με το διάβασμα και τη μελέτη (Θέση 40) δεν πρέπει να κατανοηθεί απλώς ως «μια αδυναμία», αλλά ως μια δυνητικά επικίνδυνη εξέλιξη με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε αποφασιστικά. Η έλλειψη διαλεκτικού - υλιστικού επιστημονικού κριτηρίου πληρώνεται πολύ ακριβά και είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το Κόμμα και τον ταξικό - πολιτικό του προσανατολισμό, να επιμείνει στη σφυρηλάτησή του. Φυσικά όλα αυτά δεν αφορούν στενά μόνο τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος αλλά και την παρέμβασή μας στον κόσμο τόσο σε επίπεδο ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος όσο και στην αυτοτελή κομματική δουλειά. Κανένα συνδικαλιστικό ειδικό αίτημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποσπαστεί από τον βασικό στόχο της συγκέντρωσης των δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της εργατικής τάξης. Η δημιουργία αγωνιστικών πυρήνων σε κάθε τόπο δουλειάς και η προεργασία για τη στράτευση νέων δυνάμεων στη σκληρή και απαιτητική μάχη με τον ταξικό αντίπαλο, μας υποχρεώνει να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε πιο διακριτά οργανωμένες διαδικασίες ιδεολογικής επιμόρφωσης και για τον κόσμο στον οποίο παρεμβαίνουμε. Οι διαπιστώσεις για την έλλειψη κατανόησης των αντικειμενικών οικονομικών νόμων κίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας (Θέση 45) είναι ένδειξη για το πώς αντιμετωπίζεται η δουλειά της διαφώτισης στις γραμμές μας. Η τάση να θεωρείται η ιδεολογική δουλειά ένα απλό «συμπλήρωμα» της κομματικής δραστηριότητας είναι έκδηλη επιβεβαίωση του πρακτικισμού, ο οποίος αντανακλάται και σε άλλες εκφάνσεις της δουλειάς μας. Πολύ ευχάριστη και θετική πείρα ήρθε, για παράδειγμα, από την διακίνηση του «Ριζοσπάστη» της 18ης Δεκέμβρη και την προσπάθεια που κάναμε, η οποία όμως δεν είναι σε αντιστοιχία με το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με αυτά τα ζητήματα, διότι ο πρακτικισμός και το έρημο γνωσιολογικά τοπίο που τον συνοδεύει, δεν εκφράζεται απλώς με μια δυσκολία σε επίπεδο παρέμβασης, αλλά μπορεί να τροφοδοτήσει ισχυρές αυταπάτες και να αποτελέσει το έδαφος για την ανάπτυξη συγχύσεων και παρεκκλίσεων με τραγικά πολιτικά αποτελέσματα όπως έχει αποδείξει και η ιστορική πείρα. Ο πρακτικισμός, είναι ένα ξερό τοπίο στο οποίο δεν ανθίζει τίποτα και περιμένει τις δροσερές και ευεργετικές σταγόνες της θεωρίας να το κάνουν πράσινο, ζωντανό και αισιόδοξο. Αυτό είναι εξάλλου και η επαναστατική θεωρία. Ενα ζωντανό, εξελισσόμενο κομμάτι της ζωής που βρίσκεται δίπλα στην πράξη και επιβεβαιώνει την ύπαρξη των δύο ως αδιαίρετη διαλεκτική ενότητα. Είναι στα αλήθεια πολύ σημαντική η επαφή μας με τη θεωρία, μας εξοπλίζει και μας αποκαλύπτει ότι οι συνδικαλιστικοί αγώνες δεν επαρκούν για αντιληφθεί ο εργαζόμενος λαός τη συγκαλυμμένη δουλεία του. Οτι δεν υπάρχει επαναστατική πράξη χωρίς επαναστατική θεωρία. Τα εν λόγω ζητήματα συνδέονται επίσης με τον σχεδιασμό της δουλειάς, αλλά και με την περιφρούρηση του Κόμματος, σημεία τα οποία είναι «προς κατάκτηση» με κολοσσιαία σημασία στις συνθήκες που δρούμε αλλά και σε αυτά που θα φέρει η κίνηση της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας στο μέλλον. Τέλος, σοβαρή αντανάκλαση των παραπάνω υπάρχει και στα ζητήματα της κατανόησης της διαλεκτικής σχέσης Κομμουνιστικού Κόμματος - Ταξικού Εργατικού Κινήματος αλλά και την έννοια και την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας. Οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις που διαπιστώνουμε στα δύο τελευταία αυτά στοιχεία συνίστανται σε μεγάλο βαθμό στη μηχανιστική κατανόηση της στρατηγικής του Κόμματος αλλά και την εμπειρική ερμηνεία των εξελίξεων στη ζωή και ειδικότερα στην οικονομία.

Ας ριχτούμε στη μάχη της υλοποίησης των αποφάσεων του 20ού Συνεδρίου με επαναστατικό θάρρος και ταξικό κριτήριο. Να έχουμε πάντα ως στόχο την πρακτική αποτύπωση της αδιαίρετης διαλεκτικής ενότητας θεωρίας και πράξης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες στις οποίες δρούμε. Να παρεμβαίνουμε στις εργατικές και λαϊκές συνειδήσεις για να διαλυθούν τα απατηλά σύννεφα της ψεύτικης ελπίδας, με άξονα τη ζωντάνια της επαναστατικής προοπτικής. Να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για αυτήν την μοναδική προοπτική που υπάρχει για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τον ζυγό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την αντικατάσταση του σάπιου και ιστορικά ξεπερασμένου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής από το διαλεκτικά λογικά νέο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Συμφωνώ με το πνεύμα, τις διαπιστώσεις και τα καθήκοντα που απορρέουν από τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο και εύχομαι καλή επιτυχία των διαδικασιών του.


Βουζαρας Γιάννης
ΚΟ Ξάνθης

Την εποχή του ιμπεριαλισμού, ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση

Η διεθνής και η ελληνική πραγματικότητα της ταξικής πάλης παρουσιάζει σήμερα δύο φαινομενικά αντιφατικές όψεις.

8 χρόνια μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η ανάκαμψη είναι αναιμική και τίποτα δεν προεξοφλεί ένα νέο κύκλο απρόσκοπτης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτές τις συνθήκες, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και η κοινωνία μοιάζει να επιστρέφει στιγμιαία στη «βαρβαρότητα», όπως έλεγε ο Ενγκελς. Η ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης αδυνατεί να εξασφαλίσει την αυξανόμενη κερδοφορία του κεφαλαίου και ο πόλεμος μοιάζει ως ο μόνος πυρετός που θα μπορούσε να σκοτώσει το μικρόβιο της κρίσης του γερασμένου καπιταλιστικού κοινωνικού - οικονομικού σχηματισμού.

Ταυτόχρονα, στο διεθνές πεδίο δεν παρατηρείται ανάταση του κομμουνιστικού κινήματος, που θα αποτελούσε φάρο ελπίδας. Αντίθετα, πολλά από τα λεγόμενα «κομμουνιστικά κόμματα» έχουν ενσωματωθεί στην καπιταλιστική διαχείριση και επιλέγουν στρατόπεδο ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Υπό την επιρροή και του αρνητικού διεθνούς συσχετισμού, η συνεχής διάψευση οποιασδήποτε δυνατότητας φιλολαϊκής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, αν και συμπαρασύρει ενίοτε καταρρέουσα τα πολιτικά μορφώματα και προγράμματα που προκρίνει η αστική τάξη για να αναβαπτίσει το πολιτικό της προσωπικό, δεν οδηγεί και στην ευθύγραμμη επαναστατική αφύπνιση των μαζών (ούτε θα μπορούσε άλλωστε). Τα περιορισμένα προς το παρόν λαϊκά ξεσπάσματα όχι μόνο δεν αμφισβητούν την αστική στρατηγική συμφιλίωσης της εργατικής τάξης και του λαού με ένα μίζερο μέλλον, αλλά πολύ περισσότερο αξιοποιούνται ως ανατροφοδότης της και βαλβίδες αποσυμπίεσης για την επίτευξη της σταδιακής προσαρμογής.

Ωστόσο, η διαχείριση της λαϊκής δυσαρέσκειας δε βγάζει την αστική τάξη, εγχώρια και διεθνή, από τα πολιτικά - οικονομικά της αδιέξοδα.

Με λίγα λόγια, ο παλιός κόσμος αργοπεθαίνει και ο καινούριος δεν μπορεί ακόμα να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων, όπως γλαφυρά υποστήριξε ο Γκράμσι 90 χρόνια πριν.

Μόνο που τα τέρατα ανήκουν στον παλιό καπιταλιστικό κόσμο και ξεπροβάλλουν σε αντίστοιχες συνθήκες, φανερώνοντας τα ανεξάντλητα όρια της ταξικής εκμετάλλευσης και απανθρωπιάς του και υπογραμμίζοντας το ξεπέρασμα των ιστορικών ορίων προσφοράς του στην ανθρωπότητα. Τα τέρατα είναι η τελευταία επιβεβαίωση του τερατώδους προσώπου του σύγχρονου καπιταλισμού και όχι η παραβίαση των αρχών του.

Γι' αυτό, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας, οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, η αύξηση των προσφύγων, η διόγκωση του ρατσισμού και η πολιτική ενίσχυση φασιστικών δυνάμεων δεν πρέπει να αποτελέσουν οχήματα νοσταλγίας για τον προ κρίσης «καλό καπιταλισμό».

Εδώ έγκειται ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, που οφείλει να στηριχτεί στην αντικειμενικά υπάρχουσα καπιταλιστική κρίση και λαϊκή δυσαρέσκεια για να διαμορφώσει το υποκείμενο επαναστατικής ανατροπής της αστικής εξουσίας.

Φυσικά, το ΚΚΕ δεν μπορεί να «δημιουργήσει» επαναστατική κατάσταση. Ομως, μπορεί να οξύνει τα μέτωπα και να βαθύνει τα ρήγματα. Να προβάλει την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού κόντρα στις ανιστόρητες αυταπάτες μιας μεταβατικής εξουσίας. Να μη συνηγορεί στην υιοθέτηση ουτοπικών αιτημάτων που απογοητεύουν ακόμα και όσα εργατικά - λαϊκά στρώματα επιλέγουν - παροδικά έστω - το δρόμο του αγώνα. Να κρατά ψηλά τη σημαία της επαναστατικής ανατροπής, ακόμα και στις περιόδους «άμπωτης» του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όταν όλα μοιάζουν στάσιμα. Να τεθεί επικεφαλής των ανατάσεων με ανατρεπτική διάθεση που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν, υπό το βάρος των διογκούμενων λαϊκών δεινών.

Ολα τα προηγούμενα καθόλου δεν αντιφάσκουν με την παρουσία του Κόμματος σε κάθε αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, όπως προπαγανδίζουν σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές και στοχεύουν να αποτρέψουν τις άπειρες πολιτικά μάζες από τη συμμετοχής τους στον κοινωνικό αγώνα και από την επαφή τους με τους κομμουνιστές.

Ομως, οι κομμουνιστές χάνουν το ρόλο τους όταν γίνονται απλό τμήμα των αυθόρμητων αντιδράσεων, είτε παρεμβαίνουν αυτοτελώς είτε μέσω μαζικών φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αντίθετα, ακόμα και οι επιμέρους αγώνες ενδυναμώνονται όταν στην πρωτοπορία τους βρίσκονται όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανατροπής της αστικής εξουσίας. Μαζικοποιούνται και αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά όταν όλο και ευρύτερες μάζες κατανοούν ότι η ταξική πάλη δε λήγει με αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες των αντιμαχόμενων. Εχουν αποτελέσματα όταν συνειδητοποιείται η διασύνδεση κάθε επιμέρους ζητήματος με τις στρατηγικές επιλογές της αστικής πολιτικής.

Το παραπάνω συμπέρασμα δεν προκύπτει από θεωρητικές αφαιρέσεις, αλλά από την καθημερινή πείρα. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ρωτούν «πού πάει η κατάσταση;». Ολο και συχνότερα πολιτικά ανώριμες μάζες αναζητούν «γενική λύση», γινόμενες συχνά και αντικείμενο εκμετάλλευσης από αστικά μορφώματα και απλούς τσαρλατάνους.

Εξάλλου, όσοι αναζήτησαν σύντομες λύσεις εντός συστήματος, έφθασαν να κυνηγούν την ουρά τους. Το «τι θα γίνει αύριο το πρωί;» κόστισε ήδη σάρωση κατακτήσεων, 3 μνημόνια, πολλαπλάσιες απογοητεύσεις και τεράστια αναμονή.

Η πολιτική πείρα δηλώνει ότι κανένας αγώνας δεν ξεσπά όταν ο εργάτης ενστερνίζεται τις αστικές επιδιώξεις για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Κανένας εργάτης δεν γίνεται κύριος της μοίρας του αν δεν ξεφύγει από τη βαθιά ριζωμένη κοινοβουλευτική λογική της ανάθεσης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του σε άλλους. Ακόμα και ένας αγώνας για τις υλικές υποδομές ενός σχολείου, ενός πάρκου καταδικάζεται εξαρχής, αν οι μετέχοντες θεωρούν τον εαυτό τους συνυπεύθυνο για τα χρέη του αστικού κράτους. Πολύ περισσότερο, κανένας εργάτης, φτωχός αγρότης, αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αν παραμένει δέσμιος του «κοινού εθνικού συμφέροντος».

Η αδυναμία ανάδειξης της εργατικής εξουσίας ως αντίπαλου δέους στην καπιταλιστική βαρβαρότητα αποτελεί τροχοπέδη στο ξεδίπλωμα αγώνων. Αυτή επιτρέπει στους αστούς πολιτικούς να μπορούν να διαχειρίζονται ακόμα τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να παρουσιάζουν στοιχειώδεις κατακτήσεις της εργατικής τάξης τον προηγούμενο αιώνα ως αδιανόητες, τη στιγμή που τα επιτεύγματα επιστήμης και τεχνολογίας επιτρέπουν και επιβάλλουν πολύ περισσότερα.

Ολο και συχνότερα, η αδυναμία άρθρωσης μιας θετικής υπεράσπισης του καπιταλισμού (δείγμα της ολόπλευρης κρίσης του) καταλήγει στο ερώτημα: «είναι καλά όσα προτείνετε, αλλά πού εφαρμόζονται;».

Ετσι, είτε μιλήσουμε για μισθούς, συντάξεις, Κοινωνική Ασφάλιση, αγροτικό εισόδημα, είτε μιλήσουμε για φορολόγηση, παροχές Παιδείας και Υγείας, τον προσανατολισμό της έρευνας, τις εφαρμογές της τεχνολογίας, για τα δικαιώματα των νέων, των γυναικών και των μεταναστών, είτε μιλήσουμε για την καταστροφή του περιβάλλοντος, το ερώτημα επανέρχεται.

Κάθε διεκδίκηση, κάθε αγώνας αντικειμενικά καταλήγει με χίλια νήματα στο ζήτημα της εξουσίας και παραμένει μετέωρος χωρίς την προάσπιση της σοσιαλιστικής προοπτικής.

100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο που χάραξε. Είναι αναγκαίο να τονίζουμε διαρκώς, παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή, ότι την εποχή του ιμπεριαλισμού, ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση.


Κώστας Σκολαρίκος
Συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ

Για την καλλιτεχνική δράση ως μέσο πολιτικής - ιδεολογικής διαφώτισης και συσπείρωσης στο Κόμμα και στο κίνημα

Χαιρετίζω και εγκρίνω τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 20ό Συνέδριο. Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου θα ήθελα να αναπτύξω ορισμένες πλευρές της θεατρικής ερασιτεχνικής δημιουργίας που θα πρέπει να συνεχίσει να οργανώνει το Κόμμα στη βάση της Θέσης 73, για «Κόμμα ικανό με τη δύναμη των κομμουνιστικών ιδεών και της πρωτοπόρας τέχνης να συνεγείρει και να κινητοποιεί το λαό».

Κατανοώ την έννοια της ισχυροποίησης του Κόμματος ως αλληλένδετη διαδικασία, όπου ξεκινώντας από τη θεωρητική ενδυνάμωση μέσω της σφικτής και ευέλικτης οργανωτικής λειτουργίας οδηγούμαστε στην ανάπτυξη της πολιτικής επιρροής και των αγωνιστικών δεσμών με πλατιές μάζες, στην κομματική οικοδόμηση και στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Σε αυτά τα πλαίσια, η καλλιτεχνική δραστηριότητα γενικά, και ειδικότερα η θεατρική της οποίας έχω μεγαλύτερη πείρα, μπορεί να ασκήσει επίδραση σε όλα τα επίπεδα, γι' αυτό και οι Θέσεις επανέρχονται στην ανάγκη αντίστοιχης δραστηριότητας τόσο των συνδικάτων, όσο και του Κόμματος. Σε αυτή τη διαδικασία, το καλλιτεχνικό δυναμικό του Κόμματος συμβάλλει ήδη σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου όμως του μεγάλου όγκου των αντίστοιχων αναγκών, θα πρέπει θαρρετά να αναλαμβάνουν αντίστοιχο ρόλο και σύντροφοι ερασιτέχνες, που όμως θα έχουν αποκτήσει μια πείρα μέσα από τη συμμετοχή σε αντίστοιχες κομματικές εκδηλώσεις - παραστάσεις και να αποφεύγεται η προχειρότητα. Πολλές φορές μια πρόχειρη δουλειά οδηγεί σε αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Η ενασχόληση με το θέατρο των μεγάλων κομμουνιστών δημιουργών του 20ού αιώνα ασκεί θετική επίδραση στα εξής επίπεδα:

1) Στην ενασχόληση και τριβή με πλευρές της κοσμοθεωρίας μας και της ιστορίας του εργατικού κινήματος κατά τη μελέτη του θεατρικού έργου από την ομάδα.

2) Στην προσέγγιση συνολικά του έργου του κομμουνιστή δημιουργού με αξιοποίηση του υλικού των κομματικών επιστημονικών συνεδρίων.

3) Στη δημιουργία ενός πεδίου καθημερινής αλληλεπίδρασης με τμήμα της κομματικής επιρροής, το οποίο συμμετέχει στην ομάδα, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη σύσφιξη δεσμών, την τακτική διακίνηση των κομματικών εντύπων και βιβλίων, τη συζήτηση επί των εξελίξεων και την καλύτερη γνωριμία της ΚΟΒ συνολικά με τον κύκλο επιρροής της. Η πείρα δείχνει πως η συμμετοχή ακόμα και εργαζομένων με πολύ χαλαρούς ή και ανύπαρκτους δεσμούς με το Κόμμα ή το συνδικάτο οδήγησε στο να αυξηθεί συνολικά το ενδιαφέρον τους για τις κομματικές θέσεις και η δραστηριότητά τους στο κίνημα.

4) Η τελική υλοποίηση της παράστασης μπορεί να δώσει αφορμή για πλατύ πολιτικό ή συνδικαλιστικό άνοιγμα, να αποτελέσει δράση αλληλεγγύης και γενικά να ανοίξει δρόμους στο πλάτεμα του κύκλου επιρροής.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Η θεατρική ομάδα δημιουργεί δεσμούς μεγάλης οικειότητας. Αυτό σημαίνει πως οι σύντροφοι εντός της ομάδας πρέπει να λειτουργούν καθοδηγητικά ως μια ιδιότυπη κομματική ομάδα με συγκεκριμένη χρέωση. Αυτό υλοποιείται με συχνό μάζεμα, ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή σε μια σειρά ζητήματα - που δε λύνονται αυτόματα ούτε αυτονόητα ακόμη και σε αμιγώς κομματικής σύνθεσης ομάδες - όπως η επιλογή του έργου, το περιεχόμενο και οι στόχοι της εκάστοτε θεατρικής ομάδας, η περιφρούρηση του κινηματικού και αφιλοκερδούς χαρακτήρα της θεατρικής ομάδας ενός σωματείου ή φορέα, καθώς και της λειτουργίας της ως μέσου ταξικής αλληλεγγύης και υπέρβασης της συντεχνιακής στενότητας, με προσφορά της παράστασης σε σωματεία που έχουν αναλάβει αγώνες, σε χώρους που απεργούν κ.λπ. Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα για τα οποία συχνά αναφύονται διαφωνίες. Πρέπει λοιπόν να κατακτηθεί σε επίπεδο σχεδιασμού ότι:

  • Η καθοδήγηση της θεατρικής ομάδας είναι υπόθεση του καθοδηγητικού οργάνου (ΚΟΒ ή Τομέα). Είναι απόλυτη ανάγκη να καθοδηγεί με αμεσότητα το σκηνοθέτη και τους συντρόφους που συμμετέχουν, να συμβάλει στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων και κυρίως στη διαρκή υπενθύμιση - συζήτηση για το στόχο - περιεχόμενο της δουλειάς.
  • Το σύνολο της Οργάνωσης πρέπει να συζητήσει για τη δουλειά της ομάδας και τη στόχευσή της, να αναλάβει ενεργό ρόλο στις πάρα πολλές πρακτικές δουλειές που απαιτεί, ώστε η διαδικασία να επιδρά στη συνείδηση αλλά και στο άνοιγμα του συνόλου της ΚΟΒ και να αποφεύγεται έλλειψη κατανόησης μεταξύ των συντρόφων που ασχολούνται με την ομάδα και των υπόλοιπων.
  • Πρέπει να κατανοείται πως η θεατρική ομάδα δεν αποτελεί μορφή διασκέδασης με την οποία σύντροφοι και φίλοι περνούν απλώς τον «ελεύθερο χρόνο» τους. Αποτελεί δύσκολη διαδικασία που απαιτεί επαγρύπνηση και συνεχή καθοδηγητική βοήθεια, γιατί η δουλειά της ομάδας εύκολα οδηγείται σε αδιέξοδο ή και σε πολιτικο-ιδεολογικά λαθεμένους δρόμους.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα εξής ζητήματα:

1) Επαρκής ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία των συντρόφων και της ομάδας για τα ζητήματα που ανοίγει το έργο, στο φως των σύγχρονων επεξεργασιών του Κόμματος.

2) Ρητή και σαφής συμφωνία του σκηνοθέτη για το περιεχόμενο που θα υπηρετήσει μορφικά και κατανόηση του ότι θα πρέπει η μορφοποίηση των ιδεών του κειμένου (σκηνοθεσία) να συζητείται και με τον κομματικό υπεύθυνο εντός της ομάδας. Αντίστοιχα, ο σκηνοθέτης πρέπει να απολαμβάνει πλήρη ελευθερία ως προς τη μορφή που επιλέγει, χωρίς παρεμβάσεις που συχνά γίνονται άκομψα.

3) Η διαδικασία των προβών πρέπει να θεωρείται χρέωση για τους συντρόφους από την οποία δεν μπορεί να λείπουν. Γι' αυτό και ο προγραμματισμός της θεατρικής ομάδας πρέπει να εντάσσεται στον προγραμματισμό της Οργάνωσης, ώστε να αποφεύγονται αλληλοεπικαλύψεις και άσκοπες τριβές.

4) Ο υπεύθυνος να μεταφέρει στο Γραφείο πλήρη εικόνα για κάθε διαφωνία εντός της ομάδας, ακόμα και προσωπικού χαρακτήρα, ώστε να επιλύονται με συζήτηση στη βάση του κοινού στόχου.

5) Οι σύντροφοι που συμμετέχουν να μη θεωρούν πως η κομματική τους δράση εξαντλείται στα όρια των προβών, αντίθετα αυτές να είναι εφαλτήριο για ανάπτυξη της δράσης τους συνολικά. Και αντίστροφα, οι σύντροφοι που δεν συμμετέχουν να μη θεωρούν πως όσοι συμμετέχουν «λουφάρουν» αν τυχόν δεν συμμετάσχουν σε κάποια εξόρμηση λόγω πρόβας.

Οταν οι παραπάνω όροι τηρούνται, είναι βέβαιο πως η δραστηριότητα θα ασκήσει θετική επίδραση συνολικά στη δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης, θα ανοίξει δρόμους στην παρέμβασή της και θα αφήσει αποκρυσταλλώματα. Θα αποτελέσει ένα κοινό βίωμα, το οποίο δημιουργεί ακατάλυτους δεσμούς και πίστη και περηφάνια για την υπόθεση του αγώνα. Αγώνα που η ιστορία τον φέρνει ξανά σε δύσβατα, συναρπαστικά και ελπιδοφόρα μονοπάτια.

Για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος!

Για την επανάσταση και τον κομμουνισμό!


Διονύσης Ξενάκης
ΚΟΒ Ηθοποιών



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ