ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αυτοπροβάλλεται ως «υπεύθυνη» αντιπολίτευση καταπώς βολεύει το κεφάλαιο

Στο επίκεντρο της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση το «ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής»

Eurokinissi

Εικόνα «υπεύθυνης δύναμης» που, προβάλλοντας θέσεις του κεφαλαίου, αντιπαρατίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο ικανός διαχειριστής της αστικής εξουσίας, επιχειρεί να βγάζει συνεχώς προς τα έξω η ΝΔ.

Σε αυτήν τη βάση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, χτες, σε ενημέρωση συντακτών, έσπευσε να απορρίψει κάθε σύνδεση του αιτήματος που κατέθεσε πρόσφατα η ΝΔ στην κυβέρνηση, να αποσύρει το σχέδιό της για το Ασφαλιστικό ώστε να «ξανασυζητηθεί», με οποιαδήποτε στήριξή της σε κινητοποιήσεις που ξεπερνούν «όρια» που βάζει η αστική εξουσία.

Είπε π.χ. για τις αγροτικές κινητοποιήσεις: «Αντιλαμβανόμαστε γιατί προήλθε η αγανάκτηση των αγροτών (...) Είπαμε, ταυτόχρονα, ότι η έκφραση αυτής της αγανάκτησης, που εμείς κατανοούμε, πρέπει να έχει όρια, όρια σεβαστά από όλους. Και, μάλιστα, τα είχαμε ορίσει. Η ελευθερία του άλλου και η ανάγκη η ελληνική οικονομία να λειτουργεί ανεμπόδιστα και ομαλά (...) Αυτή είναι η θέση μας».

Παραπέρα, στην τακτική απόδοσης ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αργοπορεί στην επίτευξη στόχων του κεφαλαίου, είπε για την περιλάλητη «αξιολόγηση», ζήτημα που θα σημάνει απελευθέρωση χρήματος για επενδύσεις: «Την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης την έχει η ελληνική κυβέρνηση. Με τη στάση της, τις παραλείψεις της και τις προτάσεις της, ουσιαστικά εκείνη, σε μεγάλο βαθμό - γιατί υπάρχουν και οι δανειστές από την άλλη πλευρά - καθορίζει το ρυθμό εξέλιξης της αξιολόγησης».

Για δε το Ασφαλιστικό είπε: «Το Ασφαλιστικό εμείς το αντιμετωπίσαμε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αναγνωρίστηκε, μάλιστα, από τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι καταθέσαμε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (...) συγκεκριμένες σκέψεις, για το πώς μπορεί να λυθεί. Το καθήκον μας, ως αξιωματική αντιπολίτευση, το έχουμε κάνει».

Ωστόσο, καθότι «ο "ιός" του Ασφαλιστικού ξέφυγε από το Ασφαλιστικό. Αγγιξε την οικονομία, άγγιξε την κοινωνία, που εκφράζει κάθε μέρα την αγανάκτησή της. Και τελικά άγγιξε - όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών - μια πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα», η ΝΔ κατέθεσε πρόταση «για νέα ευκαιρία συζήτησης με όρους πια οριστικής ρύθμισης του Ασφαλιστικού».

Στο ερώτημα αν αυτό εμποδίζει τη διαπραγμάτευση, είπε πως έτσι κι αλλιώς οι «σκέψεις» της κυβέρνησης «δεν είναι αποδεκτές στους εταίρους της χώρας. Επομένως, δεν είμαστε εμείς που επιβραδύνουμε, με την πρότασή μας, κάτι το οποίο έχει ήδη από μόνο του επιβραδυνθεί και έχει αβέβαιη εξέλιξη και αβέβαιο τέλος».

Μετρούν το κόστος της συνεννόησης

Σε άλλο ερώτημα, αν στις επαφές που αναμένεται να έχει την επόμενη βδομάδα στο εξωτερικό, με παράγοντες όπως η Α. Μέρκελ ζητηθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη να βάλει πλάτη για να κλείσει η «αξιολόγηση», δηλαδή να υπερψηφίσει π.χ. το Ασφαλιστικό, ο Γ. Κουμουτσάκος το απέρριψε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρα που να κυβερνιέται από δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες», μία όπου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίζουν από κοινού «δύσκολα» μέτρα επιμερίζοντας το «κόστος», και μία όπου θα κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του σε «εύκολα» νομοσχέδια.

Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εγκλωβισμού μεταναστών στην Ελλάδα. Επέμεινε ότι «χάθηκαν 7 - 8 εξαιρετικά καθοριστικοί μήνες. Τότε που, στο πρώτο στάδιο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ιδεοληψία είχε οδηγήσει σε αμηχανία και η αμηχανία σε απραξία (...) Χάθηκαν κρίσιμοι μήνες, δημιουργήθηκε μια δυναμική περαιτέρω ενίσχυσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για την αδειοδότηση των καναλιών λέγοντας ότι «αποφασίζει αυθαίρετα και αυταρχικά. Κινείται πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, συνέδεσε την τέτοια συζήτηση με μια «γενναία, ουσιαστική και εκσυγχρονιστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως να χρειαστεί να συζητηθεί και ο εκλογικός νόμος, με μια κατεύθυνση, σταθερούς εκλογικούς κύκλους», αποφυγή δηλαδή πρόωρων εκλογών προκειμένου να διασφαλίζεται σταθερότητα στην αστική διαχείριση.

Σημειωτέον, αν ανοίξει τέτοια συζήτηση, στη ΝΔ λένε ανεπισήμως ότι θα συμμετάσχουν, άσχετα αν δεν ανοίξει ταυτόχρονα συζήτηση για το Σύνταγμα, αποδεχόμενοι ακόμα κι ένα αναλογικότερο εκλογικό νόμο με κάποιον περιορισμό του μπόνους για το πρώτο κόμμα. Ωστόσο, αρνούνται μείωση του εκλογικού ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή, φοβούμενοι κατακερματισμό του αστικού πολιτικού σκηνικού σε ένα «μωσαϊκό» κομμάτων κι αποκομμάτων που δεν θα επιτρέπει τελικά τη σύμπηξη σταθερών κυβερνητικών συνασπισμών, σπέρνοντας «ακυβερνησία».

Να καταγραφεί, τέλος, η εκτίμηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Α. Γεωργιάδη στο ΣΚΑΪ ότι η προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ομιλία εκλογών. Ο Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο Αλ. Τσίπρας άνοιξε δύο μέτωπα, ένα με τους δανειστές, που θα απορρίψουν αυτό που είπε ότι τα χρήματα για το Ασφαλιστικό θα βρεθούν μόνο από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κι ένα δεύτερο με τα κανάλια, με το θέμα των αδειών. Και ότι έτσι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει σχέδιο εξόδου με ένα αφήγημα τύπου «με ρίχνει η τρόικα εξωτερικού και η τρόικα εσωτερικού, με κυνηγάνε οι ξένοι, με κυνηγάνε και οι καναλάρχες».

ΠΑΣΟΚ
Ξαναθυμίζει την «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» και ... περιμένει το ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό

Αγωνίες για απώλεια θέσεων της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό της με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, λόγω χειρισμών της κυβέρνησης, εκφράζουν στο ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικά, η Φ. Γεννηματά, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, είπε π.χ. για το θέμα της περιλάλητης αξιολόγησης ότι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στο κλείσιμό της θα είναι καταστροφική για τη χώρα.

Βάζοντας ζήτημα και διεύρυνσης της κυβερνητικής ή έστω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απέρριψε το αίτημά μας το καλοκαίρι να πάμε όλοι μαζί μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση και να συσταθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, που να διαπραγματευτεί όλα τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας. Αλλιώς αντιμετωπίζεται τώρα από τους δανειστές μια κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη, δε, στην πρότασή της για ενιαία έκφραση του χώρου τής πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας είπε ότι «απευθυνόμαστε σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Τέλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματική και ότι είναι «αυταρχικός ο τρόπος που το κάνει».

Ο Ευ. Βενιζέλος

Ο Ευ. Βενιζέλος, αρθρογραφώντας στην ιστοσελίδα «Liberal» για το Προσφυγικό, υποστήριξε ότι στον τρόπο που το διαχειρίζεται η κυβέρνηση «αποτυπώνεται με ανάγλυφο τρόπο η παθογένεια της κυβερνητικής αντίληψης γύρω από τη θέση της χώρας μέσα στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς».

Ισχυριζόμενος ότι όσα έκανε η κυβέρνηση στο επίπεδο διαχείρισης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας έχουν μεν «κόστος οικονομικό και κοινωνικό», αλλά «δεν αφορά τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας με την έννοια των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας», τόνισε ότι «η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών συνδέεται δυστυχώς με τον σκληρό αυτό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση σε πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ. Εσφαλμένες εκτιμήσεις και συσχετίσεις στο πεδίο αυτό δεν έχουν κόστος απλώς οικονομικό και κοινωνικό, αλλά κόστος κατά κυριολεξία εθνικό».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αντιληφθεί ότι έπρεπε να στερήσει από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ που κινούνται ως χώρες διέλευσης ή προορισμού (...) πραγματικό ή προσχηματικό, ισχυρισμό κατά της Ελλάδος, που ενοχοποιείται με ευκολία ως παράκτια πύλη εισόδου στην ΕΕ». Και ότι «δυστυχώς ο τρόπος με τον όποιο έγινε εδώ και λίγες ημέρες η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, με επιχειρησιακό βραχίονα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να οργανωθούν τα κέντρα καταγραφής και πρώτης φιλοξενίας δείχνει την αντίληψη που είχε επικρατήσει και αποκαλύπτει το χρόνο που δυστυχώς χάθηκε».

Για δε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού στο Αιγαίο, είπε: «Θα δούμε τις αποφάσεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (σ.σ: ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ), πολιτικές και στρατιωτικές. Ο διάβολος κρύβεται ως γνωστόν στις κρίσιμες αυτές "λεπτομέρειες" που μπορεί για κάποιους εκτός Ελλάδος (...) να φαίνονται κουραστικές ή ανούσιες είναι όμως εξαιρετικά σημαντικές για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Κάτι τρέχει στα δεξιά της ΝΔ

Μια σχετική αναταραχή επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, όσο κι αν δεν το παραδέχονται, σχετικά με κινήσεις που γίνονται για κόμμα στα δεξιά τους, από παράγοντες όπως ο πρ. συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκος, και με ρόλο εκεί - όπως λέγεται - του στρατηγού ε.α. Φραγκούλη Φράγκου.

Ενδεικτικά, ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εμφανίζεται οργισμένος από δημοσίευμα του «Εθνους», ότι συνέφαγε σε λέσχη με τον Φρ. Φράγκο και το γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαο. Στον απόηχο συζητήσεων και εκτιμήσεων για το τι σημαίνει μια τέτοια κίνηση, ο Καραμανλής με επιστολή του στην εφημερίδα χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ ανυπόστατο και παραπλανητικό και ζητά ανασκευή.

Κατά πληροφορίες, ο Καραμανλής όντως ήταν στην εν λόγω λέσχη, βράδυ Τετάρτης, αλλά δειπνούσε σε ειδική αίθουσα με συνεργάτες του και δεν είχε σχέση με εκδήλωση σε άλλη αίθουσα, όπου μιλούσε ο Φρ. Φράγκος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λέγεται, πάντως, ότι στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, διπλωμάτες, οικονομικοί παράγοντες, αλλά και βουλευτές, με διαχεόμενο π.χ. το όνομα της Αννας Ασημακοπούλου από τη ΝΔ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ