ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
Σήμερα το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Με τρακτέρ, πούλμαν, τρένα, αυτοκίνητα και καράβια, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες κατευθύνονται στην Αθήνα

Με όλα τα μέσα και με τρακτέρ, οι αγρότες ξεκίνησαν από νωρίς σήμερα το πρωί για το πανελλαδικό συλλαλητήριο
Με όλα τα μέσα και με τρακτέρ, οι αγρότες ξεκίνησαν από νωρίς σήμερα το πρωί για το πανελλαδικό συλλαλητήριο
Ισχυρό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική, που απειλεί να τους ξεκληρίσει, στήνουν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με εργαζόμενους κι ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με απόφαση 68 μπλόκων απ' όλη τη χώρα.

Από τα χαράματα, οι αγρότες ξεκίνησαν από τα χωριά τους για την Αθήνα, με όλα τα μεταφορικά μέσα: Με τρακτέρ που θα κινηθούν από τα μπλόκα, κυρίως από αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα. Με λεωφορεία που ναυλώνονται. Με τρένα και ΙΧ αυτοκίνητα. Πρώτοι στην Αθήνα έφτασαν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Κρήτης, με πλοία που απέπλευσαν χτες από τα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου.

Τα ραντεβού έχουν κλειστεί. Τα λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα αναμένεται να αφιχθούν μετά τις 3.30 μ.μ. στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κι από εκεί οι αγρότες θα κατευθυνθούν προς την Ομόνοια. Τα λεωφορεία από τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, αναμένονται στις 4 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη κι από κει οι αγρότες θα πάνε συγκροτημένα στην Ομόνοια για να ενωθούν με τους άλλους συναδέλφους τους.

Στις 5 μ.μ. περίπου θα ξεκινήσει η πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, όπου οι μικρομεσαίοι αγρότες σκοπεύουν να παραμείνουν. Στο Σύνταγμα, εκτός από τις ομιλίες αγροτών και τους χαιρετισμούς από εργατικά σωματεία, προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ εργαζόμενοι από τον Επισιτισμό ανέλαβαν επιτόπου να προετοιμάσουν ζεστό φαΐ. Θα στηθεί επίσης υποδομή για την παραμονή των αγροτών στην πλατεία το βράδυ.

Αγωνιστική υποδοχή

Οι αγρότες από τα Χανιά επιβιβάζονται στο πλοίο για την Αθήνα, χτες το βράδυ
Οι αγρότες από τα Χανιά επιβιβάζονται στο πλοίο για την Αθήνα, χτες το βράδυ
Νωρίτερα, στο κέντρο της Αθήνας, τους μικρομεσαίους αγρότες θα υποδεχτούν εργατικά σωματεία της Αττικής, που καλούν σε συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, Χαρτεργατών, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, ΟΤΑ, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Συγκέντρωση για την υποδοχή των αγροτών που θα καταφτάσουν από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, θα γίνει και στο Χαϊδάρι, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, στις 2.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Χτες, παραμονές του πανελλαδικού παναγροτικού συλλαλητηρίου, σ' όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, ο αγροτικός κόσμος προετοιμαζόταν για τη μαζική και οργανωμένη μετάβαση στην Αθήνα.

Στα μπλόκα, τα οποία παραμένουν στις θέσεις τους και θα ενισχυθούν, οι αγωνιστές της αγροτιάς συνεδρίασαν κατά χωριό και επαρχία για τη λήψη και των τελευταίων οργανωτικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστούν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, η συγκροτημένη μετακίνηση στην Αθήνα και η εγκατάσταση στην πλατεία Συντάγματος. Πυρετός προετοιμασίας επικρατούσε στα χωριά, αλλά και σε πόλεις της επαρχίας.

Στη Θεσσαλία, μέχρι αργά χτες το βράδυ, κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων της Νίκαιας, του Γερακαρίου στην Αγιά, του Αργυροπουλίου και του Δαμασίου στον Τύρναβο, της Τσαριτσάνης, του Ελευθεροχωρίου και του Μεσοχωρίου στην Ελασσόνα, του Αερινού στο Βελεστίνο, καθώς και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής, βρίσκονταν στα χωριά και προετοίμαζαν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Λαέ της Αθήνας!

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που διοργανώνει το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, απευθύνεται στο λαό του Λεκανοπεδίου και τον καλεί να διαδηλώσει μαζί της. Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνει:

«ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ανεργοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών

Ελάτε όλοι στο Σύνταγμα. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο, την πολιτική που μας καταστρέφει. Εχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα. Να στήσουμε ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο. Η συμμαχία θα μας κάνει πολύ πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς, θα δώσει προοπτική νίκης στον κοινό αγώνα μας.

Κλείστε τ' αυτιά σας στην κυβέρνηση και τα κάθε είδους "παπαγαλάκια" της που μας συκοφαντούν και θέλουν να σας τρομοκρατήσουν για να μην έλθετε να μας συμπαρασταθείτε.

Δεν είμαστε οι χωριάτες που κατεβαίνουν στην Αθήνα "για βόλτα και επίδειξη". Δεν είμαστε "μπαχαλάκηδες" και "τρομοκράτες" που έρχονται να κάνουν φασαρίες. Δεν είμαστε πονηροί μεγαλοαγρότες που φοροδιαφεύγουμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν είμαστε υποκινούμενοι από κανέναν και για τίποτα.

Είμαστε δουλευτάδες του χωραφιού, της στάνης, της θάλασσας. Εμείς παράγουμε τα προϊόντα που τρώνε τα παιδιά σας, οι οικογένειές σας. Παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυσή σας. Για να μην είναι οι λαϊκές οικογένειες έρμαιο των πολυεθνικών των τροφίμων, με τα διατροφικά σκάνδαλα και τα μεταλλαγμένα.

Δουλεύουμε πολύ σκληρά, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να εξασφαλίζουμε το καθημερινό ψωμί της δικής μας οικογένειας. Πότε στο κρύο που "τρυπάει τα κόκαλα" και πότε στο λιοπύρι που "φλογίζει την ανάσα". Κι απολαβή καμιά. Οι περισσότεροι είμαστε όλοι χρεωμένοι "ως τα μπούνια" και τα χωράφια μας, η περιουσία μας είναι υποθηκευμένα στην τράπεζα.

Βρισκόμαστε πάνω από 20 μερόνυχτα στα μπλόκα και η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά μας κοροϊδεύει κι από πάνω.

Ο πρωθυπουργός μάς καλεί σε διάλογο, χωρίς, όμως, να συζητάει τα δικά μας αιτήματα. Τότε τι να συζητήσουμε; Για το πώς θα μας σφάξουν και πόσο βαθιά στο λαιμό θα μας μπει το μαχαίρι;

Κι εμείς, όπως οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες του ζητάμε το απλό και το αυτονόητο: Να αποσύρει τα κυβερνητικά σχέδια εξόντωσής μας που έχει προαναγγείλει και μετά να κάνουμε διάλογο. Κι όχι διάλογο "γενικώς και αορίστως", αλλά επί του συγκεκριμένου πλαισίου των αιτημάτων που έχουμε.

Μ' αυτά τα αιτήματα που προβάλλουμε δεν ζητάμε κάτι να μας δώσει, αλλά να μην μας πάρει κι άλλα. Δεν αντέχουμε άλλο. Φτάνει πια.

ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ανεργοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών,

Με το πανελλαδικό - παναγροτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δίνουμε μια ισχυρή λαϊκή αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει στον ίδιο "ντορό" που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είμαστε όλοι μαζί και δεν πρόκειται να μας διαιρέσουν, σπέρνοντας τη διχόνοια και την αντιπαράθεση ανάμεσά μας.

Δεν φοβηθήκαμε τόσα χρόνια στους αγώνες τους άλλους, δεν μας σκιάζουν ούτε οι τωρινοί. Παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε κι από το μόχθο μας, να ζουν, με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.

Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν. Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε - θα νικήσουμε!».

Αύριο Σάββατο η συγκέντρωση που καλούν τα συνδικάτα

Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, για αλληλεγγύη και κοινή δράση με τη μικρομεσαία αγροτιά

Παράλληλα με την πανελλαδική διαδήλωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ξεκινάει σήμερα και συνεχίζεται αύριο στο Σύνταγμα, εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές του Λεκανοπεδίου, διοργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης και κοινού αγώνα με τους μικρομεσαίους αγρότες, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου και Μεσογείων - Λαυρεωτικής.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, του Πειραιά και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Θριάσιου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση του Σαββάτου στην Ομόνοια θα ξεκινήσουν στις 8.30 π.μ. από Βαρνάβα, στις 8.45 π.μ. από Καπανδρίτι και στις 9 π.μ. από Αγ. Στέφανο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ