ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις σε ΟΑΕΔ για την προστασία των ανέργων

Κλιμάκωση με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 Μάρτη

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζόμενων και άνεργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζόμενων και άνεργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ οργανώνουν αύριο και μεθαύριο σωματεία της Αττικής. Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχουν αποφασίσει σε κοινή σύσκεψη για τα ζητήματα της ανεργίας και των Συλλογικών Συμβάσεων το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Το πρόγραμμα δράσης θα κορυφωθεί με συγκέντρωση εργαζομένων και ανέργων στις 6 Μάρτη, στο υπουργείο Εργασίας. Σήμερα, Τετάρτη, κινητοποιήσεις θα γίνουν στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ στο Βύρωνα (8.30 π.μ.), στους Αμπελόκηπους (8.30 π.μ.), στο Ιλιον (8 π.μ.), στο Γαλάτσι (9 π.μ.). Την Πέμπτη, στο Αιγάλεω (10 π.μ.), στην Ηλιούπολη (9 π.μ.), στην Καλλιθέα (9 π.μ.), στο Μενίδι (8 π.μ.), στο Περιστέρι (9 π.μ.), στη Ν. Ιωνία (10 π.μ.).

Τα σωματεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τα εξής άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων:

  • Επίδομα 600 ευρώ για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Ετήσιο εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Συγκέντρωση αύριο στη Νάουσα

Συλλαλητήριο για μέτρα προστασίας των ανέργων οργανώνει αύριο Πέμπτη και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, μαζί με τα σωματεία μέλη του, στις 10.30 το πρωί έξω από τον ΟΑΕΔ. Σε μαζική συμμετοχή καλούν με ανακοινώσεις του τα σωματεία ΚΛΩΘΩ, Εργατών Πριονιστηρίων και Οικοδόμων.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, το ποσοστό της ανεργίας στη Νάουσα αγγίζει το 60%. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν και οι απολυμένοι οδηγούνται μαζικά σε μακροχρόνια ανεργία. Οι εποχικοί εργαζόμενοι στα ξυλουργεία - κιβωτοποιεία, λόγω της μεγάλης καταστροφής της παραγωγής από χαλαζόπτωση, δε δούλεψαν καθόλου ή εργάστηκαν για ελάχιστο χρονικό διάστημα φέτος. Οι περισσότεροι δεν έχουν προϋποθέσεις ένταξης στο ταμείο ανεργίας, πολλοί από αυτούς δεν έχουν προϋποθέσεις ούτε για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους άλλους κλάδους, με πιο οξυμένο το πρόβλημα στους οικοδόμους, όπου η ανεργία πλησιάζει το 90%.

Με περσινή εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση έδωσε τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες, καθώς, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που επέβαλλε, κατάργησε στην πράξη και αυτό το πενιχρό εισόδημα της επιδότησης ανεργίας. Ακόμα, αφαίρεσε από τους 200 απολυμένους της «ΕΝ-ΚΛΩ» το δικαίωμα του επιδόματος των 200 ευρώ για 12 μήνες.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη νέα ληστεία στα εφάπαξ

Τη νέα ληστεία των εφάπαξ των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταγγέλλουν οι Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο και απαιτούν την καταβολή ολόκληρου του εφάπαξ χωρίς καθυστέρηση. Σε ανακοίνωσή του για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, που οδηγεί σε νέες περικοπές ύψους 15%, το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάζει χέρι στο Εφάπαξ. Είναι αποκλειστικά κι εξ ολοκλήρου χρήματα που προέρχονται από τις κρατήσεις των εργαζομένων. Πρόκειται για καθαρή ληστεία της δουλειάς, του ιδρώτα, των κρατήσεων των εργαζομένων, ληστεία που γίνεται για τρίτη συνεχόμενη φορά (φθινόπωρο 2011, Δεκέμβρης 2012, Φλεβάρης 2014)».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα και απάντηση με αιτήματα: Εδώ και τώρα να καταβληθεί όλο το Εφάπαξ, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στην καταβολή του. Εδώ και τώρα αύξηση της κύριας κι επικουρικής σύνταξης. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κρατική επιχορήγηση στα Ταμεία, επιστροφή των λεηλατημένων από τα Ταμεία (χρηματιστήριο, PSI, κ.ά.), κρατική εγγύηση στις συντάξεις.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν, τέλος, όλους τους εργαζόμενους στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές να καταδικάσουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κόμματά της, που στηρίζουν τη στρατηγική της «ανταγωνιστικότητας» και της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Απεργία από τους εργαζόμενους στον «Αρβανιτίδη»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε το πανελλαδικό επιχειρησιακό σωματείο. Συνεχίζουν τον αγώνα τους με 48ωρη απεργία στις 14 και 15/2, με απεργιακές συγκεντρώσεις την Παρασκευή στις 10 το πρωί στο κατάστημα της οδού Β. Γεωργίου και το Σάββατο την ίδια ώρα στο κατάστημα της οδού Λαγκαδά.

Διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα για τους τελευταίους 6 μήνες, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους σε περίπτωση που προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεταβίβαση της επιχείρησης, να διασφαλιστούν όλα τα ένσημά τους, καθώς η επιχείρηση οφείλει περίπου 25 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ.

Οι συνάδελφοί τους σε Γιαννιτσά και Κατερίνη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από την προηγούμενη εβδομάδα. Στο πλευρό τους στα Γιαννιτσά βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του πανελλαδικού επιχειρησιακού σωματείου, του κλαδικού των Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Επισιτισμού - Τουρισμού και του παραρτήματος των εργαζομένων σε «Καρφούρ - Μαρινόπουλος».

Στη χτεσινή κινητοποίηση στο ΥΜΑΘ συμμετείχαν και εργαζόμενοι του «ΦΩΚΑ», διεκδικώντας από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ, καθώς η εργοδοσία τους οφείλει δεδουλευμένα 8 έως και 20 μηνών και έχουν καταδικαστεί σε απόλυτη ένδεια. Οι 500 εργαζόμενοι, από την ώρα που έκλεισαν τα καταστήματα, περιμένουν τις απολύσεις τους μέσα από την πτωχευτική διαδικασία που έχει κινηθεί.

Ο

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη και σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (Λουίζης Ριανκούρ 87), καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς των δήμων της Αττικής. Την ίδια μέρα εκδικάζεται η υπόθεση που αφορά την αύξηση του ωραρίου για το παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών κατά 10 ώρες τη βδομάδα. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν ενάντια στο αυξημένο ωράριο, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τα ελαστικά ωράρια.

«COCA COLA»: Απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει την Παρασκευή 14/2 στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το εργοστάσιο της «COCA COLA» στη Θεσσαλονίκη. Η διοίκηση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν το «παρών». Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς της «COCA COLA» που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο του εργοστασίου, στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ που αγωνίζονται να μην κλείσει το εργοστάσιο και στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας.

Παναττική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ την Κυριακή

Στη 2η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη προχωρά η ΠΑΣΕΒΕ την Κυριακή 23 Φλεβάρη, με στόχο τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, το σχεδιασμό των αγωνιστικών της πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη αιτημάτων και στόχων πάλης. Στην τελική ευθεία, θα γίνει την Κυριακή 16/2 η Συνδιάσκεψη της Παναττικής Γραμματείας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας (οδός Σαλαμινίας και Πέτρου Ράλλη, Ταύρος).

Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στην Αττική φτάνουν στη συνδιάσκεψή τους έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες συσκέψεις. Στην ανακοίνωσή της η Παναττική Γραμματεία χαιρετίζει «όλους τους συναδέλφους, τις επιτροπές αγώνα, τις Ενώσεις, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες της Αττικής, που συζήτησαν με ουσιαστικό προβληματισμό και αισιοδοξία». Επιπλέον, σημειώνει: «Επιβεβαιώθηκε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια από την προηγούμενη Παναττική συνδιάσκεψη έχουμε συσσωρεύσει κρίσιμη εμπειρία παλεύοντας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κλάδο, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και τις ψευδαισθήσεις που σπέρνουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες. Είμαστε σίγουροι ότι η συλλογική αγωνιστική εκτίμηση της δράσης μας, θα δώσει νέα ώθηση στους αγώνες που έρχονται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ