ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΔΗΝ
Πανταχού παρούσα η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Η κυβερνητική πολιτική κάνει τα πάντα για την κερδοφορία του κεφαλαίου, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Ο Χ. Χαραλάμπους απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ
Ο Χ. Χαραλάμπους απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ
Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι πανταχού παρούσα και δεν μπορούσε ν' αφήσει στο απυρόβλητο την Υγεία, όπου αναπτύσσονται όμιλοι που απομυζούν το αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και μάλιστα στην ώρα της ανάγκης.

Με την παραπάνω επισήμανση ξεκίνησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους το χαιρετισμό προς το 12ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που χτες έκανε την επίσημη έναρξή του. Η μη παρουσία - για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά - της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλθηκε απ' την ηγεσία της Ομοσπονδίας αλλά και έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων να μιλήσουν για απουσίες της κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα.

Ετσι, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους επανέφερε τη συζήτηση στις πραγματικές διαστάσεις: «Μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργός να είναι απόντες απ' το συνέδριο αλλά είναι πανταχού παρούσα η κυβερνητική πολιτική - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Μια πολιτική αντιλαϊκή, που κάνει τα πάντα για την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που εντείνει τη λιτότητα για τα λαϊκά στρώματα. Κι αυτή η πολιτική ήταν αδύνατο να αφήσει στο απυρόβλητο την Υγεία, όταν οι όμιλοι και οι κολοσσοί απομυζούν στην κυριολεξία το αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και αναπτύσσονται ραγδαία στο χώρο της Υγείας. Οι όμιλοι όμως αυτοί δεν ξεκίνησαν εν αιθρία επί κυβέρνησης της ΝΔ. Είχαν αναπτυχθεί καιρό πριν και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Η εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία, θύμισε ο Χ. Χαραλάμπους, καθιερώθηκε απ' την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-1993 και στη συνέχεια επεκτάθηκε απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη φύλαξη, στα κέτερινγκ, στην εστίαση και τελευταία στη μηχανοργάνωση. «Η Υγεία, τόνισε ο Χ. Χαραλάμπους, είναι κοινωνικό αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα. Δεν είναι εμπόρευμα για να πουλιέται και να αγοράζεται... Πρέπει να προσφέρεται στον ελληνικό λαό μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, όπου δε χωρά καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα... Με την έννοια καθολικό εννοούμε ότι πρέπει να αφορά όλους τους κατοίκους της χώρας είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι είτε μετανάστες είτε Ελληνες. Τέλος, πρέπει να συνοδεύεται απ' την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι τα δίκτυα -δημόσια και ιδιωτικά - που εκτρέπουν τους αρρώστους προς τους ιδιώτες».

Περίσσεψε η δημαγωγία

Μετά το άνοιγμα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Σταύρου Κουτσιουμπέλη, προκλήθηκε ένταση καθώς σύνεδροι υποστήριξαν ότι έπρεπε να απευθύνει χαιρετισμό πριν τους επισήμους η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών, στο οποίο ανήκει η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ο χαιρετισμός που έγινε αποτέλεσε σημείο αναφοράς με καταγγελίες από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων χωρίς όμως να θίγουν και τον πυρήνα της πολιτικής εκχώρησης τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, είπε ότι το κόμμα του θα επανεξετάσει το θέμα ιδιωτικών συνεργείων στα νοσοκομεία όταν θα γίνει ξανά κυβέρνηση. Επίσης, τάχτηκε υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες, όταν ο ίδιος είναι ο συντάκτης της υπουργικής απόφασης για το χαράτσι των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων που φτάνουν μέχρι και 150 ευρώ για τον άρρωστο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, εξέλαβε αυτές τις διακηρύξεις του Γιώργου Φλωρίδη ως ...αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ για την περίοδο διακυβέρνησης απ' τον Κ. Σημίτη και στο χαιρετισμό του αναφώνησε για την αλλαγή πορείας στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Ο Αλ. Τσίπρας καταφέρθηκε ενάντια στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας χωρίς τσιμουδιά για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Απόστολος Μπαχίμας, με δημαγωγικό τρόπο επικεντρώθηκε στην καταγγελία των ιδιωτικών εταιρειών που δρουν στα νοσοκομεία. Οι εργασίες του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζονται σήμερα και λήγουν αύριο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αρχίζουν σήμερα 48ωρη απεργία

Αυτεπάγγελτη πρωτοβουλία του εισαγγελέα της Λάρισας κατά της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών

Σε εμπροσθοφυλακή για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας αυτοαναγορεύονται εισαγγελείς, αναλαμβάνοντας αυτεπάγγελτα πρωτοβουλίες κατά της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών που αρχίζει σήμερα.

Ετσι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας Γιώργος Κοσμίδης, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί εάν οι κινητοποιήσεις των γιατρών στη Λάρισα, οδηγούν σε παραβίαση των άρθρων 284 και 288 του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και στην παρεμπόδιση αποτροπής κινδύνου και παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας. Σημειώνουμε ότι για τις παραβιάσεις του άρθρου 284 προβλέπεται κάθειρξη μέχρι και δέκα ετών(!) ενώ για τις παραβιάσεις του άρθρου 288 προβλέπεται φυλάκιση μέχρι και έξι μηνών. Δηλαδή, εφαρμόζεται μια πρακτική τρομοκράτησης των γιατρών.

Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ περιορίζει την απεργία μόνο στην κύρωση της σύμβασης που υπέγραψε με το υπουργείο Υγείας την 1.12.2008. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί προοπτική στον αγώνα, μακριά από το όχημα των κοινοτικών οδηγιών που οδήγησε στην κλαδική σύμβαση, και καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στην απεργία και να διεκδικήσουν σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο, με μία μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό.

Στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας στον Ευαγγελισμό, η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώρα 9 π.μ., στα επείγοντα του νοσοκομείου. Επίσης, αύριο η ΕΙΝΑΠ οργανώνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι.

  • Σε συγκέντρωση, στη βόρεια πύλη του Ιπποκρατείου, και ολιγόλεπτο αποκλεισμό της λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, προχώρησαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, ενόψει της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας τους.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Φραστική αναδίπλωση χωρίς ουσία

Αναδίπλωση, χωρίς προσέγγιση ούτε και στα συμπεφωνημένα με την κλαδική σύμβαση, επιχείρησε χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα γίνουν οικονομικές βελτιώσεις και αυξήσεις στο μισθολόγιο των γιατρών. Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα γίνει και σχετική συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και διευκρίνισε ότι δε θα γίνει νέα διαπραγμάτευση με τους γιατρούς, αλλά βελτίωση των οικονομικών μεγεθών προκειμένου να εκλείψουν οι «επουσιώδεις μισθολογικές αποκλείσεις» που υπάρχουν στο νομοσχέδιο σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προστεθεί ειδικό εδάφιο στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα αναφέρεται ότι το πρόγραμμα των εφημεριών θα στηρίζεται στην κείμενη νομοθεσία και στα όσα προβλέπονται από τη συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στο υπουργείο και τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Διευκρίνισε επίσης ότι θα προβλεφτεί πως μετά από ένα χρόνο θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με τους γιατρούς για τη συλλογική σύμβαση, αφού οι διαπραγματεύσεις δεν περιορίζονται χρονικά, αλλά θα είναι διαρκείς. Σχετικά με τον τρόπο επιλογής διευθυντικών στελεχών είπε ότι θα προτείνει να γίνει διακομματική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα και μέχρι τότε το σχετικό άρθρο δεν αποσύρεται, αλλά «παγώνει στην πράξη». Το πρωί στην κοινοβουλευτική επιτροπή παρουσιάστηκαν, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, φορείς του χώρου της υγείας.

Πέθανε στο ασθενοφόρο

Την τελευταία του πνοή σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ άφησε χτες ένας 53χρονος άνδρας στη Θεσσαλονίκη, γιατί δε λειτουργούσε ο εξωτερικός απινιδωτής λόγω έλλειψης των απαραίτητων εξαρτημάτων. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, ο άτυχος άνδρας υπέστη ανακοπή καρδιάς στην περιοχή της Χαριλάου και στη διάρκεια της διακομιδής του σε νοσοκομείο υπέκυψε. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το θάνατο του 53χρονου άνδρα.

Προσφυγή των φαρμακοποιών

Προσφυγή κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός και παράνομος ο προσδιορισμός της τιμής φαρμάκων «υψηλού κόστους» που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη από τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης. Υποστηρίζουν ότι από τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους ζημιώνονται, γιατί το κέρδος τους περιορίζεται σημαντικά φτάνοντας μέχρι το 5%, αντί για το 35% που ισχύει για τα άλλα φάρμακα επί της χονδρικής τιμής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ