ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ

Τα θέλουν όλα. Δεν αρκούνται στα λίγα, ούτε σε «ψίχουλα». Και αυτό που θέλουν πάνω απ' όλα, είναι το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή. Δεν είναι μια χαμένη γενιά, ούτε η «γενιά Χ» ή η «γενιά της Κόκα Κόλα», όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν. Είναι μια κερδισμένη γενιά. Είναι η ανυπότακτη, μαχόμενη, μαθητική νεολαία, οι σημερινοί 14άρηδες, 15άρηδες και είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν όσες πιέσεις και αν δεχτούν, όσες δυσκολίες και αν συναντήσουν. Ξέρουν ότι η κατάργηση των νόμων - λαιμητόμων 2525/97 και 2640/98 που τους πετούν από το σχολείο και τους στερούν τη μόρφωση θα έρθει μόνο με την ενωμένη πάλη όλων των φορέων της εκπαίδευσης όλου του λαού. Και μετά σίγουρα θα χρειαστεί να δοθούν και νέες μάχες, γιατί η υπόθεση της ολοκληρωμένης παιδείας αντικειμενικά δε χωράει στα πλαίσια του σημερινού κοινωνικού συστήματος.

Δεν τους τρομάζει τίποτε. Ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομία, ούτε η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός. Εχουν αποδείξει ότι είναι ώριμοι, ξέρουν πάρα πολύ καλά τι τους «γίνεται» και ότι τίποτε δεν τους σταματά. Τους «υποκινούν» τα προβλήματα και η αμορφωσιά που τους ετοιμάζουν.

Οαγώνας τους φούντωσε. Φούντωσε από την αγανάκτηση, την οργή τους, την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Και η ενωμένη πάλη θα συνεχιστεί. Εχοντας μαζί τους, τους συμμάχους τους: Τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς τους, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους σπουδαστές, όλο το λαό. Μέσα απ' αυτό το πανεκπαιδευτικό μέτωπο θα καταργήσουν αυτούς τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους. Θα συνεχίσουν πιο δυναμικά διεκδικώντας ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

Και πάλι οι μαθητές θα βρεθούν στο δρόμο. Οι καταλήψεις και οι αποχές από τα μαθήματα αυξάνονται και γενικεύονται καθημερινά. Την Πέμπτη, 16 του Δεκέμβρη, όλοι πάλι θα βρεθούν στους γνώριμους δρόμους του αγώνα. Σε κάθε γωνιά της χώρας θα πραγματοποιηθούν μαζικές και δυναμικές πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις. Ετσι, για τον καλύτερο συντονισμό της παραπέρα δράσης τους, συναντιούνται σήμερα τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων από όλη τη χώρα στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.


Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Είμαστε μια κερδισμένη γενιά που ξέρει τι θέλει
Μια χειμαρρώδης συζήτηση με δύο αγωνιζόμενους μαθητές - μέλη των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά

Οργισμένα νιάτα απαιτούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή
Οργισμένα νιάτα απαιτούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή
Για το ενωμένο μαθητικό κίνημα, για το «ιδιώνυμο», την τρομοκρατία, τον αυταρχισμό, για τα όνειρά τους, τα ιδανικά τους, τους στόχους τους, τα αποτελέσματα του αγώνα τους και για όλα όσα τους απασχολούν, μας μιλούν ο Θεοδόσης Μπενάτος, μαθητής της Α΄ Λυκείου του 54ου Λυκείου Αθηνών και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και η Αγγελική Πούλου, μαθήτρια στην Α΄ Λυκείου στην Ιωννίδειο Σχολή και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

Παραθέτουμε αναλυτικά την κουβέντα που είχε ο «Ρ» με τους δύο αγωνιστές μαθητές:

- Ποιο το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σχολεία μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις που έχουν προηγηθεί;

- Αγγελική Πούλου: Στον Πειραιά οι μαθητές έχουν αποδείξει ότι δε σταματούν και δεν έχουν σταματήσει στιγμή να αγωνίζονται για τη μόρφωση που είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος, μέχρι να φτάσει αυτή η πολυπόθητη νίκη, η οποία βέβαια είναι πολύ κοντά. Πιο μαζικά, πιο συντονισμένα, πιο αποφασιστικά συνεχίζουμε. Αποδείξαμε σε όλους ότι «δε μασάμε» και ότι αυτός ο νόμος θα καταργηθεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Με τους αγώνες μας, που είναι μαζικοί, συντονισμένοι μαζί με όλο το λαό.

- Θεοδόσης Μπενάτος: Το κλίμα στα σχολεία είναι πολύ θερμό. Οι μαθητές έχουν αγανακτήσει με αυτά τα μέτρα, που έχει πάρει η κυβέρνηση, στα σχολεία μας και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Δεν τους τρομάζουν οι εισαγγελείς, δεν τους τρομάζουν τα ΜΑΤ και ο αυταρχισμός. Τα περίμεναν αυτά όταν στην αρχή του χρόνου ο κ. Αρσένης είπε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις κινητοποιήσεις έτσι όπως πρέπει. Τέτοια ακριβώς εννοούσε και τώρα αποδείχτηκε αυτό που ήθελε να κάνει και να πετύχει από την αρχή.

Ξανά στους δρόμους του αγώνα όλοι στις 16 Δεκέμβρη
Ξανά στους δρόμους του αγώνα όλοι στις 16 Δεκέμβρη
- Λένε, πώς γίνεται 14χρονα και 15χρονα να οργανώνονται, να συντονίζουν τον αγώνα τους, τι ξέρουν αυτοί. Εσείς τι τους απαντάτε;

- Θεοδόσης: Ο κ.Αρσένης το αμφισβητεί αυτό γιατί τον εμποδίζουμε να περάσει την πολιτική που αυτός θέλει και ακολουθεί. Το αμφισβητεί αυτό και το δυσφημίζει παράλληλα, γιατί τον ενοχλούμε, για να εφαρμόσει την πολιτική που θέλει. Εμείς λέμε ότι οι 14χρονοι και 15χρονοι μαθητές ξέρουν τι τους γίνεται και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τα όργανά τους αποφασίζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν.

- Αγγελική: Μέσα από τους αγώνες μας το έχουμε αποδείξει αυτό άπειρες φορές και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και ώριμοι και ότι ξέρουμε καλά τι γίνεται. Βλέπουμε τα χάλια της Παιδείας και καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει άλλο. Δεν έχει καμία σημασία η ηλικία. Βλέπουμε τι γίνεται στα σχολεία μας. Δεν έχουμε βιβλία, δεν έχουμε καθηγητές, βγαίνουμε από κει αμόρφωτοι. Και έχουμε αποδείξει τόσες φορές και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις μας και με τις αποφάσεις που παίρνουμε ότι ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα και να περιφρουρούμε τους αγώνες μας.

- Στις κατηγορίες ότι οι μαθητές είναι «υποκινούμενοι» τι απαντάτε;

Από τη συζήτηση του «Ρ» με τους μαθητές
Από τη συζήτηση του «Ρ» με τους μαθητές
- Θεοδόσης: Το υπουργείο έχει πολλές... καραμέλες. Τη μία, αυτοί που μας υποκινούν είναι οι διευθυντές, την άλλη οι καθηγητές, μπορεί να είναι οι γονείς, το ΚΚΕ, οι μασόνοι, το είχαν πει και αυτό πιο παλιά. Αυτά δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε. Αντί να δώσει πραγματικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αντί να ακούσει τα αιτήματά μας, μας βαφτίζει υποκινούμενους. Τους ενοχλεί οι διαστάσεις που έχει πάρει το μαθητικό κίνημα και βλέπουν «δάχτυλο» πίσω από αυτές.

- Αγγελική: Ο «υποκινητής» μας το έχουμε πει και θα το λέμε συνέχεια, είναι η ίδια η κυβέρνηση, είναι ο Σημίτης, είναι το υπουργείο Παιδείας, είναι ο Αρσένης. Αυτός που δε θέλει διάλογο μαζί μας, που δεν καταλαβαίνει ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.


Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο

Για το δυνάμωμα των αγώνων, αλλά και την επιμονή του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» με όποιο κόστος, οι νέοι μαθητές παραθέτουν τα αφοπλιστικά τους επιχειρήματα.

-Το υπουργείο Παιδείας λέει ότι δε θα καταργήσει αυτή την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», ότι αυτή «εφαρμόζεται και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται». Πώς το σχολιάζετε αυτό;

- Θεοδόσης: Καλά δεν περιμένουμε να πει κάτι διαφορετικό ο κ. Αρσένης. Εμείς λέμε ότι αν ο κ. Αρσένης δε θέλει να ακούσει τα αιτήματά μας, τόσο το χειρότερο για αυτόν. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Εμείς μαζί με τους γονείς μας, τους καθηγητές μας, με τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητές θα συνεχίσουμε αυτό το πανεκπαιδευτικό μέτωπο για την κατάργηση των νόμων. Στο κάτω κάτω, δεν εξαρτάται από αυτούς.

- Αγγελική: Και στο παρελθόν πολλοί νόμοι έχουν καταργηθεί, όπως τα διατάγματα του Κοντογιαννόπουλου. Και τώρα, ό,τι και αν λέει το υπουργείο Παιδείας, το ξέρουν όλοι πολύ καλά ότι θα καταργηθούν. Γιατί με τους αγώνες με όλο το λαό όλα γίνονται.

- Ενα από τα αιτήματα των μαθητών είναι ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Στην πράξη τι σημαίνει αυτό;

- Θεοδόσης: Πρακτικά αυτό σημαίνει ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Σημαίνει σύγχρονες γνώσεις και σύγχρονα εφόδια για όλους τους μαθητές. Από τη στιγμή που χωρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε γυμνάσιο και λύκειο αυτόματα εννοούν ότι κάποιοι θα έχουν τη μόρφωση του γυμνασίου, κάποιοι θα έχουν τη μόρφωση του λυκείου, κάποιοι μπορεί να μην έχουν και τίποτε. Εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό. Θέλουμε όλοι, μέχρι τα 18 μας χρόνια, να έχουν ισότιμη μόρφωση, άσχετα με το τι θα ακολουθήσουν μετά το σχολείο. Αντί για αυτό όμως, ο υπουργός Παιδείας υποσχόμενος την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μας πετάει έξω από το λύκειο, μας κλείνει ουσιαστικά την «πόρτα» από τις πρώτες κιόλας τάξεις του λυκείου.

- Αγγελική: Θέλουμε ένα σχολείο 12χρόνο να μας δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή, να μας βγάζει ολοκληρωμένους ανθρώπους, ικανούς να καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται, να κυριαρχούμε στη ζωή μας. Θέλουμε ενιαία μόρφωση. Για παράδειγμα, τη μάχη της Σαλαμίνας να μην την κάνουμε και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και στο λύκειο και να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα. Θέλουμε ένα σχολείο να είναι καταρχήν δημόσιο, να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές. Οχι ένα σχολείο ελιτίστικο, αυτό που χωρίζει την ελίτ από τα παιδιά της εργατικής τάξης.

- Μέχρι σήμερα ποια είναι τα αποτελέσματα από τον αγώνα των μαθητών; Τι έχουν κερδίσει;

- Θεοδόσης: Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Πέρσι με τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις καταφέραμε και αφήσαμε για τρεις μήνες τους νόμους της κυβέρνησης στα χαρτιά. Καταφέραμε να σπάσουμε των τριών χρονών πολυδιαφημιζόμενη «μεταρρύθμιση», μέσα σε τρεις μήνες. Τώρα κανείς μαθητής δε συμφωνεί με τους νόμους. Σπάσαμε την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που χρησιμοποιούν για να σταματήσουμε τον αγώνα μας και καταφέραμε τη συλλογικότητα, την ενότητα και τον συντονισμό στο κίνημά μας. Από κει και πέρα, οι πρακτικές κατακτήσεις ήταν να μην καταργηθεί ο θεσμός των μετεξεταστέων πέρσι για τη Β' Λυκείου, δηλαδή το 30% των μαθητών θα είχαν «μείνει στον τόπο» αν δεν υπήρχε ο θεσμός των μετεξεταστέων. Καταφέραμε στα ΤΕΕ να μην υπάρξει το 18μηνο, τα παιδιά να μην δώσουν νομαρχιακές εξετάσεις στον Α' κύκλο σπουδών. Εμείς όμως, παρ' όλες αυτές τις μικρές κατακτήσεις, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να καταργήσουμε αυτούς τους νόμους.

- Αγγελική: Και αποδείξαμε ότι δεν είμαστε μια «χαμένη γενιά», όπως ήθελαν να μας παρουσιάσουν, ή η γενιά της «Κόκα Κόλα» ή η άγνωστη «γενιά Χ». Είμαστε μια κερδισμένη γενιά.

- Ο αγώνας φουντώνει. Μέχρι πού είναι διατεθειμένοι οι μαθητές να φτάσουν;

- Αγγελική: Το έχουμε αποδείξει ότι οι διαθέσεις μας είναι πάρα πολλές και ότι είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Και το τέλος θα είναι να καταργήσουμε αυτούς τους νόμους. Είναι ο στόχος μας, έχουμε τη δύναμη, έχουμε τη ζωντάνια, έχουμε την οργή και θα το κάνουμε. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι πουθενά. Εχουμε τους γονείς, τους εργαζομένους, τους καθηγητές μαζί μας, που μας βοηθούν. Και η κυβέρνηση με αυτά τα μέτρα που παίρνει οξύνει ακόμα περισσότερο την οργή μας και μας κάνει να είμαστε ακόμα πιο αποφασιστικοί για την επίτευξη του στόχου μας.


«Δε μασάμε». Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία

Οι μαθητές πιστεύουν στον αγώνα τους, βλέπουν τα αποτελέσματά του και «σπάνε» καθημερινά την τρομοκρατία με συμπαραστάτες τους γονείς τους, τους καθηγητές τους και όλο το λαό.

- Τελικά το «ιδιώνυμο» πέρασε; Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία περνάει;

- Θεοδόσης: Οι μαθητές «έκαψαν» και το τελευταίο χαρτί του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Δηλαδή, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό. Το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να αντικαταστήσει τους διευθυντές μας με τους εισαγγελείς και τους καθηγητές μας με τους αστυνομικούς. Εμείς λέμε ότι τον παιδαγωγικό ρόλο δε θα τον παίξουν οι αστυνομικοί στα σχολεία μας, δε θα το παίξουν τα μέτρα καταστολής. Εμείς θέλουμε μόρφωση ισότιμη για όλους και αντί για αυτό η κυβέρνηση μάς χαρίζει τα ναρκωτικά και μας στέλνει τα ΜΑΤ. Θα μας προτιμούσαν να ήμασταν μαστουρωμένοι στα παγκάκια, παρά στο δρόμο να περπατάμε και να φωνάζουμε. Τελικά η τρομοκρατία δεν πέρασε, και αυτό το ιδιώνυμο θα το αποσύρουν από μόνοι τους. Ούτε 40 μέρες δε θα το κρατήσουν.

- Αγγελική: Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου απέδειξε το πόσο πανικοβλημένη είναι αυτή η κυβέρνηση. Φοβάται αυτό το ρωμαλέο μαθητικό κίνημα και βλέπει ότι δεν μπορεί να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη για τον «καλό» χαρακτήρα της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης». Ολοι έχουν καταλάβει ότι ο στόχος αυτής της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης» είναι να μας διώξει από το σχολείο. Η κυβέρνηση είναι τρομοκρατημένη που βλέπει όλους τους μαθητές ενωμένους να παλεύουν για την κατάργησή τους.

Μαζί με όλο το λαό θα νικήσουμε. Δε «μασάμε»

- Τώρα «κυνηγάει» και τους εκπαιδευτικούς σας. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

- Θεοδόσης: Και οι καθηγητές δέχονται μεγάλες πιέσεις. Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να τους χειραγωγήσει και δεν τους θέλει και αυτούς στους δρόμους. Εμείς λέμε ότι και οι καθηγητές και οι γονείς θα κατεβούν στους δρόμους και κανείς δε θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια» μπροστά σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί.

- Αγγελική:(συμπληρώνοντας) Και θέλει να μετατρέψει τους καθηγητές μας από παιδαγωγούς σε τραμπούκους και σε παιδονόμους μέσα στο σχολείο. Αν είναι δυνατόν! Ευτυχώς η πλειοψηφία των καθηγητών είναι μαζί μας με τις τρίωρες στάσεις εργασίας που εξαγγέλλουν διαρκώς, αλλά και με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια μας.

- Υπάρχουν όμως και κάποιοι «αγανακτισμένοι» γονείς. Γι' αυτούς τι λέτε;

- Αγγελική: Η κυβέρνηση τούς είχε και πέρσι και προσπάθησε να τους έχει και φέτος. Ξέρουμε καλά ότι αυτοί οι δήθεν «αγανακτισμένοι» γονείς δεν είναι τίποτε άλλο παρά «υπάλληλοι» του κράτους, που τους βάζει να φωνάζουν έξω από τα σχολεία. Τους ξέρουμε πολύ καλά. Είναι γνωστοί. Τα πρωινά αντί να πηγαίνουν στη δουλιά τους έρχονται στα σχολεία. Αλήθεια, αυτή δεν έχουν άλλη δουλιά; Τους απομονώσαμε πέρσι και τους απομονώνουμε και φέτος.

- Θεοδόσης: Αυτό που νοιάζει αυτούς τους ανθρώπους για τα παιδιά τους είναι να βρουν αύριο μια δουλιά, είτε στο δημόσιο είτε κάπου αλλού, για να «βολευτούν». Δεν τους νοιάζει τι γίνεται γύρω τους, τι μόρφωση θα πάρουν τα παιδιά τους. Τελούν, κατά τη γνώμη μου, εντεταλμένη υπηρεσία.

- Η πραγματική στάση όμως των γονιών σας ποια είναι;

- Θεοδόσης: Οι γονείς είναι πράγματι αγανακτισμένοι. Οχι όμως από τις καταλήψεις και τους αγώνες μας. Είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία. Είναι αγανακτισμένοι, με τα δεκαχίλιαρα που πετούν στα φροντιστήρια. Είναι αγανακτισμένοι με το «τίποτε» που παίρνουν οι μαθητές από το σχολείο. Είναι στο πλευρό μας. Το βλέπουμε καθημερινά στα σχολεία μας. Γιατί μαζί με πέντε «αγανακτισμένους» γονείς υπάρχουν και οι 50 που μας στηρίζουν.

- Αγγελική: Οι γονείς βλέπουν την καθημερινή ζωή των παιδιών τους, που είναι σχολείο - φροντιστήριο - σπίτι. Και αυτοί αγωνίζονται μαζί μας για ένα καλύτερο σχολείο. Είναι και αυτοί εργάτες και αναγκάζονται να δουλεύουν δύο δουλιές για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα φροντιστήρια.

-Τι σας έχει «προσφέρει» τελικά αυτή η κυβέρνηση

- Θεοδόσης: Το μόνο που έχει καταφέρει να δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους νέους σήμερα είναι η αμορφωσιά.

- Αγγελική: Και ναρκωτικά.

- Τελικά οι μαθητές «μασάνε»;

Και οι δύο μαζί τραγουδώντας: «Είμαστε νέοι και δε μασάμε αυτούς τους νόμους δεν τους ακολουθάμε. Ολοι η Ελλάδα είναι στους δρόμους, θα καταργήσουμε εμείς αυτούς τους νόμους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ