ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην αγροτική μεταρρύθμιση

Η κυβέρνηση Μόντι επιταχύνει τη συγκέντρωση γης και αγροτικής παραγωγής στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου

Μαζικές και μαχητικές είναι οι διαδηλώσεις των αγροτών στην Ινδία

Copyright 2020 The Associated

Μαζικές και μαχητικές είναι οι διαδηλώσεις των αγροτών στην Ινδία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην αγροτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι, στην Ινδία, προωθώντας μέτρα που επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης, της αγροτικής παραγωγής και κλάδων στρατηγικής σημασίας (π.χ. Τρόφιμα) στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, υποθηκεύοντας την ίδια την επιβίωση εκατομμυρίων μικροπαραγωγών, αλλά και ακτημόνων που δουλεύουν στις καλλιέργειες της αχανούς ασιατικής υπερδύναμης.

Στις 8 Δεκέμβρη κορυφώθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις που σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση ακτημόνων και μικροαγροτών - που πρωτοστάτησε στην οργάνωση της κινητοποίησης - σημείωσαν επιτυχία σε 22 κρατίδια της χώρας. Εκτιμάται ότι σταμάτησε περίπου το 30% της ημερήσιας αγροτικής παραγωγής και ότι την κινητοποίηση στήριξαν περίπου 90 εκατομμύρια άτομα. Η κυβέρνηση επιστράτευσε κρατικές και παρακρατικές δυνάμεις καταστολής, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έναν νεκρό (στο Νέο Δελχί) και πάνω από 400 τραυματίες, ενώ έγιναν δεκάδες συλλήψεις, μεταξύ άλλων και μελών του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικού), του ΚΚ Ινδίας και άλλων.

Εξηγώντας τη σκοπιμότητα της μεταρρύθμισης, σύμβουλοι του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι «η αγροτική παραγωγή της Ινδίας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μειώσει την υπερπαραγωγή ορισμένων καλλιεργειών, η οποία μειώνει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου (σ.σ. συνολικά της αγροτικής παραγωγής)». Κυβέρνηση και αστοί αξιοποιούν φυσικά και τα σημάδια ύφεσης που ήδη εμφανίζει και η ινδική καπιταλιστική οικονομία (για δύο συνεχόμενα τρίμηνα παρουσίασε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης).

Είναι χαρακτηριστικό ότι προϊόντα όπως πατάτες, δημητριακά, κρεμμύδια, βρώσιμα έλαια κ.τ.λ. στο εξής δεν θα περιλαμβάνονται στα λεγόμενα «βασικά προϊόντα» (που η κυβέρνηση έπρεπε να διασφαλίζει σε περίοδο λιμού, πολέμου κ.τ.λ.) και ανοίγει ο δρόμος για την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή των όρων καλλιέργειάς τους, ανάλογα με το πόσο κερδοφόρα είναι για τις επενδύσεις που συνολικά σχεδιάζει κάθε μεγάλος όμιλος του κλάδου (και όχι μόνο). Μεταξύ άλλων, οι νέες ρυθμίσεις ουσιαστικά καταργούν τις λεγόμενες «εγγυημένες τιμές» (κατώτατες τιμές πώλησης προϊόντων με τις οποίες διασφαλίζονταν στοιχειωδώς οι μικροκαλλιεργητές) και συνολικότερα βαθαίνει η πρόσδεση των ατομικών αγροτοπαραγωγών (όσο επιβιώνουν βέβαια ως τέτοιοι) με τους μηχανισμούς συγκέντρωσης του αγροτικού προϊόντος, εγκαταλείπονται ακόμα περισσότερο στις «δαγκάνες» του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου και των τραπεζών μέσω της συμβολαιακής. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι τα προϊόντα θα διατίθενται πλέον «απευθείας στην αγορά», χωρίς το είδος της κρατικής διαμεσολάβησης που ίσχυε έως τώρα, διευκολύνοντας ασφαλώς τον ισχυρότερο της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τα μονοπώλια.

Σημειώνουμε ότι η Ινδία έχει σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση καλλιεργήσιμης γης μετά τις ΗΠΑ. Το σύνολο της αγροτικής παραγωγής της συνεισφέρει μεταξύ 15% - 20% στο ΑΕΠ της χώρας και ξεπερνά το 10% στο σύνολο των εξαγωγών, με βάση την τιμή του εξαγώγιμου προϊόντος.

Σύμφωνα με αστικά ΜΜΕ, στην Ινδία υπολογίζεται σήμερα ότι οι μικροκαλλιεργητές και ακτήμονες ξεπερνούν τα 126 εκατομμύρια. Αυτοί όλοι μαζί με τις οικογένειές τους εκτιμάται ότι θα πιεστούν από τη μεγαλύτερη «απελευθέρωση» της αγροτικής παραγωγής, καθώς καλλιέργεια, αποθήκευση και διάθεση θα καθορίζονται ακόμα περισσότερο από όρους βολικούς για τα ισχυρά μονοπώλια. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο για να διαθέτουν τα προϊόντα τους, θα αναγκάζονται να δέχονται τους όρους των μεγάλων επιχειρηματιών και, το πιθανότερο, σύντομα να καταλήγουν σε μεγάλες μονάδες φτηνά εργατικά χέρια, με ελάχιστα δικαιώματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, το μέσο ετήσιο εισόδημα μιας αγροτικής οικογένειας στην Ινδία φτάνει τα 271 δολάρια. Για σχεδόν 7 στους 10 Ινδούς αγρότες, η καλλιεργήσιμη γη δεν ξεπερνά το 1 εκτάριο (10 στρέμματα).


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικράτηση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων με μεγάλη αποχή

Το ΚΚ Βενεζουέλας εκλέγει 1 βουλευτή

Από τη συνέντευξη της «Λαϊκής Επαναστατικής Εναλλακτικής». Στο κέντρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα
Από τη συνέντευξη της «Λαϊκής Επαναστατικής Εναλλακτικής». Στο κέντρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα
Οι βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στη Βενεζουέλα, μέσα σε συνθήκες όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας αλλά και κλιμάκωσης της φιλομονοπωλιακής πολιτικής από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ανέδειξαν μεν πρώτη δύναμη τη συμμαχία του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος Σιμόν Μπολίβαρ - Gran Polo Patriοtico Simοn Bolιvar - GPPSB), αλλά χαρακτηρίστηκαν από την πολύ μεγάλη αποχή, που έφτασε στο 69,5% του εκλογικού σώματος των 20,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Οπως ανακοινώθηκε στην τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), με καταμέτρηση του 98,68% των ψήφων και με βάση το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα (που έχει στοιχεία πλειοψηφικού και αναλογικού) τα τελικά αποτελέσματα για τη νέα Βουλή, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 5 Γενάρη, έχουν ως εξής: Ο κυβερνητικός πόλος πήρε 4.276.926 ψήφους, 69,93% και 253 έδρες (το 91,34% του συνόλου των βουλευτών). Η Δημοκρατική Συμμαχία (από κόμματα της αντιπολίτευσης που επέλεξαν να μην απόσχουν από τις εκλογές) 1.095.170 ψήφους, 17,72% και 18 έδρες. Ο συνασπισμός «Ενωμένη Βενεζουέλα» 259.450 ψήφους, 4,15% και 2 έδρες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, που κατήλθε μαζί με άλλες δυνάμεις υπό τη συμμαχία «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική» (Alternativa Popular Revolucionaria - PCV), έλαβε 168.743 ψήφους, 2,7% και εκλέγει 1 βουλευτή. Αλλα κόμματα έλαβαν μικρά ποσοστά και συνολικά 405.017 ψήφους, χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή, ενώ εξελέγησαν και 3 βουλευτές από τις κοινότητες των ιθαγενών.

Ο αρχιπραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος, και άλλοι αστοί ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο Λεοπόλντο Λόπες και ο Ενρίκε Καπρίλες, είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών χαρακτηρίζοντάς τες «απάτη». Βεβαίως, διασπάσεις από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης στα οποία ανήκουν, όπως η «Voluntad Popular» και «Primero Justicia», που πρωταγωνίστησαν στις απόπειρες πραξικοπήματος, συμμετείχαν στις συμμαχίες των κομμάτων που πήραν μέρος στις εκλογές, διακηρύσσοντας ότι η εκλογική οδός είναι αυτή που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Μαδούρο. Στις πρώτες δηλώσεις του ο Γκουαϊδό έσπευσε να οικειοποιηθεί την αποχή, όπως έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ωστόσο ο Καπρίλες και διάφοροι αστοί αναλυτές διαφώνησαν και εκτίμησαν ότι η αποχή εκφράζει δυσαρέσκεια και για την αντιπολίτευση, καθώς έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ποσοστά μεγάλης «πολιτικής απάθειας». Πάντως οι δυνάμεις του Γκουαϊδό διοργανώνουν την Κυριακή το λεγόμενο «λαϊκό δημοψήφισμα» για την καταδίκη της «εκλογικής φάρσας», που θα γίνεται και διά ζώσης και διαδικτυακά, από διάφορους αναλυτές όμως κρίνεται και αναξιόπιστο αλλά και ότι δεν θα έχει σημαντική συμμετοχή κόσμου.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους, δεν αναγνωρίστηκαν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και τους συμμάχους τους.

Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε την προηγούμενη Τρίτη ότι πριν από τις 6 Δεκέμβρη αποκαλύφθηκε νέα απόπειρα δολοφονίας του, με συνεργασία της αντίδρασης και της κυβέρνησης της Κολομβίας (που έγινε γνωστή από πηγή στις κολομβιανές μυστικές πληροφορίες), ενώ ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ κατήγγειλε ότι ο Γκουαϊδό σε συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον ΟΑΚ σχεδιάζουν νέα απόπειρα πραξικοπήματος με στρατιωτική επέμβαση, όπως αποκαλύφθηκε από μηνύματα του πρώτου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις δε πρώτες εξαγγελίες του σχετικά με τη νέα Βουλή, ο Μαδούρο κάλεσε σε «εθνική συμφιλίωση» για την «ανασυγκρότηση της χώρας», και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει τις οικονομικές κυρώσεις, ενώ δήλωσε υπέρ του ανοίγματος σε ξένους επενδυτές. Σε αυτό το σημείο συμφωνούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που θα είναι στο νέο κοινοβούλιο, ζητώντας διεύρυνση του ανοίγματος της καπιταλιστικής οικονομίας όχι μόνο στους σημερινούς συμμάχους της κυβέρνησης, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και σε δυτικούς επενδυτές.

Εκπροσώπηση του ΚΚ Βενεζουέλας

Στα θετικά των εκλογών είναι η προσπάθεια που έκαναν το ΚΚ Βενεζουέλας και η «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική» μέσα σε ένα κλίμα διώξεων, πρωτόγνωρου αποκλεισμού και φίμωσης στα ΜΜΕ, γιατί αντιτάχθηκαν στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης Μαδούρο. Μέσα από την πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές, ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, ο οποίος επανεξελέγη βουλευτής, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα στέλνει μήνυμα λαϊκής αξιοπρέπειας και αντίστασης, και κυρίως ενότητας δυνάμεων ενάντια και στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της χώρας αλλά και στο συμβιβασμό της κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων με το κεφάλαιο. Υπογράμμισε ότι το ΚΚ Βενεζουέλας και η «Εναλλακτική» θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στον «νόμο κατά του αποκλεισμού» όπως λέγεται, τον οποίο ο Ο. Φιγκέρα χαρακτήρισε όχημα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, και δεσμεύτηκε ότι το ΚΚ Βενεζουέλας θα παλέψει για όλες τις διεκδικήσεις των εργατών, των αγροτών, των νέων, για αξιοπρεπή εισόδημα, για κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην προοπτική της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Συγχαρητήρια επιστολή στο ΚΚ Βενεζουέλας απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (ΚΚΒ), μαζί με τις οργανώσεις που συγκροτούν τη "Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική", έδωσε μια πολύ σκληρή πολιτική μάχη στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της καπιταλιστικής κρίσης, έχοντας επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό από τα αστικά ΜΜΕ και την προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων να αποκρύψουν την υποψηφιότητά του.

Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί σημαντικό γεγονός το ότι εξελέγη κομμουνιστής βουλευτής, που θα μπορέσει να αναδείξει ακόμα πιο πλατιά, και μέσα στην Εθνοσυνέλευση, τη φωνή του ΚΚΒ, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και τους αγώνες τους».

Και καταλήγει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει για μία ακόμη φορά τις επιθέσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Λατινική Αμερική. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βενεζουέλας, που είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις στη χώρα του.

Εκφράζουμε ιδιαίτερα την αλληλεγγύη μας στο ΚΚΒ και θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα τις κοινές πρωτοβουλίες σε διμερές, πολυμερές και διεθνές επίπεδο. Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ