ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
Εναγκαλισμός

Την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε επιβληθεί από το 1987, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το αμερικανικό Κογκρέσο, ως μια ακόμα συμβολή στην κατοχύρωση της ...ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, «η εξαγωγή, επανεξαγωγή ή η μεταφορά οπλισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα». Κι επιπλέον, «είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη"». Από την αιτιολόγηση και μόνο του νομοσχεδίου επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος αναβαθμίζεται από τις ΗΠΑ ως θέατρο του ανταγωνισμού τους κυρίως με τη Ρωσία, ενώ δρομολογείται και η στενότερη διασύνδεση με το παραμάγαζο του ΝΑΤΟ, που λειτουργεί ως προθάλαμος ένταξης στην ευρωατλαντική συμμαχία. Οσοι επομένως σε Ελλάδα και Κύπρο σπεύδουν να πανηγυρίσουν γι' αυτήν την εξέλιξη, το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν τον κυπριακό λαό, που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τα παιχνίδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στις πλάτες του και τώρα σπρώχνεται ακόμα βαθύτερα στον δολοφονικό εναγκαλισμό τους.

Αμερικανιές

Προσκλητήριο με «ανοιχτούς όρους» έστειλε σε Αμερικανούς επενδυτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο 21ο ετήσιο φόρουμ της Capital Link που έγινε στη Νέα Υόρκη με θέμα «Επενδύστε στην Ελλάδα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η μόνη ερώτηση που έχουμε από τους ψηφοφόρους μας, είναι γιατί δεν το κάνουμε πιο γρήγορα, γιατί αργήσαμε τόσο πολύ, γιατί δεν πουλάμε πιο πολλά, γιατί δεν ιδιωτικοποιούμε τα πάντα. Και πρέπει να σας καθησυχάσω ότι η όρεξή μας είναι τόσο τεράστια, κάθε μήνας που περνάει γίνεται μεγαλύτερη». Την «όρεξη» της κυβέρνησης την έχουν καταλάβει βέβαια οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με τα αντεργατικά νομοσχέδια που καταθέτει και ψηφίζει «κατά ριπάς» στη Βουλή. Οσο για το ευφυολόγημα με τους ψηφοφόρους της ΝΔ, μάλλον ο Γεωργιάδης προσπάθησε να πουλήσει ...αμερικανιές στους Αμερικανούς, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο λαός στην πλειοψηφία του στηρίζει τα αντιλαϊκά μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις που κλιμακώνει η κυβέρνηση, επαυξάνοντας την «ορμή» των προηγούμενων, οι οποίοι έλεγαν τα ίδια πάνω κάτω όταν απευθύνονταν σε ξένους επενδυτές, στις ΗΠΑ και αλλού. Σε κάθε περίπτωση, οι «ανοιχτοί όροι» που υπόσχεται ο υπουργός της κυβέρνησης στους Αμερικανούς επενδυτές, μόνο τρόμο μπορεί να προκαλούν στο λαό, πολύ περισσότερο που η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ πάει χέρι χέρι με την παραπέρα πρόσδεση της χώρας στον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και εγκλωβίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα στη διελκυστίνδα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σοβατζήδες

Αν υπάρχει ένα σημείο σύγκλισης στις αναλύσεις των αστικών επιτελείων για τις τουρκικές προκλήσεις, αυτό δεν είναι άλλο από την προσπάθεια να απλωθεί ένα «πέπλο» προστασίας του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα και αποσιώπησης της ευθύνης που έχουν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις για τον εγκλωβισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, ότι για τη σημερινή κατάσταση φταίει η μη επίλυση του Κυπριακού, όταν προέκυψε η δυνατότητα με το «σχέδιο Ανάν», ή με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. Αλλοι πάλι λένε ότι φταίει η κωλυσιεργία της Ελλάδας διαχρονικά να ορίσει θαλάσσιες ζώνες με τις γειτονικές χώρες, παρακάμπτοντας την Τουρκία, ενώ μια τρίτη ισχυρή άποψη είναι ότι το πρόβλημα προκύπτει από το «κενό εξουσίας» στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπου οι ηγεσίες τους είναι «κατώτερες των περιστάσεων». Τέτοιες αναλύσεις, πέρα από το ότι βάζουν το Κυπριακό στο κάδρο των διευθετήσεων, «πακέτο» με τα Ελληνοτουρκικά και το καθεστώς στη ΝΑ Μεσόγειο, ρίχνουν ταυτόχρονα το «μελάνι της σουπιάς» για τους παράγοντες που ενθαρρύνουν τις τουρκικές αμφισβητήσεις, οι οποίες δεν κλιμακώνονται σε «κενό αέρος», αλλά μέσα στο ευρωατλαντικό πλαίσιο και με δεδομένη τη συμπαράταξη της Ελλάδας στην προσπάθεια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών να διατηρήσουν την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και μάλιστα ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, θεματοφύλακα των συμφερόντων τους στην περιοχή. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, λύση προς το συμφέρον των λαών δεν μπορεί να υπάρξει, όσο μερεμέτισμα κι αν κάνουν στο ΝΑΤΟ οι διάφοροι πρόθυμοι σοβατζήδες του.

Ο ορισμός

«Η κυβέρνηση καταργεί τη 13η σύνταξη»: Αυτό φωνάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του. Για όσους απορούν για το πότε επανακαθιερώθηκε η 13η σύνταξη θυμίζουμε ότι έτσι βάφτισε η προηγούμενη κυβέρνηση ένα προσωρινό επίδομα που έδωσε πέρυσι στους συνταξιούχους, περίσσευμα του ξεζουμίσματος του λαού. Αυτός και αν είναι ο ορισμός της κάλπικης αντιπαράθεσης. Ο τσακωμός πάνω σε επιδόματα και ψίχουλα για το ποιος είναι ο «πιο ευαίσθητος», την ίδια ώρα που είναι εδώ και βασιλεύει όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο που τσακίζει τους συνταξιούχους και στο οποίο έχει βάλει το χεράκι του και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας τους μνημονιακούς νόμους για το Ασφαλιστικό, αλλά φέρνοντας και έναν νέο, το νόμο Κατρούγκαλου. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν καταργεί, αλλά διορθώνει αυτόν το νόμο προς το χειρότερο και ετοιμάζεται για μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ολοκληρώνοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Βρούτσης, «τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ». Αυτά φυσικά δεν προσφέρονται για την κάλπικη αντιπαράθεση και για τις δήθεν «διαχωριστικές τους γραμμές».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατουμένους, 6 εκ των οποίων Ακροναυπλιώτες. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τέως βουλευτής του Κόμματος και γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

1943 Συγκροτείται το πρώτο ελληνοαλβανικό παρτιζάνικο τάγμα στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

1944 Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σχολής Ευελπίδων, ο ΕΛΑΣ κινείται κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων στα «Παραπήγματα» (Μέγαρο Μουσικής), όπου έδρευε σημαντική στρατιωτική δύναμη, συνεπικουρούμενη από τανκς και πυροβολικό. Οι Βρετανοί συγκέντρωσαν στο Ελληνικό περίπου 1.000 αμάχους, τους οποίους και έκλεισαν στα συρματοπλέγματα. Την ίδια μέρα άρχισε η απόβαση από θάλασσα και αέρα της 4ης Ινδικής και 46ης Βρετανικής Μεραρχίας, που αποσπάστηκαν από το ιταλικό μέτωπο. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μαζική «αξιοποίηση» των Ταγμάτων Ασφαλείας κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1948 Ο αστικός στρατός υιοθετεί το Σχέδιο Επιχειρήσεων «Περιστερά» με σκοπό τη συντριβή του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Το Σχέδιο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την «πλήρη εξόντωση» κάθε λαϊκού στηρίγματος του ένοπλου αγώνα, με γενικευμένες εκκαθαρίσεις μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Ακολούθως, μόνο τη νύχτα της 24ης προς 25η Δεκέμβρη συνελήφθησαν 4.500 άτομα, που κατόπιν εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο και το Τρίκερι.

1953 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-14/12/1953), η οποία ψήφισε το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που καθόριζε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.

1961 Η ιαπωνική αστυνομία συλλαμβάνει 13 άτομα που μετείχαν σε συνωμοσία για τη δολοφονία του Ιάπωνα πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης. Οπως αποκαλύφθηκε, στη συνωμοσία εμπλέκονταν τόσο οικονομικοί όσο και στρατιωτικοί παράγοντες της Ιαπωνίας.

1963 Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1967 Ανακοινώνεται ότι στο Βιετνάμ, μέσα στη χρονιά, έχασαν τη ζωή τους 24.000 άμαχοι και 74.000 τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί προήλθαν από τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

1969 Η αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ επιδίδει στην Κοινωνική Επιτροπή της 24ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού οξύτατη διαμαρτυρία για τα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι Ελληνες πολιτικοί κρατούμενοι από το καθεστώς της χούντας.

1969 Μπροστά στον κίνδυνο αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η χούντα στην Ελλάδα αποφασίζει να αποχωρήσει από μόνη της. Την αποχώρηση ανακοινώνει ο χουντικός υπουργός Εξωτερικών Π. Πιπινέλης.

1983 Πάνω από 50.000 Βρετανίδες περικυκλώνουν την αμερικανική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, στην οποία είχαν εγκατασταθεί πύραυλοι «Κρουζ», πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις που γνώρισε η Μεγάλη Βρετανία.

2008 Πεθαίνει ο Κύπριος πολιτικός Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της χώρας του την περίοδο 2003-2008.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ