ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ασφαιρη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για να συγκαλύψουν την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε την κόντρα που στήθηκε χτες για ώρες μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη «δικομματικό σκυλοκαβγά από το παρελθόν» και «ανούσια και άσφαιρη αντιπαράθεση», τονίζοντας ότι έχει ευθύνη ο πρόεδρος της Βουλής που επέτρεψε αυτήν την κατάσταση και προειδοποιώντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα εξετάσει τη στάση της σε ανάλογες περιπτώσεις, για το αν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της τέτοιους σκυλοκαβγάδες.

Υπογράμμισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγουν να εμφανίζονται ως «μονομάχοι σε αρένα», για να κρύψουν ότι συμφωνούν στους βασικούς στόχους που αφορούν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, με σκανδαλώδη προνόμια για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις». Για να κρύψουν επίσης ότι συμφωνούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, με τη συμφωνία των Πρεσπών να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και την κυβέρνηση σε ρόλο σημαιοφόρου των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη βάση. Συμφωνούν επίσης στην αναπαλαίωση και θωράκιση του αστικού συστήματος, με τις προτάσεις που κατέθεσαν για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Συνεχίζοντας, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και τα τρία μνημόνια, η ΝΔ έφερε το 2ο και νομιμοποίησε το 1ο, η δε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε το 3ο και νομιμοποίησε τα δύο προηγούμενα, νομιμοποίησε δηλαδή όλες τις επιβαρύνσεις σε βάρος του λαού, φορτώνοντάς του και άλλα βάρη.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό τόνισε πως οι αντιασφαλιστικοί νόμοι είναι «παιδιά» της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νομιμοποίησε μία προς μία τις μειώσεις στις συντάξεις που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με το νόμο Κατρούγκαλου μείωσε την κατώτατη σύνταξη κατά 300 ευρώ, αφού από τα 716 ευρώ έπεσε στα 413 ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημείωσε, «έφερε το νόμο του Πινοσέτ» με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος ενίσχυσε τη λογική της ανταποδοτικότητας και οδηγεί τους ασφαλισμένους στη «συμπληρωματική» ασφάλιση που παρέχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες με το νόμο Κατρούγκαλου θα αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Για την κατάργηση της νέας μείωσης στις συντάξεις επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, που αναφέρει ότι συμφωνήθηκε με αντιστάθμισμα το πάγωμα όλων των συντάξεων έως το 2022, διότι θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, περιορίστηκαν τα «αντίμετρα» προς το λαό. Οπως είπε, καταργούνται η επέκταση των σχολικών γευμάτων, η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και η επιδότηση των συνταξιούχων για φάρμακα. Ωστόσο, ανέφερε, δεν καταργείται η στήριξη στο κεφάλαιο με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων και της φορολογίας των οικονομικών ελίτ, μιας και ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη από 15% έπεσε στο 10%, όταν ο μισθωτός πληρώνει φόρο 22%.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιδότηση βιομηχάνων, τραπεζών, εφοπλιστών και επιχειρηματικών ομίλων για την απασχόληση φτηνών νέων εργαζομένων, με τη μείωση κατά 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τον όλεθρο για τους εργαζόμενους, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας και ενεργοποιώντας το νόμο Βρούτση, που καταργεί τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό, ενώ για τον υποκατώτατο μισθό, στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για «υποσχετική», καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές τυχόν κατάργησή του και «εφόσον δεν θα επηρεάσει» την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση δεν τον κατάργησε.

Υπογράμμισε ότι επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μειώθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ αυξήθηκαν τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, με τα σχετικά στοιχεία του ΣΕΠΕ να δείχνουν ότι από 63 το 2014 έφτασαν τα 73 το 2016. Αναφέρθηκε ακόμα στην έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που δείχνει ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα μειώνεται κατά 3,1% από το 2008 έως το 2017.

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί τροπολογία 35 σελίδων που κατέθεσε εκπρόθεσμα το υπουργείο Οικονομίας (για την αναστολή για μια ακόμα φορά του «φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων»), διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στη σχετική ψηφοφορία και υπογραμμίζοντας ότι έχει παραγίνει το κακό με την κατάθεση άσχετων τροπολογιών.

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκαλου και οι υπόλοιπες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, στην τοποθέτησή του παρουσίασε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και απέρριψε η κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του αγώνα των συνταξιούχων και των εργαζομένων.

Τόνισε ότι «η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη, τέτοια που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του συνταξιούχου και του εργαζόμενου» και αυτό υπηρετεί η τροπολογία του ΚΚΕ, στην οποία συμπυκνώνονται τα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οι οποίοι κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, εξακολουθούν να αγωνίζονται, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το πρώτο άρθρο για τη μη περικοπή των συντάξεων, επισήμανε ότι ο τίτλος του άρθρου δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενό του, αφού το μόνο που προβλέπει είναι ότι δεν «θα κάνετε μια ακόμη περικοπή από τις τριάντα και πάνω που κάνατε και εσείς και οι προηγούμενοι».

Υπενθύμισε ότι το άρθρο 1 αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με βάση το νόμο - λαιμητόμο, θα δουν τις μέσες συντάξεις τους να φτάνουν τα 480, από 708,02 που ήταν. «Επιπλέον οι συντάξεις συνολικά θα παραμείνουν παγωμένες έως το 2022 "και βλέπουμε", αφού για να πετάξουν και κανένα κουλούρι θα πρέπει να το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, υπογραμμίζοντας πως αυτό που θέλει να διαμηνύσει προς τους συνταξιούχους με τους πανηγυρισμούς της η κυβέρνηση είναι «να ζείτε με λίγα, να έχετε τον πήχη χαμηλά, να μην απαιτείτε, γιατί κινδυνεύει η καπιταλιστική ανάκαμψη, κινδυνεύουν η ανταγωνιστικότητα, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Οπως επισήμανε, το πραγματικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη. Γι' αυτό και στους μνημονιακούς νόμους, τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που διατηρεί σε πλήρη ισχύ, πρόσθεσε την εφαρμογή του νόμου Βρούτση για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τώρα στο ίδιο νομοσχέδιο έφερε την τροπολογία για την επιδότηση των επιχειρηματιών, προκειμένου να απασχολούν νέους έως 25 ετών. Την τροπολογία αυτή, σημείωσε, η κυβέρνηση την εμφανίζει ως προστασία των ανέργων, όταν το επίδομα ανεργίας είναι μόλις 360 ευρώ και αυτό δίνεται μόνο στο 10% των ανέργων.

Οσο για τον καβγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ σημείωσε ότι «παρουσιάζεστε δήθεν ως αντίπαλοι. Οταν κατηγορείτε ο ένας τον άλλο για το ποιος έκανε περισσότερες μειώσεις των συντάξεων», επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διατηρεί τις 21 μειώσεις στις συντάξεις των προηγούμενων, «τους κατηγορείτε για να κρύψετε ότι πιο αυθεντικά υλοποιήσατε της αποφάσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, τις αξιώσεις των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων». Εξάλλου όπως σημείωσε, η τροπολογία για την επιδότηση των επιχειρηματιών οδηγεί στην απαλλαγή της εργοδοσίας από τη συμμετοχή της στην ασφάλιση, προσθέτοντας πως την ώρα που η κυβέρνηση κομπάζει για το άρθρο 1, το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου είναι αφιερωμένο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Κλείνοντας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 15 Δεκέμβρη, και των συνδικάτων στις 18 Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. «Η ανατροπή της πολιτικής σας είναι μονόδρομος για την πλειοψηφία του λαού», υπογράμμισε.

Τροπολογία για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κατατέθηκε και ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Βασικοί άξονές της είναι η σύσταση μόνιμων οργανικών θέσεων στους δήμους, η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας των εργαζομένων που απασχολούνται ήδη στο πρόγραμμα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (για το διαγωνισμό για τις μόνιμες θέσεις).

Από την άλλη, με την τροπολογία ουσιαστικά παγιώνεται η έλλειψη προσωπικού και δομών που ήδη υπάρχει, αφού οι θέσεις που δημιουργούνται θα είναι όσες και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θέσεις δηλαδή που υπολείπονται από τις ανάγκες.

Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο σε δήμους που το πρόγραμμα θα επεκταθεί στο μέλλον να χρηματοδοτηθεί «με πόρους των ίδιων των ΟΤΑ», όπως σημειώνεται στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας.

Οι δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 31/1/2019 αποφάσεις τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας τους και σύστασης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού για το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σε ό,τι αφορά την εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης, εφόσον έχει διανυθεί χωρίς διακοπή μέχρι τώρα στους οικείους ΟΤΑ, μοριοδοτείται με 17 μονάδες ανά μήνα και μέχρι 84 μήνες. Μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις οργανικές θέσεις, οι υπηρεσίες παρέχονται από τους υφιστάμενους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης, προβλέπεται η επιπλέον σύσταση οργανικών θέσεων κατά 7% οι οποίες θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες.

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ στην τροπολογία, ωστόσο από τους βουλευτές του Κόμματος επισημάνθηκε ότι μία από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η κάλυψη των εργαζομένων του Προγράμματος ήρθε μετά από 4 χρόνια και αφού προηγήθηκαν συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και παρεμβάσεις του ΚΚΕ με Επίκαιρες Ερωτήσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι δεν έχει διευκρινιστεί από την υπουργό, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε από τους βουλευτές, αν οι προϋποθέσεις που τίθενται στο διαγωνισμό καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους του προγράμματος και με ποιους όρους, π.χ. αποδοχές κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ