ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Προκλητικά πανηγύρια, μποναμάδες στο κεφάλαιο και δικομματικοί ψευτοκαβγάδες

Απέρριψε η κυβέρνηση την τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων

INTIME NEWS

Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίστηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που προβλέπει τη μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» (και αυτό μόνο για τους «παλιούς» - πριν το νόμο Κατρούγκαλου - συνταξιούχους, για όσο θα πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα και θα «υπεραποδίδουν» οι υπόλοιπες αντιασφαλιστικές ανατροπές), μεταφέρθηκαν χτες τα πανηγύρια και οι λαθροχειρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί «μη περικοπής των συντάξεων».

Η κυβέρνηση, μάλιστα, που έχει προσδώσει στο άρθρο 1 του σχετικού νόμου πλέον τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων», την ίδια ώρα που έστηνε μία ακόμα προκλητική προπαγανδιστική παράσταση, απέρριπτε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και η οποία προβλέπει την αναδρομική κατάργηση όλων των διατάξεων, τροπολογιών, νόμων και αποφάσεων που οδήγησαν σε περικοπές συντάξεων μέχρι σήμερα, τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων χωρίς αυτές τις περικοπές και την κατάργηση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο - λαιμητόμο Κατρούγκαλου, τον καθορισμό του κατώτερου ορίου της σύνταξης στο 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ, την επαναφορά της 13ης και 14ης, κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή ούτε την αποκατάσταση έστω των συντάξεων χηρείας.

Η κοροϊδία απογειώθηκε χτες όταν το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «χαρμόσυνη μέρα», «χιλιάδες συνταξούχων που σήμερα θα χαμογελούν» και πως «έρχεται η ώρα να ανταμειφθούν για τις θυσίες» τους. Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει όλες τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη δραστική περικοπή των συντάξεων, διατηρεί σε πλήρη ισχύ όλους τους μνημονιακούς νόμους μείωσης των συντάξεων και συμπλήρωσε το «παζλ» με το νόμο Κατρούγκαλου, που στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και των αξιώσεων του ΣΕΒ ενταφιάζει την Κοινωνική Ασφάλιση και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού, για να μετατρέψει τις συντάξεις σε φιλοδώρημα.

Η πρόκληση στο λαό συνεχίστηκε και με τον σκυλοκαβγά που στήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσιπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, για το ποιος μείωσε περισσότερο τις συντάξεις, ποιος επέβαλε τα πιο αντιλαϊκά μέτρα, ποιος είναι το «νέο» και ποιος το «παλιό», ενώ από τον τσακωμό δεν έλειψε και η συμφωνία των Πρεσπών, με σαφή την επιδίωξη να στήσουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να εγκλωβίσουν στη λογική του «μικρότερου κακού».

Οσο κι αν προσπάθησαν όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίστηκαν όσον αφορά το κύριο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο και υπερψήφισαν, δηλαδή την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου δράσης των επιχειρήσεων της ιδιωτικής ασφάλισης.

Παράλληλα, εκθείασαν όλοι μαζί την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας η οποία προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των βιομηχάνων, των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους έως 25 ετών. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να εμφανίζει την τροπολογία ως ένα ακόμα μέτρο που τάχα «κάνει τη διαφορά» με τη ΝΔ, και αμέσως μετά το λόγο να παίρνει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, για να πει πόσο θετική είναι η τροπολογία, που «δίνει κίνητρα» στις επιχειρήσεις, ζητώντας το «θετικό αυτό μέτρο», της επιδότησης των επιχειρήσεων, να επεκταθεί και σε όσους εργαζόμενους είναι 55 ετών και άνω, πρόταση που βέβαια δεν απέρριψε η υπουργός.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ υπερψήφισε το άρθρο 1.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αξίωσε και «μπράβο» που δεν θα περικόψει μια ακόμα φορά τις συντάξεις!

Σε προκλητικούς πανηγυρισμούς αναλώθηκε ο πρωθυπουργός, αξιώνοντας και «μπράβο» που δεν θα εφαρμοστεί μία ακόμα περικοπή των συντάξεων, οι οποίες έχουν «ψαλιδιστεί» 30 φορές τα προηγούμενα χρόνια, περικοπές που παραμένουν φυσικά όλες σε ισχύ! Οπως σε ισχύ διατηρείται συνολικά ο νόμος Κατρούγκαλου, και οι προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές, με την κυβέρνηση να απορρίπτει και την τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργησή τους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναπαράγοντας τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» παρουσίασε την αναβολή μιας ακόμα μείωσης των συντάξεων που η κυβέρνησή του είχε προνομοθετήσει, σε ένα νομοσχέδιο που εισάγει ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ιδιωτική ασφάλιση και επιπλέον κάνει «δωράκι» στους επιχειρηματίες τις ασφαλιστικές εισφορές νέων εργαζομένων μέχρι 25 χρόνων σαν «ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή», ισχυριζόμενος ότι 620.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση με το νέο χρόνο! «Καμία ανησυχία, λοιπόν, σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και κανένα άλλοθι παράλληλα, από τη στιγμή που η πολιτεία αναλαμβάνει να επιδοτήσει κατά το ήμισυ τις εισφορές των νέων εργαζομένων», διαμήνυσε στους επιχειρηματίες.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε εξάλλου να παρουσιάσει το μαύρο για άσπρο, φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα των προεκλογικών αναγκών της κυβέρνησής του. Ετσι εκτός των αυξήσεων στους συνταξιούχους, μίλησε για κατάργηση των ...ελαστικών ωραρίων και καθιέρωση του 8ωρου (!), για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που πάει χέρι - χέρι με τα νέα «δώρα» στην εργοδοσία και τον αποκρουστικό νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με κυβερνητική απόφαση, ξεσπάθωσε... για την αυθαιρεσία στην αγορά εργασίας, που γνώρισε «νέες δόξες» επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ που θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας, χτυπώντας ως και το δικαίωμα στην απεργία και για μια «νέα εποχή» ανταμοιβής των πολιτών για τις θυσίες τους, την ώρα που οι πάνω από 1.000 μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Πυροδοτώντας, εξάλλου, τον άθλιο δικομματικό σκυλοκαβγά με τη ΝΔ που ακολούθησε - για το ποιος έκοψε τα περισσότερα από εργαζόμενους και συνταξιούχους - και αξιοποιώντας γι' αυτό τη βολική κριτική της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που παρουσιάζουν ως «παροχολογία» τα ψίχουλα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, πρόσθεσε πως «εμείς, λοιπόν, παροχές δεν κάνουμε, αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας, τώρα, που με ασφάλεια έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, αφού ανορθώσαμε πρωτίστως την οικονομία και επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα», επιχειρώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό που η κυβέρνησή του έχει αλυσοδέσει με δεσμεύσεις και μνημόνια διαρκείας έως το 2060.

Προσπαθώντας, εξάλλου, να συγκαλύψει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ και αξιοποιώντας τη σχετική «πλειοδοσία» της ΝΔ για να στηρίξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, που, όπως ισχυρίστηκε, «είναι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές», ο πρωθυπουργός την ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος για να δράσουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι αυτή που θέλει να εφαρμοστεί ο τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Την ώρα που στην αγορά εργασίας χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με ψίχουλα και εργάζονται στις άθλιες συνθήκες που διαμόρφωσαν διαχρονικά οι πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας πρόσαψε στη ΝΔ πρόθεση για «πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ανασφάλιστη και "μαύρη" εργασία, επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι». Ενώ οι τομείς της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας βαρυγκωμούν απ' το ψαλίδισμα των δαπανών, ισχυρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ενώ της ΝΔ «οι απολύσεις, η εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων».

Στη δευτερολογία του και σε απάντηση στον Κ. Μητσοτάκη που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών εκχώρησε «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα, ανταλλάσσοντας το Σκοπιανό με τη μη περικοπή των συντάξεων, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως οι γείτονες «οφείλουν να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα» της συμφωνίας των Πρεσπών, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει δώσει τα μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν». «Αν αυτό δεν γίνει, έχουμε δηλώσει και στους ίδιους, αλλά και σε όλους τους τόνους δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Παρτενέρ» στον δικομματικό σκυλοκαβγά

Στον γνώριμο ρόλο του «παρτενέρ» του πρωθυπουργού για να στηθεί ο δικομματικός σκυλοκαβγάς, με στόχο να κρυφτεί η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αντάλλαξε» την μη παραπέρα περικοπή των συντάξεων με το Σκοπιανό, για το οποίο κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι εκχώρησε «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα, χωρίς βέβαια καμιά αναφορά στο ΝΑΤΟικό περιεχόμενό της.

Εστιάζοντας στον νόμο Κατρούγκαλου, είπε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε «νέο μεγάλο ρήγμα στην ελληνική κοινωνία, καταδικάζοντας όσους βγαίνουν σε σύνταξη μετά τον Απρίλη του 2016 σε πολύ χαμηλότερες συντάξεις», χωρίς βέβαια κουβέντα για το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνέχισε την αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που την άφησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και πάνω στους ίδιους «πυλώνες».

Τον κατηγόρησε, επίσης, ότι έβαλε την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε ύφεση και ότι έκανε δημοσιονομική πολιτική με υπερφορολόγηση. Οτι έχει κόψει όλες τις νέες συντάξεις και έχει πριονίσει όλες τις παλαιότερες.

Είπε ότι «η Ελλάδα παραμένει ακόμα εκτός αγορών», έχει αναλάβει «στυγερές δεσμεύσεις, με υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα», ενώ με έγνοια τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου ήταν και οι γνωστές προτάσεις της ΝΔ που παρουσίασε εκ νέου για «λιγότερους φόρους και εισφορές και περισσότερες επενδύσεις». Την ίδια ώρα έκανε σαφές ότι αν δεν μειωθεί το κόστος δανεισμού για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, ετοιμάζουν νέα δημοσιονομική επιδρομή σε βάρος του λαού: «Ο κίνδυνος να μην μπορούμε να δανειζόμαστε από την αγορά με λογικά επιτόκια και να αναγκαστούμε να προσφύγουμε και πάλι ικέτες σε ευρωπαϊκή βοήθεια δεν έχει περάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε, ακόμα τον πρωθυπουργό ότι στήνει «πελατειακή παράγκα στο Δημόσιο», καθώς εκεί κατευθύνονται «μεγάλο μέρος από τα έσοδα από την υπερφορολόγηση που συντηρεί τον μύθο του υπερπλεονάσματος», ενώ από το «μενού» του σκυλοκαβγά δεν έλειψε και η σκανδαλολογία με αφορμή τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων «ELFE» προς τη ΔΕΠΑ, με τον πρόεδρο της ΝΔ να υποστηρίζει πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΠΑ έκανε τα στραβά μάτια σε συνεννόηση με υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι τα περισσότερα χρέη έγιναν επί ημερών ΝΔ και ότι γνώμονας της κυβέρνησής του ήταν οι θέσεις εργασίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org