ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, που φέρνει νέα δεινά στο λαό, για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, πανηγύρισε για τα αντιλαϊκά «επιτεύγματα» της κυβέρνησης, όπως το γρήγορο κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» αναπαράγοντας και τα περί «τελευταίας χρονιάς δημοσιονομικής προσαρμογής» κ.ο.κ.

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα άλλα αστικά κόμματα με την κριτική τους και την ανταλλαγή άσφαιρων πυρών, στην ουσία έκαναν αβάντα στην κυβέρνηση να συνεχίσει γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, τη «διαμόρφωση του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», συνεχίζοντας να σπρώχνει στο θυσιαστήριο εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες.

Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει «την αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης» στο μεγάλο κεφάλαιο, την κατέκρινε δε για «ανικανότητα» όσον αφορά τις επενδύσεις.

Ανάλογες κατηγορίες εκτόξευσε προς την κυβέρνηση ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Κουτσούκος, ο οποίος παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι προϋπόθεση της «ανάπτυξης» είναι «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η σταθερότητα, το επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Για υπερφορολόγηση έκανε λόγο και ο εισηγητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, «την οποία - όπως είπε - δεν μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις», οι οποίες «μεταναστεύουν σε φιλικότερο περιβάλλον».

Απάντηση στον άδικο, ταξικό προϋπολογισμό η επιτυχία της απεργίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και εισηγητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως «ο κρατικός προϋπολογισμός είναι άδικος, ταξικός, αντιλαϊκός, είναι εργαλείο αναδιανομής. Τα παίρνετε από τους πολλούς για να τα δώσετε στους λίγους, γι' αυτό και τον καταψηφίζουμε».

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί το παγκόσμιο ρεκόρ στο εμπόριο ελπίδων», ανέφερε, με αφορμή τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι πρόκειται για τον «τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό». Ενδεικτικά, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα 2% έως το 2060, οι μνημονιακοί νόμοι θα παραμείνουν και μετά τον Αύγουστο του 2018, ενώ σε επίπεδο ΕΕ συζητάνε για την ενίσχυση της ευρωενωσιακής εποπτείας σε όλα τα κράτη - μέλη. Επιπλέον, τόνισε πως αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό «έχετε εργαλεία στα χέρια σας» με τα μέτρα της 3ης και της 4ης «αξιολόγησης», όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η κατάργηση νωρίτερα του αφορολόγητου, κ.λπ.

Πρόσθεσε ότι εκεί που η κυβέρνηση «δίνει τα ρέστα της» είναι όταν μιλάει για «δίκαιη ανάπτυξη». Οπως εξήγησε, η ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος είναι από την ίδια τη φύση της άδικη, γιατί θεμέλιος λίθος της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Τι εννοεί η κυβέρνηση, σημείωσε, με τη «δίκαιη ανάπτυξη» φαίνεται από το παράδειγμα του τουρισμού, που η απίστευτη κερδοφορία στηρίζεται στην εργασιακή ζούγκλα, ενώ είναι άπιαστο όνειρο κάθε μικρή ανάσα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποτελεί την «εμπροσθοφυλακή στην υλοποίηση όλων των στόχων και των απαιτήσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου». «Είσαστε οι σημαιοφόροι», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί όλα όσα απαιτούν ο ΣΕΒ, η αστική τάξη, οι δεσμεύσεις από την ΕΕ. «Ολοκληρώνετε όσα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν να κάνουν, φοβούμενοι τη λαϊκή αντίδραση», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «απελευθερώσει» ακόμη περισσότερο την αγορά εργασίας, μίλησε για έγκλημα κατά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Ειδικά για την πρόθεση της συγκυβέρνησης να χτυπήσει το απεργιακό δικαίωμα, ξεκαθάρισε πως «αποτελεί αιτία πολέμου» για το ΚΚΕ.

«Απαιτείται κίνημα ρωμαλέο και μαχητικό», συνέχισε, καλώντας σε πανστρατιά για την ολόπλευρη επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη. «Χρειάζεται κίνημα που να σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο», είπε, προσθέτοντας πως «πραγματικός αντίπαλος είναι το καπιταλιστικό κέρδος, η καπιταλιστική ιδιοκτησία και τα συμφέροντα της αστικής τάξης».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, ανέφερε ότι κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα συμφωνούν με τους στόχους του προϋπολογισμού για την επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης, για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, με τα μέτρα σε βάρος του λαού που αξιώνουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ. «Ολοι σκέφτεστε», τόνισε, «πώς θα ανακάμψουν τα κέρδη και θα έρθουν επενδυτές και εδώ είναι το πρόβλημα. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ζουν οι λαϊκές οικογένειες αυτήν τη βαρβαρότητα».

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Μεθοδεύεται άρση της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων

Και νέες «δικλείδες ασφαλείας» για την απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών, πέραν αυτών για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων και των υπόλοιπων νομοθετικών ρυθμίσεων, προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στους συμβολαιογράφους όλης της χώρας ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γ. Ρούσκας, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Εγινε λοιπόν γνωστό επισήμως σε εμάς μετά την ενημέρωσή μας από τον σύμβουλο του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καρανικόλα στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 09-12-2017, ότι οι θεσμοί προκειμένου να επιταχυνθεί η νόμιμη διαδικασία των πλειστηριασμών και να διασφαλιστεί η ομαλή διενέργειά τους, ζητούν να καθίσταται δυνατό να εκτελούνται οι πλειστηριασμοί ανά την ελληνική περιφέρεια ανεξάρτητα με το πού βρίσκεται το ακίνητο.

Τουτέστιν να αρθεί - έστω και προσωρινά - η τοπική αρμοδιότητα του συμβολαιογράφου για τη διενέργεια ενός πλειστηριασμού (...).

Κατόπιν τούτου και εφόσον λάβαμε σχετική γνώση, είναι αναγκαία η εξέταση του εν λόγω ζητήματος με την συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία (...) αλλά πρωτίστως με γνώμονα πάντα την προστασία και τη διασφάλιση του λειτουργήματος των μελών του συμβολαιογραφικού κόσμου ανά την Ελλάδα».

Σημειώνεται, βέβαια, πως οι τέτοιες «πληροφορίες» αποτελούν επιπλέον και άλλο ένα μέσο πίεσης προς όσους συμβολαιογραφικούς συλλόγους ακόμα απέχουν από τη διενέργεια των πλειστηριασμών, να άρουν την απόφασή τους.

Στα προηγούμενα έρχεται να προστεθεί και η πληροφορία ότι η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Γενάρη δρομολογεί τη διενέργεια αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ο σχεδιασμός αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και θα προβλέπει σύμφωνα πάντα με πληροφορίες την ολοκληρωτική απόσυρση των Ειρηνοδικείων από τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Με ατζέντα τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων

Οι σχεδιασμοί των επιχειρηματικών ομίλων κάθε κράτους, στο φόντο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την περιοχή των Βαλκανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, η κυβέρνηση του οποίου έχει αναλάβει ρόλο στην προώθηση αυτών των σχεδιασμών, που μεταξύ άλλων υποστηρίζουν και την ένταξη των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ, χαρακτήρισε «λάθος» και «αδικία» τη μη ένταξη της Σερβίας, σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, οι εξελίξεις «οδηγούν σε αποσταθεροποίηση» και «εντείνονται οι προκλήσεις».

Πρότεινε κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ να αναζωογονηθεί η ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 με τη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδικότερα για τα εν εξελίξει επιχειρηματικά πρότζεκτ, που υπηρετούν τους σχεδιασμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη μεταφορά Ενέργειας, εμπορευμάτων κ.λπ, αυτά εστιάζουν κυρίως σε Ενέργεια και μεταφορές. Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, προχωρά η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για άλλους αγωγούς, προχωρά η κατασκευή πλατφόρμας επανυγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, με τον Αλ. Τσίπρα να χαρακτηρίζει «ουσιαστικό πρότζεκτ» την κατασκευή «του κάθετου άξονα του ΙGB». Για τις μεταφορές ξεχωρίζει η σιδηροδρομική διασύνδεση των κρατών, των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με το Μπουργκάς, τη Βάρνα και το Ρούσε και από εκεί στο Βουκουρέστι, ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, και από εκεί της διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Σόφια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το 2018 «θετικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Ενώ αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση των Σκοπίων, συνδέοντας την «αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια» με την αποδοχή «λύσης στην ονομασία, αμοιβαία αποδεκτής».

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Επεισόδιο με «Γκρίζους Λύκους»

Στον απόηχο και των όσων έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, μέλη της οργάνωσης «Alperen», η οποία αποτελεί «παρακλάδι» των «Γκρίζων Λύκων», εισέβαλαν χτες στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη και προσευχήθηκαν με σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, να διαμαρτυρηθούν για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές, ενώ λίγη ώρα αργότερα όλοι οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Και το περιβάλλον στο βωμό του κεφαλαίου

Μια ακόμα προσυνεδριακή θεματική ημερίδα, ενόψει του επερχόμενου συνεδρίου της, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στο Περιστέρι η ΝΔ. Και σε αυτό το «προσυνέδριο», αυτήν τη φορά με θέμα το περιβάλλον, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης προσπερνώντας τις ευθύνες του κόμματός του, που από κυβερνητικές και άλλες θέσεις υπηρέτησε επί χρόνια το σχεδιασμό για λογαριασμό του κεφαλαίου που πνίγει τα λαϊκά στρώματα, οχυρώθηκε (όπως και η κυβέρνηση) πίσω απ' την κλιματική αλλαγή μιλώντας για «ακραία φαινόμενα», ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι μελέτες ήταν έτοιμες και οι πόροι υπήρχαν» για αντιπλημμυρικά έργα.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «πρόγραμμα τακτοποίησης αυθαιρέτων», που τάχα «θα εξαιρεί τα χτισμένα σε ρέματα ή σε καμένες περιοχές», για «αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος» ώστε να γίνει «ενεργειακά φιλικό» με το «αζημίωτο» για τις αντίστοιχες εταιρείες, ενώ «απογείωσε» την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης μιλώντας για «ανασχεδιασμό του φυσικού περιβάλλοντος» και για καλύτερη αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών και των εσόδων που αυτές μπορούν να αποδίδουν.

Στο μεταξύ, χτες η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έθεσε εκ νέου θέμα για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Β. Παπαδόπουλο, κατηγορώντας την ότι «έκανε δουλειές» μαζί του και «ειδικότερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί κ. Καμμένου».

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Πουλά «ευαισθησία» με έγνοια τους στόχους των τραπεζών

«Κοινωνική ευαισθησία» επιχειρεί να «πουλήσει» το Κίνημα Αλλαγής, επιλέγοντας η πρώτη κοινή πρωτοβουλία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων (Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού) να είναι η κατάθεση πρότασης νόμου για τους πλειστηριασμούς και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Στην πρόταση που κατέθεσε χτες, εισηγείται την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 31/12/2018 με εισοδηματικά κριτήρια και την παράταση για ένα χρόνο του μειωμένου κατά 30% συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα ακριτικά και δυσπρόσιτα νησιά.

Η υπό όρους και προϋποθέσεις παράταση της προστασίας που ζητά για την πρώτη κατοικία, πολύ περισσότερο βέβαια η παραδοχή ότι πρέπει να «παραμείνουν εφικτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», οι στόχοι δηλαδή των τραπεζικών ομίλων, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για προτάσεις που δεν μπορούν να προστατέψουν ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ