ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κορυφώνονται οι αγωνιστικές προετοιμασίες στη Θεσσαλία

Μπροστά στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης και τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Κυριακή 17/12

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Εφορία Τρικάλων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Εφορία Τρικάλων
Με συσκέψεις σε τοπικό, επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και με κατά τόπους αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας προετοιμάζονται ενόψει της σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17/12, στις 12 το μεσημέρι, στη Λάρισα.

Ταυτόχρονα, προετοιμάζουν και τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 14/12 στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών και σε μικρότερες πόλεις της περιοχής.

Καθημερινή παρουσία και δράση στα χωριά

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών και για τα απεργιακά συλλαλητήρια και την πανελλαδική σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε χτες στον Παλαμά σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, καθώς και των Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας.

Στις παρεμβάσεις τους οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, Τρικάλων, Αποστόλης Θωμόπουλος, καθώς και μέλη των ΔΣ, στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη οργάνωσης και έντασης της αγωνιστικής δράσης, απέναντι στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό - τόνισαν - είναι η καθημερινή παρουσία και δράση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε βάρος του, για να αναδειχθεί ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης βρίσκεται στην οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης.

Ιδιαίτερα υπογράμμισαν ότι, όπως πλέον έχει αποδειχτεί πολλές φορές στην πράξη, για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς χρειάζεται να στηρίζεται στη συμπαράσταση, στην αλληλεγγύη και τη συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Απ' αυτήν την άποψη, επισήμαναν, έχει σημασία η μαζική και δυναμική παρουσία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στα μεθαυριανά απεργιακά συλλαλητήρια που οργανώνει το ταξικό εργατικό κίνημα στις πόλεις της Θεσσαλίας κι ιδιαίτερα σ' αυτό της Καρδίτσας, όπου, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας, οι αγρότες θα πάνε με τα τρακτέρ.

Κινητοποίηση στην Εφορία Τρικάλων

Κινητοποίηση στην Εφορία Τρικάλων ενάντια στη φοροληστεία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών οργάνωσε χτες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες της περιοχής, που δέχονται την ίδια φορομπηχτική επίθεση.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες κατήγγειλαν τους φόρους και τα κάθε λογής χαράτσια, καθώς και την πολιτική των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στην περιουσία τους, για χρέη σε τράπεζες, εφορία, δήμους, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κ.ά.

Διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα διεκδικώντας, μεταξύ άλλων: Φορολογία στο πραγματικό ατομικό καθαρό εισόδημα, να καταργηθούν τα τεκμήρια. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο αγροτικό εισόδημα, στο 45% για τους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα. Να μην υπάρχει υποχρέωση διατήρησης λογιστικών βιβλίων για τους αγρότες που έχουν μέχρι 40.000 ευρώ τζίρο. Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ, ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά. Καμία κατάσχεση 1ης ή 2ης κατοικίας ή χωραφιού από «κόκκινα» δάνεια συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Ακατάσχετο ποσό στην τράπεζα 12.000 ευρώ, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί.

Διεκδικούν επίσης: Αμεση και γρήγορη εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών από ασθένειες, φυσικές καταστροφές. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής, χωρίς καθυστερήσεις. Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Συλλαλητήριο με τρακτέρ στον Τύρναβο

Η πραγματοποίηση αγροτικού συλλαλητηρίου με τρακτέρ, το Σάββατο 16/12, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου αποφασίστηκε στη σύσκεψη που οργάνωσαν, την περασμένη Παρασκευή, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου και Δαμασίου. Μαζί με τα γενικότερα αιτήματα του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι αγρότες της περιοχής προβάλλουν, ιδιαίτερα, αυτά που αφορούν την αποζημίωση των αγροτικών προϊόντων για τις ζημιές από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και το ρωσικό εμπάργκο, καθώς και την κατάργηση του φόρου σε κρασί και τσίπουρο. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει στις 14/12 το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Σύσκεψη για την προετοιμασία των αγροτών της περιοχής ενόψει της απεργίας και της σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έχουν προγραμματίσει για σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ., στην ταβέρνα Χατζάκου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι των χωριών του δήμου Αγιάς Λάρισας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ