ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Κλειδώνει η δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα

Με την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος» φέρνει η συγκυβέρνηση και το νέο αντιλαϊκό εφαρμοστικό νόμο

Στο κλείσιμο της συμφωνίας σχετικά με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων προχώρησε χτες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που διενεργήθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αντιλαϊκό εφαρμοστικό νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα, με στόχο της κυβέρνησης να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τρίτη 15/12 και μάλιστα με την απαράδεκτη και παγιοποιημένη πλέον διαδικασία του «κατεπείγοντος». Ταυτόχρονα, συγκαλείται άμεσα η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να δώσει και τυπικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος.

Συνεχίστηκαν τα παζάρια για τα «κόκκινα» δάνεια

Η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου συζητήθηκε εκ νέου χτες, στο πλαίσιο των επαφών του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

«Υπάρχει σύγκλιση στα "κόκκινα" δάνεια. Για εμάς συμφωνία σημαίνει τη διαμόρφωση του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας της αγοράς μεγάλων επιχειρηματικών δανείων» τονίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα μεταβίβασης των επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες σε άλλα «κοράκια» και «επενδυτές». Σε αυτό το πλαίσιο, αίρονται οι όποιοι νομικοί περιορισμοί αφορούν στο άνοιγμα της αγοράς των προβληματικών δανείων, ενώ βέβαια οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν στη διάθεσή τους και άλλους τρόπους διαχείρισης, όπως με τη δημιουργία κοινών επιχειρηματικών σχημάτων με «εξειδικευμένες» εταιρείες του κλάδου.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που συνεχίζονταν χτες βράδυ, βρίσκονταν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία υπολογίζονται στα 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

-- Προχωρεί και το σχέδιο της ομαδοποίησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που θα μεταβιβαστούν ανά κλάδο της δραστηριότητας, με το βάρος να πέφτει σε κλάδους αιχμής όπως τα ξενοδοχεία, το λιανεμπόριο, οι εταιρείες τροφίμων, η ακτοπλοΐα, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.

-- Η αντιμετώπιση του ζητήματος των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών θα συζητηθεί το Γενάρη, μαζί με την επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων. Στο ίδιο πακέτο θα ενταχθεί και το ζήτημα των «προβληματικών» δανείων για τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως «μικρομεσαίες», ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τον προσδιορισμό των εν λόγω επιχειρήσεων.

-- Αντίθετα, στο θεσμικό πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια, τα οποία δεν έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

-- Οι εταιρείες που θα εξαγοράσουν «κόκκινα» δάνεια θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα, θα προβλέπονται έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση. Στόχος είναι να αποκλειστούν μέτοχοι και εταιρείες, που με όχημα τις υπό διαμόρφωση εταιρείες διαχείρισης θα εξαγόραζαν «μπιρ παρά» τα «κόκκινα» δάνεια των υπερχρεωμένων επιχειρήσεών τους.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΜΗΕ
«Μικρή ΔΕΗ» αλά... ΣΥΡΙΖΑ

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βαδίσει σε σύγκρουση με την ευρωενωσιακή στρατηγική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Eurokinissi

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βαδίσει σε σύγκρουση με την ευρωενωσιακή στρατηγική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Ακάθεκτη προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην περαιτέρω απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποσπώντας τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποιώντας, σε πρώτη φάση, το μισό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «εταίρους», συμφωνήθηκε το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο του 51% τουλάχιστον των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και να πουλήσει μετοχικό ποσοστό έως 49% στο Χρηματιστήριο και σε «στρατηγικό επενδυτή». Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι ο όρος της συμφωνίας, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ο εν λόγω «στρατηγικός επενδυτής» να είναι εταιρεία ευρωπαϊκής προέλευσης. Βεβαίως, η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύων σημαίνει και ενιαίο μοντέλο Ευρωπαϊκής Αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πτυχές της συμφωνίας, όπως διαρρέουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτή προβλέπει το Δημόσιο να κατέχει την πλειοψηφία στο ΔΣ της εταιρείας, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει και με τη σύμφωνη γνώμη του «στρατηγικού επενδυτή». Τέλος, «θολό» παραμένει το ζήτημα της αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση του κερδοφόρου κλάδου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με μία πληροφορία να αναφέρει πως θα συνυπολογιστούν και τα υφιστάμενα «χρέη» της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, στη διευθέτηση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων.

Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ θα βρίσκεται εντός του νομοσχεδίου με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ οφείλει το επόμενο διάστημα, βάσει της συνολικότερης αντιλαϊκής συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου, σταδιακά να παραχωρήσει στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το 25% των σημερινών πελατών της, καθώς και πρόσβαση στο 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά.

Το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι και η φτωχή αγροτιά από την παραπάνω εξέλιξη θα είναι βαρύτατο, καθώς αυτοί είναι που θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ θα εφαρμόζει προκλητική πολιτική εκπτώσεων προς τους μεγαλοβιομήχανους.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Καβγάς για το «πάπλωμα», τα βάρη στο λαό

«Ηδη πετύχαμε να προχωρήσουμε στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν ο μεγάλος κάβος που καταφέραμε να ξεπεράσουμε, με δυσκολία, αλλά τον ξεπεράσαμε αλώβητοι αυτόν τον κάβο». Αυτό τόνισε, χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα, μετά και από τρεις στη σειρά ανακεφαλαιοποιήσεις, το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετράει χασούρα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που βέβαια φορτώνονται στις πλάτες του λαού, ενώ οι ιδιώτες «επενδυτές» επανέρχονται εκ νέου στο προσκήνιο, με «καθαρές» τράπεζες και με το βλέμμα στραμμένο στην απόσπαση κερδών. Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένη την κοινή πολιτική στήριξης τραπεζών με πακτωλούς ζεστού κρατικού χρήματος σε περιπτώσεις «δυσκολιών» και αναταράξεων, η συζήτηση στη Βουλή επικεντρώθηκε σε διαχειριστικά ζητήματα, στις αστοχίες των επιλογών της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, αλλά και στα «ζόρια» που θα εμφανιστούν στη συνέχεια, στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, στο απυρόβλητο της οποιασδήποτε κριτικής βρίσκεται η ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου, την οποία υπηρέτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας, εστίασε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, όπως για τα προβληματικά δάνεια, ενώ ως επίτευγμα της τωρινής ανακεφαλαιοποίησης ανέφερε τη συμμετοχή «θεσμικών φορέων», αλλά και ιδιωτών επενδυτών. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να προσελκύσουμε νέους μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές».

Η δε Ντ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση λέγοντας: «Με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που εσείς κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών». Παράλληλα, τόνισε ότι «σε καμία χώρα το δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», μάλιστα «στις ΗΠΑ, που κρατικοποιήθηκαν οι τράπεζες το κέρδος του ήταν μεγάλο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παζάρια σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις για τον ΑΔΜΗΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η σημερινή διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικας αφορά το βαθμό ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ απ' τη ΔΕΗ, με στόχο την ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στρατηγική την οποία η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως.

Οποια κι αν είναι η κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων για τον ΑΔΜΗΕ, το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος του συγκεκριμένου φορέα και τη σχετική ρύθμιση των ανταγωνιστικών συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βαδίσει σε ρήξη με τη συγκεκριμένη στρατηγική της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης, για την κοινωνική ιδιοκτησία στον τομέα της Ενέργειας και στο σύνολο της οικονομίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ