ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πετυχημένες οι χτεσινές απεργίες σε «Forthnet» και «Wind»

Από την περιφρούρηση στη «Forthnet»
Από την περιφρούρηση στη «Forthnet»
Σε απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «Forthnet» και «Wind», με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Στη «Forthnet» οι εργαζόμενοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης στο κτίριο της επιχείρησης στον Ταύρο, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους. Στη «Wind» η εργοδοσία, σε μια προσπάθεια να μην αποτυπωθεί η συμμετοχή στην απεργία, ειδοποίησε εργαζόμενους να μην προσέλθουν για δουλειά, επειδή το κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών ήταν «κλειστό», προκαλώντας την παρέμβαση του σωματείου στη διοίκηση ενάντια στο ιδιότυπο «λοκ άουτ».

Στο πλευρό των εργαζομένων και των δύο επιχειρησιακών σωματείων βρέθηκε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), χαιρετίζοντας την παράλληλη απεργιακή κινητοποίηση. Το κλαδικό συνδικάτο προκήρυξε και το ίδιο απεργία στις δύο επιχειρήσεις, στηρίζοντας τα επιχειρησιακά σωματεία και τον αγώνα τους. Επίσης, μετέτρεψε τη χτεσινή μέρα σε μέρα παν-κινητοποίησης, με εξορμήσεις και συζήτηση με άξονα την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν για κλαδική Σύμβαση.

Στην ανακοίνωσή του, το ΣΕΤΗΠ σημειώνει: «Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που οδεύουν στη λήξη τους και οι όποιες κλαδικές - ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ήταν αυτές που έθεταν όρια στο βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Γι' αυτό οι εργοδότες, συνολικά και συντεταγμένα, είτε αρνούνται την υπογραφή νέων επιχειρησιακών συμβάσεων ("Forthnet"), είτε βάζουν ως βασική προϋπόθεση μειώσεις για νέους και παλιούς εργαζόμενους (ΟΤΕ, "Wind") είτε δεν μπαίνουν καν σε διαδικασία συζήτησης για ανανέωση της σύμβασης ("Vodafone"). Η ίδια η κατάσταση που διαμορφώνεται και η κοινή τακτική των επιχειρήσεων του κλάδου, αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την αναγκαιότητα για συντονισμένο αγώνα των επιχειρησιακών και του κλαδικού συνδικάτου για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Κατεύθυνση, στην οποία το ΣΕΤΗΠ έχει πάρει πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο διάστημα».

Μιλώντας στους απεργούς στη «Forthnet», ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, έφερε το παράδειγμα των εργαζομένων της «360 Connect», ως χαρακτηριστικό για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει ο συντονισμένος αγώνας κλαδικού και επιχειρησιακού συνδικάτου. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, οι εργαζόμενοι με το επιχειρησιακό σωματείο και σε συντονισμό με το ΣΕΤΗΠ, ανάγκασαν τη διοίκηση να πάρει πίσω τις μειώσεις μισθών που έφταναν στο 20% και είχαν επιβληθεί πριν ένα χρόνο στους εργαζόμενους που μεταφέρθηκαν στην «360 Connect» από τη «ΗΟL».

Απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή

Στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, η συγκέντρωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, την Κυριακή 14 Δεκέμβρη, με αιχμή την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Οι δύο επόμενες Κυριακές, 14 και 21 Δεκέμβρη, είναι 2 από τις 7 συνολικά Κυριακές για τις οποίες ήδη προβλέπεται (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η επίθεση στην κυριακάτικη αργία συνεχίστηκε, μετά το συγκεκριμένο νόμο, με την Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 9 τουριστικές περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προσωρινά ανασταλεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην απεργία καλεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και οργανώνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Ο Σύλλογος επισημαίνει πως η κατάργηση της Κυριακής αργίας «οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι (...). Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας (...). Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του εργαζόμενου σε "απασχολήσιμο", δηλαδή την "απελευθέρωση" της εργασιακής σχέσης. Δεν τόνωσε την "αγοραστική δύναμη", δεν εξυπηρέτησε τους "καταναλωτές" που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματός μας. (...) Εστρωσε το δρόμο και για τις "λευκές νύχτες", που υποχρεώνονται οι εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουν μέχρι τα χαράματα. (...) Είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών».

Με απεργιακή συγκέντρωση, την Κυριακή στις 10.30 π.μ., μπροστά στα δικαστήρια της Λαμίας, απαντά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. «Για ακόμα μια φορά, καλούμαστε να πάμε για δουλειά στις 14/12 και 21/12. Για ακόμα μια φορά, ακούμε τα επιχειρήματα των μεγαλοεργοδοτών, ότι δήθεν τα ανοίγματα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δώσουν πνοή στα μαγαζιά, θα "κινηθεί" το χρήμα, θα τονωθεί η αγορά», υπογραμμίζει το Σωματείο και προσθέτει πως ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης δεν αρκείται ούτε σε αυτές τις Κυριακές και ζητά το άνοιγμα των καταστημάτων και στις 28/12.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το παράρτημα του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ» - «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» - «DΙΑ», καλούν τους εργαζόμενους στο Εμπόριο σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Κυριακής και την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί, στο «ΚΑΡΦΟΥΡ» της Ευκαρπίας, όπου η επιχείρηση απέλυσε εργαζόμενο επειδή απήργησε στις 27 Νοέμβρη. Καλούν τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουνε μαζί τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Διατάσσουν ολονυχτία στα μαγαζιά

Επικαλούνται τον Αγιο Γεδεών!

Να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα τη Δευτέρα 29 Δεκέμβρη, από τις 21.30 το βράδυ, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Γεδεών, αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Τυρνάβου, υποχρεώνοντας, έτσι, τους εμποροϋπαλλήλους της περιοχής να ξεροσταλιάζουν όρθιοι από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και σε κάποιες περιπτώσεις χαράματα της επομένης.

Την απόφαση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, επισημαίνοντας ότι για την περίοδο των εορτών, χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ το λεγόμενο «εορταστικό ωράριο», στο οποίο φέτος δυστυχώς συμπεριλαμβάνονται και δυο Κυριακές, 14 Δεκέμβρη και 21 Δεκέμβρη.

Κι αφού σημειώνει ότι «οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο, που έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απληρωσιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήδη πληρώνουν σκληρά το τίμημα της απελευθέρωσης του ωραρίου και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, είναι εργαζόμενοι με δικαιώματα που αφορούν και στο χρόνο εργασίας και στην κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική ζωή», καλεί τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου να πάρει θέση γι' αυτήν την εξέλιξη, μη στηρίζοντας τις μεθοδεύσεις του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου.

Καλεί, επίσης, τους εμποροϋπαλλήλους της περιοχής να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα -δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να το κάνουν- και να πάρουν μέρος στην απεργία του κλάδου, την Κυριακή 14 Δεκέμβρη, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η «ανάπτυξη» και οι μισθοί

Tα στοιχεία για τους μισθούς και την απασχόληση του 2014 από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα, μαζί με τη δραματική και πάγια πλέον συρρίκνωση των εργατικών μισθών, δείχνουν και μια σχετική αύξηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στις καταστάσεις των επιχειρήσεων εμφανίζονται 159.729 νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το 2013, εικόνα που αντανακλάται και στις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ.

Ομως, μια πιο προσεκτική μελέτη των στοιχείων αυτών καθόλου δεν οδηγεί σε ευοίωνες προβλέψεις για την κατάσταση των εργαζομένων. Ετσι, σύμφωνα με την «Εργάνη», από τις πρόσθετες αυτές θέσεις προκύπτει ότι οι 56.386, δηλαδή πάνω από το 1/3, είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Επιπλέον, αναλύοντας την κλίμακα του εύρους των μισθών, προκύπτει πως οι νέες θέσεις είναι στα χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών. Ετσι έχουμε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που αμείβονται από 500 έως 600 ευρώ κατά 31.712, στην κλίμακα από 600 έως 700 ευρώ οι εργαζόμενοι αυξάνονται κατά 33.853, ενώ κατά 22.986 αυξάνονται στην κλίμακα από 700 ευρώ έως 800 ευρώ μεικτά. Την ίδια στιγμή, έχουμε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, παρά τη γενική αύξηση στο σύνολό τους, σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια άνω των 1.200 ευρώ μεικτά.

Το συμπέρασμα είναι καθαρό: Η αύξηση της απασχόλησης, που και αυτή είναι «σταγόνα» μπροστά στην στρατιά του 1,5 εκατομμυρίου των ανέργων, προέρχεται αποκλειστικά από θέσεις κακοπληρωμένες και προσωρινής απασχόλησης. Δηλαδή, κάποιες νέες θέσεις έχουμε, αλλά είναι θέσεις φτώχειας και μιζέριας. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η όποια «ανάπτυξη», στην οποία ομνύει η συγκυβέρνηση και υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι «ανάπτυξη» για το λαό, αλλά για το κεφάλαιο, όσο αυτό συνεχίζει να κρατά στα χέρια τα μεγάλα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και κατ' επέκταση τα κλειδιά της οικονομίας.

Είναι βέβαιο ότι με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, πολύ περισσότερο με την ενδεχόμενη ανάκαμψή της, κάποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ειδικά σε κερδοφόρους για το κεφάλαιο κλάδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας είναι ο Τουρισμός. Οπως όμως προκύπτει, η «ανάπτυξη» αυτή θα συμβαδίζει με τη διόγκωση της στρατιάς των φτωχών εργαζομένων. Γιατί η «ανάπτυξη» γενικά, χωρίς να δίνεται σαφή απάντηση στο ερώτημα «από ποιον, για ποιον», χωρίς να προσδιορίζεται ποια τάξη υπηρετεί, είναι κενό γράμμα για τους εργαζόμενους. Αλλά και επικίνδυνη, όταν, κάτω από τη σημαία της, υποκρύπτεται η διαιώνιση της σημερινής αφόρητης κατάστασης για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και εντέλει η προσπάθεια χειραγώγησης του κινήματος σε «γραμμή» ξένη και εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα.


Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ