ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπερασπιστής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής

Από την πρόσφατη συνάντηση του Ρ. Ερντογάν με την Α. Μέρκελ
Από την πρόσφατη συνάντηση του Ρ. Ερντογάν με την Α. Μέρκελ
Προφίλ σωτήρα του μουσουλμανικού κόσμου χτίζει η Τουρκία μέσω του πρωθυπουργού της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα τελευταία δύο χρόνια, έναντι του Ισραήλ. Η γέφυρα του μουσουλμανικού κόσμου με τη «Δύση», όπως θέλουν να αποκαλούν την Τουρκία τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εμφανίζεται ως ο ισορροπιστής των δύο πλευρών και εξελίσσεται σε περιφερειακή δύναμη με ρυθμιστικό χαρακτήρα όντας τελικά ο μουσουλμάνος διαμεσολαβητής στο πλευρό των ΗΠΑ, ως ισχυρός εταίρος.

Η πολιτική του εντυπωσιασμού

Τα πρώτα, επιφανειακά, «ρήγματα» στις σχέσεις Αγκυρας - Ισραήλ άρχισαν να εμφανίζονται το 2009 στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όταν ο Ρ. Ερντογάν εγκατέλειψε τις συνομιλίες αποχωρώντας με «θόρυβο» που αντήχησε στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου, χτίζοντας την απαρχή του «μύθου». Τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε απαντήσει στον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες στα όσα υποστήριζε περί αυτοάμυνας του Ισραήλ, κατά την επίθεση στη Γάζα, ότι «το Ισραήλ ξέρει πώς να σκοτώνει παιδιά». Την επόμενη μέρα, ο Ρ. Ερντογάν και ο Σ. Πέρες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν τίθεται ζήτημα έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, που συνέχισαν τη στρατηγική συνεργασία τους σε οικονομικό και στρατιωτικό τομέα και σε καμία περίπτωση δεν έμπαινε θέμα αναστολής των συμβολαίων εκατομμυρίων, που αφορούν την παράδοση οπλικού εξοπλισμού στην Τουρκία από το Ισραήλ.

Η «ένταση» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που σχεδόν ηρωοποίησε την Τουρκία, πέρασε σε δεύτερο γύρο, στις 31 Μάη του 2010, όταν ισραηλινά στρατεύματα επιτέθηκαν στο στολίσκο βοήθειας για τη Γάζα, πλήττοντας μεταξύ άλλων και το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», με αποτέλεσμα εννιά νεκρούς. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το «Μαβί Μαρμαρά» στο έπακρο, για να πείσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, ότι η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό τους «αρωγός και προστάτης». Σε αυτή τη βάση στο «Κόκκινο Βιβλίο», που αφορά την εθνική πολιτική στρατηγική της Τουρκίας, χαρακτηρίζεται το «μυστικό σύνταγμα» της χώρας και εγκρίθηκε τον Οκτώβρη από το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαρακτηρίζει πλέον το Ισραήλ «απειλή για την Τουρκία», σημειώνοντας την αποσταθεροποίηση που προκαλεί στην περιοχή η πολιτική του Ισραήλ, αλλά και το ενδεχόμενο να αναγκάσει τις χώρες της περιφέρειας να επιδοθούν σε «άκρατους εξοπλισμούς».

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού που απαιτούσαν ηθική και οικονομική αποκατάσταση των θυμάτων του «Μαβί Μαρμαρά» από το Ισραήλ, οι δύο χώρες προχωρούν σε συνομιλίες για την αποσόβηση της έντασης μεταξύ τους, δεδομένων των στρατηγικών συμφωνιών και ισχυρών συμφερόντων που δένουν τις δύο χώρες. Τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι συναντήθηκαν αξιωματούχοι τους στη Γενεύη την περασμένη βδομάδα, για να βρεθεί, σύμφωνα και με έκφραση συμβούλου του ισραηλινού πρωθυπουργού, μία λύση «με την οποία να μπορούν να ζήσουν και οι δύο πλευρές».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η Τουρκία και όταν απαιτούσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα να μη χαρακτηριστεί επίσημα το Ιράν ως απειλή και να μη στοχοποιηθούν οι χώρες του αραβικού κόσμου, στα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα, με στόχο να μη διακινδυνεύσει τη διατάραξη των ισορροπιών με την Τεχεράνη. Στο παιχνίδι των ισορροπιών ήταν και η αντίδραση στις διαρροές του Wikileaks, η οποία χαρακτηρίζεται μάλλον χλιαρή, με την Τουρκία να δείχνει ότι δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με τους ιμπεριαλιστικούς εταίρους της, υπεραμυνόμενη της «πολιτικής σταθερότητας της».

Η ενέργεια το ισχυρό χαρτί της Αγκυρας

Παράλληλα, η Τουρκία επεκτείνει τις στρατηγικές της συνεργασίες διατηρώντας πλέον σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, όντας μία ισχυρή ενεργειακή δύναμη στην περιοχή της Ασίας, των Βαλκανίων, αλλά και της Μεσογείου. Αξιοποιεί τις συμφωνίες της στο έπακρο και με όπλο την ενέργεια είναι σε θέση να εκφράζει και απαιτήσεις προς την ΕΕ, που παραδέχεται ότι έχει ανάγκη την Αγκυρα τόσο στην ενεργειακή της ασφάλεια, όσο και ως στρατηγικό σύμμαχο στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις της στην περιοχή. Μετά την έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χώρα τους το κλειδί που θα μετατρέψει την ΕΕ σε παγκόσμιο παίκτη επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι η γέφυρα μεταξύ Βρυξελλών και μουσουλμανικού κόσμου και κατακρίνοντας όσους «περιφρονούν αυτή την ευκαιρία». Μία Τουρκία που αναβαθμίζεται σημαντικά, με την αστική τάξη της χώρας να είναι πλέον σε θέση να διεκδικεί τα συμφέροντά της και να έχει λόγο στις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων ως περιφερειακή δύναμη και οικονομία με δείγματα ανάπτυξης όταν οι άλλες παρουσιάζουν ύφεση.

Θύμα των επενδύσεων, της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τα βραβεία εξιλέωσης που λαμβάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, είναι ο λαός της χώρας, που εξακολουθεί να παλεύει ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια και στην κρατική τρομοκρατία, που ενισχύονται καθημερινά.

Συλλογή βραβείων

O Τούρκος πρωθυπουργός ενίσχυσε το γόητρό του στις μουσουλμανικές χώρες και με τα βραβεία που πήρε τις περασμένες βδομάδες. Χαρακτηριστική στιγμή ήταν αυτή της απονομής του βραβείου Καντάφι στον Τούρκο πρωθυπουργό για την προσφορά του στην προάσπιση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», με αφορμή τη στάση της Τουρκίας στο παλαιστινιακό! Μία βράβευση που ξεχειλίζει από υποκρισία και μόνο προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί αν αναλογιστεί κανείς το έργο Ερντογάν όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, ή στην Κύπρο, όπου εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα κατοχής επί 36 χρόνια.

Ο Ρ. Ερντογάν βραβεύτηκε και για την προσφορά του στο έργο ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας από την Ενωση Αραβικών Τραπεζών. Μία οικονομία που παρουσιάζει συνεχώς «άνοδο», τείνοντας να χαρακτηριστεί το νέο «θαύμα», αλλά επί της ουσίας βασίζεται σε σειρά αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, σκληρών μεταρρυθμίσεων, σωρείας ιδιωτικοποιήσεων και προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις, που οδήγησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων - ακόμα και για τα δεδομένα της Τουρκίας - αύξηση του κόστους διαβίωσης, πολλαπλασιασμό των ανέργων και νέους νόμους ενάντια σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, προκειμένου να τρομοκρατήσουν το λαό, ενώ δεν έχει σταματήσει να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η τουρκική καπιταλιστική οικονομία έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση επενδύσεων, προσφέροντας φτηνό εργατικό δυναμικό, με μέτρα που πλήττουν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα και ευνοούν στο έπακρο το κεφάλαιο και την κερδοσκοπία του σε βάρος των εργαζομένων.

ΚΚ Τουρκίας

Το ΚΚ Τουρκίας έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα τους, ενώ επίσης καταγγέλλει όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις οποίες λαμβάνει μέρος η χώρα. Καλεί τους εργαζόμενους να δουν και αντιμετωπίσουν από κοινού, ενωμένοι, τα ουσιαστικά και πραγματικά τους προβλήματα, όπως η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, η διάλυση του δημόσιου τομέα, ο αναλφαβητισμός και να εναντιωθούν στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού και φανατισμού, καθώς οι εργαζόμενοι, Τούρκοι, Κούρδοι, Αρμένιοι κ.ά., βρίσκονται απέναντι στον ίδιο εχθρό και αυτόν πρέπει να αντιπαλέψουν. Το ΚΚ Τουρκίας σε ανακοινώσεις του υπογραμμίζει ότι η διάσπαση του κινήματος ωφελεί μόνο τους ιμπεριαλιστές και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, ενώ τα προβλήματα είναι κοινά και γνωστά και καλεί το λαό να παλέψει ενάντια σε κάθε διασπαστική ενέργεια.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ