ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Σταθμός στην πάλη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Ξεκινούν αύριο Δευτέρα οι εκδηλώσεις στην Ν. Αφρική. Το σημερινό περιεχόμενο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της ΚΝΕ

Το εξώφυλλο της διεθνούς έκδοσης του «Οδηγητή»
Το εξώφυλλο της διεθνούς έκδοσης του «Οδηγητή»
Το 17ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), η μεγάλη παγκόσμια συνάντηση της νεολαίας που παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό ξεκινά αύριο Δευτέρα στη Νότιο Αφρική. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 13 - 21 Δεκέμβρη με κεντρικό σύνθημα «Να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό για έναν κόσμο Ειρήνης, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Μετασχηματισμών».

Ο θεσμός του ΠΦΝΦ ξεκίνησε πριν από 63 χρόνια, με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, «ταξιδεύει» σε διαφορετικές χώρες και συσπειρώνει σήμερα το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι της παγκόσμιας νεολαίας. Αντιπροσωπείες από 110 χώρες συναντιούνται φέτος σε αυτή τη γιορτή, που έχει στο επίκεντρό της την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ανταλλάσσουν πολύτιμη εμπειρία από τη δράση τους, συζητούν για τις εξελίξεις, συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες αλλά και τραγουδούν, διασκεδάζουν, στέλνουν μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Για την προετοιμασία του, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν συγκροτηθεί Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές σε διάφορες χώρες που οργανώνουν τη συμμετοχή των εθνικών αποστολών. Η ελληνική αποστολή αναχώρησε ήδη χτες για τη Ν. Αφρική με τη συμμετοχή 40 περίπου ατόμων από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή: ΚΝΕ, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Η Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Ελλάδας, εκπροσωπείται και στη Διεθνή Προπαρασκευαστική Επιτροπή από τον Λευτέρη Νικολάου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο επίκεντρο τα επίκαιρα ζητήματα

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ανοίγουν με την τελετή έναρξης και ολοκληρώνονται με μία μεγάλη διαδήλωση προς το Νοτιοαφρικανικό Κοινοβούλιο όπου θα επιδοθεί η τελική διακήρυξη στην οποία θα καταλήξουν οι οργανώσεις που συμμετέχουν. Περισσότερες από 60 εκδηλώσεις, συζητήσεις, σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τις μέρες του φεστιβάλ. Ξεχωρίζουν οι συζητήσεις με θέμα «Δε θα πληρώσουμε την κρίση του καπιταλισμού, παλεύουμε για μια οικονομία που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα» και «Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και οι προοπτικές εξόδου για τους λαούς». Επίσης, το σεμινάριο με θέμα «καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε το αντικομουνιστικό, αντιεπιστημονικό και αντιδημοκρατικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων. Το μέλλον μας δεν μπορεί να απαγορευτεί. Αντιπαλεύουμε τον αντικομουνισμό τώρα». Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνεται και σεμινάριο με θέμα τα 65χρονα της προσφοράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα, με συμμετοχή βετεράνων των φεστιβαλικού κινήματος και της Ομοσπονδίας και με σχετική έκθεση που θα λειτουργεί τις μέρες της διοργάνωσης. Στο πλαίσιο των αθλητικών εκδηλώσεων θα γίνει τουρνουά ποδοσφαίρου με σύνθημα «Βάλτε γκολ ενάντια στον ιμπεριαλισμό» και μικρός μαραθώνιος.

Η συμμετοχή της ΚΝΕ


Η σημασία που αποδίδει η ΚΝΕ στο Φεστιβάλ, αποτυπώνεται στην απόφασή του 10ου Συνεδρίου της, στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης. Εκεί αναφέρεται ότι «η πραγματοποίηση του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Νότια Αφρική είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πάλη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της νεολαίας. Μπορεί να συμβάλει στην κινητοποίηση δυνάμεων, οργανώσεων, κινημάτων νεολαίας ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των ενώσεών του, που δυναμώνουν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, στη συζήτηση και τον προβληματισμό για το δρόμο ανάπτυξης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών, στην ενίσχυση της αλληλεγγύης στους λαούς της Αφρικής που είναι στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Με αυτό τον προσανατολισμό, και με μία μακρά ιστορία συμμετοχής και συμβολής της Οργάνωσης στο θεσμό, η ΚΝΕ εκπροσωπείται στο φεστιβάλ από στελέχη και μέλη της. Με τη συμμετοχή σε μία σειρά εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, επαφές με άλλες οργανώσεις, με υλικά που αποδίδουν τη δράση και τις θέσεις της οργάνωσης, η ΚΝΕ δίνει τη δική της συμβολή. Ειδικά για τις μέρες του φεστιβάλ, έχει τυπωθεί μία 16σέλιδη διεθνής έκδοση του «Οδηγητή» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μήνυμα της Οργάνωσης προς τους συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, στιγμές από τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τις απεργιακές μάχες, τις εκλογές και την ισχυροποίηση του Κόμματος, άρθρα που αναδεικνύουν πλευρές της αντικομμουνιστικής επίθεσης, που αναφέρονται στην αναγκαιότητα και επίκαιρη σημασία του σοσιαλισμού 20 χρόνια μετά από τις ανατροπές κ.ά.

«Μέσα από τα υλικά μας, τις παρεμβάσεις μας στα σεμινάρια, στα εργαστήρια, θα μεταφέρουμε την πείρα από την πάλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Ελλάδα. Θα αναδείξουμε ποια πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας απέναντι στην κρίση και τη στρατηγική του κεφαλαίου που προσπαθεί να μεταφέρει την κρίση στις πλάτες των λαών. Το πώς διαμορφώνεται το διεθνές σύστημα, οι ανταγωνισμοί που οξύνονται, ο ρόλος των νέων ανερχόμενων δυνάμεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ότι σήμερα το περιεχόμενο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης είναι συνδεδεμένη όσο ποτέ με την πάλη για το σοσιαλισμό, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, την ανατροπή του καπιταλισμού». Τα παραπάνω τονίζει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος συμμετέχει και στην αποστολή.

Το σύνθημα του φεστιβάλ, «Να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό για έναν κόσμο Ειρήνης, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Μετασχηματισμών» δίνει την ευκαιρία στο διεθνές νεολαιίστικο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να ανοίξει η συζήτηση για τη σημερινή σημασία του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και την προοπτική της πάλης.

Να μπει τελεία στην ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση

Η ίδια η περίπτωση της Νότιας Αφρικής, η οποία φέτος φιλοξενεί το Φεστιβάλ, έρχεται να αποδείξει ότι πραγματική διέξοδος για το λαό είναι ένας ριζικά άλλος δρόμος ανάπτυξης που θα βάζει τελεία στην ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση.

Πρόκειται για μία χώρα, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '90, μετά τη νίκη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, απαλλάχτηκε από το καθεστώς του απαρτχάιντ. Οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν από τότε με στόχο τη βελτίωση της ζωής του λαού, δεν έχουν θίξει την επιχειρηματικότητα, είτε αυτή προέρχεται από το ντόπιο είτε από το ξένο κεφάλαιο, δεν έχουν θέσει το ζήτημα της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Η αστική τάξη εξακολουθεί να εξουσιάζει τον τόπο, χωρίς τη βαρβαρότητα του απαρτχάιντ. Σήμερα λευκοί και νέγροι πηγαίνουν στα ίδια σχολεία, ωστόσο 12 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί πολίτες αμείβονται με 1.000 ραντ το μήνα (περίπου 100 ευρώ). Οι αντιθέσεις είναι τεράστιες. Από τη μία, υπάρχουν αντιπροσωπείες πολυεθνικών και ουρανοξύστες στο κέντρο της Πραιτόρια και του Γιοχάνεσμπουργκ και, από την άλλη, φτωχογειτονιές, όπου η εργατική τάξη δίνει τη μάχη της επιβίωσης.

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν για τη μεγάλη μάζα του λαού. Οι αντιθέσεις, η φτώχεια, η πείνα, οι ταξικοί φραγμοί όχι μόνο δεν εξαλείφθηκαν για τη συντριπτική πλειοψηφία του νοτιοαφρικανικού λαού, αλλά παραμένουν και σε πολλές περιπτώσεις οξύνονται. Και μάλιστα, σε μια περίοδο που η Ν. Αφρική αναβαθμίζει τη θέση της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, συμμετέχει στο G-20 και είναι μία περιοχή πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρουσία του Φεστιβάλ, για πρώτη φορά στην υποσαχάρια Αφρική. Από αυτή τη χώρα, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που αποτελεί «μήλον της Εριδος» για τις παλιές και τις αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λόγω του τεράστιου πλούτου της και της γεωστρατηγικής σημασίας της, νέοι από όλο τον κόσμο θα στείλουν μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, οικοδόμησης ενός άλλου κόσμου.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ