ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επιταχύνεται η κούρσα για έγκριση και παραγωγή των εμβολίων

Ενώ αναμένονται η έγκριση του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» στις ΗΠΑ και η κυκλοφορία του από βδομάδα

Από τα τεστ που γίνονται στην Ινδία

Copyright 2020 The Associated

Από τα τεστ που γίνονται στην Ινδία
Ενώ από την περασμένη Τρίτη έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί από τις «Pfizer»/«BioNTech» στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ συνεδρίασε την Πέμπτη η Υπηρεσία Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA) για την ταχεία έγκριση «έκτακτης ανάγκης» του ίδιου εμβολίου, με ορισμένους αξιωματούχους να ισχυρίζονται πως οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις πολιτείες να κλιμακώνουν τα σχέδια για τη διανομή των εμβολίων.

Μετά τη συναίνεση της FDA, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή ή τη Δευτέρα, δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος του προγράμματος ανάπτυξης εμβολίων «Operation Warp Speed».

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή ανασκόπησης του εμβολίου δεν έθεσαν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά του, εκτός από τις μη σοβαρές παρενέργειες στα άτομα κάτω των 55 ετών, λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νεότερων ατόμων είναι γενικότερα πιο ενεργό.

Η FDA τοποθετεί στο 95% την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως είχαν ανακοινώσει και οι «Pfizer»/«BioNTech», ενώ ισχυρίζεται ότι ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό και από την πρώτη δόση. Την επόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η FDA και για την έγκριση του εμβολίου της «Moderna».

Πάντως, οι μαζικοί εμβολιασμοί στις ΗΠΑ αναμένονται τους μήνες Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη, με τον νέο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώνει τον στόχο του εμβολιασμού 100 εκατ. ανθρώπων - σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού - κατά τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του.

Ο Καναδάς έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» και ξεκινά άμεσα ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, περίπου 250.000 δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες πριν από το τέλος της χρονιάς και θα διανεμηθούν αρχικά στα γηροκομεία και το υγειονομικό προσωπικό.

Επίσης, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου «Pfizer»/«BioNTech» έφτασαν την περασμένη βδομάδα και στο Ισραήλ και σχεδιάζεται η χορήγησή τους από τις 20 Δεκέμβρη. H χώρα θα έχει αρκετό απόθεμα για περίπου το 1/4 του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του έτους. To Ισραήλ παρήγγειλε τον περασμένο μήνα 8 εκατ. δόσεις, ενώ έχει παραγγείλει επίσης εμβόλια από τη «Moderna» και την «AstraZeneca».

Κίνα και Ρωσία διεκδικούν μεγάλο μέρος της αγοράς

Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για προώθηση των εμβολίων της και ανάπτυξης της γεωπολιτικής της επιρροής σε διάφορες χώρες του κόσμου, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ενώ σχεδιάζεται η μεταφορά εμβολίων.

Το πειραματικό εμβόλιο κορονοϊού που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία «Sinopharm» έχει 86% αποτελεσματικότητα, δήλωσε χτες το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου.

Τον Ιούλη, το αραβικό κράτος του Κόλπου ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου της «Sinopharm» και τον Σεπτέμβρη ενέκρινε την επείγουσα χρήση του για ορισμένες ομάδες. Ηταν η πρώτη διεθνής άδεια για χρήση κινεζικού εμβολίου.

Στη Ρωσία, από την έναρξη των εμβολιασμών το περασμένο Σαββατοκύριακο μέχρι και την Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί πάνω από 150.000 άνθρωποι, κυρίως υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει στην κούρσα της διεκδίκησης μεριδίου στην παγκόσμια αγορά για το εμβόλιο «Sputnik V». Την περασμένη βδομάδα, ανακοίνωσε πως το εμβόλιο θα περάσει από τοξικολογική εξέταση στην Τουρκία, όπου ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για την προμήθειά του. Επίσης, η Αργεντινή υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου. Η χώρα θα λάβει μεταξύ Γενάρη - Φλεβάρη 10 εκατ. δόσεις, που επαρκούν για τον εμβολιασμό 5 εκατ. ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), τα εμβόλια για την Αργεντινή θα παραχθούν από επιχειρήσεις και εργαστήρια στην Ινδία, στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Η «κούρσα» δεν κερδίζεται χωρίς την Ινδία

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, ετοιμάζεται για τη μαζική παγκόσμια παραγωγή εμβολίων, ενισχύοντας τη φαρμακευτική βιομηχανία και άλλους σχετικούς κλάδους και επιταχύνοντας επενδύσεις.

Η Ινδία κατασκευάζει περισσότερο από το 60% όλων των εμβολίων που πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο και παρότι τα εμβόλια των «Pfizer» και «Moderna» δεν θα παραχθούν εκεί (τουλάχιστον προς το παρόν) οι επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ινδία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τη μαζική παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19.

Μέχρις ώρας οι ινδικές εταιρείες πρόκειται να παραγάγουν οκτώ εμβόλια, μεταξύ των οποίων το «Covishield» της «AstraZeneca».

«Πολλά εμβόλια παράγονται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχει μόνο μία που έχει την ικανότητα να παράγει επαρκείς ποσότητες για να καλύψει τους πολίτες σε κάθε χώρα, και αυτή είναι η Ινδία», είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ινδία, μετά από περιοδείες σε χώρους παρασκευής εμβολίων στην Ινδία μαζί με διπλωμάτες άλλων χωρών.

Το «Serum Institute of India» (SII), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, έχει ήδη συσσωρεύσει περισσότερες από 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», παρότι αυτό αναμένει έγκριση έκτακτης ανάγκης τόσο από τις βρετανικές όσο και από τις ινδικές αρχές. Το SII σκοπεύει να παράξει συνολικά 400 εκατ. δόσεις έως τον Ιούλη και δημιουργεί νέες γραμμές παραγωγής για την παραγωγή περίπου 1 δισ. δόσεων ετησίως.

Η DHL, η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών και logistics στον κόσμο, έχει ήδη ξεκινήσει στην Ινδία τις εργασίες και επενδύσεις για τη μεταφορά εμβολίων. Πρόσφατα μετέφερε το εμβόλιο «Sputnik V» για δοκιμές και ο όμιλος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξαγωγή εμβολίων και τη διανομή τους στη χώρα, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη του.

Κίνδυνος αποκλεισμών

Τέλος, δεν περνάει απαρατήρητο ότι οι φτωχότεροι λαοί των λιγότερο ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εμβόλιο ακόμη και μέσα στο 2021, ως μια «παράπλευρη απώλεια» της ανισομετρίας και του γεωπολιτικού ανταγωνισμού που εντείνεται γύρω από το εμβόλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 9 στα 10 άτομα σε δεκάδες «φτωχές» χώρες θα μπορούσαν να στερηθούν τον εμβολιασμό τον επόμενο χρόνο, επειδή τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη έχουν συσσωρεύσει πολύ περισσότερες δόσεις από ό,τι χρειάζονται για τον πληθυσμό τους. «Πλούσια» κράτη που έχουν το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν αγοράσει μέχρι τον περασμένο μήνα το 53% του συνολικού αποθέματος των πιο υποσχόμενων εμβολίων.


Ε. Μ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Χορός δισεκατομμυρίων για μια πλατιά λαϊκή ανάγκη

Ποιοι θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα 100 δισ. τζίρο του εμβολίου για την Covid-19;

Τα εμβόλια αποτελούν πράγματι ένα σημαντικό μεγάλο όπλο στην αντιμετώπιση ασθενειών και αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά, με δεδομένο ότι μια σειρά ασθένειες που ταλαιπωρούσαν για αιώνες τους λαούς της Γης, αποτελούν ή τείνουν να αποτελέσουν παρελθόν εξαιτίας των μαζικών εμβολιασμών. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται ότι στο βαθμό που υποχωρούν οι εμβολιασμοί, (κυρίως λόγω έλλειψης ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος εμβολιασμών), οι ασθένειες αυτές ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο.

Αναντίρρητα λοιπόν η παραγωγή εμβολίων για την Covid-19, η μαζική διάθεσή τους αποτελεί μια επείγουσα λαϊκή ανάγκη. Τι γίνεται όμως όταν αυτή υποτάσσεται στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, φαρμακοβιομηχανιών και καπιταλιστικών κρατών;

«Φάρμακο» για υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια

Για να αντιληφθεί κανείς τα ποσά που «παίζονται» γύρω από το εμβόλιο για τον κορονοϊό, αρκεί να σκεφτεί ότι σύμφωνα με αναλύσεις της «αγοράς», οι εταιρείες που θα αναπτύξουν εμβόλια Covid-19 θα μοιραστούν συνολικά έσοδα 100 δισ. δολάρια και κέρδη 40 δισ. δολάρια!

Μόνο η αμερικανική «Pfizer» και η γερμανική «BioNTech» υπολογίζεται ότι θα εισπράξουν το 2021 από τις πωλήσεις του εμβολίου τους για την Covid-19 περί τα 13 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη «Morgan Stanley».

Αυτοί οι τζίροι και τα κέρδη προστίθενται στην ξέφρενη κούρσα που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια τα εμβόλια στο χρηματιστήριο της φαρμακοβιομηχανίας, με τις πωλήσεις τους να προϋπολογίζονται στα 120 δισ. δολάρια έως το 2025, από 60 περίπου δισ. που ήταν μέχρι το 2015.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέχρι το 2025 τα εμβόλια θα αποφέρουν το 10% του τζίρου της φαρμακοβιομηχανίας, από το 1%-2% που ήταν πριν από 20 χρόνια. Συνολικά, η παγκόσμια αγορά φαρμάκων κατέγραφε πωλήσεις ύψους 390 δισ. δολάρια στις αρχές του 2001, για να φτάσει το 2019 τα 1,25 τρισ. δολάρια!

Το φάρμακο - εμπόρευμα επομένως είναι επικερδές και τα εμβόλια αποδεικνύονται ολοένα και περισσότερο μια σίγουρη επένδυση.

Οι επενδύσεις λοιπόν στη φαρμακοβιομηχανία μπορούν να δώσουν διέξοδο σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, που αυτήν τη στιγμή λιμνάζουν.

Αρκεί να δει κανείς τις επιδοτήσεις που πήραν από τα κράτη οι φαρμακοβιομηχανίες που αναπτύσσουν το εμβόλιο για την Covid-19: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε 2,1 δισ. δολάρια σε «Sanofi» και GSK για την κλινική ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίου, 1,2 δισ. στην «AstraZeneca» για 400 εκατ. δόσεις, 456 εκατ. δολάρια στη J&J, 483 εκατ. στη «Moderna», 2 δισ. στην «Pfizer». Αλλα 750 εκατ. δολάρια πήρε η «AstraZeneca» από την Κομισιόν για 300 εκατ. δόσεις.

Ζάλη προκαλούν και τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα για τους «δισεκατομμυριούχους των εμβολίων», που αυξάνουν τον πλούτο τους, καθώς ανεβαίνουν οι μετοχές των «Pfizer» και «Moderna».

Συγκεκριμένα, η αύξηση των μετοχών της «BioNTech» δημιούργησε 4 δισ. δολάρια πρόσθετο πλούτο για τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της, που έχει εξαργυρώσει φέτος περίπου 30 εκατ. δολάρια σε μετοχές. Αλλά και οι δυο Γερμανοί αδελφοί, που ήταν οι πρώτοι επενδυτές της «BioNTech», έχουν προσθέσει 8 δισ. δολάρια στην καθαρή περιουσία τους φέτος, αυξάνοντάς την σε περίπου 12,7 δισ. δολάρια έκαστος. Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Moderna» κέρδισε φέτος 4,8 δισ. δολάρια.

Σκληρός ανταγωνισμός

Για τον διαμοιρασμό της πίτας από τον παγκόσμιο τζίρο διεξάγεται ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μονοπώλια και κράτη, με μόνιμα θύματα τους λαούς και την υγεία τους.

Παρά την προσπάθεια να αποδοθεί η «γρήγορη παρασκευή του εμβολίου» στην ...παγκοσμιοποίηση, που διασφαλίζει ότι «οι επενδύσεις και η επιστημονική γνώση θα διασχίζουν με ταχύτητα τα σύνορα», η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Αν και η (συν)εργασία εκατομμυρίων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε πράγματι να είχε «απογειώσει» τις δυνατότητες της έρευνας και ενδεχομένως να είχε οδηγήσει και σε ταχύτερη, ασφαλή παρασκευή του εμβολίου, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ιδιοκτησία των πολυεθνικών, που τα αξιοποιούν με κριτήριο το κέρδος τους και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Για παράδειγμα, η παρασκευή του εμβολίου θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει από πολύ καλύτερη βάση, αν είχε αξιοποιηθεί η προηγούμενη επιστημονική έρευνα για τους κορονοϊούς, που όμως έμεινε στο συρτάρι, επειδή η παρασκευή ενός εμβολίου δεν κρίθηκε τότε οικονομικά συμφέρουσα από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Επίσης, τα διάφορα «ινστιτούτα» που ασχολούνται με τα εμβόλια για την Covid-19, όχι μόνο δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά βρίσκονται και σε μεγάλο ανταγωνισμό, αφού τα συμβόλαια συνδέονται με μεγάλα κέρδη.

Και βέβαια, σε όλα τα στάδια της κούρσας για την παρασκευή του εμβολίου, η ...εμπορική κατασκοπεία, ακόμα και η προσπάθεια εξαγοράς επιστημόνων, έδωσαν και πήραν, αποκαλύπτοντας τις σκληρές ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που κρύβονται πίσω από το εμβόλιο.

Ο πρώτος τα παίρνει όλα

Το ζήτημα αφορά την πρωτοκαθεδρία στη μεγάλη παγκόσμια αγορά, με τη ζήτηση του εμβολίου που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Το ποιο ή ποια μονοπώλια θα κυριαρχήσουν στην παραγωγή και διάθεση του εμβολίου για την covid-19, συνδέθηκε ακόμα περισσότερο με την ταχύτητα παρασκευής του, με δεδομένη την πίεση που ασκεί η πανδημία στα δημόσια συστήματα Υγείας και στις οικονομίες όλων των κρατών, σε συνθήκες μάλιστα νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, έχουν ήδη συναφθεί προκαταβολικά συμβόλαια, έχουν εξασφαλιστεί κρατικές χρηματοδοτήσεις και όχι μόνο αυτό: Σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έχει αποκλειστεί ουσιαστικά η προμήθεια εμβολίου από ανταγωνιστικές χώρες, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα. Και βέβαια, ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ - Μ. Βρετανία - Γερμανία εντείνεται για το ποιος θα κυριαρχήσει στη «δυτική αγορά».

Με δεδομένο ότι από τη διάθεση του εμβολίου εξαρτώνται μια σειρά ζητήματα όπως η αντοχή των συστημάτων Υγείας, η λειτουργία της οικονομίας, η συγκρότηση των κρατικών προϋπολογισμών, είναι καθαρό ότι το ποιος προμηθεύει ποιον με το εμβόλιο συνδέεται με ζητήματα «κρατικής ασφάλειας», ζητήματα «φαρμακευτικής ή εμβολιακής εξάρτησης» και τείνει να πάρει τα χαρακτηριστικά των εξοπλισμών.

Οπως ένα κράτος μιας ιμπεριαλιστικής συμμαχίας δεν μπορεί να αγοράζει οπλικά συστήματα από ανταγωνιστές και «εχθρούς» της συμμαχίας, έτσι δεν μπορεί να προμηθεύεται και εμβόλια. Αυτή η γεωπολιτική διάσταση της όλης εξέλιξης είναι κρίσιμη.

Με στόχο την κορυφή ...στα κέρδη

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία και η ανάγκη ενός γρήγορου εμβολίου αξιοποιήθηκε ως μοχλός για τη διοχέτευση πακτωλού κρατικών κονδυλίων στις φαρμακοβιομηχανίες, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα στήριξης, που δίνουν ώθηση και δυναμική στην παραπέρα ανάπτυξη του κλάδου, οξύνοντας ταυτόχρονα τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη» που εγκρίθηκε στις 25 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες, στην καρδιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας, προβλέπει επιπλέον κίνητρα και χρηματοδοτήσεις για τη διαμόρφωση «σταθερού και ευέλικτου ρυθμιστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις» στη φαρμακοβιομηχανία, ώστε «να παραμείνει ανταγωνιστική και καινοτόμος» και «να καταλαμβάνει ηγετική θέση παγκοσμίως».

Ολα αυτά, βέβαια, δίπλα στις κυνικές παραδοχές που καταγράφει η στρατηγική, ότι για τα διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα ευθύνεται το «δικαίωμα» των φαρμακευτικών εταιρειών να τα διαθέσουν ή όχι, σε ποιο βαθμό και πού, ανάλογα με τα συμφέροντά τους (τιμολόγηση, φορολογία, εύρος κυκλοφορίας κ.ο.κ.).

`Η ότι εξαιτίας του μη προσδοκώμενου κέρδους υπάρχουν «μη καλυπτόμενες ιατρικές ανάγκες» όσον αφορά νευροεκφυλιστικές και σπάνιες νόσους, παιδικούς καρκίνους κ.ά. Η αγριότητα του καπιταλισμού απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και τελικά η σαπίλα του σε όλο τους το «μεγαλείο»...

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη διεκδίκησης δωρεάν, μαζικών και ασφαλών εμβολιασμών για όλο τον λαό, χωρίς αποκλεισμούς, με την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση και έξω από τα παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.


Κ. Μ.

Οι «αρνητές των εμβολίων»...

Συχνά, με αφορμή το εμβόλιο γίνονται αναφορές από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ στο λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα», την άρνηση δηλαδή των εμβολιασμών, ως ένα εμπόδιο μπροστά στην ανάγκη εμβολιασμού για την Covid-19. Μάλιστα, καταγράφονται και σε ορισμένες δημοσκοπήσεις τέτοιες τάσεις.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι άλλο πράγμα τα ερωτήματα και οι επιφυλάξεις που υπάρχουν εύλογα για το νέο εμβόλιο και η απαίτηση να δοθούν διευκρινίσεις, να απαντηθούν ερωτήματα και προβληματισμοί που απασχολούν και την επιστημονική κοινότητα, και άλλο η σκοταδιστική αντιεπιστημονική άρνηση των εμβολιασμών. Ερωτήματα που άλλωστε υπάρχουν και εξαιτίας της ίδιας της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης των εμβολίων, των ανταγωνισμών και των αντιπαραθέσεων σε αυτό το επίπεδο.

Από την άλλη, η λογική των «αρνητών του εμβολίου» δεν έπεσε από κανέναν ουρανό... Πίσω από τη διασπορά τέτοιων θεωριών και θέσεων θα πρέπει να αναζητήσουμε τα συμφέροντα άλλων επιχειρηματικών ομίλων, που θεωρούν τη φαρμακευτική κρατική και ασφαλιστική δαπάνη - τα χρήματα που πάνε από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία στις φαρμακευτικές εταιρείες - ως μια γερή κρατική επιδότηση αυτού του κλάδου εις βάρος άλλων κλάδων. Μαζί με τα αιτήματά τους για μια λιγότερο προνομιακή αντιμετώπιση των φαρμακοβιομηχανιών, πάνε χέρι χέρι και τέτοιες σκοταδιστικές επικίνδυνες και ανορθολογικές θεωρίες...

Τέτοιες απόψεις και θέσεις διαδόθηκαν πιο πλατιά στην Ελλάδα, σε συνθήκες που σημαντικά τμήματα του πληθυσμού δυσκολεύονταν οικονομικά να διαχειριστούν το κόστος του εμβολιασμού για τους ίδιους και τα παιδιά τους ειδικά την περίοδο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Επειδή, αν και ένα μεγάλο μέρος εμβολίων διατίθεται δωρεάν, υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί σε μια σειρά άλλα, τα οποία συνταγογραφούνται μόνο σε ειδικές κατηγορίες (π.χ. εμβόλιο για τη γρίπη, όπου ακόμα και φέτος μπήκαν κόφτες για μια σειρά κατηγορίες που δεν θεωρούνται «ευπαθείς ομάδες»). Αλλά και επειδή υπάρχει το κόστος της συνταγογράφησης, ειδικά όσον αφορά παιδίατρους κ.λπ. Εκφράζει δηλαδή με έναν τρόπο την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού δωρεάν εμβολιασμών, βασισμένο σε ένα ισχυρό δημόσιο δωρεάν σύστημα πρόληψης.

Για άλλη μια φορά, όπως επιχείρησε και με τους αρνητές της μάσκας και της πανδημίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρήσει τέτοιες τάσεις ως τον βολικό αντίπαλο, προκειμένου να περνάει την πολιτική της χωρίς ερωτήματα, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις. Γιατί τελικά, το βασικό ερώτημα που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση και το κράτος, που προσπαθεί να «κουκουλώσει», είναι το εξής: Γιατί ένα εμβόλιο με τόσο μαζική χρήση να παράγεται και να διατίθεται ως εμπόρευμα; Και τι επιπτώσεις έχει αυτό στην παραγωγή, διάθεση και ασφάλειά του;

Για την εκστρατεία εμβολιασμού

Το ΚΚΕ στηρίζει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να καλλιεργηθεί θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό με όλα τα επιστημονικά εχέγγυα, σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, μιλώντας την Πέμπτη για τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ανθρώπινος πόνος δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κέρδους, καθώς η τροπολογία προβλέπει την υπογραφή δυο συμβάσεων, μια για την παραγωγή των μηνυμάτων της διαφημιστικής και επικοινωνιακής εκστρατείας και μια για τις εκπομπές. Κατά συνέπεια, τόνισε ο Γιάννης Δελής, το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών», διότι δεν μπορεί η εκστρατεία να γίνει μέσο πλουτισμού και οικονομικού οφέλους για κάποιους.

Παράλληλα, επειδή η πανδημία καλπάζει και ο εμβολιασμός θα διαρκέσει κάποιους μήνες, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία που είναι στα όριά τους, να γίνουν στοχευμένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς, που είναι παντελώς ανεξέλεγκτοι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org