ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
Ευκαιρία να επαναλάβουν τις αντιδραστικές τους θέσεις

INTIME NEWS

Ευκαιρία για να επαναλάβουν τις αντιδραστικές τους θέσεις για την ψήφο των Ελλήνων που με την πολιτική τους οδήγησαν στην ξενιτιά βρήκαν οι πολιτικοί αρχηγοί των αστικών κομμάτων, χτες, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου, παρουσιάζοντας τον... καημό τους επειδή το τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνει τις αρχικές τους. Προτάσεις που βασίζονταν στο αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος» και άνοιγαν το δρόμο για αλλοίωση του εκλογικού σώματος, δίνοντας έτσι το περιθώριο σε διάφορα λόμπι να διαμορφώνουν εκλογικά αποτελέσματα, ανάλογα και με τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε «χαρούμενος» που το νομοθέτημα για την ψήφο των αποδήμων περνά με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιχειρώντας να παρουσιάσει την υπερψήφισή του ως τάχα «νίκη του κοινοβουλευτισμού και της ενότητας. Ενα υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης», «εθνική νίκη» κ.ο.κ.

Παράλληλα, για να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης από τις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι παρά την αρχική πρόταση της κυβέρνησης αλλά και του ΚΙΝΑΛ, που τις χαρακτήρισε τάχα «πιο γενναιόδωρες προς τους αποδήμους», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος», «είχαμε χρέος, ως άκαμπτοι στο μεγάλο στόχο, να φανούμε ευέλικτοι στο δρόμο για την επίτευξή του». Παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου είπε πως «ήταν προϋποθέσεις οι οποίες τέθηκαν από άλλα κόμματα. Ηταν απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τη συναίνεση την οποία χρειαζόμασταν για να ξεπεράσουμε το όριο των 200 βουλευτών».

Απογειώνοντας μάλιστα την πρόκληση προς τους μετανάστες που η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων έδιωξε από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο αποκλεισμός τους από τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία είχε και ένα έντονο ταξικό πρόσωπο», ενώ σβήνοντας και τις ταξικές διαφορές που κάθε άλλο παρά σβήνουν και ανάμεσα στους Ελληνες μετανάστες επιστράτευσε τα γνωστά περί νομοσχεδίου που «ενώνει και πάλι τους Ελληνες της οικουμένης των πολλών εκατομμυρίων» κ.ά.

Ο Αλ. Τσίπρας, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να παραδώσει μαθήματα... ευρωατλαντισμού στην κυβέρνηση (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 5), υποστήριξε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το λεγόμενο σύστημα «κλειστής» εκπροσώπησης, «με προκαθορισμένο, κλειστό δηλαδή, αριθμό εδρών που αντιστοιχούν στους ψηφοφόρους του εξωτερικού». Εθεσε ξανά δύο ζητήματα που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν προβληματική την πρόταση της κυβέρνησης και αφορούν το ένα την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού κατ' έτος και το άλλο τις ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, και ζήτησε απ' την κυβέρνηση να άρει «το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επί της αρχής αλλά και επί όλων των άρθρων».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, σημείωσε ότι το κόμμα της υποστηρίζει την «καθολικότητα της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία» και ότι «διεκδικούμε την επιστολική ψήφο». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «όταν εμείς βάζαμε την καθολικότητα» άλλοι «έβαζαν περιορισμούς και αστερίσκους». Στη βάση αυτών, πρόσθεσε ότι «το νομοθέτημα δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε, είναι κατώτερο, φοβικό με αρκετά προβληματικά σημεία. Είναι όμως μια αρχή, δίνουμε τη θετική μας ψήφο».

Ανάλογα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, είπε ότι θα υπερψηφίσει μεν, ωστόσο εξέφρασε τις θέσεις για να ψηφίζει όλη η «ελληνική ομογένεια», πλαισιωμένες από τα γνωστά του εθνικιστικά παραληρήματα όπως π.χ. «είστε ικανοί να βάλετε να ψηφίσουν όλοι αυτοί που ήρθαν τα τελευταία χρόνια εδώ, οι αλλόθρησκοι, οι αλλογενείς, οι μη γηγενείς, και να μην ψηφίζει ο Ελληνας της ομογένειας» κ.ο.κ.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, πήρε το λόγο κυρίως για να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΚΚΕ, φτάνοντας - ο ίδιος που παρουσίασε τις αντιδραστικές θέσεις του κόμματός του από τα συρτάρια των διαφόρων «λόμπι» και βασισμένα στο αντιδραστικό «δίκαιο του αίματος» - να ισχυριστεί ότι η θέση του ΚΚΕ να αποδεικνύονται οι πραγματικοί δεσμοί των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα, σημαίνει ότι «δεν έχουνε πρόβλημα με έναν εφοπλιστή που έχει μία βίλα στην Καστέλα ή στην Εκάλη, που είναι offshore και δεν πληρώνει τίποτα γιατί είναι φορολογικός κάτοικος Λονδίνου να ψηφίζει στην Καστέλα, στην Εκάλη. Αλλά έχουν πρόβλημα με τον μεροκαματιάρη της Μελβούρνης, που πασχίζει και κόπτεται για την πατρίδα» και άλλες τέτοιες παρόμοιες αθλιότητες που πήραν απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ (βλέπε παρακάτω).

Ξάστερη και προς το συμφέρον των ομογενών η θέση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι η διευκόλυνση των αποδήμων να ασκούν το δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως «πλυντήριο» ευθυνών για αυτές τις πολιτικές δυνάμεις και για εκείνες τις κυβερνήσεις που με την αντιλαϊκή τους πολιτική ευθύνονται για τη μετανάστευση αυτών των ανθρώπων.

Σημείωσε ότι τα κριτήρια που έθεσε το ΚΚΕ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, είχαν βασικό άξονα να μην ισχύσει ο αναχρονισμός του «δικαίου του αίματος» που προστατεύουν τα αστικά κόμματα, όπου προβλέπεται ότι οποιοσδήποτε κάτοικος άλλης χώρας, αν αποδείξει ότι έχει έναν παλιό πρόγονο από την Ελλάδα, αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, αυτόματα εγγράφεται στους εκλογικούς καταλόγους και μπορεί να ψηφίσει. Αυτό, σημείωσε, ενέχει τον κίνδυνο της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Δείχνοντας ότι το ΚΚΕ λειτουργεί στη βάση αρχών, σημείωσε ότι «υπάρχει μια κατηγορία αποδήμων με τους οποίους το Κόμμα μας έχει ισχυρότατους δεσμούς, δεσμούς αίματος. Είναι πολιτικοί πρόσφυγες, είναι οι απόγονοί τους, γιατί οι περισσότεροι έχουν πεθάνει. Με την πρόταση που κάναμε, η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων μένει εκτός. Ομως συνειδητά κάναμε αυτήν την επιλογή, γιατί δεν λειτουργούμε με σκοπιμότητες ή με μικροκομματικά κριτήρια».

Ανέφερε ακόμα πως το ΚΚΕ στηρίχτηκε για τις προτάσεις του στη διεθνή πρακτική, λέγοντας ότι χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, «χώρες τις οποίες επικαλείστε για άλλα ζητήματα, για να εφαρμόζετε αντιλαϊκά μέτρα κ.λπ.», για την ψήφο των αποδήμων τους βάζουν αντίστοιχα κριτήρια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πιο αυστηρά. Τα κριτήρια αυτά απορρέουν από την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πρόσθεσε.

Χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία η θέση του ΚΚΕ

Ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε: «Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άνθρωπος καλόπιστος που να μην αναγνωρίζει στο ΚΚΕ ότι για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε καθαρά και ξάστερα, και χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία». Πρόσθεσε ότι με την πρόταση του ΚΚΕ «όχι μόνο καλύπτονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, αλλά επιπλέον καλύπτονται και διευκολύνονται ώστε να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ακόμα και όσοι και όσες έφυγαν αρκετά χρόνια πριν από την κρίση και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στη χώρα εξαιτίας ακριβώς αυτής της κρίσης, παρόλο που είχαν και εξακολουθούν να έχουν μια τέτοια επιθυμία και προσδοκία».

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι αξιοσέβαστη η ύπαρξη ψυχικών και συναισθηματικών δεσμών με την Ελλάδα, αλλά αυτοί «δεν είναι αρκετοί για να θεμελιώσουν διευκόλυνση εκλογικού δικαιώματος». Τα κριτήρια που έθεσε το ΚΚΕ ορισμένοι «τα εμφάνισαν ακόμα και ως γραφειοκρατικά εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ λιγότερα αυτά τα εμπόδια από αυτά για τη χορήγηση π.χ. του επιδόματος θέρμανσης ή άλλων κοινωνικών επιδομάτων», συμπλήρωσε. Ζήτησε δε να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση των Ελλήνων εκλογέων και στο εσωτερικό, υπενθυμίζοντας ότι στις εκλογές του περασμένου Ιούλη εργοδότες στον Τουρισμό απαγόρευσαν σε εργαζόμενους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πήραν απάντηση οι άθλιες επιθέσεις στο ΚΚΕ

Πίσω από τις θέσεις του Γ. Βαρουφάκη κρύβονται τα λόμπι και μεγάλα συμφέροντα, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ο οποίος «συνειδητά και προβοκατόρικα», όπως σημείωσε, έκανε «μια επίθεση ανήθικη» στο ΚΚΕ στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε δε ότι στο ΚΚΕ «έχουμε αρχές, δεν είμαστε σαλταδόροι της πολιτικής».

Ο Γ. Βαρουφάκης «βγάζει φλας αριστερά και στρίβει δεξιά», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, λέγοντας ότι εκφράζει «ακροδεξιές απόψεις», ζητώντας να ψηφίζουν όλοι με βάση το «προφεουδαρχικό και αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος». Που σημαίνει ότι θα ψηφίζει οποιοσδήποτε έχει ελληνική καταγωγή λόγω του προπάππου του και η ψήφος του δεν θα έχει καμία συνέπεια σε αυτόν, διότι δεν θα έχει πραγματικό δεσμό με τη χώρα, όπως ο φορολογικός, παρά μόνο ψυχικό. Επισήμανε πως με αυτόν τον τρόπο τα διάφορα λόμπι και ξένες κυβερνήσεις θα μπορούν να καθορίζουν οριακά εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θύμισε Χρυσή Αυγή το κρεσέντο του δήθεν "ελληνισμού"», σημειώνοντας ότι δεν είναι ίδιοι όλοι οι Ελληνες, αφού υπάρχει ταξικός διαχωρισμός και στο εσωτερικό και στους απόδημους: «Αλλοι είναι εργάτες κι άλλοι είναι πλουτοκράτες».

Επίθεση με παρόμοιο ανήθικο και προβοκατόρικο περιεχόμενο έκανε στο ΚΚΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, κατηγορώντας το Κόμμα για τη θέση του να τεκμηριώνεται ο οικονομικός δεσμός των αποδήμων που θα διευκολύνονται να ψηφίζουν. Ο Β. Κεγκέρογλου αντί του παραπάνω κριτηρίου, ουσιαστικά έθεσε ως κριτήριο για το δικαίωμα ψήφου την ...«ελληνική ψυχή», με τον Θ. Παφίλη να του απαντά ότι χρειάζεται μεγάλο θράσος από ένα κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τόσα χρόνια, να παριστάνει ότι προστατεύει τους Ελληνες του εξωτερικού. «Είμαστε το Κόμμα που όλα τα χρόνια λέγαμε να λυθεί το πρόβλημα των απόδημων όταν ήσασταν κυβέρνηση...», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μας βγαίνει το ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα, έκανε το αντίθετο μάλιστα, να μας λέει για την "ψυχή του Ελληνα"...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ