ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ
Σύμπλευση στον επικίνδυνο εναγκαλισμό με τα σχέδια ΗΠΑ - NATO - EE

Από το προχτεσινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Eurokinissi

Από το προχτεσινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
«Μάτια» έβγαζε και χτες - μετά και την προχτεσινή συνεδρίαση του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής - η σύμπλευση της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που με τις τοποθετήσεις τους υπερασπίστηκαν την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τον σφιχτό εναγκαλισμό της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρουσιάζοντάς τα ως «αντίβαρο» στην τουρκική επιθετικότητα και εμφανίζοντας ως «λύση» την αιτία του προβλήματος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, στο περιθώριο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, ισχυρίστηκε πως «η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται», μιλώντας για «προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει, πρώτον, από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και, τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης», αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα σχετικά με τη στάση των ιμπεριαλιστικών ενώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Παρέπεμψε δε στην υποτιθέμενη «καταδίκη» του μνημονίου από ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Αίγυπτο και Ισραήλ, για να ισχυριστεί ότι «η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο», ενώ ταυτόχρονα έστειλε ξανά σήμα στην Αγκυρα ότι υπό προϋποθέσεις η ντόπια αστική τάξη είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι του παζαριού με την τουρκική για τις μοιρασιές της λείας σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, λέγοντας ότι «δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου που είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας. Γι' αυτό και, σταθερά, είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου».

Σημειωτέον, σήμερα και αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να θέσει το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, υποδέχεται, παρουσία του ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Σάλεχ Ισα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου του.

ΑμερικανοΝΑΤΟική «ρελάνς» από ΣΥΡΙΖΑ, Χάγη ζητάει το ΚΙΝΑΛ

Ταυτόχρονα, χτες από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για την ψήφο των αποδήμων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας ότι και από τη θέση της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ στέκει «φρουρός» των συμφερόντων της αστικής τάξης, έδινε τα «ρέστα» του για να παρουσιάσει την ακόμα βαθύτερη και «ενεργότερη» εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Βαφτίζοντας τη στήριξη στην πολιτική αυτή «αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε εξαρχής πως «στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων», την πολιτική των «διευθετήσεων» με την τουρκική αστική τάξη υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, σημειώνοντας πως «στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε... Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης».

Ισχυρίστηκε ακόμη - επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης σηματοδοτεί τεράστιους κινδύνους για το λαό - ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας συνιστά «το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια», δηλαδή «της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλου, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ (...) Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό "EastMed", που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με τη στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1».

Παράλληλα, στη βάση της στρατηγικής σύμπλευσης με τα άλλα αστικά κόμματα στα ζητούμενα του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε ένα «αρραγές εθνικό μέτωπο στη αντιμετώπιση της έντασης με τη γείτονα», συνιστώντας στην κυβέρνηση «να ξαναπιάσει το νήμα μιας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής», έτσι ώστε, όπως είπε, δίνοντας τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στα κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν στο λαό, «να μη φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών»!

Ενώ, σε αυτό το μήκος κύματος, και παρουσιάζοντας την ΕΕ ως εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το υποτιθέμενο πλαίσιο κυρώσεων που αποφάσισε η ΕΕ τον Ιούνη, ζήτησε απ' την ΕΕ κυρώσεις και πρωτοβουλίες και για το λαό επιστράτευσε το άθλιο και κάλπικο δίλημμα πως «είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα»!

Κατόπιν αυτών, ο Αλ. Τσίπρας έκανε αμερικανοΝΑΤΟική «ρελάνς» στην κυβέρνηση της ΝΔ, προτείνοντας δέσμη έξι πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων... να μεταφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ το αίτημα για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 με Ισραήλ και Κύπρο για την προώθηση του αγωγού «EastMed», να «τρέξει» δηλαδή ακόμα πιο γρήγορα ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός εντός του οποίου δρομολογούνται και τα σχέδια «συνδιαχείρισης» και για τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί στην Τουρκία το μήνυμα «να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016»!

Ζήτησε ακόμη, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση να ζητήσει τη σύγκληση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, «να ανοίξει μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία» και να απαιτηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τη Λιβύη, να 'χει δηλαδή και η αστική τάξη της χώρας λόγο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα.

Να σημειωθεί πως λίγο νωρίτερα, επίσης από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καλούσε την κυβέρνηση «να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι η Χάγη, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς».

ΣΥΡΙΖΑ
«Ταμένος» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Οι παλιές «αγάπες» δεν ξεχνιούνται...

Eurokinissi

Οι παλιές «αγάπες» δεν ξεχνιούνται...
Με τον πρέσβη των ΗΠΑ συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, «για να συζητήσουμε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διαρκώς ανοδική τροχιά των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο Twitter ο Τζ. Πάιατ, εμφανώς ικανοποιημένος για τη στήριξη που παρέχει και ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, στη συνάντηση συζητήθηκαν η ανανέωση της Στρατιωτικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που παραχωρεί επιπλέον βάσεις στις ΗΠΑ και την οποία είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, «η αναβάθμιση των F-16, οι ευκαιρίες περιφερειακής συνεργασίας που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών και η Ανατολική Μεσόγειος». Περί Τουρκίας και Λιβύης ο Αμερικανός πρέσβης δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δική του ανάρτηση στο «Facebook» ανέφερε πως με τον Πάιατ «συζητήσαμε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το πλαίσιο της συνεργασίας 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, τις προοπτικές του αγωγού East Med και την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή της συμφωνίας με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός με την πάλη του να απορρίψει τα επικίνδυνα ψευτοδιλήμματα

Στην ομιλία του χτες στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο και στη σύναψη του συμφώνου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, σημειώνοντας:

«Και η πολιτική που ασπάζεται το δόγμα πως αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προστατεύσει δήθεν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έχει πλήρως και αποδεδειγμένα και ιστορικά χρεοκοπήσει.

Και σε αυτό το δόγμα είστε όλοι σας, οπωσδήποτε με διαβαθμίσεις, προσηλωμένοι και ταγμένοι. Τόσο κερδισμένος είναι ο λαός μας από τις συμμαχίες σας, τόση ασφάλεια και προστασία του παρέχει το ΝΑΤΟ και οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, που έχετε φτάσει στο σημείο όλοι σας να θέτετε στο λαό το δίλημμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, "συνεκμετάλλευση και υποχώρηση με την Τουρκία ή σύγκρουση και πολεμική εμπλοκή";

Ηρθε στην επικαιρότητα ξανά αυτές τις μέρες με αφορμή την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας και ονομαζόμενης κυβέρνησης της Λιβύης.

Μόνο που αυτό το ψευτοδίλημμα είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη.

Γιατί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου υπάρχουν σημαντικά και πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Κι αυτά τα κοιτάσματα θέλει να τα ελέγξει, εκτός από την αστική τάξη της Ελλάδας, και η αστική τάξη της Τουρκίας, όπως και άλλα κράτη της περιοχής, αλλά και οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα.

Κι ο λαός μας πρέπει να ξέρει πως αυτοί οι έντονοι ανταγωνισμοί, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Τέτοιοι ανταγωνισμοί βρίσκονται πίσω από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και την ίδια τη Λιβύη.

Το ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά, τοποθετείται καθαρά, απευθύνεται με ευθύνη στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας, όπως και στους ξενιτεμένους μας.

Απορρίπτουμε τα διάφορα ψευτοδιλήμματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Οποια διαπραγμάτευση, συμφωνία και διευθέτηση με την Τουρκία πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Βέβαια, οι εξελίξεις δείχνουν πως οι ιμπεριαλιστές φίλοι δεν πιάνονται.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που μπορεί να ταρακουνήσει για καλά τα νερά και να φωτίσει μία άλλη διέξοδο, είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ.

Είναι η πάλη για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου, για ριζικές αλλαγές.

Η θέση μας, ο ελληνικός λαός μαζί με τον λαό της Τουρκίας, τους άλλους λαούς της περιοχής να επιβάλουν με την πάλη τους την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, είναι η πιο φιλική θέση για τους λαούς και τις χώρες μας.

Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να έχουμε πολύμορφες και καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, πρώτα από όλα της περιοχής μας. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τέτοιες σχέσεις συνεργασίας και ισοτιμίας με όλες τις χώρες του κόσμου.

Αυτές οι σχέσεις όμως να στηρίζονται, κυρίως, στους λαούς και τα κινήματά τους, στη φιλία τους, στον αγώνα τους σε αυτές τις χώρες. Να στηρίζονται σε μια εξουσία που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των διάφορων επιχειρηματικών κολοσσών, που τρώγονται σαν τα σκυλιά για το ποιος θα πρωτοβάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές στην περιοχή μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ