ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Με συνοπτικές διαδικασίες τα νέα «δώρα» στις τράπεζες

Με τις καθιερωμένες πια «fast track» διαδικασίες του κατεπείγοντος, προωθείται σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» και κωδικό όνομα «Ηρακλής».

Το κυβερνητικό νομοθέτημα περιέχει νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων - δηλαδή έμμεσης κρατικής χρηματοδότης - προς τις τράπεζες για να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα ή αλλιώς «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίζουν τη ρευστότητα που θέλουν οι «επενδυτές» και την οποία απαιτεί ο νέος γύρος καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Οι τράπεζες θα μοιραστούν πακέτο ύψους 12 δισ. ευρώ ως κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου στη συνέχεια να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάζουν σε «επενδυτές», funds και άλλα κοράκια, προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Τον λογαριασμό, όπως πάντα, θα κληθεί να τον πληρώσει ο λαός, τόσο με την ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, ώστε να μη χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς, όσο και με την παραπέρα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, με νέες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις για να βγουν τα «σπασμένα» της νέας ενίσχυσης των τραπεζών.

Αλλωστε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαβός, μιλώντας χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο με αυτές τις απαράδεκτες συνοπτικές διαδικασίες, τόνισε ότι «απευθύνεται στους επενδυτές που το περιμένουν» και ότι πρόκειται για κατευθύνσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της προώθησης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Συμπληρωματικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Μπ. Παπαδημητρίου, είπε ότι στην ουσία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει κάτι καινούργιο, καθώς «τη λύση του "Ηρακλή" είχαν εξετάσει οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, και την άφησαν να τη φέρει η επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή εμείς, και μάλιστα καλύτερα».

Επιβεβαιώνοντας ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης ανέφερε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια «δεν θα είναι επιτυχημένη η έξοδος στις αγορές» και «η προσέλκυση επενδύσεων». Υπεραμύνθηκε άλλωστε των μέτρων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχαν «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», όπως «προοπτική της bad bank» κ.o.κ.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και κόμμα Βελόπουλου επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια, ενώ το ΜέΡΑ25 αποχώρησε λόγω της διαδικασίας.

Να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών τα «κόκκινα» δάνεια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί «ή θα είσαι με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την απαλλαγή τους από τα χρέη που έχουν φορτωθεί ή με την "εξυγίανση" των τραπεζών. Και τα δύο δεν γίνονται». Επισήμανε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι εξέλιξη του πλαισίου που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκίνησε τη σταδιακή άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εντατικοποίησε τους πλειστηριασμούς, μεταξύ τους και τους ηλεκτρονικούς, αδειοδότησε τις διάφορες εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων των διαφόρων funds, δηλαδή των κορακιών.

Ανέφερε ότι «ο σκοπός του "Ηρακλή" είναι η εξυγίανση και προστασία των τραπεζών», για να παίξουν το ρόλο τους ως «αιμοδότη και καρδιάς του καπιταλιστικού συστήματος», και όχι η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Πρόσθεσε πως η κρατική εγγύηση που προβλέπεται «είναι κρατική χρηματοδότηση, που έρχεται να προστεθεί στις τρεις κεφαλαιοποιήσεις και την έμμεση χρηματοδότηση που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος, όπου δεν φορολογούνται κέρδη των τραπεζών, στο όνομα της βελτίωσης του χαρτοφυλακίου τους».

Επεσήμανε ακόμα πως δεν υπάρχει διασφάλιση ότι δεν θα καταπέσει η εγγύηση αυτή, και γι' αυτό εξάλλου υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο, ενώ η κατάπτωση, που στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει τα 12 δισ., θα μεταφερθεί κι αυτή στις πλάτες του λαού.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να καλύψει χρηματοδοτικά τα "κόκκινα" δάνεια που έχουν μεγαλύτερη εγγύηση, δηλαδή τα δάνεια υψηλών εγγυήσεων, που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι δάνεια που θα συνοδεύονται από υποθήκες, δηλαδή κατά κύριο λόγο τα στεγαστικά δάνεια (...) Αρα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο οι πιέσεις προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επαγγελματίες, βιοτέχνες, τη φτωχομεσαία αγροτιά, οι πλειστηριασμοί. Γι' αυτό και δεν συνδυάζονται η "εξυγίανση" "κόκκινων" δανείων με σκοπό την αναβάθμιση των τραπεζών και από την άλλη η ανακούφιση νοικοκυριών. Το ένα έρχεται σε αντίθεση με το άλλο».

«Με δυο λόγια, η επιτυχία του σχεδίου "Ηρακλής" είναι "ο θάνατος των δανειοληπτών για τη ζωή των τραπεζών"», σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ είναι με την προστασία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και πρέπει να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών τα "κόκκινα" δάνεια» και πως η μόνη ρεαλιστική λύση «είναι αυτή που έχει καταθέσει ως πρόταση νόμου το ΚΚΕ αλλεπάλληλες φορές» - η οποία απορρίφθηκε από όλες τις κυβερνήσεις - «για γενναίο κούρεμα των χρεών που έχουν απέναντι στις τράπεζες τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά για στεγαστικά, επαγγελματικά και αγροτικά δάνεια».

Η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, με τις περισσότερες παρατηρήσεις να έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ανακοινώθηκε χτες η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το σχέδιο «Ηρακλής».

Επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΕΚΤ ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί «να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις με σκοπό την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών με τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη διαρκή αποτελεσματικότητα του σχετικού νομικού πλαισίου». Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ειδική αναφορά στον «προσεκτικό σχεδιασμό» του προγράμματος, προκειμένου «να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη μεταφορά των σχετικών κινδύνων εκτός των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων», που σύμφωνα με την ΕΚΤ αναμένεται «να έχει θετική επίδραση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης προϋποθέτει συνοδευτικές παρεμβάσεις και «διευκρινίσεις» μέσω Υπουργικών Αποφάσεων.

Στην Κρήτη ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί την Κρήτη από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή 15 Δεκέμβρη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή

17.00: Ομιλία σε σύσκεψη φορέων - κατοίκων του δήμου Πλατανιά, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο Μάλεμε.

21.00: Ομιλία σε εκδήλωση της ΤΕ Ρεθύμνου, στο Πνευματικό Κέντρο Ατσιπόπουλου.

Το Σάββατο 14/12

11.30: Συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημαντηράκη.

12.30: Συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων.

21.00: Ομιλία σε εκδήλωση της ΤΕ Χανίων, στο κέντρο «Alkyon» στο Μάλεμε.

Την Κυριακή 15/12

13.00: Ομιλία σε εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «Ανοδος» στο Γάζι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ