ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χτες

«Αγνοείτε προκλητικά τις λαϊκές ανάγκες», επισήμανε ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Από πρόσφατη αγωνιστική παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Από πρόσφατη αγωνιστική παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός είναι ο προϋπολογισμός για το 2020 που ψηφίστηκε χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, μαζί με το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων (ΠΕΕ) για την Περιφέρεια. Πρόκειται για απόφαση που ενσωματώνει σχεδόν καθ' ολοκληρία τις σχετικές αποφάσεις που είχε πάρει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα ψηφίστηκε από την περιφερειακή αρχή της ΝΔ, μαζί με τις ψήφους του φασιστοειδούς - αντικομμουνιστή Θ. Τζήμερου, που δήλωσε ότι συμφωνεί «καλή τη πίστει».

«Συνέχεια» στην αντιλαϊκή πολιτική για την προσέλκυση επενδύσεων

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας υλοποιεί τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (κρατική χρηματοδότηση) να είναι μόλις 102 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 75 εκατομμύρια είναι μόνο για τη μισθοδοσία. Οι τοποθετήσεις τόσο του περιφερειάρχη όσο και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, καθώς και των συμβούλων της πλειοψηφίας, από τη μία, αποτύπωναν την περιβόητη «συνέχεια του κράτους», αφού υλοποιούν το πρόγραμμα που είχε αποφασίσει η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ και, από την άλλη, την προσήλωσή τους στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την οποία φιλοδοξούν να υπηρετήσουν μέσα από τον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων. Στα κονδύλια δεσπόζει π.χ. το 22% του προϋπολογισμού που πηγαίνει για «αστικές αναπλάσεις» και μάλιστα κυρίως στις περιοχές - φιλέτα της Αττικής, την ίδια στιγμή που οι φτωχογειτονιές παραμένουν αθωράκιστες απέναντι στις πλημμύρες και σε αντιπλημμυρικά έργα πάει μόνο το 3% του προϋπολογισμού. Αντίστοιχα, τεράστια ποσά πάνε για την «αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος». Ο περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, υπερασπίστηκε με θέρμη τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ που πάνε για την «επανεκκίνηση της λειτουργίας της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Αττικής», ως «αιχμή του δόρατος» για το «επιχειρείν» και την προσέλκυση επενδύσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση, τόνισε ότι θα διατεθούν σημαντικά ποσά για την τουριστική προβολή της Αττικής, γιατί «κάθε χρόνο συζητάμε για τα πεζοδρόμια και κανείς δεν έχει ασχοληθεί πραγματικά με την τουριστική προβολή»... Μίλησε επίσης για «συγκεκριμένες ενέργειες» για να ολοκληρωθεί επιτυχώς το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής 2014 - 2020, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις «συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και Ακαδημαϊκών/Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ύψους 20 εκατ. ευρώ», στην «αναθέρμανση της επιχειρηματικότητας στις περιοχές Ανατολικής και Δυτικής Αττικής καθώς και σε δυναμικούς τομείς ανάπτυξης ύψους 10 εκατ. ευρώ», ενώ άλλα 1,6 εκατ. ευρώ θα πάνε για την υλοποίηση των αντιδραστικών τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων. Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε «εναλλακτικό σχέδιο», τονίζοντας βέβαια ότι «επικροτεί το πνεύμα» της περιφερειακής αρχής, δηλαδή το ότι η σημερινή αρχή της ΝΔ «συνεχίζει το έργο» της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι «η Οικονομική Επιτροπή λειτουργεί καλά, κάτι που πρέπει να πιστωθεί στον αντιπεριφερειάρχη, οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, με μεγάλη πλειοψηφία και σε μεγάλο ποσοστό με ομοφωνία...».

Πολιτική επιλογή η υπονόμευση των λαϊκών αναγκών

Τις παραπάνω πλευρές του ταξικού περιεχομένου του προϋπολογισμού ανέδειξαν ο περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός «αγνοεί προκλητικά τις τεράστιες ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι της Αττικής για βασικά έργα και υποδομές, ιδιαίτερα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Αγνοεί προκλητικά τις μεγάλες καταστροφές που ζήσαμε, τις μεγάλες ανοιχτές πληγές που υπάρχουν και τις συνέπειες στη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας, που μέσα στην καπιταλιστική κρίση όχι μόνο έχασε εισόδημα, αλλά βρέθηκε να ζει και σε πόλεις επικίνδυνες».

Απαντώντας σε όσους λένε για τα «κονδύλια που κόπηκαν» τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι αυτά δεν κόπηκαν από παντού, αλλά «από τις λαϊκές ανάγκες για να στηριχτούν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι», ενώ «το ίδιο συμβαίνει και τώρα». Ανέδειξε, για παράδειγμα, ότι είναι «πολιτική επιλογή» η Περιφέρεια να χρηματοδοτεί από τα ματωμένα αποθεματικά της ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η κρατική υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας. Επισήμανε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμφώνησε σε τέτοια έργα, καθώς είναι προτιμότερο να δίνονται εκεί κονδύλια «παρά σε φιέστες και λαμπάκια». Υπογράμμισε όμως ότι πρόκειται για 43 εκατομμύρια, που προορίζονταν για να φτιαχτούν αντιπλημμυρικά έργα και δίνονται στα νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας «δίνει στους εμπόρους Υγείας, στους "επενδυτές" που έχουν μυριστεί ψητό κι έχουν ορμήσει, με ξεχωριστό ρόλο του περιφερειάρχη Αττικής, ως προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής που υλοποιεί η σημερινή, ο Γ. Πρωτούλης ανέφερε ότι πρόκειται για την «αποκάλυψη όλων των ψεύτικων λόγων της προεκλογικής περιόδου, των ψευτοαντιπαραθέσεων και των πλαστών διαχωριστικών γραμμών» που έστηναν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Θύμισε μάλιστα ότι και όταν εκλέχτηκε η Ρ. Δούρου είχε πάρει έτοιμο τον προϋπολογισμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής Σγουρού.

Εστιάζοντας στο «πού πηγαίνουν» τα χρήματα των προϋπολογισμών, ανέφερε μεταξύ άλλων τις ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα, λέγοντας: «Τα φέρνετε όλα μαζί, και τα αποχετευτικά ομβρίων τα βαφτίζετε αντιπλημμυρικά και δεν ξεπερνά ο προϋπολογισμός το 3%». Στο παραπάνω πρόσθεσε ότι εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της ανύπαρκτης συντήρησης, η κατάσταση και με τις υπάρχουσες υποδομές γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων θύμισε ότι η περιφερειακή αρχή έχει κηρύξει το 2020 ως «έτος ανακύκλωσης» και την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό το μόνο κονδύλι που υπάρχει είναι για τη χωματερή, δηλαδή για να συνεχίσουν να θάβονται τα σκουπίδια. «Διαβάζοντας τον προϋπολογισμό όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι το 2020 θα το κάνετε έτος χωματερών και όχι ανακύκλωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας τα σχέδια για νέες χωματερές στα Ανω Λιόσια, στο Γραμματικό και στα ανενεργά λατομεία.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει μέριμνα για να σταματήσει το αίσχος των βόθρων στην Ανατολική Αττική, με το Κέντρο Διαχείρισης Λυμάτων από το 2014 να μην έχει τελειώσει ακόμα.

Παραμένει η υποχρηματοδότηση για την «πίσω αυλή» της Αττικής

Ο Γ. Πρωτούλης στάθηκε ιδιαίτερα στην υποχρηματοδότηση για τις δυτικές συνοικίες, που όπως είπε είναι προκλητική. «Η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στην παραλία και τα βόρεια προάστια. Εχετε κάνει επιλογή που αποτυπώνεται και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική. Χρήμα και με γρήγορες διαδικασίες εκεί όπου έχουν ενδιαφέρον οι tour operators, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι των real estate (...) Εχετε κάνει επιλογή η Δυτική Αττική να γίνει πίσω αυλή για όλη τη ρυπογόνα, καρκινογόνα δραστηριότητα, με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις βιομηχανίες και χωρίς καμιά υποδομή». Αλλωστε, «ακόμα και στις περίφημες αστικές αναπλάσεις, για τις οποίες γνωρίζετε τις διαφωνίες μας, ακόμα και σε αυτό το κονδύλι στο Δυτικό Τομέα είναι ελάχιστα». Εφερε ως παράδειγμα τις παλιές γραμμές του ΟΣΕ Πελοποννήσου που καταργήθηκαν, που περνούν μέσα από τη Δυτική Αθήνα και ούτε οι ράγες δεν έχουν αφαιρεθεί, «όλη αυτή η έκταση έχει μετατραπεί σε μια ζώνη εγκατάλειψης, σκουπιδιών, πεταμένων μπαζών», «ενώ θα μπορούσε να αναπλαστεί και να αποδοθεί στο λαό της περιοχής».

Ολοκληρώνοντας ο ομιλητής χαιρέτισε τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι γεννιέται κάτι πολύ ελπιδοφόρο, φυσικά όχι μέσα σε αυτήν την αίθουσα, αλλά έξω. Οπως η σύσκεψη που έγινε προχτές στην Πετρούπολη δεκάδων φορέων και η μεγάλη διαδήλωση που ετοιμάζουν στην πόλη τους, όπως και στο Βαρνάβα όπου όλα τα νέα παιδιά του χωριού έχουν ξεσηκωθεί, οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται για όλα τα παραπάνω δίκαια αιτήματα. Εμείς με αυτόν τον κόσμο θα είμαστε, και το κυριότερο θα είμαστε μαζί τους κάθε φορά που έρχονται εδώ, θα κατακλύζουν την αίθουσα και θα φωνάζουν για τα δίκαια αιτήματά τους».

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (23.58) μεταξύ της Κρήτης και της Κάσου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στον θαλάσσιο χώρο 40 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Κάσου.

Λίγες ώρες αργότερα, χτες στις 4.29 τα ξημερώματα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 34 χιλιόμετρα δυτικά της Κέας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και στο Λαύριο.

Ανήλικοι πρόσφυγες αυτοτραυματίστηκαν για να αποφυλακιστούν

Τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αυτοτραυματίστηκαν και έκαναν απόπειρες κατά της ζωής τους τον τελευταίο καιρό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεγάλο χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης αναμένοντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την περίοδο αυτή στο νομό Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» συνολικά 61 ανήλικοι, από τους οποίους οι 39 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη και οι 22 στο Αστυνομικό Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Μυγδονία. Οπως αναφέρεται, «ο μέσος όρος παραμονής των ανηλίκων σε "προστατευτική φύλαξη" στη Θεσσαλονίκη είναι δύο μήνες, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές η κράτηση μπορεί να είναι πολύμηνη. Δύο παιδιά μοιράζονται ένα στρώμα για να κοιμηθούν, ενώ δεν έχουν το δικαίωμα προαυλισμού - εφόσον δεν θεωρούνται κρατούμενοι - ούτε υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους». Μάλιστα, σιτίζονται πληρώνοντας σχετικό αντίτιμο σε ιδιώτες συμβαλλόμενους με τα αστυνομικά τμήματα, από το ποσό των 5,87 ευρώ τη μέρα το οποίο λαμβάνουν όλοι οι κρατούμενοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ