ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΟΕΝΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εξω οι επιχειρηματίες από την Υγεία, όχι σε νοσοκομεία - επιχειρήσεις!

Δυναμική παρέμβαση, παρά την κρατική καταστολή, στην ημερίδα του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ στην Υγεία

Η αποφασιστικότητα και το πείσμα των εργαζομένων έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας
Η αποφασιστικότητα και το πείσμα των εργαζομένων έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις!». Το σύνθημα - μήνυμα που έστειλαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων ήταν ξεκάθαρο, απέναντι στην ενορχηστρωμένη και συντονισμένη επίθεση διαφόρων επιτελείων του κεφαλαίου που στόχο έχει την πλήρη εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν», «Ελπίς», Νίκαιας, ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας», ΝΙΜΤΣ, «Ανδ. Συγγρός», «Μεταξά», Οφθαλμιατρείο, «Σωτηρία», Λαϊκό, «Ερυθρός Σταυρός» και η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο ΨΝΑ «Δαφνί»), εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά μάχη, μέσα σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, για να υπηρετήσουν την υγεία του λαού, συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Ζάππειο.

Στόχος να φτάσουν στην «Αίγλη», όπου η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), σε ρόλο λαγού των νέων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων στην Υγεία, είχε στήσει φιέστα για να προπαγανδίσει την πλήρη υποταγή της δημόσιας Υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Επίτιμοι προσκεκλημένοι της τραπεζίτες, περιφερειάρχες, επιχειρηματίες, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες...

«Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» διαμήνυσε η χτεσινή μαχητική συγκέντρωση
«Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» διαμήνυσε η χτεσινή μαχητική συγκέντρωση
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του ΠΙΣ, συμβάλλοντας στην προετοιμασία του εδάφους για την κλιμάκωση της επίθεσης, τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των νοσοκομείων ως Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) - «μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων», υπέρ της σύνδεσής τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και με ιδιώτες - επιχειρηματίες Υγείας και της κάλυψης των κενών με επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε βρίσκονται οι προτάσεις της διαΝΕΟσις (που εκφράζει τις θέσεις του ΣΕΒ), για την εμβάθυνση και επέκταση μέτρων που ήδη εφαρμόζονται. Με θράσος, μάλιστα, ως «επιχείρημα» για την επιτάχυνση όλων των παραπάνω αξιοποιείται προπαγανδιστικά η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις και απορρέει από την ίδια τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που υποτάσσει την επιστήμη στην εμπορευματοποίηση και στους νόμους της αγοράς.

Αποφασιστική απάντηση στην καταστολή

Απέναντι στην κινητοποίηση των υγειονομικών, η κυβέρνηση ...στο όνομα του «δημοκρατικού διαλόγου» παρέταξε από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δίνοντας εντολή να φιμώσουν τους διαδηλωτές.

Με βία, χημικά και κλομπ επιχείρησαν να τους φράξουν το δρόμο, χωρίς επιτυχία, καθώς κάτω από την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων γιατρών, νοσηλευτών κ.ά. ο αστυνομικός κλοιός έσπασε, οι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα της φιέστας φωνάζοντας συνθήματα, καταγγέλλοντας την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη.

Από τη ματαίωση της φιέστας της ηγεσίας του ΠΙΣ
Από τη ματαίωση της φιέστας της ηγεσίας του ΠΙΣ
«Η ημερίδα της ηγεσίας του ΠΙΣ τελειώνει κι αλλάζει θεματική. Το αντικείμενο που επιβάλλουν οι αγωνιζόμενοι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι το πώς θα υποτάξουμε την επιστήμη μας στις ανάγκες των ασθενών μας και στα δικά μας δίκαια αιτήματα. Οι επιχειρήσεις στην Υγεία δεν χωράνε», υπογράμμισε ο Χρήστος Παπάζογλου, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ, εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ Γιατρών.

Το λόγο πήραν εκπρόσωποι όλων των πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας.

«Στείλαμε μήνυμα αντίστασης και επιβολής του δίκιου. Αυτήν τη στιγμή όσα απαράδεκτα συνέβησαν, με την τρομοκρατία που την έχουμε ζήσει κατ' επανάληψη εντός κι εκτός υπουργείου, και τώρα και παλιότερα, δεν θυμίζουν απλά άλλες εποχές. Μας πεισμώνουν για να συνεχίσουμε τον αγώνα», υπογράμμισε ο Ηλίας Σιώρας, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού».

Τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγωνιζόμενων υγειονομικών εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής. «Το ΚΚΕ είναι εδώ και δίνει τις μάχες με όλες του τις δυνάμεις παντού», τόνισε, «να ενημερώσει πλατιά το λαό και την εργατική τάξη, καθώς αυτοί υποφέρουν από την πολιτική που υλοποιείται χρόνια τώρα και θέλει την Υγεία να είναι ιδιωτική και τα αρπακτικά μέσα στα νοσοκομεία να κερδίζουν στις πλάτες του λαού μας. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Το ΚΚΕ και χτες στη Βουλή κατήγγειλε αυτήν την πολιτική που θέλει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στην Υγεία. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Είμαστε απέναντι από την αστική τάξη και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα πρέπει να διευρυνθεί ο αγώνας, χώρο τον χώρο, γειτονιά τη γειτονιά. Να υπερασπίσουμε τη δημόσια Υγεία για όλο το λαό με υπηρεσίες σύγχρονες, με την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού μας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία».

Θα ματαιώσουμε τα σχέδιά τους!

Μετά τη ματαίωση της φιέστας της ηγεσίας του ΠΙΣ, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» επισήμανε τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που έδωσαν αγωνιστικό "παρών" και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων. Χάρη στην αποφασιστική τους παρέμβαση κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να ματαιώσουν τη φιέστα της ηγεσίας του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ, στην οποία προσκεκλημένοι ήταν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, τραπεζίτες, διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων, όλοι εκείνοι δηλαδή που οσμίστηκαν ζεστό χρήμα και διεκδικούν μερίδιο από την πίτα της αγοράς Υγείας.

Η λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και υγειονομικοί και ασθενείς δεν μπορεί να είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, το βάθεμα της εμπορευματοποίησης, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Γιατί ακριβώς αυτή είναι η μήτρα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, η πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή και την προηγούμενη, που θεωρεί την Υγεία του λαού, όπως και την Κοινωνική Ασφάλιση, "κόστος" και ταυτόχρονα πεδίο για χρυσοφόρες μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν θα τους το επιτρέψουμε, θα ματαιώσουμε τα σχέδιά τους!».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στεκόμαστε περήφανα στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών

Την πρωτοβουλία και τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, των πρωτοβάθμιων σωματείων, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των διαδηλωτών υγειονομικών.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Κυβερνήσεις, υπουργοί Υγείας, διάφοροι "φορείς" και οργανώσεις αποτελούν πολιορκητικό κριό ενάντια στη δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Περίθαλψη του φτωχού κόσμου. Ολοι αυτοί, αντί για ανθρώπους - ασθενείς, βλέπουν πελάτες και ευρώ, πηγή κέρδους για τους επιχειρηματίες της Υγείας.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ νιώθουμε τιμή και περηφάνια να στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιστών γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στη δημόσια Υγεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υγεία και τη ζωή του λαού μας.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ που καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς διακρίσεις, πράξη που τιμά την ιδιότητα του αγωνιστή γιατρού που υπερασπίζεται τη ζωή και την υγεία κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, ή φυλής.

Χαιρετίζουμε τον αγώνα τους για να μπει φρένο στην πολιτική που υποβαθμίζει τα δημόσια νοσοκομεία και μετατρέπει την Υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς. Που κάθε μέρα, από το πρωί έως το βράδυ, δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία για να περιθάλψουν το λαό, κόντρα στην εντατικοποίηση μέχρι εξόντωσης και σε χιλιάδες εμπόδια που βάζουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων, οι διοικήσεις τους.

Ο γιατρός, ο επιστήμονας, ο άνθρωπος κρίνεται από το πώς η επιστήμη του, η ζωή του και η δράση του συμβάλλουν στην πρόοδο και την ευημερία της ανθρωπότητας».

Παράλληλα, καταγγέλλοντας τη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της χτεσινής κινητοποίησης με ΜΑΤ και χρήση χημικών, το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της χτεσινής κινητοποίησης των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Την επίθεση εναντίον της κινητοποίησης καταδικάζουν επίσης με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και πολλά ακόμα σωματεία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η καταστολή δεν ανακόπτει τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την επίθεση των ΜΑΤ στην κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση της κυβέρνησης με ΜΑΤ και χρήση χημικών, εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών, υγειονομικών, εργαζομένων στην Υγεία, που συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ενάντια στην ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με θέμα τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας.

Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν μπορούν να ανακόψουν τον αγώνα ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ