ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ
Αποφάσεις περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

Στο φόντο της «φωτιάς» στη Μέση Ανατολή

Απόφαση για τη σύσταση της PESCO, της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, εξέδωσε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, επικυρώνοντας τη συμφωνία στενότερης συνεργασίας στον τομέα της «ασφάλειας και της άμυνας» που είχαν υπογράψει πριν λίγο καιρό 23 από τις 28 χώρες της ΕΕ.

Η PESCO συνιστά ένα βήμα στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, ώστε τα ευρωενωσιακά μονοπώλια να αποκτήσουν και «αυτοτελείς» δυνατότητες και μηχανισμούς υπεράσπισης των συμφερόντων τους στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Προβλέπει τη δυνατότητα διαφόρων κρατών - μελών της ΕΕ να επενδύσουν σε κοινά σχέδια ανάπτυξης εξοπλισμών, να ενισχύσουν την «επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή» των Ενόπλων Δυνάμεών τους σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, δεσμευόμενα μεταξύ άλλων για «τακτικά αυξανόμενους προϋπολογισμούς για την άμυνα σε πραγματικούς όρους, με σκοπό την επίτευξη συμφωνημένων στόχων».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας πρόκειται να προικοδοτηθεί από το 2020 με 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για προγράμματα έρευνας, καθώς και για αγορές από κοινού ή για την ανάπτυξη πρωτοτύπων με τη συμμετοχή κυβερνήσεων και επιχειρήσεων της ΕΕ.

«Αυτό το μόνιμο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας θα επιτρέψει σε πρόθυμα και ικανά κράτη - μέλη να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεών τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μόνο η Μάλτα, η Δανία και η Βρετανία δεν συμμετέχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, η οποία συνδυάζεται μ' έναν κατάλογο 17 προγραμμάτων που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους μήνες.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα προγράμματα αυτά είναι η δημιουργία ενός «πυρήνα απάντησης στις κρίσεις» που θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατευμάτων όταν η Ενωση διεξάγει μια επείγουσα στρατιωτική επιχείρηση - ένα πρόγραμμα που προωθεί η Γερμανία - ή η ανάπτυξη κοινών «ραδιολογισμικών» ώστε να επιτραπεί στα στρατεύματα των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών να επικοινωνούν ευκολότερα στο πεδίο, την οποία προωθεί η Γαλλία.

«Τον Ιούνιο είπα ότι είχε έρθει η ώρα να ξυπνήσουμε την Ωραία Κοιμωμένη της Συνθήκης της Λισαβόνας: Τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία. Εξι μήνες αργότερα, συμβαίνει ήδη. Εκφράζω την ικανοποίησή μου (...) Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναθέτει εξωτερικά την ασφάλεια και την άμυνά μας. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπληρώσει αυτές τις προσπάθειες και θα λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας - καθώς και πιθανής χρηματοδότησης ορισμένων από τα έργα που υποβάλλονται σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Το Συμβούλιο εξέτασε επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και τη «φωτιά» που έχει βάλει στην περιοχή η απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ενώ είχε και συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό (βλέπε αναλυτικότερα και σελ. 19 στον σημερινό «Ριζοσπάστη»).

Για τα θέματα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου δήλωσε ότι εξέφρασαν στον Μπ. Νετανιάχου τη θέση πως η αναγνώριση και η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή και πως πρέπει «να υπάρξει λύση των δύο κρατών, δηλαδή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ». Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη Συρία, ο Ν. Κοτζιάς τάχθηκε υπέρ των έγκαιρων σχεδιασμών για «την ανοικοδόμησή της».

Απαράδεκτο γεγονός, μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, στο Μεσολόγγι, το προηγούμενο διάστημα οι φαντάροι αντιμετώπιζαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Για τον λόγο αυτόν, οι φαντάροι βγήκαν στην αναφορά αρκετές φορές. Διαμαρτυρήθηκαν για σοβαρά προβλήματα και ιδιαίτερα για την ποιότητα του φαγητού. Ακόμη, αναφορές έγιναν από τους φαντάρους για τις κτιριακές υποδομές και τις άσχημες συνθήκες την περίοδο του χειμώνα.

Για την άσχημη κατάσταση που αναδείκνυαν οι φαντάροι μέσα από τις αναφορές τους, η απάντηση ήταν «ήξεις αφήξεις». Η διοίκηση στην πράξη αδιαφόρησε.

Την Πέμπτη 7/12 στο μεσημεριανό συσσίτιο υπήρχαν σκουλήκια στην κοτόσουπα. Οι φαντάροι αποχώρησαν από το εστιατόριο με διαμαρτυρίες, γεμάτοι αγανάκτηση από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Το γεγονός της ύπαρξης σκουληκιών, μετά από συζήτηση με τους φαντάρους, επιβεβαίωσαν και παρόντες αξιωματικοί. Ορισμένοι φαντάροι που έφαγαν το συγκεκριμένο γεύμα, τις επόμενες ώρες έτρεχαν στο ιατρείο της μονάδας με προβλήματα.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε τους φαντάρους σε διαμαρτυρίες και αντιδράσεις. Γι' αυτό, το βράδυ οι φαντάροι, διαμαρτυρόμενοι σοβαρά, αρνήθηκαν να σιτιστούν. Το ΚΨΜ ήταν επίσης κλειστό, για την προετοιμασία του για την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/12. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φαντάροι να μην έχουν τρόπο να σιτιστούν, παρά μόνο παραγγέλνοντας και πληρώνοντας από την τσέπη τους, από καταστήματα της περιοχής.

Φίλος της νέας ενότητας του «Ριζοσπάστη», «Για τους ένστολους», με αφορμή το περιστατικό στο στρατόπεδο του Μεσολογγίου, μας έστειλε το παραπάνω σκίτσο
Φίλος της νέας ενότητας του «Ριζοσπάστη», «Για τους ένστολους», με αφορμή το περιστατικό στο στρατόπεδο του Μεσολογγίου, μας έστειλε το παραπάνω σκίτσο
Την Παρασκευή 8/12, μέρα ορκωμοσίας, κλιμάκιο του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε επιτόπου για το συγκεκριμένο γεγονός, με εξόρμηση έξω από την πύλη του στρατοπέδου. Κατήγγειλε το απαράδεκτο γεγονός και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις σοβαρές ευθύνες που έχει. Επίσης μοιράστηκε σε γονείς και φαντάρους υλικό, για καλή αγωνιστική θητεία, για τους νεοσύλλεκτους. Συνολικά υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και επικροτήθηκε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Για το απαράδεκτο γεγονός το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση, από την πρώτη στιγμή, στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας, την Παρασκευή 8/12 και θα συνεχίσει να αναδεικνύει το πρόβλημα. Να μην ξανασυμβεί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες. Χρήματα διαθέτει όταν πρόκειται για ΝΑΤΟικές δαπάνες, για συμμετοχή σε ασκήσεις και επιχειρήσεις. Αντίθετα, χρήματα δεν δίνει όταν πρόκειται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της στρατευμένης νεολαίας.

Η πάλη των φαντάρων με αναφορές - διαμαρτυρίες βοήθησε συνολικά οι στρατευμένοι του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων στο Μεσολόγγι να δυναμώσουν τις διαμαρτυρίες τους. Μπορούν, πλέον, και είναι αναγκαίο και με επιτροπές να ελέγχουν τουλάχιστον το ζήτημα της σίτισής τους. Γιατί κυρίως αυτοί σιτίζονται και είναι απαράδεκτο στις μέρες μας να τους δίνουν σάπια κρέατα για σίτιση.


Λ.Α

ΚΚΕ
Κατέθεσε Ερώτηση για το συσσίτιο με σκουλήκια σε στρατόπεδο

Ερώτηση για το συσσίτιο με σκουλήκια σε στρατόπεδο του Μεσολογγίου κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Σύμφωνα με καταγγελίες φαντάρων, στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου, που λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, στις 06/12/2017 χορηγήθηκε μεσημεριανό συσσίτιο που περιλάμβανε κοτόσουπα, στην οποία υπήρχαν σκουλήκια!

Αμεση ήταν η αντίδραση των φαντάρων γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία και ομαδικά εγκατέλειψαν το εστιατόριο.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν και παρόντες αξιωματικοί της μονάδας.

Η διοίκηση γνώριζε τα προβλήματα στο συσσίτιο, αφού μόλις πριν από λίγες μέρες φαντάροι είχαν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την κακή ποιότητά του.

Ωστόσο, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εξακολούθησε να υπάρχει με αποκορύφωμα την ύπαρξη συσσιτίου με σκουλήκια.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, αφού συχνά γίνονται καταγγελίες από στρατιώτες και άλλων μονάδων της χώρας για την κακή ποιότητα των συσσιτίων.

Η κυβέρνηση δαπανά αρκετά δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικές δαπάνες. Δεν διστάζει όμως να κάνει διαρκώς περικοπές στα κονδύλια σχετικά με την ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση της στρατευμένης νεολαίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι συχνά τα φαινόμενα της απαράδεκτης και λειψής ποσότητας και ποιότητας των συσσιτίων, που τα στρατόπεδα χορηγούν στους στρατευμένους νέους.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε από τις 04/09/2017 καταθέσει Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, όπου, ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, ρωτούσε και τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα και ποιότητα σίτισης. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Ερώτηση ούτε καν απαντήθηκε, δείχνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα διαβίωσης των φαντάρων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

-- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της κατάστασης του συσσιτίου στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου;

-- Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενναία αύξηση των κονδυλίων με σκοπό τη βελτίωση συνολικότερα της ποιότητας και της ποσότητας των συσσιτίων που παρέχονται στα στρατόπεδα;».

ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ ΚΕΕΔ
Ενισχύουν οικονομικά το ΚΚΕ

Σε μήνυμά τους που στέλνουν στον «Ριζοσπάστη», νεοσύλλεκτοι στρατιώτες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Ν. Πέραμο σημειώνουν:

«Οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στη Ν. Πέραμο, στέλνουν αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους φαντάρους όλης της χώρας που δε σκύβουν το κεφάλι. Τιμάμε τα 99 χρόνια του Κόμματός μας και τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ενισχύουμε μέσα από τους θαλάμους μας τη μάχη που δίνει το Κόμμα μας για την οικονομική του ενίσχυση, προσφέροντας το ποσό των 110 ευρώ. ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ! ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ