ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
8η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ
Με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα για τους αγώνες που έρχονται

«

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, κόντρα σε κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ - μεγαλοεπιχειρηματίες». Αυτό το σύνθημα δέσποζε στο βήμα της 8ης Πανελλαδικής Συνάντησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που έγινε την περασμένη Κυριακή στο ΤΕΙ Πειραιά και εξέλεξε νέα Πανελλαδική Γραμματεία του ΜΑΣ με 52 μέλη και νέα 15μελή Εκτελεστική Γραμματεία.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν 44 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, 68 Επιτροπές Αγώνα, 2 συνελεύσεις Τμημάτων (από ενιαίους συλλόγους ιδρυμάτων), 8 συνελεύσεις ετών και μία αθλητική επιτροπή.

Στα άμεσα καθήκοντα που αποφασίστηκαν από τους αντιπροσώπους στην Πανελλαδική Συνάντηση είναι:

  • «Στις 14 Δεκέμβρη ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, με το ΠΑΜΕ, οργανώνοντας τα φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.
  • Συμμετέχουμε στην Αθήνα στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σωματεία, φορείς, το ΠΑΜΕ ενάντια στις φιέστες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο "αναπτυξιακό" συνέδριο στις 16 και 17 Δεκέμβρη.
  • Στηρίζουμε την κινητοποίηση των μετεγγραφέντων φοιτητών στις 13 Δεκέμβρη, στις 13.00, στη Βουλή και τις κινητοποιήσεις των εστιακών φοιτητών στις 15 Δεκέμβρη στο υπουργείο Παιδείας και όπου αλλού διοργανωθούν σε όλη την Ελλάδα.
  • Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο λαό της Δυτικής Αττικής, μαζεύουμε και παραδίδουμε είδη πρώτης ανάγκης.
  • Οργανώνουμε κοινές πρωτοβουλίες από τους συλλόγους των καθηγητικών σχολών ενάντια στην αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας».

Το προεδρείο της 8ης Συνάντησης
Το προεδρείο της 8ης Συνάντησης
Παράλληλα, στη Συνάντηση συζητήθηκε και αποφασίστηκε να βγει άμεσα ψήφισμα προς τους συλλόγους για έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Γενικότερα, έγινε πλούσια συζήτηση και ανταλλαγή πείρας από την προσπάθεια οργάνωσης των αγώνων και των συλλογικών διεκδικήσεων των σπουδαστών. Πλούσια πείρα μεταφέρθηκε από τον πανελλαδικό συντονισμό και τις κινητοποιήσεις των εστιακών φοιτητών, ενώ τη συζήτηση απασχόλησαν επίσης η είσοδος επιχειρηματικών ομίλων στις σχολές και οι συνέπειές της, οι επικείμενες συγχωνεύσεις ιδρυμάτων κ.ά. «Παίρνουμε - σημείωσαν - όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί, πρωτοστατούμε στο να μαζικοποιήσουμε τους συλλόγους μας, να συγκροτήσουμε νέες επιτροπές ετών, τμημάτων, Επιτροπές Αγώνα».

Στις εργασίες της Συνάντησης την κεντρική εισήγηση έκανε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος της απερχόμενης ΕΓ του ΜΑΣ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας, και την εισήγηση για τα ιδιαίτερα ζητήματα στο χώρο των ΤΕΙ η Κατερίνα Αϊβαλιώτη, μέλος της απερχόμενης Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΕΥΠ Αθήνας (Αποσπάσματα από τις εισηγήσεις, τη συζήτηση που έγινε και από τα υλικά της Πανελλαδικής Συνάντησης θα δημοσιευτούν και σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη»).

Χαιρετισμοί από φορείς του κινήματος

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τη Συνάντηση ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημασία της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη: «Είναι μια μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, που πρέπει να δώσουμε με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, για να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα, για να γίνει ένα βήμα μπροστά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αντεπίθεση, να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει». Και απευθυνόμενος στους φοιτητές, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επόμενη μέρα της 8ης Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ «θα σας βρει ένα βήμα μπροστά στην οργάνωση του αγώνα για το δίκιο σας».

Από το προεδρείο της ΟΓΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η Κωνσταντίνα Τσότρα, που τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Μας ενδιαφέρει η πιο στενή συνεργασία με τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, οι νέες κοπέλες να γνωρίσουν και να μπουν στις γραμμές της ΟΓΕ. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αντιπαράθεση με όλες αυτές τις αντιδραστικές θεωρίες για τα φύλα, που διδάσκονται και αναπαράγονται σε μια σειρά σχολές και ξεκινούν από την άρνηση του φύλου ως αντικειμενικού γεγονότος, για να καταλήξουν στην άρνηση γενικά της πραγματικότητας. Αυτές τις θεωρίες που δηλητηριάζουν το μυαλό των νέων, λέγοντας τα εξής: Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να αλλάξεις την άθλια πραγματικότητα που ζεις, αρκεί απλά να σκέφτεσαι και να μιλάς διαφορετικά γι' αυτήν».

Στη συνέχεια, ο Λευτέρης Δημοσθένους, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας, απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνάντηση, είπε: «Δίνουμε καθημερινό και διαχρονικό αγώνα για να συνειδητοποιήσουν και οι Κύπριοι φοιτητές εδώ στην Ελλάδα ότι οι αγώνες του ΜΑΣ είναι και δικοί μας αγώνες» και πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις της "Προοδευτικής" στην Αθήνα κατάφεραν να ανανεώσουν την εδώ και χρόνια συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου Κυπρίων στην Αθήνα στο ΜΑΣ, μέσα από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου».

Στη Συνάντηση χαιρέτισε ακόμα η Ευγενία Παναγιωτοπούλου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, που αναφέρθηκε στην πρόσφατη κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τη συμμετοχή του ΜΑΣ και τις κοινές διεκδικήσεις τους, κατήγγειλε την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ βάζοντας φωτιά στην Παλαιστίνη, και αφού επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης που σπρώχνει πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κάλεσε τους σπουδαστές: «Να συζητήσετε πιο αποφασιστικά και πιο πλατιά με τη νεολαία που δεν γνωρίζει, με τα παιδιά του λαού που οι ιμπεριαλιστές βάζουν πάντα να σφαχτούν για τα συμφέροντά τους. Να δώσουν αποφασιστική απάντηση, να μη δεχτούν να γίνουν κρέας στα κανόνια τους, να σταθούν δίπλα στο εργατικό κίνημα, φραγμός στις επιδιώξεις τους».

Συζήτηση με την Ερη Ρίτσου

Σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώθηκε στο 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου παραβρέθηκε και μίλησε η συγγραφέας Ερη Ρίτσου στις 7 Δεκέμβρη. Οι μαθητές, που στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας διάβασαν και έκαναν εργασίες πάνω στο βιβλίο της «Ο νεκρός δολοφονήθηκε», αλλά και άλλοι μαθητές και γονείς, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία συζήτηση που απλώθηκε σε διάφορα ζητήματα.

Η συγγραφέας ευχαρίστησε εκπαιδευτικούς και παιδιά και αναφέρθηκε στους νέους, που κατά τη γνώμη της έχουν και εξαιρετική ωριμότητα, κρίση και αισθητήριο. Οπως μας μετέφεραν εκπαιδευτικοί του σχολείου, σε ερώτηση μαθητών για την προέλευση της έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο, απάντησε πως ξεκίνησε να το γράφει μετά τις αλλεπάλληλες εκλογές του 2015 και αναφέρθηκε στη διάψευση της ελπίδας πολλών ανθρώπων, στην οικονομική κρίση, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στα απίστευτα ψεύδη που είχαν λεχθεί, στο φευγιό των νέων επιστημόνων, το μεταναστευτικό θέμα, την άνοδο του φασισμού που βρίσκει απήχηση σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την Ιστορία.

Μίλησε με αγάπη για την μητέρα και τον πατέρα της και κάλεσε τους νέους να φροντίζουν τον εαυτό τους, να καλλιεργούν τη σκέψη τους, να έχουν ανθρωπιά, να διαλέγουν τον αγώνα, να μη μένουν απαθείς.

Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για μετεγγραφή. Οπως τονίζει η Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει, πρόκειται για παιδιά από λαϊκές οικογένειες, που δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα, που δεν ζητούν ειδική μεταχείριση αλλά το αυτονόητο δικαίωμα να σπουδάσουν και να μπορέσουν να το κάνουν αυτό με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους και όχι ανάλογα με το αν βαστά η τσέπη τους. «Το θεωρούμε ειρωνεία να μας μιλάνε για κριτήρια και για μόρια που μετράνε τη φτώχεια, την ίδια ώρα που δεν εξασφαλίζονται ούτε στο ελάχιστο οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε. Οι εστίες είναι ανύπαρκτες, η σίτιση δεν είναι δωρεάν. Η ίδια αυτή δύσκολη πραγματικότητα μας κάνει όχι να μην θέλουμε, αλλά αντικειμενικά να μην μπορούμε να φοιτήσουμε στις πόλεις που σπουδάζουμε», τονίζει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Αγώνα, καλώντας σε οργάνωση τους φοιτητές που είναι σε αντίστοιχη θέση, να έρθουν σε επαφή μαζί της, μέσα και από την ηλεκτρονική διεύθυνση meteggrafesathina2017@gmail.com



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ