ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Κατάσχεσαν τη χρηματοδότησή του για να πληρωθεί ο ... ΕΝΦΙΑ

Κινητοποίηση την Τρίτη 16 Δεκέμβρη, έξω από το ΚΕΑΤ (Θησέως 210 και Σπάρτης, Καλλιθέα)

Τη χαριστική βολή έρχεται να δώσει η κυβέρνηση στο μοναδικό δημόσιο κέντρο εκπαίδευσης των τυφλών -το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ)-, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της τραγικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σε μια περίοδο που οι ανάγκες μεγαλώνουν, αφού οι εξυπηρετούμενοι από το ΚΕΑΤ μαθητές αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα, αποφάσισε να δεσμεύσει -μέσω του υπουργείου Οικονομικών- ακόμη κι αυτή την πενιχρή χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ (!) των κληροδοτημάτων του ΚΕΑΤ.

Από την πρώτη στιγμή, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κέντρου αντέδρασε, καταγγέλλοντας το γεγονός, καθώς οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, ιδιαίτερα για τους μαθητές του ΚΕΑΤ, οι οποίοι στη μέση της σχολικής χρονιάς θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς και το απαραίτητο για τη φροντίδα τους προσωπικό, αλλά και χωρίς βιβλία, ρεύμα, θέρμανση και σωστή διατροφή.

Να εξασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση του ΚΕΑΤ

Αφουγκραζόμενο τη σοβαρότητα του προβλήματος, το ΚΚΕ (μέσω των βουλευτών του Γ. Γκιόκα, Λ. Κανέλλη, Χ. Κατσώτη και Σ. Χαλβατζή) κατέθεσε χτες στη Βουλή Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, όπου επισημαίνεται:

«Το ΚΕΑΤ, το μοναδικό πανελλαδικά δημόσιο κέντρο για τους τυφλούς, αντιμετωπίζει τρομακτικό αδιέξοδο, μην μπορώντας να πληρώσει το ρεύμα, τα τρόφιμα και τους δασκάλους των τυφλών μαθητών, καθώς μέχρι στιγμής έχει λάβει για τις λειτουργικές ανάγκες ενός ολόκληρου χρόνου μόλις 247.000 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 1/4 της εγκεκριμένης από το υπουργείο Εργασίας τακτικής επιχορήγησής του, ύψους 988.000 ευρώ, που κι αυτή είναι περικομμένη και ανεπαρκέστατη. Οταν μετά από πολλαπλές πιέσεις κατορθώθηκε προχτές η εκταμίευση ενός πενιχρότατου κονδυλίου ύψους 197.000 ευρώ, το ποσόν κατασχέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ των κληροδοτημάτων του ΚΕΑΤ!

Ενα σημαντικό, μάλιστα, μέρος της υποτυπώδους αυτής χρηματοδότησης καταλήγει σε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), η οποία, με πρόσχημα την τρομακτική έλλειψη προσωπικού (προσλήψεις έχουν να γίνουν στο ΚΕΑΤ από το 1996!), προσλαμβάνει για λογαριασμό του ΚΕΑΤ ως σύγχρονος δουλέμπορος υποαμειβόμενους εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα, που παραμένουν εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Το αποτέλεσμα της τραγικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΚΕΑΤ είναι η διαρκής υποβάθμιση του παρεχόμενου έργου του, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες μεγαλώνουν, αφού ο αριθμός των εξυπηρετούμενων από αυτό μαθητών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια».

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

α) Αν θα εξασφαλίσουν την άμεση -πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων- χρηματοδότηση του ΚΕΑΤ με το σύνολο της εγκεκριμένης για το 2014 τακτικής επιχορήγησης, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις του και

β) Αν θα φροντίσουν για την οικονομική κάλυψη του συνόλου των αναγκών του, καθώς και για τη στελέχωσή του με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των παρασιτικών κρατικοδίαιτων ιδιωτικών εταιρειών τύπου ΚΟΙΝΣΕΠ, που ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο και η υποβάθμιση των υπηρεσιών του.

ΚΟΙΝΣΕΠ: Παράσιτο απορρόφησης των ελάχιστων πόρων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ, αναφορικά με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι οι εταιρείες αυτού του τύπου αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των απομεινάντων δημόσιων κοινωνικών δομών όπως το ΚΕΑΤ και είναι ο «δούρειος ίππος» για τη μετατροπή του αποδεκατισμένου από προσωπικό δημόσιου κοινωνικού τομέα σε πεδίο κερδοσκοπίας διάφορων επιτήδειων ιδιωτών.

Οπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, «η εταιρεία αυτή -που εμφανίστηκε από το πουθενά ως ειδικευμένη σε θέματα τυφλότητας- λειτούργησε όλο αυτό το διάστημα ως παράσιτο στον οργανισμό του ΚΕΑΤ, απορροφώντας τους ελάχιστους πόρους του για δικούς της ιδιοτελείς σκοπούς, χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα σε έργο. Το έργο των εργαζομένων που διέθεσε στο ΚΕΑΤ ήταν αποκλειστικά δικό τους, καθώς και των υπηρεσιών του Κέντρου στις οποίες εντάχθηκαν. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι καλύτερο και μεγαλύτερο, αν οι εργαζόμενοι αποτελούσαν χωρίς τη "μεσολάβησή" της μόνιμο, σταθερό και εξειδικευμένο προσωπικό του ΚΕΑΤ, όπως επιβάλλεται σε ένα κέντρο που καλύπτει εκπαιδευτικές και γενικότερα μορφωτικές ανάγκες μιας από τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων απαιτεί, μεταξύ άλλων, την παύση εδώ και τώρα κάθε ενέργειας της Διοίκησης για προκήρυξη διαγωνισμού εγκαθίδρυσης της ίδιας ή μιας καινούργιας ΚΟΙΝΣΕΠ. Να φύγουν όλες οι εταιρείες από την Πρόνοια και γενικότερα τις δημόσιες κοινωνικές δομές. Ακόμη, ζητάει να απορροφηθούν στο ΚΕΑΤ οι εργαζόμενοι της προηγούμενης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πρωτοπορία», η οποία είχε ιδρυθεί από το ίδιο το ΚΕΑΤ, δεδομένου ότι για περισσότερα από 15 χρόνια καλύπτουν πάγιες ανάγκες του και σήμερα κινδυνεύουν με απόλυση από την εισβολή των νέας κοπής εταιρειών (βλέπε ΚΟΙΝΣΕΠ), που επιβάλλουν ακόμη χειρότερους όρους εργασίας.

«Η απόλυτη ξεφτίλα» καταγγέλλει το αναπηρικό κίνημα

«Δεν υπάρχουν όλα τα βιβλία για τα παιδιά, οφειλές στη ΔΕΗ, σε προμηθευτές τροφίμων, καθηγητές απλήρωτοι και όχι μόνο, ενώ ουσιαστικά το οικοτροφείο άρχισε να δέχεται παιδιά τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το παλιό κτίριο περιμένει την ανακαίνιση και είναι αναξιοποίητο από τους σεισμούς του '99, ενώ τα παιδιά που μένουν στο οικοτροφείο δεν έχουν ούτε μια ώρα δημιουργικής απασχόλησης. Η μουσική, που κάποτε διέπρεπαν οι τυφλοί, είναι υπό διωγμό, αφού εδώ και χρόνια δεν υπάρχει παραγωγή βιβλίων μουσικής, όταν στη χώρα μας τυπώνονταν βιβλία στη γραφή Braille από τη δεκαετία του 1920. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν ανακαλύφτηκαν ακόμη, ενώ ούτε συζήτηση για την ίδρυση Γυμνασίου - Λυκείου για τυφλούς. Οι εταιρείες, όμως, ας είναι καλά»... Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Τυφλών και η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), καταγγέλλοντας την κατάσχεση της χρηματοδότησης του Κέντρου.

«Προειδοποιούμε τους πάντες. Κυβέρνηση, ΕΕ, Διοίκηση αλλά και τις συνένοχες πλειοψηφίες (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών - ΠΣΤ και Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών - ΕΟΤ): Κάτω τα χέρια από το ΚΕΑΤ. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Δε θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν το έγκλημα», σημειώνουν και θυμίζουν ότι: «Το ΚΕΑΤ κρατιέται ανοιχτό με σκληρούς αγώνες, εδώ και χρόνια (...) Οι πλειοψηφίες του ΠΣΤ και της ΕΟΤ είναι υπέρ της κατάργησης των ειδικών σχολείων και της κοινής δράσης των εταιρειών με το αζημίωτο, τις στηρίζουν λοιπόν, αυτές τις αμαρτωλές πλειοψηφίες, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, το σημερινό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος με την κ. Δούρου, η κ. Βιβή Τσαμπαλιά, ήταν που -από χρόνια- ως μέλος της διοίκησης του ΚΕΑΤ, πρότεινε με επιμονή τη μετατροπή του ΚΕΑΤ σε ΝΠΙΔ και την κοινή δράση με τις διάφορες εταιρείες».

Συμπληρωματικά, ΕΣΚ - Τυφλών και ΣΕΑΑΝ απαιτούν να δοθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου που παραμένει αναξιοποίητο από τους σεισμούς του 1999, άμεση ίδρυση ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου για τυφλούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τους τυφλούς μαθητές του κέντρου.

Η ΕΣΚ - Τυφλών, η ΣΕΑΑΝ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΕΑΤ και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας καλούν σε κινητοποίηση, την Τρίτη 16 Δεκέμβρη, έξω από το ΚΕΑΤ (Θησέως 210 και Σπάρτης, Καλλιθέα).

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κινητοποίηση με αιχμή την υποχρηματοδότηση

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι τη Βουλή, Σπουδαστικοί και Φοιτητικοί Σύλλογοι, αλλά και Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης των φοιτητών ήταν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πηγάζουν από την πολιτική της υποχρηματοδότησης που ακολουθείται, αλλά και τα συνολικότερα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων συνεχίζεται και με το νέο κρατικό προϋπολογισμό! Η χρηματοδότηση για την Παιδεία μειώνεται 285 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα για τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις προβλέπεται νέα μείωση κατά 100 εκατομμύρια ευρώ! Οι ελλείψεις σε καθηγητές, σε προσωπικό λειτουργίας, σε εστίες, σε υποδομές, σε εργαστήρια και αίθουσες, σε υλικά απαραίτητα για τις σπουδές θα μεγαλώσουν κι άλλο», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ οι Επιτροπές Αγώνα των ΤΕΙ Αττικής σημειώνουν ότι «ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Αθήνας φέτος ήρθε μειωμένος 14% σε σχέση με πέρσι. Από τα 8 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση ζήτησε μείωση επιπλέον 9% για φέτος. Συνολικά για το ΤΕΙ Αθήνας ο προϋπολογισμός μειώνεται κατά 25%. Στο ΤΕΙ Πειραιά ζητήθηκε από την κυβέρνηση μείωση του προϋπολογισμού έως και 40%! Φέτος ο προϋπολογισμός ήρθε ήδη κατά πολύ μειωμένος (5 εκατομμύρια ευρώ)».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θέσεις για την Τεχνική Εκπαίδευση

Εκδήλωση με θέμα την Τεχνική Εκπαίδευση διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Μαθητείας - Κατάρτισης και ΤΕΙ της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στον πρώτο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στην Κρήτη

Εκδήλωση με θέμα: «Νέοι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση - Οι αγώνες για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών - Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στις Μοίρες, στην καφετέρια «Σκαραβαίος», με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ