ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Πληρώνουν τις εισφορές, αλλά για το ΙΚΑ είναι ανασφάλιστοι

Τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία των 3.000 λαϊκατζήδων και των οικογενειών τους καταγγέλλει η Ομοσπονδία τους

Από κινητοποίηση των πωλητών λαϊκών αγορών τον περασμένο Μάη

Phasma

Από κινητοποίηση των πωλητών λαϊκών αγορών τον περασμένο Μάη
Χωρίς υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα, με προφανές αποτέλεσμα μια απίστευτη ταλαιπωρία σε βάρος τους, έχουν απομείνει οι 3.000 πωλητές λαϊκών αγορών και οι οικογένειές τους, που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν κανονικά και ανελλιπώς τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το Ταμείο, μέσω του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών (ΟΛΑ). Το πρόβλημα προέκυψε μετά το πέρασμα του ΙΚΑ σε αμιγώς ηλεκτρονική μορφή αποδοχής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων από επιχειρήσεις και οργανισμούς που ασφαλίζουν εργαζόμενους, καθώς ο ΟΛΑ υποβάλλει μεν τις εισφορές προς το ΙΚΑ, αλλά ακόμα σε χειρόγραφη μορφή. Δηλαδή, το ΙΚΑ εισπράττει μεν τα ποσά των εισφορών, αλλά δε βεβαιώνει ότι οι πωλητές - εργαζόμενοι των λαϊκών είναι ασφαλισμένοι!

Για το ζήτημα αυτό, ήδη από τις 24 Νοέμβρη υπήρξε συνάντηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Λαϊκές με τον Διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Κακαράντζας είχε ζητήσει πως μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της μηχανοργάνωσης, το ΙΚΑ να δέχεται τις βεβαιώσεις πληρωμών που του αποστέλλει ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών. Ομως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Διοικητή ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, μέχρι τώρα οι πωλητές λαϊκών αγορών εμφανίζονται στις υπηρεσίες του Ταμείου ως «ανασφάλιστοι» με όλες τις απαράδεκτες συνέπειες σε βάρος τους.

Για το λόγο αυτό, σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, προκειμένου να αποφασίσει για την οργάνωση κινητοποιήσεων και καλεί κάθε πωλητή λαϊκών αγορών να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις στην περίπτωση που δε δοθεί λύση στο δίκαιο αίτημά τους.

Με ανακοίνωσή της, χτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών «καταγγέλλει τη διοίκηση του ΙΚΑ για το συνεχόμενο εμπαιγμό χιλιάδων πωλητών λαϊκών αγορών. Καταγγέλλουμε ότι με αποκλειστική ευθύνη του ΙΚΑ, 3.000 συνάδελφοί μας και οι οικογένειές τους, που ενώ έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, φαίνονται σαν ανασφάλιστοι γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα μηχανογράφησης, ώστε να δέχεται τις καταστάσεις είσπραξης των εισφορών σε ηλεκτρονική μορφή, όπως απαιτεί το ΙΚΑ από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών, ο οποίος εισπράττει τις εισφορές για λογαριασμό του.

Η Ομοσπονδία μας θεωρεί απαράδεκτο εμπαιγμό εναντίον των συναδέλφων μας, οι υπηρεσίες Υγείας και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ να μη δέχονται τους πωλητές που, ενώ έχουν καταβάλει τις εισφορές τους, δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας όπως κάθε ασφαλισμένος».

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), την Τρίτη 16 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., καλούν τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ Γ' και Δ' Διεύθυνση, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών Αθηνών.

Με την κινητοποίησή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή, στην κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και την καταπάτηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους «με την ανοχή του υπουργείου Εργασίας η Γ ' Διεύθυνση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ δεν εφαρμόζει το Ν. 4075/2012 άρθρο 33 παρ. 2 και εμπαίζει τους ασφαλισμένους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καταπατώντας το νόμο, αφού αρνείται τη συνταξιοδότησή τους. Η Δ' Διεύθυνση του Ταμείου μας αναγκάζεται να καταφεύγει σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων λόγω της καταλήστευσης των αποθεματικών του Ταμείου που προχώρησε η κυβέρνηση».

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν την άμεση και καθολική εφαρμογή του Ν. 4075/2012 για τους εργαζόμενους που έχουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις, καθώς και τη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη απονομή των συντάξεων στους ασφαλισμένους της Δ' Διεύθυνσης παροχών του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.

Σήμερα στον ΟΑΕΔ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ειδικότητας, των επιχειρήσεων «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» και «3Ε Εκτυπωτική», σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ (Εθν. Αντιστάσεως 8, Αλιμος). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή του επιδόματος αφερεγγυότητας που δικαιούνται, αίτημα για το οποίο έχουν επανειλημμένως προχωρήσει σε παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ. Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων υπενθυμίζει πως, στην τελευταία κινητοποίηση που έγινε στις 17 Οκτώβρη, η διοίκηση του ΟΑΕΔ είχε δεσμευτεί πως η διαδικασία καταβολής του επιδόματος αφερεγγυότητας θα ολοκληρωνόταν έως τα Χριστούγεννα. Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Για το Ταμείο Εφημεριδοπωλών

Το αίτημα των συνταξιούχων του Ταμείου Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεών τους, κάτι που δεν είναι βέβαιο όσο το Ταμείο τους δεν ενοποιείται πλήρως με τον ΕΤΑΠ - ΜΜΕ έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι συνταξιούχοι του πρώην ΤΣΕΥΠ έχουν ενταχθεί στη Δ' Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών στο ενοποιημένο Ταμείο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Ο κλάδος σύνταξης τούς απονέμει τις συντάξεις με δανειοδότηση από άλλους κλάδους της ίδιας Διεύθυνσης, όπως του κλάδου Πρόνοιας και Εφημεριδοπωλών. Παράλληλα, δεν υπάρχει και επαρκές υπαλληλικό προσωπικό στη Δ' Διεύθυνση για να μπορεί να λειτουργήσει το Ταμείο σωστά.

Ο υφυπουργός Εργασίας Αντ. Μπέζας αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη και σαφή απάντηση, ενώ για να θολώσει το τοπίο, επιδόθηκε στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης σε βάρος του Ασφαλιστικού, που «εξασφαλίζουν», όπως ανέφερε, την καταβολή των συντάξεων για όλους και κατ' επέκταση και τους συνταξιούχος του Ταμείου Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων. Παράλληλα, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση, παρά και τα νέα βάρβαρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, δεν έχει «τελειώσει» ακόμα με το Ασφαλιστικό, ο Αντ. Μπέζας επισήμανε: «Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε, να ενισχύσουμε μια υγιή ασφαλιστική συνείδηση στην κοινωνία. Βέβαια, αυτή η προσπάθεια δεν είναι μια προσπάθεια που έγινε μια φορά και τελείωσε. Είναι μια προσπάθεια συνεχής, διότι δεν είναι δυνατόν στρεβλώσεις και παθογένειες τόσων ετών να αντιμετωπιστούν μια και έξω».

Ο

«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: Σε δύο απολύσεις στα καταστήματά της στο Πανόραμα και την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης προχώρησε η επιχείρηση «Μαρινόπουλος». Στο Πανόραμα απέλυσε εργαζόμενη επειδή ήταν δραστήριο μέλος του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου και στην Ευκαρπία απέλυσε εργαζόμενο επειδή συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Τα ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης στις επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA κατήγγειλαν τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου ορίστηκε τριμερής συνάντηση για δύο μήνες μετά, το Φλεβάρη του 2015.

ΟΑΕΔ: Την Παρασκευή 19/12 θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2014 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Την ίδια μέρα θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά από 20/12/2014 μέχρι και 6/1/2015.

ΔΡΑΜΑ: Με 24ωρη απεργία, χτες, απάντησαν οι εργαζόμενοι στα «Μάρμαρα Κυριακίδη», στη Δράμα, στην απαίτηση της εργοδοσίας να επιβάλει 6ήμερη εργασία και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών. Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ χαιρετίζει την απόφαση των εργαζομένων να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Στη δημιουργία πειθήνιων εργαζομένων, που θα πλαισιώνουν ένα μικρό και ευέλικτο κρατικό μηχανισμό, στοχεύει το σύστημα για τον «δόκιμο» υπάλληλο, που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2016. Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) θα διοργανώσει εισαγωγικά σεμινάρια, η παρακολούθηση των οποίων θα αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου στο νέο φορέα και την έναρξη της εργασίας του. Μετά την απόφαση τοποθέτησης, ο κάθε υπάλληλος θα έχει και έναν «μέντορα» που κάθε τρίμηνο θα υποβάλλει στη Διεύθυνση Διοικητικού έκθεση προόδου του υπαλλήλου, μέχρι την πρόσληψή του, μετά από δύο χρόνια.

ΛΑΡΙΣΑ: Τη νέα ληστεία σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μέσω των νέων αυξήσεων στα διόδια, που προβλέπεται από τη σύμβαση παράδοσης του εθνικού οδικού δικτύου που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οπως σημειώνει, «ενώ κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι ληστεύουν το λαό και μέσω των διοδίων (...) σέρνουν τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στις 12 Γενάρη στα δικαστήρια, όπως έκαναν και κάνουν και σε άλλους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και άλλων κινήσεων που παλεύουν να καταργηθούν όλα τα διόδια».

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Την αποδοχή τροπολογίας που ορίζει την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και άλλων δομών που προσφέρουν υπηρεσίες Πρόνοιας μέχρι το Σεπτέμβρη του 2015, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις, που ανανεώνονται συνεχώς, περίπου 3.500 εργαζόμενοι, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους. Πρόκειται για πρόγραμμα που λήγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και δίνονται ετήσιες παρατάσεις, διαμορφώνοντας συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ