ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Χτύπησαν κόκκινο η ανεργία και η εξαθλίωση

Σε οργάνωση και αγώνα καλεί η Επιτροπή Ανεργων Ναυτεργατών

Ιστορικό ρεκόρ έχει χτυπήσει η ανεργία στους ναυτεργάτες, αφού ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) δείχνουν για το μήνα Νοέμβρη 4.048 εγγεγραμμένους άνεργους! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέσα σε 6 μέρες, από τις 3 μέχρι και τις 9 Δεκέμβρη, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, είχαν γραφτεί στους καταλόγους άλλοι 143. Σύνολο 4.191 άνεργοι! Από τους υπαλλήλους του ΓΕΝΕ αναφέρεται ότι στους καταλόγους του Γραφείου εγγράφεται το ένα τρίτο των ανέργων. Που σημαίνει ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες ξεπερνούν πλέον τις 11.000. Το Νοέμβρη του 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο ΓΕΝΕ ήταν 3.787.

Από τους 4.048 ναυτεργάτες του Νοέμβρη, το επίδομα ανεργίας της ντροπής ...ύψους 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους, κατάφεραν να το πάρουν οι 722, ποσοστό 17,84%.

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες καταδικάζονται κατά χιλιάδες στην εξαθλίωση, η συγκυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της Επιτροπής Ανεργων Ναυτεργατών να δοθεί τώρα σε όλους τους ανέργους 1.500 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ), να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών, η οποία πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά. Ενώ αρνήθηκε να αλλάξει και τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που ισχύουν για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης λόγω Χριστουγέννων από τον Οίκο Ναύτου και στερούν από τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ανέργων το ψωροεπίδομα των 325 ευρώ για τους έγγαμους και 240 ευρώ για τους άγαμους.

Αυτά συμβαίνουν, όπως αναφέρει σε καταγγελία της η Επιτροπή Ανεργων Ναυτεργατών, σε μία χώρα όπου «οι εφοπλιστές συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με τεράστια συσσώρευση κεφαλαίων, η οποία προέρχεται από την κεφαλαιοποιημένη υπεραξία - απλήρωτη εργασία - που καρπώνεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο από την εκμετάλλευση των ναυτεργατών». «Συνένοχη - όπως αναφέρεται - είναι και η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ. Με τη συναίνεση ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ και της ITF (Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών Εργαζομένων), στα ποντοπόρα πλοία και τα κρουαζιερόπλοια ελάχιστοι ναυτεργάτες έχουν ΣΣΕ και ασφάλιση».

Η Επιτροπή μαζί με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες «να οργανώσουμε την αντίστασή μας για να προστατευτούν οι άνεργοι, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει άνεργος χωρίς επίδομα, φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη, ασφάλιση, κ.λπ. Να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, να μην περάσει η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, να υπογραφούν συμβάσεις με ικανοποιητικούς όρους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Απλήρωτοι και εξαθλιωμένοι

Νέα κινητοποίηση αύριο Πέμπτη από τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Με συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί στην Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνεχίζουν τη μάχη τους ενάντια στην εξαθλίωση, όπου τους έχει καταδικάσει η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων επιβάλλοντας το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα. Μέτρο που είναι σε ισχύ από τις 18 Απρίλη και συνεχίζεται με τη στήριξη και της συγκυβέρνησης, με αποτέλεσμα 1.000 εργατικές οικογένειες να βιώνουν έναν εφιάλτη, με ρεύμα και νερό κομμένα, ενώ είναι αρκετές αυτές που ζουν πλέον από συσσίτια.

Στο μεταξύ, χτες, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδόθηκε γραπτή η απόφαση που είχε εκδώσει από τις 17 Οκτώβρη για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που είχε καταθέσει το σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ ενάντια στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας. Η απόφαση, την οποία οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν «μεσοβέζικη», θεωρεί την εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα «καταχρηστική» και το μόνο που υποχρεώνει την εργοδοσία να κάνει είναι να καταβάλει τις μισές αποδοχές του διαστήματος, από τις 7 Αυγούστου που κατατέθηκε η αίτηση του σωματείου, έως τις 17 Νοέμβρη που εκδόθηκε η απόφαση. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι κλείνουν 8 μήνες απλήρωτοι.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις και σε βάρος των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου στη Σύρο, οι οποίοι πάνω από ένα χρόνο πληρώνονται από τον επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, με έναντι. Συγκεκριμένα, ο Ν. Ταβουλάρης με επιστολή που απέστειλε προχτές στους υπουργούς Ανάπτυξης και Αμυνας προειδοποιεί πλέον με λουκέτο και για τα δύο ναυπηγεία, αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν του καταβληθεί η δόση 12,7 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με αυτόν ήταν να του δοθεί το Σεπτέμβρη και αφορά στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή πυραυλάκατων.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Νίκη των ταξικών δυνάμεων

Μεγάλη νίκη πέτυχαν οι ταξικές δυνάμεις στην Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού Ηρακλείου στις αρχαιρεσίες που έγιναν για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία (ΟΙΥΕ) και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ).

Η «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) βγήκε πρώτη με ποσοστό 93,65% και 443 ψήφους καταλαμβάνοντας και τις 9 έδρες στο ΔΣ. Το 2009 είχαν ψηφίσει 265 και η «Ταξική Ενότητα» είχε λάβει τότε 265 ψήφους. Για το ΕΚΗ και την ΟΙΥΕ έλαβε 419 ψήφους εκλέγοντας 9 αντιπροσώπους για το ΕΚΗ από 5 που είχε το 2009 και 5 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία (από 3 που είχε το 2009).

Η «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 30 ψήφους για το ΔΣ και καμία έδρα. Για το ΕΚΗ και την ΟΙΥΕ έλαβε 28 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο και στα δύο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εκλογών η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου που εκφράστηκε με το διπλασιασμό σχεδόν των ψηφισάντων.

Η νίκη των ταξικών δυνάμεων έδωσε ηχηρή απάντηση στον πόλεμο που είχαν εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες στο σωματείο και στην απερχόμενη διοίκηση η εργοδοσία σε συνεργασία τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΗ (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) μέσα σε χώρους δουλειάς όπως ο «Χαλκιαδάκης», η αποθήκη «Φαιστός», η «Ράδιο Μακράκη» κλπ, άλλοτε παραπλανώντας τους συναδέλφους και άλλοτε με εκβιασμούς, χρησιμοποιώντας τους απλήρωτους εργαζόμενους του ΕΚΗ σαν πολιορκητικό κριό προκειμένου να αλώσουν και να αλλάξουν την ταξική πορεία του σωματείου.

Ρόλο σε αυτό το βρώμικο πόλεμο έπαιξε και ο ΣΥΡΙΖΑ (με πρωταγωνιστή τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Χρ. Καλοφωλιά) που μαζί με την ηγεσία του ΕΚΗ, έσυραν το Σωματείο τις ημέρες των εκλογών στα δικαστήρια με αβάσιμες κατηγορίες οι οποίες κατέρρευσαν αφού οι ίδιοι ΑΠΕΣΥΡΑΝ τις 241 από τις 256 παραποιημένες αιτήσεις εγγραφής στο Σωματείο που είχαν αρχικά καταθέσει, κάτω από το βάρος της κατακραυγής των ίδιων των εργαζομένων που διαπίστωναν ότι το όνομά τους είχε χρησιμοποιηθεί χωρίς να το γνωρίζουν! Αυτά προς απάντηση όσων έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών.

ΚΕΣΕΝ
Με σοβαρές ελλείψεις ξεκίνησαν τα μαθήματα

Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά, τονίζει η ΠΕΜΕΝ

Παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για το οξυμένο πρόβλημα στο ΚΕΣΕΝ/ Μηχανικών στην κάλυψη όλων των μηχανικών για την παρακολούθηση κύκλων μαθημάτων σε Α' και Β' Μηχανικούς, προχτές που ξεκίνησε ο νέος κύκλος σπουδών, το πρόβλημα, όπως καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, παραμένει και οξύνεται. Για το λόγο αυτό απαιτεί από τον υπουργό να κάνει πράξη τη δέσμευσή του και να προχωρήσει στην άμεση κάλυψη των θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ναυτοδιδάσκαλους για την απορρόφηση και των υπολοίπων Μηχανικών που βρίσκονται εκτός τμημάτων ως υπεράριθμοι.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 6 τμήματα για τους Β' Μηχανικούς και 2 τμήματα για τους Α' μηχανικούς, με αποτέλεσμα 41 Α' Μηχανικοί να έμειναν εκτός τμημάτων ως υπεράριθμοι. Ο υπουργός στις αρχές Οκτώβρη, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η αξιολόγηση για 202 ωρομίσθιους καθηγητές», ενώ στην πράξη, όπως καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ οι θέσεις ναυτοδιδασκάλων Μηχανικών δεν καλύφθηκαν παρά την προσφορά συναδέλφων να διδάξουν ακόμα και άμισθοι.

Επίσης, σε έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας στις 23/11/2012 αναφέρεται ότι «ο ελάχιστος προϋπολογισμός των επενδύσεων που προγραμματίζουμε για την αναβάθμιση του συστήματος Ναυτικής Εκπαίδευσης ανέρχεται στο ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται ο προϋπολογισμός αυτός ανέρχεται σε 94 εκατομμύρια ευρώ». Στην πραγματικότητα, τονίζει η ΠΕΜΕΝ, αυτό που ζουν οι εκπαιδευόμενοι και μετεκπαιδευόμενοι είναι η διαλυτική κατάσταση σε ΚΕΣΕΝ-ΑΕΝ, η οποία προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στον οικονομικό και επαγγελματικό προγγραμματισμό σε βάρος των Μηχανικών και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανεργία για να παρακολουθήσουν έναν κύκλο μαθημάτων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων

Εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων οργανώνει, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην ισόγεια αίθουσά του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στην εκδήλωση θα υπάρχει ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά, δημιουργική απασχόληση για τα πιο μικρά, ενώ θα μοιραστούν συμβολικά δώρα, γλυκά και αναψυκτικά. Η Διοίκηση του ΕΚΛ, σημειώνει ότι, σε μια περίοδο που το εκμεταλλευτικό σύστημα σπρώχνει τους εργαζόμενους στην ανεργία και τη φτώχεια για να θησαυρίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες, νιώθει την ανάγκη να είναι δίπλα στους άνεργους και στις οικογένειές τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη την Κυριακή

Σε σύσκεψη προχωρά η Γραμματεία Επαγγελματιών Οδηγών του ΠΑΜΕ, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19, 3ος όρ.) με θέματα: Τα νέα μέτρα και οι αλλαγές σε εργασιακά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η λειτουργία του Συνδικάτου. Ο απολογισμός δράσης της Γραμματείας Οδηγών του ΠΑΜΕ και ο σχεδιασμός για τη συνέχεια.

Στη σχετική πρόσκληση τονίζεται: «Στις δύσκολες αυτές ώρες για τον κλάδο πρέπει όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται, ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα στους χώρους εργασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ