ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δεν το βάζουν κάτω!

Συγκεντρώσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική και αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα
Οι συνταξιούχοι, οι «παντός καιρού» περήφανοι αγωνιστές βγήκαν και χτες το πρωί στους δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας και στην Αθήνα στην πλατεία Κάνιγγος, όπου, παρά τη χαμηλή θερμοκρασία, πορεύτηκαν διαδηλώνοντας ενάντια στη χειροτέρευση της θέσης τους από την κυβερνητική πολιτική λιτότητας, από το «νέο» προϋπολογισμό και από την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Με τις χτεσινές αγωνιστικές συγκεντρώσεις τους έδειξαν για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση πως αυτοί που χρόνια «χτίζουν» τ' ασφαλιστικά ταμεία δε θ' αφήσουν να γκρεμιστεί ό,τι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι κατέκτησαν, αντίθετα θα παλέψουν για νέες κατακτήσεις.

Στην πλατεία Κάνιγγος, οι συνταξιούχοι ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα των συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΤΕ -ΤΡΑΠΕΖΩΝ συγκεντρώθηκαν μέσα στο τσουχτερό κρύο στις 10 το πρωί. Στη συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Διαμαντής Μαυροδόγλου και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρήστος Τριάντης.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου κυριάρχησε το σύνθημα «δώστε πίσω τα κλεμμένα», αλλά και συνθήματα για ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φθηνά, καθώς και συνθήματα συμπαράστασης στους αγρότες που αγωνίζονται για να μην ξεκληριστούν. Στο υπουργείο, κάτω από την πίεση και την επιμονή τους, έκλεισαν ραντεβού «εντός της εβδομάδας» με τον υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη.

Ο Δ. Μαυροδόγλου, μιλώντας στο «Ρ», τόνισε ότι οι συνταξιούχοι όλης της χώρας αγωνίζονται προκειμένου να διεκδικήσουν αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες της ζωής. «Παλεύουμε ενάντια στην ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος. Ηδη οι τρεις νόμοι της Νέας Δημοκρατίας έχουν "πετσοκόψει" πολλά πράγματα και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. Επίσης εναντιωνόμαστε στην εμπορευματοποίηση της υγείας και στο χάρισμά της στους ιδιώτες. Η υγεία γίνεται τελικά ένα πανάκριβο αγαθό για τους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και όλο το λαό. Είμαστε επίσης εδώ για να αγωνιστούμε ενάντια στη σχεδιασμένη πολιτική της κυβέρνησης να ανατρέψει συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Τριάντης υπογράμμισε στο «Ρ» ότι «οι συνταξιούχοι αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την αντικοινωνική κι αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζεται επί σειρά ετών σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Και ο φετινός προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι προϋπολογισμός εμπαιγμού και κοροϊδίας. Με το φορολογικό νομοσχέδιο η ανισότητα βαθαίνει συνέχεια. Μποναμάς δισεκατομμυρίων στην ολιγαρχία του πλούτου, ψίχουλα στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους. Κατά συνέπεια εμείς απαντάμε με αγώνα».

ΛΑΡΙΣΑ
Συγκέντρωση σήμερα στην κεντρική πλατεία

Ευρύ κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, συνολικότερα τα λαϊκά στρώματα, απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚ Λάρισας) και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (ΝΤ ΑΔΕΔΥ) που οργανώνουν τη σημερινή συγκέντρωση - διαδήλωση ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, τον προϋπολογισμό. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή τους το ΕΚ Λάρισας και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση, πιεσμένη από τις μεγάλες απεργίες της άνοιξης, υποχρεώθηκε να καταφύγει σε προσωρινή υποχώρηση. Για αυτό και τώρα, σημειώνεται, φοβούμενη τον ενωμένο ταξικό αγώνα των εργαζομένων, «επιλέγει τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης και όχι την κατά μέτωπο και εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση, επιταχύνοντας τις αρνητικές αλλαγές στον τομέα της υγείας».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τις αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές της και αυτό φαίνεται από το ότι διατηρεί τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τους νόμους που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Ενώ ετοιμάζεται για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των εργαζομένων μέσω των νέων φορολογικών συντελεστών. Στην ίδια λογική, επισημαίνεται, κινείται και ο φετινός προϋπολογισμός που αναδιανέμει τον πλούτο - που οι εργαζόμενοι παράγουν - υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Επίσης το ΕΚ Λάρισας και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που αγνοούν προκλητικά τη σαφή εντολή της εργατικής τάξης για αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, δεν παίρνουν θέση για τον προϋπολογισμό και, τελικά, βάζουν πλάτη για να υποταχθεί η εργατική τάξη στους στόχους της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Για αυτό, υπογραμμίζεται, «η ευθύνη για τη συνέχιση του αγώνα πρέπει να περάσει στους ίδιους τους εργαζόμενους». Καταλήγοντας το ΕΚ Λάρισας και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα οργάνωσης ενός νέου παλλαϊκού αγώνα, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Απεργούν ξανά αύριο, Πέμπτη

«Τέρμα πια ο εμπαιγμός και οι προεκλογικές υποσχέσεις που ξεχνιούνται μετά τις εκλογές»! Μ' αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων προχωρούν σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο, Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα παλεύουν για: Αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος - προσλήψεις για σχέση εξαρτημένης εργασίας με σύμβαση αορίστου χρόνου. Αλλαγή του τρόπου προσλήψεων (διαφανή κριτήρια για τις προσλήψεις από επιτροπή με τη συμμετοχή και του Εργατικού Κέντρου). Αναπροσαρμογή των αμοιβών σε ετήσια βάση. Αυξήσεις 15% για το 2001. Αμοιβές για 11 μήνες. Αμοιβές για την καθαριότητα των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων με βάση το εμβαδόν. Χορήγηση εκλογικού επιδόματος στις εκλογές.

Επίσχεση εργασίας

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στον υπεργολάβο ξυλότυπου Γ. Θεοδοσιάδη - στην κοινοπραξία των εταιριών της Β` εργολαβίας στο Ολυμπιακό Χωριό - απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο υπεργολάβος χρωστά στους εργαζόμενους μεροκάματα ενός μέχρι και τριών μηνών.

Παλεύουν για δουλιά

Στο «πόδι» βρίσκονται οι εργαζόμενοι της περιοχής του Πειραιά για τη διάσωση και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Χτες το απόγευμα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει τα σωματεία της Ζώνης με τους δήμους του Πειραιά, τη Νομαρχία, βιοτέχνες και δεκάδες συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς. Η επιτροπή έχει προγραμματίσει ακόμα για τις 18 Δεκέμβρη τρίωρο (6μμ - 9μμ) συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και συναυλία την παραμονή των Χριστουγέννων στις 2 το μεσημέρι έξω από το ΥΕΝ.

Στο βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης πρώτος ανέβηκε ο δήμαρχος Περάματος Ι. Πατσιλινάκος. Ακολούθησαν ο Δήμαρχος Κερατσινίου Φ. Μελάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών της Ζώνης Ι. Δεληγιάννης. Από τους τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν τα δραματικά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στην περιοχή του Πειραιά και στη Ζώνη και επισημάνθηκε η ανάγκη για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για τη σωτηρία της Ζώνης, καθώς αποτελεί τη μοναδική βαριά βιομηχανική δραστηριότητα ολόκληρης της Πειραιώτικης Περιφέρειας. Σήμερα οι άνεργοι της Ζώνης θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Πρόγραμμα δράσης

Τον προγραμματισμό δράσης συζήτησε η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση στη Λιβαδειά, ενόψει της επαναφοράς των αντιασφαλιστικών - αντιλαϊκών μέτρων που συρρικνώνουν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία - Πρόνοια και «βάζουν χέρι» στις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες.

Η Επιτροπή Αγώνα προγραμμάτισε τις παρακάτω εκδηλώσεις: Περιοδείες σε εργασιακούς χώρους, καταστήματα, σχολεία, στις συνοικίες της πόλης, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων. Περιοδείες - συγκεντρώσεις σε Κυριάκι, Αράχωβα, Ορχομενό, Δίστομο, Λιβαδειά. Κάλεσμα σε σωματεία, συλλόγους, φορείς εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών, συνταξιούχων, νέων, για έκδοση ψηφισμάτων καταδίκης των αντιλαϊκών προτάσεων της κυβέρνησης. Τέλος, στον αγωνιστικό προγραμματισμό περιλαμβάνονται και συμβολικές καταλήψεις δημόσιων οργανισμών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ