ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΜΕ
«Παρών» στο ραντεβού των ταξικών δυνάμεων της Ευρώπης

Αναχωρεί αύριο το πρωί (Πέμπτη) η αποστολή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) για να δώσει το «παρών» στο αγωνιστικό ραντεβού των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου πάνω από 300 Ελληνες διαδηλωτές, κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, θα διαδηλώσουν μαζί με συναδέλφους τους εργαζόμενους από άλλες χώρες, την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ - ΕΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους απολυμένους της SABENA. Η συμμετοχή του ΠΑΜΕ στις διαδηλώσεις - κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Λάακεν των Βρυξελλών - εκφράζει την ανάγκη ο αγώνας αυτός να αποκτήσει ολοένα και βαθύτερα ταξικά χαρακτηριστικά, με στόχο την ολομέτωπη αντιπαράθεση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού κινήματος θα βρεθούν αύριο στις 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κλεμαντίν.

Την ίδια ημέρα, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί από τις ταξικές δυνάμεις ανοιχτή συγκέντρωση συμπαράστασης στους απολυμένους της SABENA και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις με κεντρικό ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο, εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Ακόμα, θα χαιρετίσουν συνδικαλιστές από Γαλλία, Βέλγιο, Τουρκία, Ολλανδίας, Ιταλία, απολυμένοι της SWISSAIR και άλλοι. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Πασάζ 44, αίθουσα Audoitore, στη λεωφόρο του Βοτανικού Κήπου και κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Vord.

Κρατάνε «μυστικό» τον ευρωτρομονόμο
  • Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η συντονιστική επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»
  • Εκκληση των διοργανωτών για συμμετοχή στο αυριανό παλλαϊκό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

«Πέπλο σιωπής καλύπτει τις τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για τον ευρωτρομονόμο, με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης και των ΜΜΕ. Ούτε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, δεν έδωσε σχέδιο, για να το έχουν οι βουλευτές και να ξέρουν τι συζητούν».

Αυτά τόνισε χτες ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για τον ευρωτρομονόμο». Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία της ΟΤΟΕ στην Αθήνα. Οι διοργανωτές απηύθυναν έκκληση στο λαό της Αθήνας να πάρει αύριο μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 6.30 το βράδυ, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

Ο Θ. Παπαμάργαρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, είπε ότι ετοιμάζονται νέα, χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα. «Γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων» πρόσθεσε. «Και πρώτα οι αιρετικές φωνές. Ετοιμάζουν διεθνικούς μηχανισμούς καταστολής. Τα κακά τελειώνουν. Ερχονται τα χειρότερα».

Ο Κ. Διάκος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, τόνισε ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει ότι θα είναι δυνατή η έκδοση Ελληνα πολίτη που κατηγορείται για τρομοκρατία. Ούτε ο ελληνικός τρομονόμος δεν τους είναι αρκετός. Τα μέτρα αυτά δεν πάρθηκαν με αφορμή την επίθεση της 11/9, αλλά από τις Συνόδους Κορυφής της Πράγας και της Νίκαιας. Βέβαια, μετά από πιέσεις και κινητοποιήσεις αποφασίστηκε να απαλύνουν κάπως το κείμενο του ευρωτρομονόμου, αλλά αυτό δεν αλλάζει τον ουσιαστικό του χαρακτήρα».

Η Α. Ζορμπαλά ανέφερε ότι στο ευρωένταλμα καταργείται το διπλό αξιόποινο. Πολίτες που έχουν αθωωθεί, μπορεί να προσαχθούν σε δίκη σε άλλη χώρα, ακόμα και για αδικήματα που δεν προβλέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

ΠΕΔΥΕ
Διοργανώνει παζάρι δώρων

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) για τις γιορτές των Χριστουγέννων, διοργανώνει παζάρι με μεγάλη ποικιλία δώρων.

Τα εγκαίνια του παζαριού θα γίνουν την Παρασκευή 14 του Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος). Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Γενάρη και οι ώρες λειτουργίας του θα είναι 9 π.μ - 2 μ.μ και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Την Παρασκευή η αντιπολεμική συναυλία

Η Αντιπολεμική Κίνηση Φορέων του νομού Ευβοίας, διοργανώνει αντιπολεμική συναυλία υπό την αιγίδα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, με τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Παρασκευή 14 του Δεκέμβρη και ώρα 8 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο ΕΑΚ (δίπλα στο κολυμβητήριο της πόλης). Στη συγκεκριμένη συναυλία συμμετέχουν πλήθος μαζικών φορέων του νομού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ