ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η δολοφονία Φύσσα έγινε μπροστά στην αστυνομία

Eurokinissi

Ενας από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο Χρ. Δεληγιάννης, κατέθεσε την Παρασκευή, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Και σε αυτό το δικαστήριο αναδείχθηκε ότι οι αστυνομικοί δεν έδρασαν για να αποτρέψουν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο μάρτυρας αστυνομικός, που έφτασε κοντά στον Φύσσα αλλά όπως κατέθεσε δεν είδε το μαχαίρωμα, μεταξύ άλλων είπε ότι τελικά κατάλαβε ότι ήταν χρυσαυγίτες αυτοί οι 20 - 30 μαυροντυμένοι που ήταν απέναντι, στην καφετέρια «Κοράλι». Ανέφερε επίσης ότι ανάμεσα στα άτομα που «είχαν κινητικότητα», όπως είπε, έβριζαν και ήταν απέναντι από το σημείο όπου ήταν ο Παύλος Φύσσας με τον Ρουπακιά, βρίσκονταν και άτομα που πριν ήταν έξω από την καφετέρια και ένα μεγάλο τμήμα τους είχε τρέξει προς Τσαλδάρη. Ο αστυνομικός περιέγραψε ότι πίσω και κοντά στον Ρουπακιά βρίσκονταν 4-5 άτομα, που επί της ουσίας και αυτοί τον εμψύχωναν. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, έβριζαν, κάποιος έριξε κλοτσιά στον Παύλο Φύσσα και ένας άλλος μπουνιά. Κατέθεσε ακόμα ότι όταν πήγε να συλλάβει έναν από τους 4, παρενέβη ένας άλλος και δεν μπόρεσε... «Ο Ρουπακιάς πήγε να φύγει προς το αυτοκίνητό του και ο Φύσσας τότε σήκωσε την μπλούζα, μου δείχνει το τραύμα και λέει "Οχι εμένα! Αυτός με μαχαίρωσε"», σημείωσε χαρακτηριστικά...

Συνεχίζοντας ανέφερε στο δικαστήριο ότι όταν συνέλαβαν τον Ρουπακιά ένιωσαν περίεργα, γιατί τους κοιτούσαν οι απέναντι: «Σκεφτήκαμε ότι αν είναι δικός τους, μπορεί και να έρθουν να μας τον πάρουν»... Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι δεν συνηθίζεται να αφήνουν το τηλέφωνο σε άτομα που συλλαμβάνουν. Υπενθυμίζεται ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα είχε αφεθεί με το κινητό του, στο ΑΤ Κερατσινίου, να κάνει τηλέφωνα στους ομοϊδεάτες του. Σημειωτέον, ο εν λόγω αστυνομικός ήταν και στην επίθεση των χρυσαυγιτών στους κομμουνιστές εργάτες και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, όμως υποστηρίζει ότι ούτε εκεί είδε την επίθεση, γιατί έφτασε μετά.

Πριν απ' αυτόν κατέθεσε ο αστυνομικός Κ. Κοτσοβός, που ήταν συνοδηγός στο δεύτερο περιπολικό της Αμεσης Δράσης και με τα όσα είπε επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι το σήμα του Κέντρου αναφερόταν σε εμπλοκή ατόμων της Χρυσής Αυγής.

Προσφορά για τη συντήρηση του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο

Προσφέρω 300 ευρώ για το «Σπίτι του Αγωνιστή» και 1.000 ευρώ, σε δύο δόσεις, για συντήρηση του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο, στη μνήμη του πατέρα μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ, από τη Μεσσηνία, που φυλακίστηκε πάνω από 20 χρόνια λόγω της συμμετοχής του στην ΕΑΜική Αντίσταση.

Η κόρη του Ειρήνη Μουτζούρη, συντ/χος γιατρός

ΑΙΓΑΙΟ
Αυξάνονται οι πνιγμένοι ξεριζωμένοι

Τέσσερις σορούς σε τρία νησιά εντόπισε την Πέμπτη το Λιμενικό. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα, και έρχονται να συμπληρώσουν τον μακρύ κατάλογο των χιλιάδων πνιγμένων στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο σοροί σε προχωρημένη σήψη σε βραχώδη ακτή στο Φαρμακονήσι, από όπου περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στη Λέρο από ναυαγοσωστικό σκάφος.

Μία ακόμα σορός, άνδρα σε προχωρημένη σήψη, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αλυκές Καρύστου. Κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το ναυάγιο στον Καφηρέα, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών σε 29 (68 ήταν συνολικά οι επιβαίνοντες, ενώ ακόμα αγνοούνται πολλοί).

Τέλος, στη θαλάσσια περιοχή της Σύμης εντοπίστηκε άλλη μία σορός άνδρα, η οποία οδηγήθηκε για νεκροψία - νεκροτομή στη Ρόδο.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας

Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στη συνεχιζόμενη επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια διοργανώνουν την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στη 1 μ.μ., στο «Στρογγυλό» της παραλίας Χαλκίδας, φορείς και σύλλογοι από διάφορες περιοχές του νησιού.

Τη στήριξή του στους συλλόγους και φορείς «που παλεύουν ενάντια στις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, που έχει γεμίσει με ανεμογεννήτριες τη Νότια Εύβοια, που απειλεί προστατευόμενες περιοχές όπως την οροσειρά της Δίρφυς, που οδηγεί σε πανάκριβο ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά», εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κόντρα στην αναμονή και την «κούφια» ευρωενωσιακή αλληλεγγύη, οργάνωση της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τα «συμπεράσματα του Συμβουλίου» παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην τοποθέτησή του ανέφερε τα παρακάτω:

«Οι καθιερωμένοι πανηγυρισμοί και οι "κούφιες" διακηρύξεις περί αλληλεγγύης μετά από κάθε Σύνοδο Κορυφής δεν μπορούν να κρύψουν τους σφοδρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία ερίζουν για τιμές, υποδομές, αγωγούς, αποθήκευση και ενεργειακή επάρκεια.

Ταυτόχρονα, οι λαοί κάνουν αμέτρητες θυσίες πληρώνοντας την κερδοφορία των "πράσινων" ομίλων και τις κυρώσεις της ΕΕ στον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία. Τα λαϊκά προβλήματα όμως προϋπάρχουν του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Τα γεννούν η στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, που η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της καθιέρωσαν για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τα κουπόνια ενεργειακής φτώχειας, που είναι λεφτά του λαού, τα διάφορα "καλάθια", δεν αντιμετωπίζουν την αβάσταχτη ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα.

Οι λαοί σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία αφήνουν πίσω τις ευρωενωσιακές ψεύτικες προσδοκίες και εναντιώνονται στη στρατηγική ακρίβειας και εξαθλίωσης της ΕΕ. Απορρίπτουν τη στάση αναμονής και απαιτούν σήμερα αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και φθηνή Ενέργεια, κατάργηση φόρων, κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ