ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συντονίζονται και βγαίνουν στους δρόμους στις 15 Νοέμβρη

Κινητοποιήσεις σε Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Νάουσα

Από την πρόσφατη μαζική σύσκεψη στην Αγιά
Από την πρόσφατη μαζική σύσκεψη στην Αγιά
Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωρούν την Τρίτη 15 Νοέμβρη οι μηλοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στην Αγιά Λάρισας, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας, 17 Αγροτικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να διοργανωθεί και πανελλαδικό συλλαλητήριο στα τέλη Νοέμβρη στην Αθήνα.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στην κεντρική πλατεία της Αγιάς στις 11 π.μ., στη Ζαγορά Μαγνησίας στις 6 μ.μ., στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ροδοχωρίου Νάουσας, αλλά και σε Καστοριά και Πτολεμαΐδα.

Τι βγάζει τους μηλοπαραγωγούς στους δρόμους

Οι νέες κινητοποιήσεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού και τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα».

Εδώ και μια δεκαετία περίπου οι μηλοπαραγωγοί, όπως και οι υπόλοιποι βιοπαλαιστές αγρότες, βλέπουν τα προβλήματα να μεγαλώνουν και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Παράλληλα οι αγρότες έχουν σταθερά απέναντι τους εμποροβιομήχανους, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους.

Ταυτόχρονα οι μηλοπαραγωγοί πληρώνουν και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Συγκεκριμένα, από το 2014, οπότε και επιβλήθηκε το ρωσικό εμπάργκο ως απάντηση στις τότε κυρώσεις της ΕΕ και με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά απορροφούσε μεγάλες ποσότητες μήλου, χιλιάδες μηλοπαραγωγοί είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, αφού τα μήλα τους έμεναν αδιάθετα ή πωλούνταν σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλεμπόρους. Αλλά και σήμερα, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, πολλά μήλα και άλλα φρούτα δεν μπορούν να διοχετευτούν σε αγορές του εξωτερικού.

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής τον τελευταίο χρόνο, ως απόρροια της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», όξυνε το πρόβλημα επιβίωσης, μείωσε κι άλλο το εισόδημά τους, αφού οι τιμές του παραγωγού έμειναν ίδιες.

Ενδεικτικά, οι παραγωγοί πληρώνουν το τριπλάσιο ηλεκτρικό ρεύμα σε έναν χρόνο, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, στην Αγιά Λάρισας οι αγρότες καταγγέλλουν ότι το πετρέλαιο που απαιτείται για την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών μίας χρονιάς είναι περίπου 70 λίτρα το στρέμμα, με το συνολικό κόστος του να ξεπερνά σήμερα τα 150 ευρώ το στρέμμα, ενώ πριν δύο χρόνια πλήρωναν περίπου 80 ευρώ. Οσο για την επιστροφή φόρου που δόθηκε πριν λίγους μήνες, αποδείχθηκε σκέτη κοροϊδία, καθώς αναλογούσε σε 4 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή περίπου 2 λίτρα πετρέλαιο.

Συνολικά με τις παραπάνω αυξήσεις, αλλά και αυτές που σημειώθηκαν στα αγροεφόδια και στα λιπάσματα, ένας μηλοπαραγωγός όχι μόνο δεν βγάζει μεροκάματο αλλά μπαίνει και «μέσα», καθότι πολλές φορές έχει να αντιμετωπίσει και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, που αγοράζουν τα μήλα σε τιμές κάτω του κόστους ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς δηλαδή να ξέρει ο παραγωγός πόσο και πότε θα πληρωθεί. Ενδεικτικά, το κόστος φτάνει τα 0,35 ευρώ και τα μήλα πωλούνται με 0,15 ευρώ - 0,20 ευρώ το κιλό. Βέβαια, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι 5 με 10 φορές πάνω από την τιμή στην οποία τα παραδίδει ο παραγωγός.

Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν «ΠΟΠ προϊόν», μέσα από Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Σημειωτέον, πλην των ενισχύσεων στα μήλα χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.

Υπενθυμίζουμε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση δόθηκε για πρώτη φορά σαν ψίχουλα και μικρό αντιστάθμισμα στην τεράστια απώλεια εισοδήματος από το ρωσικό εμπάργκο και επιπλέον, πέρυσι τέτοια εποχή, μετά από κινητοποιήσεις η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Καμία αναμονή για «λύσεις» από τους ενόχους! Οργάνωση και αγώνας για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στο φόντο αυτό, των νέων αδιεξόδων για τους μηλοπαραγωγούς, έχουν αρχίσει να τριγυρνούν και οι γνωστοί ...«σωτήρες», υποσχόμενοι ξανά «λύσεις» ενώ είναι αυτοί που ευθύνονται για τα προβλήματά τους. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα οι κυβερνητικοί βουλευτές, που καλλιεργούν αυταπάτες ότι υπάρχει σωτηρία στο πλαίσιο της σημερινής αδιέξοδης πολιτικής, που δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε καταστροφική για τους παραγωγούς.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει αρνητική απάντηση στα αιτήματά τους, με το γνωστό επιχείρημα των «δημοσιονομικών δεδομένων», και κάνει διαρροές για ενισχύσεις de minimis. Ομως είναι τόσα πολλά τα προϊόντα για τα οποία υπόσχονται αυτές τις ενισχύσεις, που στο τέλος θα δώσουν ψίχουλα.

Αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που καλούν τους αγρότες να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην κυβερνητική εναλλαγή, από την οποία «κάηκε η γούνα τους» όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού ο καθένας συνέχιζε την πολιτική του προηγούμενου.

Απάντηση στα αδιέξοδα που συναντούν οι βιοπαλαιστές αγρότες μπορεί να δοθεί μόνο με την αγωνιστική διεκδίκηση αιτημάτων που μπορούν να δώσουν ανάσες επιβίωσης, σε συμπόρευση και κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Οι μηλοπαραγωγοί διεκδικούν:

-- Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε όλα τα προϊόντα.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Πλαφόν 0,07 λεπτά/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, καθώς και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.


Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σάββατο 12 Νοέμβρη

- Στις 12 το μεσημέρι, η ΚΟΒ Μισθωτών Δικηγόρων της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής καλεί σε σύσκεψη στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Αττικής.

- Η ΚΟ Αταλάντης οργανώνει, στις 7 μ.μ., στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο την παρουσίαση της έκδοσης «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή». Η παρουσίαση θα γίνει από τον Στρατή Δουνιά, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Καστελλίων καλεί στις 7 μ.μ. στα Καστέλλια Φωκίδας (κατάστημα Σπυριδάκη) σε συζήτηση - ομιλία με τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. στην Αμυγδαλιά Φωκίδας στο JEF (ΤΖΕΦ) Cafe θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όπου θα μιλήσει ο Αντώνης Αλεξός, Γραμματέας της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ.

- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης οργανώνει, στις 9 μ.μ., λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη στο ΔΑΚ Κορδελιού - 2ο Λύκειο Κορδελιού. Θα χαιρετίσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Κυριακή 13 Νοέμβρη

- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων καλούν σε σύσκεψη «Για την οργάνωση της πολιτικής παρέμβασης του ΚΚΕ και τη συμβολή μας στους αγώνες του λαού», στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, στ. ΗΣΑΠ Βικτώρια). Θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Ιλίου καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (ΒΙΟΦΙΑΛ), Πωγωνίου 80 και Ηροδότου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 12 το μεσημέρι, η ΚΟ Μεταμόρφωσης οργανώνει σύσκεψη στο 1ο ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης (Κωστή Βάρναλη 34) με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτέρα 14 Νοέμβρη

- Στις 11.00 π.μ., η Τόνια Γαρδούνη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ, θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας "ΤΕΡΝΑ.Α.Ε.", για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνη οργανώνουν με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου (Νοέμβρης 1973 - 2022), εκδήλωση στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει η Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα: «Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός! Ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός». Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Τρίτη 15 Νοέμβρη

- Η ΤΟ Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Κανένας συμβιβασμός με το σύστημα που γεννά βαρβαρότητα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της εκμετάλλευσης και βίας, υψώνοντας ασπίδα προστασίας για τα παιδιά και κάθε οικογένεια που υποφέρει». Θα γίνει στις 6 μ.μ. στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ) και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Ληλαντίου - Ερέτριας καλεί σε παρουσίαση της έκδοσης «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στις 6.30 μ.μ. στη Νέα Λάμψακο, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Αναστάση Γκίκα, δρ. Ιστορίας και μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ