ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Τζαρτζαρίσματα» για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει την ευρωατλαντική «τάξη και ασφάλεια» στην περιοχή

Turkish Presidency

«Λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών ρίχνουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, τροφοδοτώντας και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Την ώρα που με βάση και την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, που συνυπογράφουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, πρόσφυγες και μετανάστες που ξεριζώθηκαν από τις δικές τους επεμβάσεις, γίνονται για μια ακόμα φορά «μπαλάκι» και μοχλός για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς σε όλη την περιοχή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε όσους επικρίνουν τη στάση της Τουρκίας στο θέμα για «πραγματική αχαριστία», σημειώνοντας πως «φιλοξενεί 5 εκατ. πρόσφυγες» με βάση και όσα προβλέπει η σχετική κατάπτυστη Συμφωνία με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του και κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως «αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα. Και επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα που στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο. Ο Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοί του περνούν τις μέρες τους λέγοντας ψέματα και δεν συμπεριφέρονται έντιμα και γι' αυτό στην περιοχή δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι η χώρα μας έχει «μετατραπεί σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση».

Οπως είπε χαρακτηριστικά - δείχνοντας από μια ακόμα σκοπιά και τι είδους «ασφάλεια» και «σταθερότητα» φέρνουν μαζί τους οι αμερικάνικες βάσεις και υποδομές για τον λαό - «δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη δεν είναι μια βάση, όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αμερικανική βάση. Εγώ δεν κατάφερα να μετρήσω τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οταν τις συγκεντρώσουμε όλες, έχουμε τέτοια εικόνα όπου όλη η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ».

Ενώ - στο πλαίσιο και του σχετικού διαγκωνισμού των δύο αστικών τάξεων για το ποια θα αναβαθμίσει τα συμφέροντά της «διασφαλίζοντας» και τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή - σημείωσε πως «η Αλεξανδρούπολη είναι μια μικρή περιοχή σε όλη αυτή την εικόνα. Ολα αυτά γιατί γίνονται, για ποιο λόγο συμβαίνουν; Εγώ αυτά τα είπα στον Μπάιντεν, όπως και οι αρμόδιοι υπoυργοί Αμυνας και Εξωτερικών δίνουν απαντήσεις με υπεκφυγές. Δεν είναι έντιμοι. Οι HΠΑ διάλεξαν λάθος γείτονα για τον εαυτό τους και δεν είναι σωστή η στάση τους να έχουν επιλέξει στο Αιγαίο ως βάση την Ελλάδα».

Προσθέτοντας πως «σε αριθμό στρατιωτών, όπως και σε οικονομική βοήθεια, η Τουρκία είναι στις πρώτες 7 χώρες του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια τέτοια εικόνα. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Ομως εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Εμείς είμαστε η ασφάλεια αυτής της περιοχής».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ότι «η Ελλάδα έχει υπερβολική αγάπη για τα εξοπλιστικά. Επιδιώκουν να εξοπλιστούν με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας. Ονειρεύονται. Αλλά αυτή είναι που προκαλεί ζημιές. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν. Αυτό επιδεινώνει τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσε δε ότι «ο εξοπλισμός δεν έχει κανένα νόημα ακόμα κι αν είναι αριθμητικά ισοδύναμος με την Τουρκία, γιατί τα μαθηματικά και η ιστορία είναι ξεκάθαρα», για να καταλήξει: «Το 1919 (οι Ελληνες) ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9η Σεπτεμβρίου 1922. Οι Ελληνες να διδαχθούν από την Ιστορία».

Σε αυτές τις συνθήκες, χτες βρέθηκε στην Αγκυρα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τους Τούρκους φίλους μας στο Μεταναστευτικό. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότερο».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου Συνεργασίας τουρκόφωνων κρατών που έγινε ενόψει και της σημερινής Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι η κοινή οργάνωση του τουρκικού κόσμου έχει γίνει πλέον παγκόσμιο σήμα και ότι «τώρα βρισκόμαστε στην παραμονή μιας σημαντικής μεταμόρφωσης για να προσαρμοστούμε στον μεταβαλλόμενο κόσμο. Είμαστε διαφορετικά κλαδιά ενός μεγάλου δέντρου που τρέφεται από την ίδια ρίζα. Θα αυξήσουμε τη διεθνή μας δύναμη, καθώς εδραιώνουμε την ενότητά μας χωρίς να ξεχνάμε τις ρίζες μας».

Στο Συμβούλιο - που χτες ανακοινώθηκε ότι μετονομάστηκε σε «Οργάνωση τουρκικών κρατών» - συμμετέχουν εκτός από την Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν. Η Ουγγαρία είναι «παρατηρητής», όπως χτες έγινε δεκτό και το Τουρκμενιστάν.

Απαντώντας χτες βράδυ στις δηλώσεις Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, έλεγε ότι «η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της ΕΕ και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα». «Και όταν απειλείται», συνέχισε, «από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης», ισχυρίστηκε, επιχειρώντας να κρύψει πως η πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν μετατρέπει τους ξεριζωμένους σε «παιχνίδι» για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Παραπέμποντας, δε, στις πρόσφατες εξελίξεις «στα σύνορα Λευκορωσίας - ΕΕ» στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, είπε πως «η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν», κατέληξε.

Ενώ νωρίτερα με αφορμή τις δηλώσεις Ακάρ, κατήγγειλε την Αγκυρα για «απειλές, για δόγματα αναθεωρητικά και επιθετικά», σε αντίθεση υποτίθεται με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, που «υπερασπίζεται ταυτόχρονα την ειρήνη και είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, ακολουθεί μια πολιτική σε όλα τα επίπεδα, στο διπλωματικό, στην ενίσχυση της στρατιωτικής της δυνατότητας, που αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι έχουν ενισχύσει πολύ το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα», σημείωσε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την ανάληψη - στον ευρωατλαντικό καταμερισμό - ακόμα πιο επικίνδυνων ρόλων σε Βαλκάνια, Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, μια γαλλική πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Λιβύης, και της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ. «Είναι η πρώτη που η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει - και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο σε μια τέτοιου είδους διάσκεψη - γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που δίνουν στη χώρα μας στην αναγνώριση του ρόλου της, ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της», έλεγε χτες σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.


ΥΠΕΞ
Μηνύματα για διευθετήσεις και ανησυχίες στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών

Ευχαριστήρια της Νούλαντ στην κυβέρνηση για τον «ηγετικό ρόλο» που παίζει στα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια που βάζουν φωτιά στην περιοχή

Νέα μηνύματα στην Τουρκία μέσω ...Βέρνης έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του. Στις δηλώσεις του τόνισε, άλλωστε, ότι «η Ελβετία είναι μια χώρα που, παρόλο που δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα, έχει υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ίσως αυτό να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με τη θάλασσα, αλλά αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε, σε αναζήτηση συνεννοήσεων και διευθετήσεων για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτης, πραγματοποιούσε συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας, Burak Οzugergin. «Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα, ενώ συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων», αναφέρεται από πλευράς του υφυπουργού.

Εξάλλου, ο Δένδιας στη Βέρνη συζήτησε με τον Ελβετό ομόλογό του και θέματα όπως «τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη». Θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια, που συζήτησε και προχτές σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Β. Νούλαντ, η οποία κατόπιν ευχαριστούσε την ελληνική κυβέρνηση για τον «ηγετικό της ρόλο» και τη «σταθερή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Προηγούμενα, αργά προχτές το βράδυ, μιλώντας ο Δένδιας σε εκδήλωση, εστίαζε στις «προκλήσεις που ιδίως τα Δυτικά Βαλκάνια στην παρούσα συγκυρία (...) Και δεν αναφέρομαι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία. Αλλες χώρες βορειότερα, όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είναι δυνάμει πηγή πολύ μεγάλων προβλημάτων». Τόνισε, επίσης, «τη βαθιά προβληματικότητα της σχέσης μας, με την Τουρκία». Επεσήμανε, εξάλλου, «τον υπερατλαντικό δεσμό, τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ, την τεράστια σημασία της υπερδύναμης (ΗΠΑ)».

Σημείωνε ότι η «λογική» αυτών, και άλλων σχέσεων της χώρας με το εξωτερικό, «είναι η δημιουργία ενός πλαισίου κατανόησης, επί τη βάσει συγκεκριμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και, στις περισσότερες περιπτώσεις, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα και στις χώρες αυτές, συνεργαζόμενες, να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες τους, μια σταθερότερη κατάσταση και μια πρόοδο στις οικονομίες τους».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι κάτι το εύκολο και το άμεσα επιτεύξιμο. Ομως οφείλω να πω ότι είναι ορατό πια, νομίζω στον καθένα, ότι δημιουργείται μια κοινή αντίληψη σε μια πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή ομάδα χωρών», επέμεινε, ενισχύοντας την εντύπωση ότι στο παρασκήνιο προχωρούν παζάρια και «διευθετήσεις», σε κάθε περίπτωση σε βάρος των λαών και των συμφερόντων τους.

Σημειωτέον, τη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου κατ' αρχάς ο Δένδιας διοργανώνει «πρωινό εργασίας» εκ μέρους της ελληνικής προεδρίας της ευρωατλαντικής κοπής «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης», όπου αναμένεται να συμμετάσχουν ορισμένες χώρες της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, καθώς και οι συμμετέχοντες στη διαδικασία, μάλιστα σε υπουργικό επίπεδο.

Στο ΣΕΥ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αρχικά «θέματα επικαιρότητας», ανάμεσά τους Λευκορωσία (με την Αθήνα να στηρίζει την επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ σε βάρος του Μινσκ) και Βαρώσια, με τον Δένδια να μεταβαίνει την επομένη στη Λευκωσία για συνέδριο του Economist.

Στη συνέχεια, θα προβούν σε «απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων» στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο Σαχέλ, όπου η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την αποστολή μάχιμου τμήματος σε υποστήριξη του γαλλικού Σώματος που επιχειρεί στην περιοχή.

Παραπέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας θα ανταλλάξουν σε κοινή σύνοδο απόψεις σχετικά με το πρώτο σχέδιο «στρατηγικού προσανατολισμού της ΕΕ», τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, υπό διαμόρφωση κείμενο - δόγμα σε αντιστοίχιση με την υπό επικαιροποίηση «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ.

Τέλος, να καταγραφεί ότι την επόμενη Παρασκευή έρχονται στην Αθήνα για «τετραμερή διάσκεψη» οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ