ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Μοχλός πίεσης για επικίνδυνες διευθετήσεις και διάλογο εφ' όλης της ύλης

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση των χωρικών υδάτων και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο» της Ελλάδας στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας - είναι στην πραγματικότητα παράγοντας αμφισβήτησής τους - αποτελεί η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παρουσιάστηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ και εμφανίζει μια «θολή» εικόνα για τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο.

Η έκθεση - παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που στο πλαίσιο της προσπάθειας για παραμονή της Τουρκίας επί της ουσίας κάνει πλάτες στις τουρκικές απαιτήσεις και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για «συζήτηση εφ' όλης της ύλης» στα Ελληνοτουρκικά, έγινε με αφορμή τον «μηχανισμό καταγραφής» των τουρκικών παραβιάσεων που προβλέπεται στο πλαίσιο του νόμου «East Med Act», και που τόσο είχαν προβάλει τα αστικά επιτελεία ως τάχα ενίσχυση της «ασπίδας προστασίας της Ελλάδας», ενώ όπως επιβεβαιώνεται αποτελεί παράγοντα πίεσης για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ επικαλούμενα το ίδιο το κείμενο της έκθεσης, το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι δεν μπορεί να καταγράψει τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία επειδή «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου» και αφού πιο πριν έχει υπογραμμίσει ότι «με βάση το Διεθνές Δίκαιο ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα», για να καταλήξει: «Γι' αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα».

Ακόμα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι αν και η Ελλάδα διεκδικεί «μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο (...) η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους».

Σπεύδει δε να συμπληρώσει, πως «η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων».

Η ίδια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνει αποσπάσματα και για τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελούν όλα τα παραδείγματα που παρατίθενται παρεμβολή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους, ωστόσο «όλα μαζί απεικονίζουν αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή». Γίνεται αναφορά σε τουρκικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν σε τμήματα της «ΑΟΖ που διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία» και συστήνεται «όταν οι νόμιμες θαλάσσιες αξιώσεις δύο ή περισσότερων χωρών αλληλεπικαλύπτονται, εναπόκειται σε αυτές τις χώρες να επιλύσουν τα θαλάσσια σύνορά τους με συμφωνία βάσει του Διεθνούς Δικαίου προκειμένου να επιτευχθεί ακριβοδίκαιη λύση».

Εξάλλου, με προτροπές όπως «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», παραπέμπει στην προσπάθεια για διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, λέγοντας πως «τέτοιες προσπάθειες θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και θα διευκολύνουν τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ» αλλά και στα σχέδια συνεκμετάλλευσης που προωθούνται υπό την «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την επισήμανση ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να αυξήσει τον διάλογο μεταξύ της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει το θεμέλιο για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Κατά τ' άλλα, η έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και αξιώσεις που εκείνη προβάλλει.

Επιστρατεύοντας τις γνωστές «προφάσεις εν αμαρτίαις», διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν για το θέμα ότι η έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ διαβιβάστηκε στο Κογκρέσο πριν από περίπου 8 μήνες, στις 18/3, κι έλεγαν ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς κουβέντα για το ότι τα σχέδια των ΗΠΑ τα μετατρέπουν σε αντικείμενο του ιμπεριαλιστικού «παζαριού» στην περιοχή.

Επιμένει σε «διάλογο άνευ όρων» η Τουρκία

Στο μεταξύ, μετά τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέφερε χτες την πρόταση για διάσκεψη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας μάλιστα ότι το θέμα είναι «να συζητηθούν αυτά τα θέματα (σ.σ. υδρογονάνθρακες και καθορισμός ΑΟΖ) όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με όλες τις παράκτιες χώρες». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι «η αστάθεια στην περιοχή δημιουργείται από εκείνους που νομίζουν πως μπορούν να αρπάξουν τα δικαιώματα των Τούρκων» αλλά και ότι «εμείς επιθυμούμε να ρυθμίσουμε τα θέματα με την Ελλάδα μέσω διαλόγου. Δεν κλείνουμε την πόρτα στον άνευ όρων διάλογο και στη διπλωματία (...) Είπαμε, αν θέλετε να ζήσουμε με ένταση και κλιμάκωση ή να συνεργαστούμε με διπλωματία και διάλογο. Η επιλογή ανήκει στην Ελλάδα. Τους προσφέρουμε επίσης όλες τις λογικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Οι απτές προτάσεις για τις διερευνητικές συνομιλίες, την κατανομή των εσόδων και την περιφερειακή διάσκεψη προήλθαν από εμάς».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι για την Τουρκία «η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση», υποστηρίζοντας πως «υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί, που δεν βλέπει την τουρκοκυπριακή (Τ/Κ) κοινότητα ως ίση. Η ΕΕ υιοθέτησε αυτήν τη νοοτροπία και έφραξε την ελπίδα για λύση. Τώρα στηρίζει τις προσπάθειές τους, τουλάχιστον στα λόγια, για κατάσχεση του κοινού πλούτου. Από πού πηγάζουν η έπαρση και η αυταπάτη πίσω από την υπόθεση ότι εμείς θα τα επιτρέψουμε αυτά; Μέχρι σήμερα δεν αποδέχτηκαν την πολιτική ισότητα. Εκεί που δεν υπάρχει πολιτική ισότητα πρέπει να υπάρχει ισότητα κυριαρχίας, και θα υπάρξει. Οι Τ/Κ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι μόνο και μόνο για να κάνουν διαπραγματεύσεις».

Συνεχίζει το «Ορούτς Ρέις»

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα επιμένει και με νέες προκλητικές NAVTEX, καταρχάς παρατείνοντας τις επιχειρήσεις του «Ορούτς Ρέις» μέχρι και τις 23 Νοέμβρη. Εξέδωσε επίσης δύο NAVTEX με τις οποίες ζητά ξανά την αποστρατικοποίηση της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι η νέα NAVTEX αφορά «περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ καταδικάζει «την προκλητική αυτή συμπεριφορά» που - όπως έκρινε σκόπιμο να προσθέσει - «απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου». Η Αθήνα ζήτησε άμεση ανάκληση της NAVTEX, ενώ ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, «έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά».

Στο μεταξύ, αύριο, Παρασκευή, ο Ερντογάν αναμένεται να βρεθεί στα Κατεχόμενα και συγκεκριμένα στο Βαρώσι, το «φιλέτο» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το «άνοιγμα» της οποίας επιταχύνει το ψευδοκράτος στο πλαίσιο επενδυτικών σχεδιασμών, που βαραίνουν ασφαλώς και στις συνολικότερες διεργασίες για το Κυπριακό.

Ολα αυτά ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα στην Κύπρο αναμένεται και η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στο πλαίσιο νέας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ να πραγματοποιηθεί άτυπη 5μερής διάσκεψη για το Κυπριακό, κατά ορισμένους ακόμα και πριν τελειώσει το 2020.

Για το ενδεχόμενο αυτό ο Κύπριος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος του επεσήμανε ότι η ΕΕ θα συμβάλει στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ