ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

«Να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» απαιτεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει πως:

«Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έχει ιδιαίτερη σημασία, μαζί με όλο το λαό, να προστατευτεί η υγεία των στρατευμένων νέων και του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, με τη διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης και ασφάλειας, μέσων και εγκαταστάσεων, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε έναν κεντρικό σχεδιασμό, που θα βασίζεται απόλυτα σε επιστημονικά συμπεράσματα και οδηγίες.

Η κυβέρνηση απαιτείται να πάρει άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των νέων στρατευμένων και του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων:

-- Αμεση πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και στο μόνιμο προσωπικό. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος.

-- Κάθε ύποπτο περιστατικό να απομονώνεται άμεσα σε ειδικό, κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους για εφαρμογή κατάλληλης περίθαλψης από τη Μονάδα, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό, με γνώμονα τη σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και τη μηδενική πιθανότητα διασποράς του ιού.

-- Στις εισόδους - εξόδους των στρατιωτικών μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου) να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες - γάντια μιας χρήσης) για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους.

-- Χορήγηση όλου του αναγκαίου υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος, το οποίο υλικό θα ανανεώνεται.

-- Να εξασφαλιστεί και να εκπαιδευτεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), Κινητές Νοσοκομειακές Υποδομές Εκστρατείας και ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-- Μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και επίταξη ξενοδοχειακών και άλλων κατάλληλων οικημάτων όπου χρειάζεται, για τη μεταφορά προσωπικού για την αποσυμφόρηση μεγάλων μονάδων.

-- Λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Να γίνουν άμεσα απολυμάνσεις σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από εξειδικευμένα συνεργεία. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί σε θαλάμους, φοριαμούς, πόμολα, βρύσες, πάγκους, κρεβάτια, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια, είδη προσωπικής χρήσης, που πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά. Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων και άμεση επισκευή των εγκαταστάσεών τους. Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων εξαερισμού σε οικήματα, πλοία, αεροσκάφη.

-- Να ανανεώνονται συχνά τα κλινοσκεπάσματα. Ειδικά σε φυλάκια και άλλους χώρους όπου χρησιμοποιούνται κλίνες από περισσότερους από έναν φαντάρους, να αλλάζουν μετά από κάθε χρήση. Να λειτουργήσουν σε όλες τις μονάδες τα πλυντήρια, με δωρεάν χρήση τους από τους φαντάρους.

-- Ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων, για τα σκάφη προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω.

-- Να εμβολιαστεί το σύνολο των υπηρετούντων, μονίμων και εφέδρων στις Ενοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.

-- Να προσαρμοστεί, αναλόγως των συνθηκών, το πρόγραμμα των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης των μονάδων.

-- Χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών με τέκνα, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

-- Να δοθεί έκτακτο επίδομα, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού, σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή βρίσκονται σε κατ' οίκον καραντίνα. Δωρεάν μετακίνηση προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας, με όλα τα μέσα. Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μη χαθούν οι άδειες των στρατευμένων και των μόνιμων στελεχών λόγω της πανδημίας.

-- Να επιτρέπεται η δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των στρατευμένων φαντάρων, με σκοπό τη συμβολή ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας των στρατευμένων και του μόνιμου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, η Επιτροπή να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες για τη δημιουργική οργάνωση του ελεύθερου χρόνου των στρατευμένων (βιβλιοθήκες, προβολές ταινιών, συζητήσεις κ.ά.) σε συνθήκες που, εξαιτίας του εγκλεισμού, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Οπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αντιμετωπίζουμε μαχητικά και αυτήν τη δυσκολία, γνωρίζοντας ότι θα βγούμε νικητές. Για να βγούμε υγιείς και να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντά μας για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των θανάτων στο «δεύτερο κύμα»

Ραγδαία εξαπλώνεται η πανδημία του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν χτες τα 52 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι το 1,3 εκατ., αυξημένοι κατά 54.000 σε μία μόλις βδομάδα.

Στην πρώτη θέση παραμένουν οι ΗΠΑ, με περισσότερα από 10,5 εκατ. και σχεδόν 246.000 νεκρούς, καθώς τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 100.000. Στην Ινδία τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν χτες τις 44.000 (πάνω από 8,6 εκατ. συνολικά), ενώ 512 πέθαναν σε ένα 24ωρο (πάνω από 127.500). Στη Βραζιλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 5,7 εκατ. και σχεδόν 163.000 έφτασαν οι θάνατοι.

Στην Ευρώπη, με τη ραγδαία εξάπλωση των τελευταίων βδομάδων, καταγράφονται πλέον ρεκόρ ημερήσιων θανάτων. Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ 532 θανάτους σε ένα 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός μετά τον Μάη. Η Ισπανία ανακοίνωσε 411 θανάτους, ο υψηλότερος αριθμός του δεύτερου κύματος, με τα θύματα να προσεγγίζουν τις 40.000. Στη Γερμανία καταγράφηκε χτες ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τον Απρίλη, 261 σε ένα 24ωρο. Τουλάχιστον 300.000 μαθητές και 40.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καραντίνα, επειδή είτε διαγνώστηκαν θετικοί, είτε έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Η Ρωσία κατέγραψε χτες 432 νέους θανάτους, αριθμό - ρεκόρ, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό σε 31.593, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1,8 εκατ.

Η μάχη των μονοπωλίων για το εμβόλιο

Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση των «Pfizer» - «BioNTech» για 90% αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου τους, χτες το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε πως το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με ενδιάμεσα αποτελέσματα δοκιμών από 16.000 συμμετέχοντες που έλαβαν και τις δύο δόσεις. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για άλλους έξι μήνες, ενώ ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν αρχίσει μαζικοί εμβολιασμοί.

Το RDIF έχει συνάψει αρκετές διεθνείς συμφωνίες εφοδιασμού περίπου 270 εκατ. δόσεων σε άλλες χώρες και αναμένεται ότι θα παραχθούν κατά ένα μεγάλο μέρος στο εξωτερικό. Υπάρχει συμφωνία για την παραγωγή 300 εκατ. δόσεων στην Ινδία, ενώ εκατομμύρια δόσεις θα παραχθούν σε Βραζιλία, Κίνα και Νότια Κορέα. Εξάλλου, η κινεζική φαρμακευτική «Tibet Rhodiola Pharma» ανακοίνωσε ότι έχει αποκτήσει το μη αποκλειστικό δικαίωμα να αναπτύξει, να παράγει, να εισάγει ή να εμπορευματοποιήσει το «Sputnik V» στην Κίνα. Επίσης, η Τουρκία ενδιαφέρεται να παράγει το «Sputnik V» σε εγκαταστάσεις τουρκικών φαρμακοβιομηχανιών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «Biontech» δήλωσε χτες πως το εμβόλιο που αναπτύσσει με την αμερικανική «Pfizer» δεν θα διανεμηθεί κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η «BioΝΤech» έδωσε έμφαση στην παραγωγή μεγάλου μέρους του εμβολίου στην Ευρώπη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πρέπει να διενεργήσει περαιτέρω δοκιμές σχετικά με τη δραστική ουσία και η έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη αναμένεται στις αρχές του 2021.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εδώ και τώρα αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες να ενταχθούν στο επίδομα ειδικού σκοπού

Τον αποκλεισμό των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών από το επίδομα ειδικού σκοπού καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει:

«Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να αποκλείσει τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες από το επίδομα ειδικού σκοπού, το οποίο είχαν λάβει στην πρώτη φάση, είναι επιεικώς απαράδεκτη και θα οδηγήσει στη διόγκωση των ήδη μεγάλων προβλημάτων τους, που έχουν συσσωρευτεί αυτούς τους μήνες.

Η ένταξη στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής που αντιπροτείνει η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της, δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες, αφού:

  • απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους, που αντίστοιχα έχει μειωθεί δραματικά ο τζίρος τους, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης,
  • όσοι δικαιούνται και καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτή, θα κληθούν κατά το ήμισυ να την αποπληρώσουν, μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις σε εφορία, ταμείο, τράπεζες, ιδιώτες κ.λπ. που έχουν προς το παρόν ανασταλεί.

Η κυβέρνηση, με τις παλινωδίες της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που οδήγησε εξ αντικειμένου στο νέο lockdown και με τα μέτρα "ασπιρίνη" που εξαγγέλλει, οδηγεί συντεταγμένα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και τις μικροεπιχειρήσεις τους στα χρέη και το λουκέτο.

Καλούμε να προχωρήσει εδώ και τώρα στην άμεση ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, που πλήττονται, στο επίδομα ειδικού σκοπού, καθώς και στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους στις σημερινές συνθήκες».

Κρούσματα στο στράτευμα

Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς στα Τρίκαλα αναφέρουν πληροφορίες, σημαίνοντας συναγερμό. Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρουν ότι τα θετικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από 100 σε σύνολο άνω των 500 τεστ που διενεργήθηκαν. Κατά τις ίδιες πηγές έχουν ακολουθηθεί τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ έχουν ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία και το ΓΕΕΘΑ.

Σοβαρή η κατάσταση στις φυλακές

Την έλλειψη μέτρων στις φυλακές για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού καταγγέλλει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σημειώνοντας πως κρούσματα έχουν καταγραφεί στο 47% των φυλακών της χώρας, και συγκεκριμένα σε 16 από τις 34 φυλακές.

«Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί και έχουν γίνει γνωστά κρούσματα σε εργαζόμενους διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων και σε κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού, Πάτρας, Αμφισσας, Γυναικείες Φυλακές Θήβας, ΚΑΤΚ Ελεώνα Θηβών, Κασσαβέτειας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Νιγρίτας Σερρών, Λάρισας, Δομοκού και Χανίων. Δηλαδή στο 47% των φυλακών μας!», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται τεστ ανίχνευσης στις φυλακές σε τακτική βάση, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν γίνονται μαζικά τεστ, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών.

Οπως λένε, έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων να διαχωριστούν οι ασθενείς κρατούμενοι και οι κρατούμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και σε κάθε κρούσμα τεστ ανίχνευσης σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλους τους κρατούμενους, να εφοδιαστούν όλα τα ιατρεία των φυλακών με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ