ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
Τζόγος

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», μιλώντας για τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, σημείωσε πως το σημαντικό είναι «ό,τι θα δώσεις να πάρεις». Η προσδοκία ότι μετά από αλλεπάλληλα κύματα περικοπών και μειώσεων στις συντάξεις, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν ως σύνταξη τουλάχιστον τα λεφτά που καταβάλλουν ως εισφορές στα Ταμεία, είναι το τυράκι στη φάκα του «νέου» Ασφαλιστικού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αυτό που δεν λένε, είναι ότι το κράτος θα εγγυάται ένα ακόμα μικρότερο τμήμα της σύνταξης και ότι οι εισφορές των εργαζομένων θα ρίχνονται στην πυρά του τζόγου, αφού το βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος που οικοδομεί η κυβέρνηση, στο έδαφος όλων των προηγούμενων, είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την ενεργότερη εμπλοκή μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, που θα παίζουν κορόνα - γράμματα τους κόπους μιας ζωής εκατομμυρίων μεροκαματιάρηδων. Το ύψος της συνολικής σύνταξης θα εξαρτάται επομένως από την απόδοση της επένδυσης, που σημαίνει ότι αν αυτή δεν πάει καλά, μπορεί ακόμα και να χαθούν εντελώς τα χρήματα των εισφορών, όπως έχει ήδη συμβεί και συμβαίνει. Χώρια το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η εταιρεία που διαχειρίζεται τις εισφορές και να μείνουν οι ασφαλισμένοι στην ψάθα... Αυτή είναι η «φιλοσοφία» του «νέου» Ασφαλιστικού, που μόνο «νέο» δεν είναι, αφού προς την ίδια κατεύθυνση έσπρωχναν τα πράγματα όλες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, με τελευταίο παράδειγμα τον νόμο Κατρούγκαλου.

Γκρίζο

Οσο κι αν προσπάθησαν τα αστικά επιτελεία, δεν μπόρεσαν να κρύψουν το «γκρίζο» που γνώρισε ο λαός της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (ΓΛΔ) μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση. Φαίνεται αυτό άλλωστε και στα αφιερώματα για τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές στην «επανένωση» που «δεν επιτεύχθηκε στην πράξη», στα «προβλήματα που δεν ξεπεράστηκαν ποτέ», στη «νοσταλγία» που νιώθουν πολλοί «Ανατολικοί» για το προηγούμενο καθεστώς, καθώς «οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν» και ήρθαν αντιμέτωποι με «πρωτόγνωρα φαινόμενα», όπως η ανεργία και η μαζική μετανάστευση, δηλαδή με τα πανύψηλα «τείχη» που υψώνει ο καπιταλισμός σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Αλλά και οι εργαζόμενοι στην ΟΔΓ, όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, βρέθηκαν αμέσως μετά τις ανατροπές «στο μάτι του κυκλώνα», με πρωτόγνωρες αντεργατικές και αντιλαϊκές ανατροπές, όταν πλέον εξέλιπε το «αντίπαλο δέος» και το κεφάλαιο αισθάνθηκε πως έχει λυμένα τα χέρια του. Τι ήταν για παράδειγμα η μεταρρύθμιση «Χαρτζ» στη Γερμανία, που καταδίκασε εκατομμύρια εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας; Γι' αυτό σήμερα τα αστικά επιτελεία, μην μπορώντας να αποδείξουν την ανωτερότητα του καπιταλισμού, καταφεύγουν στη θεωρία των «ολοκληρωτισμών», στην κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού, στο ψέμα και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, στην αποθέωση της αστικής δημοκρατίας - δικτατορίας του κεφαλαίου, με αφορμή και την 30ή επέτειο της πτώσης του τείχους.

Στενός...

Σενάρια μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες διακινεί τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση, διαρρέοντας ότι «η εφαρμογή του μέτρου θα εξαρτηθεί από την απόδοση της οικονομίας και τον δημοσιονομικό χώρο που τυχόν δημιουργηθεί», όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός. Κάτω από την αγωνιστική πίεση και τις διαμαρτυρίες των βιοπαλαιστών αγροτών, που πληρώνουν το πετρέλαιο μέχρι 1,40 ευρώ το λίτρο, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις και καλλιεργεί προσδοκίες, την ώρα μάλιστα που δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι προετοιμάζουν έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων πανελλαδικά, προβάλλοντας αιτήματα κρίσιμα για την επιβίωση των μικρών αγροτών.

... κορσές

Ακόμα όμως κι αν η κυβέρνηση μειώσει οριακά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προϋπόθεση γι' αυτό είναι «να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι», που σημαίνει συνέχιση και κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, μεταξύ αυτών και των μικρών αγροτών. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει δέκα από το λαό με τα χαράτσια, τους φόρους και τις περικοπές και «αν και όποτε» θα δώσει το ένα. Τα ίδια κριτήρια βέβαια δεν ισχύουν για το αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, που είναι κατοχυρωμένο και αδιαμφισβήτητο, επιβαρύνοντας το λαό με 1 δισ. ευρώ ετησίως μέσα από τον προϋπολογισμό. Στον «στενό κορσέ» της ανάπτυξης για το κεφάλαιο δεν χωράνε τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού, αλλά περισσεύουν τα μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κι αυτό το συμπέρασμα, που επιβεβαιώνεται από την ίδια τους την πείρα, πρέπει να αποτελεί οδηγό στους αγώνες των αγροτών που παλεύουν να επιβιώσουν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1840 Γεννιέται ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν, διάσημος για το αριστούργημά του «Ο Στοχαστής».

1896 Πεθαίνει ο μουσουργός Σπυρίδων Ξύνδας.

1912 Με την κατάληψη της Χίου, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση όλων των νησιών του Αιγαίου (πλην των Δωδεκανήσων, που παραμένουν υπό ιταλική κυριαρχία).

1918 Ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Αυστρία.

1923 Πεθαίνει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ.

1926 Με πρωτοπόρο το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεσπά αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Ινδονησία κατά της ολλανδικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται μέσα σε λίγες βδομάδες. Χιλιάδες εξεγερθέντες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν εξορία, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή.

1944 Πεθαίνει ο ποιητής Τέλλος Αγρας (πραγματικό όνομα Ευάγγελος Ιωάννου).

1947 Εχοντας τεθεί εκτός νόμου, ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί και πάλι στην παρανομία.

1947 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Για σταθερή ειρήνη, για τη Λαϊκή Δημοκρατία», οργάνου του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ).

1951 Ορκίζονται οι επτά εξόριστοι βουλευτές της ΕΔΑ από τις εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη.

1969 Ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει για πρώτη φορά ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάκρισης του Γουίλιαμ Κάλεϊ, σχετικά με την άγρια σφαγή αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μάι Λάι, τον Μάρτη του 1968. Από τους 5 στρατιώτες που τελικά θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα «βρεθεί» ένοχος μόνο ο επικεφαλής της επιχείρησης υπολοχαγός Κάλεϊ, ο οποίος και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Στη συνέχεια, τα ισόβια θα μετατραπούν σε κάθειρξη 20 ετών και κατόπιν 10 ετών. Εντέλει, ο Κάλεϊ θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια για μόλις 3,5 χρόνια, ωσότου του δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Νίξον.

1981 Εκτοξεύεται για δεύτερη φορά το διαστημόπλοιο «Κολούμπια». Ηταν το πρώτο διαστημόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε πάνω από μια φορά.

1998 Ο ηγέτης του ΡΚΚ (Κουρδικού Εργατικού Κόμματος) Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταφεύγει στην Ιταλία και συλλαμβάνεται, προκαλώντας διεθνή διπλωματική εμπλοκή.

1999 Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι νεκροί έφτασαν τους 894 και οι τραυματίες τις 5.000.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ