ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2017
Σελ. /32
Καπνός κι ομίχλη

Στην Υγεία; «Σκοτωμός» για σκάνδαλα και σκανδαλάκια, για το ποιος έκανε τα περισσότερα «πάρτι» και ποιος όχι. Αλλά την Πέμπτη, στη συζήτηση στη Βουλή, μαζί σήκωσαν τα χεράκια τους για να ψηφίσουν τη διάλυση του σταθερού χρόνου εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που ανοίγει το δρόμο για όλους τους άλλους. Μαζί στηρίζουν και την πολιτική της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Υγείας, και των λογής «κοφτών» στις ανάγκες του λαού. Στους εξοπλισμούς; Καταγγελίες και άπλυτα στη φόρα, εισαγγελείς και δίκες. Αλλά σε ό,τι αφορά τον ευρωΝΑΤΟικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους εξοπλισμούς για τις ανάγκες των επεμβάσεων, τσιμουδιά. Η αναβάθμιση των «F-16» που κατά το Κογκρέσο «υπηρετεί την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή», είναι και για τους δυο «αναγκαιότητα», η παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο «απαραίτητη», η Σούδα το «καμάρι» τους. Για τα «χαρτιά του παραδείσου», τις μετοχές και τις οφσόρ, σελίδες επί σελίδων, υπονοούμενα και καταγγελίες. Αλλά μαζί ψηφίζουν τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και όλα τα υπόλοιπα για τα επιχειρηματικά και τραπεζικά απόρρητα. Μαζί «ανατριχιάζουν» όταν ακούνε τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ για ονομαστικοποίηση μετοχών, απαγόρευση οφσόρ κ.ο.κ. Καπνός κι ομίχλη παντού, για να κρύβεται όχι μόνο η ταύτισή τους στα βασικά του κεφαλαίου, αλλά κυρίως ότι ο καπιταλισμός, αυτό το σύστημα που υπηρετούν, είναι και σάπιος και αγιάτρευτος.

Μεθοδεύσεις

Συνεχίζεται η περίεργη σιωπή γύρω από τα ερωτήματα που προκαλεί η μεθοδευόμενη αρχειοθέτηση από την εισαγγελική αρχή της υπόθεσης των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ στις 1/12/2016 και στις 5/4/2017. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σχετική δικογραφία οδεύει στο αρχείο, την ίδια στιγμή που το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη ζητήσει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης από την αρμόδια εισαγγελική αρχή και δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στα πορίσματα της ΑΔΑΕ περιλαμβάνονται σημαντικά και αξιοποιήσιμα στοιχεία, που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Το φημολογούμενο κλείσιμο της υπόθεσης προκαλεί προβληματισμό, αφού τα σχετικά πορίσματα αναφέρουν ότι πέραν των δεκάδων κλήσεων που έχουν διενεργηθεί από διαφορετικές χώρες του εξωτερικού (με χρήση της τεχνικής παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων), επιπλέον έχουν γίνει και κλήσεις όχι μέσω του διαδικτύου, αλλά μέσω τηλεφωνικού κέντρου του εξωτερικού. Η σχετική έρευνα θα μπορούσε να διαπιστώσει από πού προέρχονται αυτές οι κλήσεις, αντ' αυτού όμως φαίνεται ότι η υπόθεση οδεύει προς το αρχείο, σαν να μη συνέβη τίποτα! Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, όπως εύλογη είναι και η ανησυχία για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες και τα ερωτήματα απαιτούν απαντήσεις.

Πέφτουν απ' τα σύννεφα...

Απ' τα σύννεφα (ξανα)πέφτουν οι γραφιάδες των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, καθώς με έκπληξη αναπαράγουν την παραδοχή του Γ. Ντάισελμπλουμ ότι η σωτηρία των τραπεζών έγινε στην πλάτη των εργαζομένων. Μήπως λέει κάτι το καινούργιο ο απερχόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ; Φαίνεται ότι πρώτη φορά ακούνε οι ΣΥΡΙΖΑίοι ότι τα αντεργατικά μέτρα θεσπίζονται για να διασωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και μαζί τους φυσικά οι τράπεζες, που αποτελούν την καρδιά και τις φλέβες του καπιταλιστικού συστήματος. Μήπως αυτό άλλαξε; Μήπως τα μέτρα που παίρνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετούν κάποιον άλλο σκοπό, πέρα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, δηλαδή για τη διάσωση και την αύξηση των κερδών τους; Πάει πολύ η υποκρισία από τους «πεφτοσυννεφάκηδες» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η προσπάθεια που κάνουν να παρουσιάσουν τις τράπεζες ως κάτι αποσπασμένο τάχα από τη συνολική λειτουργία του καπιταλισμού, ρίχνοντας σ' αυτές το ανάθεμα για τις θυσίες που φορτώνονται στο λαό, για να βγει λάδι συνολικά το κεφάλαιο και η σαπίλα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που είναι αδύνατον να λειτουργήσει χωρίς χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αγωνία

Θα έχει ή δεν θα έχει συμμετοχή η σημερινή ψηφοφορία για το «νέο φορέα της κεντροαριστεράς»; Από τι συμμετοχή και πάνω θεωρείται «επιτυχία» και «νέο ξεκίνημα»; Τι θα σηματοδοτήσει για την «επόμενη μέρα» στη σοσιαλδημοκρατία; Την «αγωνία» αυτή εκφράζουν οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα και διάφορα αστικά επιτελεία, επιχειρώντας να την παρουσιάσουν ως «αγωνία» για ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων. Η «μετάφραση» των παραπάνω είναι η εξής: Πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι νέες παγίδες και τα νέα αναχώματα που στήνονται για τον εγκλωβισμό του λαού; Πόσο «γερά» θα είναι τα αναχώματα που θα στηρίξουν - με τη μία ή την άλλη μορφή - τις επόμενες «κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα και σε στέρεα βάση το αντιλαϊκό έργο; Πόσο «τραβάει» η προσπάθεια να «ξεπλυθεί» η παλιά φθαρμένη σοσιαλδημοκρατία; Θα βρεθούν, και πώς, τα «σημεία επαφής» και οι συμμαχίες με τη «νέα» σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά είναι τα ερωτήματά τους και η αγωνία τους. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να αγωνιούν γι' αυτά, αλλά χρειάζεται να απορρίψουν μαζικά όλες τις «συνταγές» με τις οποίες το κεφάλαιο προσπαθεί να τους κρατάει δεσμευμένους στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1840 Γεννιέται ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν, διάσημος για το αριστούργημά του «Ο Στοχαστής».

1896 Πεθαίνει ο μουσουργός Σπυρίδων Ξύνδας.

1912 Με την κατάληψη της Χίου, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση όλων των νησιών του Αιγαίου πλην των Δωδεκανήσων, που παραμένουν υπό ιταλική κυριαρχία.

1918 Ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Αυστρία.

1923 Πεθαίνει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ.

1926 Με πρωτοπόρο το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεσπά αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Ινδονησία κατά της ολλανδικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται μέσα σε λίγες βδομάδες. Χιλιάδες εξεγερθέντες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν εξορία, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή.

1944 Πεθαίνει ο ποιητής Τέλλος Αγρας (πραγματικό όνομα Ευάγγελος Ιωάννου).

1947 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Για σταθερή ειρήνη, για τη Λαϊκή Δημοκρατία», όργανο του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ).

1951 Ορκίζονται οι επτά εξόριστοι βουλευτές της ΕΔΑ από τις εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη.

1969 Ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει για πρώτη φορά ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάκρισης του Γουίλιαμ Κάλεϊ, σχετικά με την άγρια σφαγή αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μάι Λάι, τον Μάρτη του 1968. Από τους 5 στρατιώτες που τελικά θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα «βρεθεί» ένοχος μόνο ο επικεφαλής της επιχείρησης, υπολοχαγός Κάλεϊ, ο οποίος και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Στη συνέχεια, τα ισόβια θα μετατραπούν σε κάθειρξη 20 ετών και κατόπιν 10 ετών. Εντέλει, ο Κάλεϊ θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια για μόλις 3,5 χρόνια, ωσότου του δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Νίξον.

1981 Εκτοξεύεται για δεύτερη φορά το διαστημόπλοιο «Κολούμπια». Ηταν το πρώτο διαστημόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε πάνω από μια φορά.

1998 Ο ηγέτης του ΡΚΚ (Κουρδικού Εργατικού Κόμματος) Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταφεύγει στην Ιταλία και συλλαμβάνεται, προκαλώντας διεθνή διπλωματική εμπλοκή.

1999 Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι νεκροί έφτασαν τους 894 και οι τραυματίες τις 5.000.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ